6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vilém 23.5.2006 15:33

Re: Re: Mýtus o svobodném člověku

Harpije,

protestuji proti tak bezuzdnému vytrhávání myslšnek z kontextu. ;-)

Nicméně vám děkuji, konečně vidím, že si budu muset dát pozor na slova, aby moje myšlenky nedezinterpretovali nějací aparátčíci, až z nich bude ucelený filosofický systém, jako se to stalo Platónovi, Marxovi nebo Nietzschemu.;-)

Harpyje 23.5.2006 16:14

Re: Re: Re: Mýtus o svobodném člověku

Viléme, nezdá se Vám, že se trochu přeceňujete?

Vilém 23.5.2006 17:30

Re: Re: Re: Re: Mýtus o svobodném člověku

Milá Harpyje,

co si to člověk dovoluje, mít chuť srovnávat se s významnými lidmi, Jsou to snad bohové, nebo nám nechali PRAVDU SAMU? Kam by to asi bývali dotáhli, kdyby se ptali, jestli smějí.

Tohle ZMENŠENÍ jako projev morálky je jedna z nejhorších věcí, protože člověk pak musí PRCHNOUT od těch ostatních, aby mohl myslet. Ve skutečnosti neexistuje člověk ani autorita, která by byla zásadně víc než kdokoli jiný, to jen ti ostatní se zmenšují. Uznání je ovšem něco jiného, to nedosáhnu, stejně jako miliony jiných, neznámých Platónů, ale NA TOM SKUTEČNĚ VŮBEC NESEJDE.

Harpyje 23.5.2006 18:56

Re: Re: Re: Re: Re: Mýtus o svobodném člověku

Děkuji Viléme, nejprve za to, že jste mě konečně správně oslovil. To měké i v mém pseudonymu mě dost iritovalo. Už jsem Vám chtěla navrhnout, abyste mě oslovoval mým pravým jménem, ale vidím, že je to zbytečné.

Co se Vašich problémů s myšlením týká  - úprk není řešení.

Myslíte, že i já jsem takový malý, neznámý  Platón, auf dessen Meinung es nicht ankommt? Nejsme všichni takoví malí neznámí Platónové? Ondřej Varhola měl asi opravdu pravdu.

Vilém 23.5.2006 22:22

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mýtus o svobodném člověku

Určitě jste nepoznaný Platón, jen to není tak, že by na vašem mínění nezáleželo. To teprve když na něm nezáleží vám, už ani úprk není řešením. A ne že by se to člověku nemohlo stát, mám dojem, že se to stalo skoro všem.;-)