26.5.2024 | Svátek má Filip


Diskuse k článku

POLITIKA: Nedá mi to

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
VLK 26.9.2007 13:06

Re: Já zase od 43 roku jsem odmítal mluvit německy. Re: Re: Re: Astone jsi frajer

A od toho petactyricateho uz jen detinsti a detinsti...

Sorry, ale je to neodolatelne.

Jean 26.9.2007 13:23

Re: Já zase od 43 roku jsem odmítal mluvit německy. Re: Re: Re: Astone jsi frajer

já jsem zase ležel v kočárku a šišlal jsem : Kulvy, kulvy...

Honza 26.9.2007 1:11

Stejně si myslím,

že Rusáci bojeschopnost naší (a asi i té své) armády silně přeceňovali. Co jsem měl já osobně možnost poznat při "službě vlasti", tak mentální schpnosti drtivé většiny lampasáků stačily s bídou na kasárenskou buzeraci. V terénu byli naprosto nepoužitení. Když se naše chrabrá armáda chystala v prosinci 1980 zpacifikovat polskou Solidaritu, tak náš pluk po několika dnech příprav (kdy V3Sky stály v koloně na nádvoří kasáren a vojáci v nich málem i spali) vyrazil asi 50 km od kasáren, rozložil polní ležení a pak se celý týden vracela nějaká auta zpátky do kasáren pro věci, které zapomněli vzít sebou.

kacir 26.9.2007 0:36

...

1) co je to "mrdoples" ??? to slyším poprvé ;-D

2) v 50. letech byla konvenční převaha SSSR v Evropě taková, že v případě neatomového útoku by se dostala za 48 hodin tato vojska ke kanálu La  Manche.... proto USA tehdy změnily strategii zbrojení na 1,5 x násobku... tu polovinu posílaly do Evropy

3) pokud se nemýlím , tak cílovou destinací čs. armády byl Lyon. Byly to utopie , projít zamořenou SRN , v plánech se také zapomělo na ztráty  v infrastruktuře etc. Myslím si stejně, že kdyby došlo k jaderné válce bylo by to všechno jedno...index MAD se odhadoval až na 13. Tzn. jaderný potenciál na obou stranách by mohl 13 x zničit nepřítele. A teď jsem viděl dokument o plánovaném tankeru Ivan Hrozný se štěpným materiálem, který by se odpálil při prohře komunismu a zamořil celou atmosféru Země, ještě že na  to Chruščov nekývl...

thr 26.9.2007 5:53

Re: ...

Ad 2 - netroufám si odhadovat 50tá léta, ale v 70tých letech to bylo trochu  jinak - Rusové sice měly obrovskou konvenční převahu, jenže mezitím o tolik pokročila protitanková obrana jak letecká (A10, AH64) tak v podobě pozemních střel, že by zřejmě konvenční útok skončil pořádným masakrem pro útočníka. Že to asi není jen teorie ukazuje třeba válka Yom Kippur v Izraeli, kde obrovskou převahu arabských tanků prakticky rozstřílely na kusy pozemní PTŘS, nasazené tehdy vlastně poprvé do akce...

www racek 26.9.2007 9:10

Re: Re: ...

no, naopak, útoky izraelských tanků likvidovali egyptští tankoborníci, ... izrael tehdy zachránilo letectvo a hlavně obrovské taktické chy\by egypťanů, přece jen velení na úrovnu izraelského tdaleky nebylo. ale počáteční fáze byly bezchybné.  to bylo ještě podle ruských plánů.

servác 26.9.2007 11:46

Re: Re: Re: ...

Ne, tak docela, Egypťané postoupili hrozivě hluboko do Sinaje, ale brilantní tah provedl Šaron, když "skulinou" mezi dvěma egyptskými armádami pronikl přes Suez a vpadl jim do zad. Byl to riskantní ale skvělý manévr, o který se musel tvrdě a drsně hádat s vlastními nadřízenými, a který je dnes v učebnicích strategie. To egyptskou frontu zablokovalo a nastala zdlouhavá diplomacie, než se obě armády stáhly.

Exalted 26.9.2007 16:19

Re: Re: Re: ...

Přesně tak! Dokud postupovali podle ruských plánů, tak postupovali. Rusy bych v žádném případě nepodceňoval. To se už vymstilo tolika velmocem...

Karel Lach 26.9.2007 7:36

Také bych rád věděl

Také jsem nikdy neslyšel slovo Mrdoples. Co to znamená ? Bordel ? Nepořádek ? Výborně ?

cipísek 26.9.2007 7:50

Re: Také bych rád věděl

Já se domnívám,že se jedná o podnikový večirek.........

honzak 26.9.2007 7:53

Re: Také bych rád věděl

vojáci ZVS u VU 5739 používali hanlivé sousloví "m/r/d/a/l/hopes". Měl-li soudruh major nějakou drobnou vadu řeči....

doxtan 26.9.2007 8:00

Re: ...

mrdoples je určitá vysoce sofistikovaná podoba bordelu, jakýsi bordel na druhou.

Brkleš 26.9.2007 0:22

Potvrzuji

Mohu jen souhlasit s článkem. Nikdy jsem nebyl jakkoliv prověřený, ale shodou okolností mám dvě zkušenosti: 1) nevím jak, ale najednou v rámci jakési vojenské přípravy koncem 70.let  jsem byl několikrát vyreklamován na 1 den ze zaměstnání v rámci Civilní obrany a na Okrese nás tam cca 20 lidí taky malovalo jaderné výbuchy nepřátel a podle síly a směru větru jsme kreslili oblasti zasažené jaderným spadem ap. 2) Na manévrách v polovině 80.let na mě a přítele nezbylo místo v haklu a proto jsme neodjeli na Libavou, ale týden jsme kreslili mapy, kde jsme čelili napadení imperialistů, a po jejich odražení jsme je hnali až hluboko do SRN, pacholky jedny.    Takže jestli někdo tvrdí, zvláště z politických nebo vojenských kruhů, že o ničem neměl ani tušení, může to u mě vzbudit tak akorát pousmání.

josina 26.9.2007 8:04

Re: Potvrzuji

Teta měla v rámci podniku funkci hlásiče atomového výbuchu: až to bouchne, měla to dát dál. A pak padnout tváří směrem od výbuchu.

Pavel Pávek 26.9.2007 15:18

Re: Re: Potvrzuji

Prosím, já zase, když jsem se ještě živil poctivě, dělal na Metru velitele krytu CO. Jenomže mi nikdy nikdo něřekl kterého. Ale byl jsem  vždy připraven, bdělý a ostražitý;-).

Pavel Pávek 26.9.2007 0:22

Ale stejně...

Stejně jsme těm hnusnejm imperialistům vždy dali na frak. V naší armádě byli totiž machři lampasáci. Jako třeba ten co nás na cvičáku v Motole vyučoval na tankány. Docházeli jsme tam v rámci VŠ a ten blb se jednou svěřil jak moc je straně vděčen.Umožnila mu totiž stát se vysokoškolským profesorem...;-D

Rudolf 26.9.2007 1:39

Re: Ale stejně...

Snad nemyslíte podplukovníka, zvaného "rajče". O tom se toho navyprávělo dost, prý také, když v Boleticích cvičil útok tankového praporu, tak ho zastavila až červená baterka  Grenzpolizei, když si spletl směr cvičení.

Jenda 26.9.2007 9:19

Re: Re: Ale stejně...

Obcas se stane. U nas zas (par let pred tim nez jsem tam byl) zavolali kluci ze srandy z hospody DVtakovi ze je poplach a ze ma vyjet technika a rozmistit se po lese. I vyhlasil mily nadporucik poplach, zburcoval zakladaky, naskakali do gemin, radaru a pod a ... nekdo rozumnejsi to zastavil tesne nez vyjeli z brany. Mily DVtak si jaksi opomel zjistit jestli si z nej nekdo nedela prcu. Nu coz, prisel o frcku.

rysák 26.9.2007 9:53

Re: Re: Ale stejně...

Já ho z Motola pamatuji pod přezdívkou "Kečup" (podle často rudnoucího zátylku) - pplk. Šnajdr. Ale výrok "To by mě nikdy nenapadlo, že budu jednou přednášet na Karlově univerzite" se přičítá plk. Kouteckému. Oba učili tuším techniku taku T-55A. 

K. babák 26.9.2007 10:22

Re: Re: Re: Ale stejně...

Já jsem to osobně slyšel od pplk. Šrauta.