28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Naše afghánské zájmy

Na dotaz, proč naši vojáci operují v Afghánistánu, mi jeden uvědomělý čtenář odpověděl, že nás k tomu zavazuje článek 5 smlouvy NATO.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Gramblička 10.8.2018 7:23

Re: Argumentace kruhem

ale nepovídejte. Tak proč USA bez skrupulí využívalo Al-Kajdu v Sýrii, když je pro USA takovým nepřítelem? V Afganistánu Al-kaidu nakonec dostali, zůstal jen Talibán a dnes, přesouvají USA zbytky al-kajdy a daeše ze Sýrie a Iráku do Afganistánu, aby tam bojovali proti Talibánu. Afganistán má krom nerostného bohatství a ópia strategickou polohu mezi soupeři a nepřáteli USA: Iránem, Čínou, Indii, Pákistánem (dnes už bývalý spojenec USA se čím dál víc osamostatňuje) a Ruskem, takže pro USA je, když už nic jiného, výhodné udržovat zde chaos a destabilizovat region okolo, tak aby soupeři USA museli řešit své zájmy tady a ne jinde, kde by to kolidovalo se zájmy USA

R. Tesařík 10.8.2018 9:07

Re: Argumentace kruhem

To je guláš..

R. Gramblička 10.8.2018 9:48

Re: Argumentace kruhem

a co třeba dršťková nebo kulajda? Že vy jste dneska ještě nejed?

J. Krásenský 10.8.2018 7:30

Re: Argumentace kruhem

"My tam držíme ty, kteří nám 11.září předvedli co se stane, když je nebudeme držet doma."

Z Afganistánu uprchlo už 2,6 milionu lidí, to tedy nepracujeme moc dobře.

J. Slavíček 10.8.2018 11:34

Re: Argumentace kruhem

Nemýlíte se? Ti fešáci, kteří to 11.září provedli byli většinou ze Saudské Arábie.

P. Harabaska 10.8.2018 7:08

Re: Argumentace kruhem

Obávám se, že v případě naší "pomoci" v Afghánistánu asi žádná prosba nikým vyslovena nebyla. Ten apel vyzývající k "pomoci" byl asi formulován dost odlišnou formou.

J. Svoboda 10.8.2018 6:02

Štěpánek demaskoval ty imperiální rejdy Západu :o)

J. Holíček 10.8.2018 7:15

Re: Štěpánek demaskoval ty imperiální rejdy Západu :o)

Není nutné je demaskovat.

Štěpánek jen říká, že není Západ jako Západ a k tomu dodává, že Česko neleží na západě. Tím ten článek začína. Západ a Východ jsou takové mediální obezličky, které zamlžují falešný kausální nexus. :-))

J. Babička 10.8.2018 5:07

poznámka

Myslet si, že v něktetré zemi vyhlásíme, že zítra ve dvanáct hodin začne demokracie, je naivita,. Kdo se o to zajímá tak ví že to podle zkušenostech Japonsku či Německu, to trvá nejméně 30 let a vyžaduje to okupaci. V Jižní Korei dokonce 40 let.

Chyceni teroristé, kteří byli ze saudské Arabie, nemohli být vydáni do své země, protože na rozdíl od západních zemí by jim hrozil trest smrti.

Copak si myslíte, že Izrael spolupracuje se Saudy, aby pomáhali teroristům.

Je to sepsaná taková laciná agitka, která se chce zalíbit hlavě lidem co o tom nic nevědí

J. Babička 10.8.2018 5:33

Re: poznámka

To zda je lepší počkat, až budou mloci ve Vltavě, je jíž od dob Čapka otevřená otázka

V. Církva 10.8.2018 7:00

Re: poznámka

Snad máte i pravdu, ono to těch 40 let trvá. Jeden rozdíl tu ale je, v Němcku, Japonsku, Jižní Koreji to šlo poměrně rychle správným směrem. V Afghánistánu to spíš stagnuje a v okolních zemích přišel ISIL a další "mory".

Jinak s tím nevydáváním kvůli trestu smrti je to pdobně otřesné. Pokud v Německu žije na dávkách binLadinův bodyguard a somálští piráti, je něco hodně špatně. Pokud je nelze vydávat muselo by existovat nějaké zaminované území daleko od nás, kde by se posílali tito živořit. Ne nadarmo USA mají Guatanámo. Jakkoliv to co tam dělají je taky špatně.

Jinými slovy ke každému organizmu, který má přežít patří adaptace. Současné nefungující mise v Afgánistánu a Iráku, jakož různé především "lidskoprávní" mezinárodní dohody vyžadují okamžitou revizi, změnu a nahrazení něčím jiným. Nebo to skončí smrtí.

T. Major 10.8.2018 1:18

Asi je dobrý být kámošem s USA. Možná je to jediná záruka že Česko zůstane Českem mezi taky kamošema který se na nás v minulosti už několikrát vyprdli. A ono to něco stojí. I když se to mnohým nelíbí. Jedině budoucnost jestli to byla ta správná cesta.

P. Han 10.8.2018 1:12

Pane Štěpánku,

jakkoliv s vámi obvykle souhlasím, dnes nemohu. Přečtěte si článek pana Smrčky nad vámi. Dovolím si parafrázovat - v Kandaháru se bojuje za Prahu.

Š. Hašek 10.8.2018 2:42

Re: Pane Štěpánku,

V čím zájmu bojovali naši "španěláci" u Madridu? Říkali také něco o Praze!

Pokud se nemýlím, tak tam bojovali komunisté (a jiní anarcholevičáci) proti pravicovým vlastencům. Zjednodušeno. Ten konflikt byl značně "košatý" nepřehledný a vyhrál Franco (určitě pro Španělsko výhra). Podobné v Chile. Jaká bude výhra pro Afghánistán???

U nás v únoru 1948 naopak.

J. Babička 10.8.2018 5:27

Re: Pane Štěpánku,

Co tím chtěl básník říci ?

že jako Franco a Pinochet, Talibán dovede zem na cestu k prosperitě a demokracii ?

Jinak to hájení Madritu probíhalo tak, že komunisté se rozhodli očistit Madrid od buržoazních živlů. Namátkou je po městš sebrali, stačilo, že měl někdo klobouk nebo kravatu a nahnali je do protitankových příkopů, kde je postříleli. Zahynulo tak asi 5000 lidí. Další úspěch koministů a interbrigadistů byl že se jim podařilo převést zlaýá poklad Španělska do SSSR

P. Dvořák 10.8.2018 6:26

Re: Pane Štěpánku,

To jste tomu dal, splácat Madrid se základnou Bagrám nebo kdečím v Afghánistánu. Zde jsme pitomci za cizími vidlemi.

Jestli se dnes někde bojuje o Prahu, tak u Jeruzaléma nebo Tel Avivu. Ale tam pro jistotu raději nejsme. Vlastně jsme, ale spíš bojujeme sami proti sobě.

Š. Hašek 10.8.2018 10:23

Re: Pane Štěpánku,

Špatně jste četl, pane Dvořáku. Splácal to pan Han. Já jen jaksi poznamel, že opravdu Afghánistán není Madrid. Ani Praha.

Američané tam stejně nedojdou vítězství. To by tam museli poslat milion vojáků a dvě třetiny té země naprosto zničit a "humanitárně odlidnit". A polovina z nich by se domů vrátila v rakvích.

Jinak souhlas s tím Tel Avivem.