6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Nedá mi to

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mistr Jan Hus 27.9.2007 6:41

Co tím chtěl autor říci? Že hodné NATO tyto plány nemělo?

Jenže za Varšavské smlouvy jsme žádnou zemi neokupovali.  :-);-O

pp 26.9.2007 23:03

Poučky z taktické teorie.

Otázka: Co dělá voják při atomovém výbuchu?

Odpověď: Dobře se dívá, protože něco takového už v životě neuvidí.

Otázka: Co dělá voják po atomovém výbuchu?

Od pověď: Promění se v radioaktivní popel a pokračuje v ničení nepřítele. (Za příznivého větru, ale tomu jsme uměli poručit).

Yaroukh 26.9.2007 22:31

Jsem sám, koho napadá následující důvod tohoto "objevu"?

Tažení proti radaru v ČR?

Že to je k uzoufání blbé podle mne účinnost takové šaškárny nevylučuje. (Stačí si přečíst, jaký pitominy chrlí ten šašek z Trokavců.)

Xanti 26.9.2007 20:29

Divím se, čemu se pan Neff diví.

Vždyť je přece taky novinář (nebo byl, teda ten papírový)

Vždyť dneska se noviny nepíší proto, aby se sdělila nějaká informace, ale jen proto, aby se za á zaplnila plocha mezi reklamami a za bé nalákali kupci bombastickým titulkem.

Tonevadí 26.9.2007 18:31

Já jen zírám překvapen,

jaké to prči si mnozí prožili na vojně.  A to na vojně důstojnické. A to na postech režimu velmi důležitých. A to od lidí, kteří se dnes pyšní svými antikomunistickými postoji, možná dokonce zásluhami.  Ze zdejších jiných příspěvků jsem vyrozumněl, že na vysokou školu se dostali jen vysoce prověření jedinci, u kterých by nikdo nečekal žádný protirežimní postoj, jinak že všichni úpěli pod jhem komunismu. 

A to že vše bylo za komunistického vězení (píše dneska někdo vedle) , kdy pak nebylo zločinem se proti tomu jakkoliv postavit - i vraždou. Vždyť ten pokladníček měl pistol a přísahal věrnost režimu. Ale naši důstojníci - absolventi, ti měli samopaly s přísahou před rozvinutým batajlonem a číhali a zbrojili na nepřítele (toho co je dnes náš přítel vezdejší). 

Ale asi tomu nerozumím. A aby naši vnuci tomu jednou správně porozumněli, a nemysleli si že jsme byli jen národem přisluhovačů, udavačů, flákačů a ubrečenců,musíme tu historii trochu vyžehlit...                    

J.G. Pašek 26.9.2007 19:24

Re: Já jen zírám překvapen,

Pro některé Vlasovci a Banderovci jsou hrdinové a staví jim dnes v jejich vlasti pomníky . . . . Gen. Vlasova pověsili po válce v Moskvě na náměstí coby vlastizrádce a Banderovi v Mnichově Ruský agent stříknul roztok kyanidu draselného do obličeje  . . . . Češi piloti, když se vrátili po válce z Anglie? Šup s nima do vězení coby nebezpečné vlastizrádce - kriminálníky a dnes jsou hrdinové a staví se jim pomníky a co nepohodlní političtí vězňové, když ne bezdůvodně popraveni tak rubali uran . . . . a dnes jim postavili pomníky a Senátor bachař mlátička skončí před soudem . . 

TO JE TAKÉ TA HISTORIE KTEROU MUSÍŠ UČIT VNUKA, ABY SE TO UŽ NIKDY NEOPAKOVALO . . .

PP 26.9.2007 21:24

Re: Já jen zírám překvapen,

Kdepák - na vojnu se dostal z pánů každý, kdo si nezařídil "modrou". Na "vejšky" byl výběr, ale na některé (většinu) brali i "nedokonale prověřené" "kádry", takže tou vojenskou katedrou prošli i vyložení "nepřátelé socialismu" - a paradoxně pak droutili druhou půli jako "šarže".

To jsou právě ty zázraky socialismu!

Yarda 26.9.2007 17:25

Chceš-li mír, připravuj válku.

Nepatřím do okruhu informovaných ale hrozně bych se divil, kdybych se z informovaných kruhů dozvěděl, že podobné plány neměly i tehdy nepřátelské armády.

nepolitik 26.9.2007 17:09

Ten "objev" opravdu musel udělat někdo

kdo je držitelem modré knížky. Jinak každý záklaďák věděl, že hlavní směr "protiúderu" je Dobříš - Paříž.

hoblík 26.9.2007 16:52

poznámka

všichni důstojníci za minulého režimu nebyli idioti,někteří(jako třeba náš dnešní premiér)tajně snili o pravicovém zřízení

kat Mydlář 26.9.2007 21:14

Re: Nevím o čem jsi snil v patnácti letech ty.

To, že budeš blb ještě dnes, tě určitě ani ve snu nenapadlo.

Mistr Jan Hus 27.9.2007 6:42

Re: poznámka

Myslím si, že současný premiér to na důstojníka ani nedotáhl. ;-D

jirka.s. 26.9.2007 16:42

Re: Tohle je docela k tématu:

Děkuji za odkaz! R^ Je to ovšem hrůza! Ale konec konců, už Karel Havlíček je měl přečtené.

Rusové s ostatními Slovany nikoli bratrsky, nýbrž nepoctivě a soběcky smýšlejí. Jak směšno, jak neprakticky bylo by s tajným nepřítelem svým, který rouchem bratrským chtivost svou jen zakrývá, bratrovati se!! Přiznávám se, že mi Maďaři co zjevní nepřátelé Čechů a Ilyrů jsou milejší než Rusové, kteří s jidášským políbením přicházejí – nás strčit do kapsy. Čechové jsme, a Čechové zůstati hodláme navždy a nechceme se státi ani Maďary, ani Němci, ani Rusy, a proto buďme k Rusům chladni, nemáme-li je dokonce nenáviděti."        K.H. Borovský

Tonevadí 26.9.2007 14:53

A že když se ten Aston chce mermomocí pouštět do politiky

že von nám něco nenapíše o politicích, co jich je teď mraky v NY? Tolik ctihodných excelencí se sejde na jednom fleku jednou do roka, a dávaj moudré řeči a tady ani pes neštěkne (kromě mé maličkosti). 

Když ti jeho (Astonovi) zahraniční političtí dopisovatelé se už radši moc nešířej, jako když to začlo před lety se Saddámem (tenkrát jim to bylo dost jasný...), že on (Aston) svou velkorysou jasnozřivostí nám to trochu nepředžvejká?    

(Ale ono o větrnících, Mašínech a o Krausovi a teď bude zase o Grossovi, to je taky dost vzrušující a neomlené)

libero 26.9.2007 15:19

Re: A že když se ten Aston chce mermomocí pouštět do politiky

Tak to holt čeká na vás, jste-li kromě ducha kritického nadán i duchem tvůrčím.

jirka.s. 26.9.2007 16:45

Re: Re: A že když se ten Aston chce mermomocí pouštět do politiky

Mám takové neblahé tušení, že jeho duch není ani kritický, ani tvůrčí, ale pouze zapáchající!

qwert 26.9.2007 11:43

To Jura Jurax: jak vypadal válečná plán na konci 80. let

to je zajímavé, na konci 80 let se počítalo s tím, že nepřítel překoná Šumavu a v šumavském podhůří na české straně bude zničen jadernými střelami. Každá jednotka po odpálení jaderné taktické rakety s jadernou náloží se okamžitě měla přesunout do zápolí daleko na východ. Taky jsme malovali kolečka. 2. listopadu 1989 jsme ta kolečka přestali malovat do okolí Kašperských Hor a začali jsme je malovat na cíle kolem Prahy. Inu cvičení ....

milanS 26.9.2007 11:32

VK VŠ Praha, Ječná

Pár let před sametem jsem jako všichni vysokoškoláci absolvoval vojenskou katedru - komu by se chtělo v 25 letech dělat rajóny jako záklaďák. Byla tam dobrá skvadra lampasáků - vesměs to byli (pod)plukovníci, kteří se prochlastali až na vojenskou katedru. Pámátní jsou (táta) pplk Karel Rút  "voják smdí špínou a vodkou" , pplk Zahradník, co jako mladý kluk postupoval se Svobodou a hulil zásadně startky (bez filtru) a nebyl schopen říci jedinou souvislou větu s podmětem i přísudkem, pplk. Švec - oborník na radiolokaci celého vojenského okruhu (za nás už byl jedině přes chlast) a  pak jeden politruk, pplk na jehož jméno si už nepamatuju. Celýmu tomu cirkusu velel plukovník Mareš - hovado non plus ultra. Jo to byl mrdoples ...

kacir 26.9.2007 13:02

Re: VK VŠ Praha, Ječná

doufejme, že se lampasácké inteligenční schopnosti po profesionalizaci armády zlepšily a že takováto individua byla odejita ...

Mard 26.9.2007 13:04

Re: VK VŠ Praha, Ječná

Jo, kreténa Mareše pamatuji z politické výchovy z Ječné i já. To je fakt lidský hnus.

honzak 26.9.2007 13:22

Re: VK VŠ Praha, Ječná

Dneska je tam nějaká církevní škola nebo klášter.  A toho Mareše patrně pamatuju i já. Pak ještě nějaký Kmoníček tam byl.

Byli jste chlapci také na soustředění v Adršpachu?

MilanS 26.9.2007 14:01

Re: Re: VK VŠ Praha, Ječná

Závěrečné soustředění: Sahara, Bzenec, druhá parta Stod u Plzně.  A abych nezapoměl na kpt. Palase (pořadovka a řvaní) a Čtvrtníčka. Ten byl asi o 3-4 roky starší než my. Jeho kariéra spočívala v tom, že byl tak blbý, že by neudělal státnice na FEL ČVUT, tak to podepsal na vojnu a "zrazu byl inženierom" a snaživým lampasáčkem. Jó každý voják nosí v torně maršálskou hůl ...

libero 26.9.2007 15:20

Re: VK VŠ Praha, Ječná

A to jste zřejmě nezažil majora Škarka, ten nebyl schopen v Ruzyni počítat škrpály, tak ho vykopli učit VŠ.

Jura Jurax 26.9.2007 11:25

Bojovali bychom za zachování míru tak urputně, že by z Evropy nezbyl šutr na kameni

Když jsem byl v třiasedmdesátém na vojně co absík, měli jsme - zaměřujíce cíle pro rakety - být v den D+3 na předměstí Mnichova; aspoň tak náš oprimisticky školili. Nejprve měl zaútočit zlotřilý nepřítel - my ne, protože my byli proti válkám a za mír - a pak už jsme ho měli hnát před sebou až k Atlantiku.

Přišlo mi to podivné - náš vozový park tvořily kačeny a vétřiesky místy starší než jejich řidiči, které by měly problém ujet vzdálenost srovnatelnou té ze západních Čech ku Mnichovu i za hlubokého míru po dálnici (kdybychom tehdy nějakou měli).

Cricket 26.9.2007 11:33

Re: Bojovali bychom za zachování míru tak urputně, že by z Evropy nezbyl šutr na kameni

Vot tak, kak uže davno skazalo radio jerevan na vopros "budět vojna?" : Vojny ně budět, no budět takaja borba za mir, čto ně-ostanět kamieň na kamieně!!

qwert 26.9.2007 11:46

Re: Re: Bojovali bychom za zachování míru tak urputně, že by z Evropy nezbyl šutr na kameni

jo, jo, "boj za mír" je jako "m r d at  za pananeství" - jak napsal Benjamin Kuras

F. Čech 26.9.2007 11:06

Vojska Varšavské smlouvy byla připravována výhradně pro útok na západní demokratické státy

Různé hloupé komentáře o plánování nějaké obrany našeho území píší výhradně staatskriplové, kteří na vojně nikdy nebyli a nebo ti, kteří své "vojenské znalosti" získali na stranických školeních. My, kteří jsme byli vyškoleni jako záložní důstojníci bojových útvarů dobře víme, že jediným plánem byl útok a zabrání Západní Evropy. Po jakémsi blíže nespecifikovaném "vyprovokování války západními imperialisty" jsme měli přijet k hranicím a za asistence pohraničníků proniknout na území Západního Německa. Říkalo se tomu "přenesení iniciativy na území protivníka". Pak následovala druhá fáze""rozvíjení iniciativy na území protivníka". V obou případech měly jet jako první tanky (Československo mělo podstatně víc tanků než německý Bundeswehr) a za nimi raketomety (pro ničení "nekryté živé síly"). Za tři dny jsme měli být na Rýně, za 14 dní na Atlantském pobřeží. Při obrovské převaze armád Varšavské smlouvy na tzv. "Středoevropském válčišti" ve všech druzích konvenčních zbraní byly tyto plány zcela reálné. Problémem byly jedině americké jednotky v Západním Německu a americká doktrína, použít při obraně Západní Evropy okamžitě atomové zbraně. Za tím účelem byly tehdy také - za obrovského nenávistného mediálního pokřiku bolševického tisku,  na všech důležitých komunikacích do Západního Německa vybudovány na německém území experty USA speciální šachty určené k možnému rychlému umístění atomových min, které měly zajistit jedinou představitelnou účinnou obranu při napadení německého území. Celý komunistický blok toto obranné opatření, zcela proti jakékoli logice odsoudil jako agresívní akt (podobně Putin vnímá dnes plánované umístění obranných konvenčních zařízení u nás a v Polsku sloužících proti raketovému útoku jadernými zbraněmi na Evropu ). Díky tomuto americkému odhodlání a také díky americkému vynálezu neutronové bomby ničící intenzívním proudem neutronů osádky tanků a přitom prakticky nezamořující bráněné území způsobilo, že šílené bolševické plány nebyly nikdy realizovány.

kacir 26.9.2007 13:00

Re: Vojska Varšavské smlouvy byla připravována výhradně pro útok na západní demokratické státy

dobrý postřeh asociace s Putinem...

rétoricky je to tak, že co je pro jednoho obranné zařízení, pro druhého je to provokace a agresivní akt... tady se potvrzuje, že komoušům , ale i části CSSD a Zelených nejde o obranu Evropy a USA...dle hlesla: nač stahovat kalhoty , když brod je ještě daleko. Bohužel v tak nestabilním světě jako je ten náš se jedná o čirý hazard.

hort 26.9.2007 13:07

Re: Vojska Varšavské smlouvy byla připravována výhradně pro útok na západní demokratické státy

js Aem roč.35 a o tomto jsme učili při PŠM-POLITICKÉ ŠKOLENÍ MUŽSTVA  a bylo samazřejmostí,že při každém větším cvičení se používala atomovápuma.