23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jura Jurax 23.5.2006 13:36

Re: Re: Re: Problém je v lidech

Tak co v té státní správě probůh ještě dělá, je-li skutečně šikovný?

Nicméně, že by státní správa byly až takové socky? Nemá ten dotyčný 10 dětí nebo nebuduje vilu za milióny, takže je nucen škudlit?

Jura Jurax 23.5.2006 13:33

No,

autor, věře v možnost existence efektivního státu, navrhuje k jeho realizaci technokratické řešení.

Pomíjí přitom podstatný a po mém soudu určující fakt - totiž že všem, kdož by měli ono budování efektivního státu iniciovat a posléze provádět - to jest našim voleným zastupičům (máme zastupitelskou demokracii!) vzešlým z lůna politických stran, jakož i oudům výkonným - vládě (rovněž vzešlé z lůna politických stran) a ouředníkům ministerským i jiným, vůbec nejde o nějaký efektivní stát, alébrž o koryta, prebendy, prachy a moc, která jim má tohle přinést, o prospěch svůj, svých blízkých, prospěch těch, kteří jim mohou prospět, jakož i prospěch těch, kdož na ně něco vědí, a v neposlední řadě prospěch rodné strany, co je ke korytům vynesla.

Zájmy ouředníků jsou pak v přímém protikladu s efektivním státem, neboť by přišli o moc, úplatky i pracovní místa.

A pokud by se našel nějaký naivka snící o nezištné službě vlasti a národu a nějakým zázrakem se v politice vydrápal až do sněmovny či vlády, resp. na ministerstvo, rychle se přizpůsobí nebo bude vyštípán - vlastně se přizpůsobí už během toho drápání, neboť strany nemilují snílky - nejsou vyzpytatelní, neposlouchají, žvaní o svědomí a ruší kruhy.

kocour 23.5.2006 13:31

Hele, nefušuj mi do řemesla:

Suverenita je od toho suverenitou, že si mohu dělat, co se mi zlíbí, jsem vázán jen dohodami, které jsem dobrovolně uzavřel, a ne cizími příkazy. Proto je suverenita NEDĚLITELNÁ, úplnost je její podstata, a tudíž nelze mít jen nějaký její kousek.

Sdílená suverenita, omezená suverenita, dílčí suverenita, to jsou všechno jen další variace na téma hranatá koule, kterými se má zastřít pravý stav věci, aby nás to tolik nebolelo. A když už to nevidí ani právníci - zrovna Tebe bych nepodezíral z toho, že to vidět nechceš - tak to už se snad půjdu utopit.

Stát, který se vzdá části suverenity, přestává být státem suverénním a stává se pouhým státem autonomním. Takže jednotlivé státy USA jsou státy autonomní, suverénní nejsou ani omylem.

Harpyje 23.5.2006 13:06

Re: Mýtus o svobodném člověku

Ano Viléme, když se podíváte na tu chátru kolem sebe, na tu nevázanou, bezuzdnou lůzu, na ty zdivočelé krysy, tak víte jak předejít džungli : žádná svoboda, pořádný karabáč a tvrdá regulace, to je ono!

Doufám, že víte, koho zde cituji.

ok 23.5.2006 12:42

Re: Re: Re: Re: Problém je v lidech

Spíš jde o to, že takové poměry ve státní správě nemůžou vést k ničemu dobrému...

red 23.5.2006 12:20

Re: Re: Re: Problém je v lidech

Otázkou je, zda je tam jako státní zaměstnanec, nebo politický dosazenec,

ti mají měsíčně kolem sto tisíc.

AeroKarel 23.5.2006 11:57

Škoda, že nekandidujete za někoho (z)volitelného ........

I-Worm 23.5.2006 11:55

Re: Re: Re: Problém je v lidech

no, jestli je docela šikovný... To je skutečně na pováženou, že soukromé firmy o takové lidi nestojí. Nezaměstnávají snad jenom nešikovné?

gerontusinza 23.5.2006 11:33

Pak je tu ještě jedno malinkaté nebezpečí. Blbost.Re: Re: Problém je v lidech

V komisi musí být jen lidé nespojení s firmami účastnými ve výb.řízení. Tj. laici, neboť na malém dvorečku ČR, odborník většinou zná osobně jiné odborníky v ranku. Takže je pak jednoduché napadnout výběrové řízení poukázáním na spojení atd. Proto povařuji současný zákon o výběrovém řízení za stejně pitomý jako jeho tvůrce. Protože dobrým členem komise je tvor nemyslící, neznalý ,ale umějící se podepsat (křížek nestačí). A ten má navíc rozhodovat. Ptostě diltát tupounů. Proto je tolik obcházení VŘ. Zdravý rozum to nestíhá.

ok 23.5.2006 11:17

Re: Re: Mýtus o svobodném člověku

Každý soudí podle sebe...

ok 23.5.2006 11:12

Re: Re: Problém je v lidech

Jeden můj kamarád který pracuje ve státní správě si k obědu kupuje jogurt za 8,50 Kč, aby finančně vyšel. Za stravenky si kupuje jídlo domů, přemýšlí jestli si koupí noviny, aby se nedostal do mínusu. Směje se tomu a s chutí to dává k dobru, ty noviny si nakonec ale nekoupí. Je to docela šikovný vysokoškolák, na vysokoškolské pozici ve státní organizaci.

Chcete takovou státní správu? Taková totiž skutečně je.

divitel 23.5.2006 11:10

Modelování

Jsem pro modelování.

Jsem pro SYSTÉM.

Akorát že modelování společenských systémů je asi o řád složitější než modelování biologických systémů, přičemž modelovat biologické systémy bohužel dosud neumíme.

terra 23.5.2006 11:02

Re: Re: Problém je v lidech

R^R^R^ Až na to, že problém tedy asi nebude "v lidech", ale v systému, že. Ten zákon o státní službě by byl potřeba jako málokterý jiný.

O.K. 23.5.2006 10:31

Re: Re: Zákony i precedenty se mohou se lišit region od regionu?

Souhlas, ale to IMHO fakt nejsou "jiné zákony region od regionu". Myslím tím, že Anglie, Skotsko a jednotlivé státy USA mají určitou dávku suverenity (třeba Skotsko má vlastní fotbalový tým :-), jednotlivé regiony ČR nikoliv.  ČR je centralizovaný stát, jako třeba Francie. A ve Francii určitě taky nemají jiné zákony v Provence a jiné v Normandii.

Česko s Slovensko v dobých federace samozřejmě různé zákony měly.

O.K. 23.5.2006 10:23

Re: Re: Problém je v lidech

To máte těžký. Už od roku 2002 je schválený zákon o státní službě, který by měl podstatnou část těchto nešvarů odstranit. Jenže jeho účinnost se neustále odkládá a odkládá. Protože - proč by se proboha někdo stával ministrem, kdyby si nemohl do baráku natahat svoje lidi?

O.K. 23.5.2006 10:18

Re: Problém je v lidech

Naprostý souhlas. Na ministerstvech jsou za prvé malé platy - centrální orgány vytvářejí legislativu zavazující celý stát, ale přitom nabízejí platy, ze kterých tak tak zaplatíte pražský nájem,  a za druhé, když už se nějaký odborník - idealista, co zdědil dům na Staromáku a o peníze mu nešupí, najde, brzy ho otráví, že mu šéfuje nedovzdělaný debil, který bohužel už 10 let hraje s panem ministrem golf. Ono i to by se dalo přežít, kdyby ten debil aspoň mlčel a neškodil. Ale koukat na to, jak se snaží resort vydojit, to už zvládne málokdo.

enderv 23.5.2006 10:14

Re: Problém je v lidech

Jo jo, problem je v lidech - zadna vlada/system/vladce nema lidi s kterymy by ten jejich system fungoval spravne! Neni treba menit vladu, je treba vymenit lidi.

V.

enderv 23.5.2006 10:12

Re: Mýtus o svobodném člověku

"Když se podívám na chování lidí, kteří se nenechají ani dnes brzdit a omezovat"

Neni to spise o vymahatelnosti zakonu? Dle me je tezsi vymahat dodrzovani mnoha (casto si i mirne protirecicich) zakonu nez mensiho mnozstvi (o tom, ze by zakony mohli byti srozumitelne si uz predstavy nedelam, protoze zakonodarci si vzdy budou myslet ze lze jazyk pouzivat jednoznacne).

Mimochodem, na mytu o slusnem jedinci (ale v kolektivu) je take postaven (idealisticky) socialismus/komunismus apod. - aneb kazdy system kde se nekdo muze prizivovat (ale system predpoklada ze se nebude chtit).

V.

enderv 23.5.2006 10:06

Re: Zákony i precedenty se mohou se lišit region od regionu?

Anglicky zakon se lisi od Skotskeho - v ramci UK. Precedentni pravo (pokud si dobre pamatuji) v ramci statu US se taky muze lisit stat od statu (federalni zakon muze regulovat dle ustavy jen celkem malo, i kdyz se z toho vetsinou nejak vyvlece...).

Na druhou stranu, ze by to melo vyznam v soucasnych Cechach asi ne... (i kdyz vyhlasky mistnich samosprav se asi lisi i tam, bylaws v anglicky mluvicich zemich se lisi dost drsne). Mozna, pokud by jeste existovala Ceskoslovensko tak ruzne zakony pro Cechy a Slovensko....

V.

LOJR 23.5.2006 10:01

Re: Mýtus o svobodném člověku

Z toho, co jste tady kdy napsal a já to četl, je tenhle příspěvek Viléme bezesporu nejlepšíR^

Em 23.5.2006 9:16

Re: Re: "Výborný článek"

;-DR^

I-Worm 23.5.2006 9:13

Re: "Výborný článek"

a jaké byste chtěl, když se ještě neví, kdo vyhraje volby?

Béďa 23.5.2006 9:12

Re: Problém je v lidech

Asi tak. Paní náměstkyně rozešle na všechna ministerstva výhrůžku, ať si uvědomí, že pokud nepřistoupí ke společnému výběrovému řízení KIVS (organizovanému MI), mohou být obviněna z neprůhlednosti výběroho řízení. Není to proto, že čím více ministerstev se trhne, tím menší bude finanční objem zakázky pro MI a tedy nejspíš i menší "provize"?

I-Worm 23.5.2006 9:12

Re: Ta legislativní bouře není dítko Špidlovo,

ona holt opsmlouva nebyla zadarmo.

Vilém 23.5.2006 9:00

Milý Kocoure

Nepromítejte si na mne vlastnosti Václava Klause, buďte tak hodný, nemám s ním nic společného a nerad bych s ním byl někdy srovnáván, já jsem naopak velmi skromný.;-):-D

Prokouk 23.5.2006 8:35

Problém je v lidech

Problém je v tom, že tak jak státní správa funguje odrazuje odborníky. Není to stabilní systém, protože  do vedoucích funkcí ve státní správě se prostřednictvím stran stále dostávají diletanti a prospěcháři, kteří vědí že jsou tam na jedno volební období a musí se zajisti na horší časy.Pak to vypadá tak, že o zakázce za 2 miliardy  (řešení komunikační infrastruktury státní správy) na ministerstvu informatiky  rozhoduje trestně stíhaný  Chmelíček, stále vykonávající funkci ředitele Testcomu a náměstkyně Vohralíková.Která přestože opakovaně porušila zákon o zadávání veřejných zakázek a ÚOHS  za tuto její činnost udělil ministerstvu pokutu, dál sedí ve funkci náměstka ministra.   S takovými lidmi žádný odborník spolupracovat nebude.

Antonín Hrbek 23.5.2006 8:22

"Výborný článek"

ve kterém není ani jeden konkrétní údaj.

Šerlok Homeless 23.5.2006 8:05

Zákony i precedenty se mohou se lišit region od regionu?

I v rámci jednoho státu? (Y)

Jinak je článek pěkný a zajímavý.

rv 23.5.2006 7:51

Re: Svobodně do jeskyně !!!

Za existence států se snad střelné zbraně nepoužívají? Nejvíce zabitých snad nemají hospodské bitky (tam jde max. o jednotlivce), ale války a agrese států mezi sebou (tam jde i o milióny)

kocour 23.5.2006 7:25

Ta legislativní bouře není dítko Špidlovo,

ale Rychetského, a nebyla to legislativní bouře, ale legislativní smršť - podle Rychetského; mezi legislativci je však mnohem běžnější označení legislativní sračka.