3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: My si euro vzít nedáme!

Celkem se netajím s tím, že po manuální stránce jsem někde na pomezí Pata a Mata. (Což je ještě pořád dobré, neb můj drahý choť je v tomto ohledu na úrovni Šichtařové, která má toho času pravou ruku v sádře a levou vykloubenou.)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 27.3.2017 12:49

Re: kecáte, pane Rychlý

to tvrdím pořád, že rozpočet je jen účetnictví, ale jsem tady za to místními pravicovými úderníky pomlouván, protože oni se to na politickém školení družstva učí jinak.

Zásadní je stav státního dluhu - tedy zda dluh roste nebo klesá.

Takže se asi shodneme.

K. Frauknecht 27.3.2017 12:27

Re: nechápající Frauknecht

"Prostředky na zajištění podílu státního rozpočtu na financování se stanoví závazným ukazatelem státního rozpočtu té rozpočtové kapitoly, resp. organizační složky státu, v jejímž rozpočtu se příslušný projekt/program realizuje."

Zdroj: http://www.strukturalni-fondy.cz/getmedia/495ea682-77ab-4053-a231-29550d532418/Pravidla-spolufinancovani-evropskych-fondu-v-PO-2014-2020.pdf

M. Prokop 27.3.2017 12:20

Re: Jak to vidím já.

Souhlas stran dotací, je to mor.

Nesouhlas s chytrostí ANOnistů, kdo s morem obcuje (a to oni moc rádi, nejen Bureš), časem se nakazí.

P. Čech 27.3.2017 12:00

Re: Hnutí strana

V desetitisíciletých dějinách lidstva jako živočišného druhu existují politické strany cca 200 let. Za celých 200 let, pokud byly obdařeny mocí, nic rozumného nevytvořily a nedokázaly. Občanská hnutí, existující v politice zde tak dlouho nejsou a nelze je tedy odsuzovat, když ještě neměly příležitost cokoliv dokázat.. Pouze jsou jim

od politických stran a jejich ovčanů házeny klacky pod nohy, jsou všemožně ostouzena a v rámci volné soutěže politických stran hnusně a odporně, bez jakýchkoliv relevantních argumentů dehonestována. Zádný prostředek není hnusný, pokud slouží k odstranění občanských hnutí z politiky. Toho však bohdá nebude, aby z politiky dobrovolně odešla. Je totiž nad slunce jasnější, že naše politické strany ( a nejen naše) melou z posledního a zvoní jim hrana.

Z. Rychlý 27.3.2017 11:59

Re: Jak to vidím já.

Pane Čechu, zpočátku jsme myslel, že jde o ironii - kobliháři bez dotací !!! Ale vy to myslíte vážně, no to je gól.

Ale souhlasím s tím, že dotace obecně je nutno zrušit. Sebrat tím Agrofertu příjmy, jo, to je správné. Ti lidé totiž nejsou chytří, ale vychytralí (v překladu vychc*ní). Držte se svého tématu o škodlivosti politických stran a hnutí. Nebo ne? Jedno jediné hnutí je OK?

Z. Rychlý 27.3.2017 11:51

Re: Euro jsme měli mít už dávno,

Kde jste se pane Valento doslechl, že se komerčním bankám daří vypouštět "falešné" prachy do oběhu! Zpočátku si banky ukládaly přidělené peníze zpátky do ČNB, ale to už jim ČNB zatrhla záporným úrokem. Skutečností je, že komerční banky mají těžké problémy, úvěrování drhne, a daň z operací mnohé z nich "zabije". Zatím je nad vodou drží poplatky, ale ty do nebe růst nemůžou.

P. Čech 27.3.2017 11:48

Re: Jak to vidím já.

Vážení pánové zde, asi jste četli můj příspěvek nepozorně. Neřekl jsem, že lidé spojení s ANO 2011 žádne dotace neberou. Berou a ne málo, ale obejdou se bez nich. Kdyby je nebrali, nebyli by chytří, jak jsem napsal, ale hloupí. Ono totiž i zde platí, že hloupý kdo dává a hloupější, kdo nebere a to se týká nejen těch koblihářů, jak říkáte, ale i cikánů a jiných příživníků, žijících jen z dotací. Veškeré dotace mají jen jeden smysl. Odůvodňují samu existenci socialistických politických stran (u nás všech politických stran). Bez nabízeného a rozdávaného systému dotací by tyto strany velice rychle zanikly

Z. Rychlý 27.3.2017 11:39

Re: Vidím pouze dva problémy

Pane Severo, jistě je problémem realizovat ty "falešné" peníze a dostat je do oběhu. Zatím se čile obchoduje s dluhopisy a akciemi jejichž cena se díky zvýšení objemu peněz nafukuje. Akcie a dluhopisy rostou díky tomuto oběživu. Je to bublina. Banky se snaží vnutit lidem úvěry a dokonce si úvěry "kradou" mezi sebou. Podnikatelské úvěry moc nefrčí, protože se podniká především s dotacemi.

Obyčejní lidé hledají, kam své peníze investovat, ale moc možností není. Bankovní úroky - hanba mluvit. Snad jedině do nemovitostí, takže jejich cena také trochu roste, ale tam je nabídka s poptávkou celkem v rovnováze, takže se toho až tak moc neděje a nové domy se staví o sto šest. OKAL dělá tolik domů, kolik za bolševiků nikdy nevyráběl.

Takže suma sumárum inflace není závratná (mimo akcie a dluhopisy), ale zaděláno máme pěkně.

S. Donát 27.3.2017 11:34

Já vím, že to není hlavní téma článku,

ale jak se dá šroubovákem strhnout závit? Obzvlášť, když je šroub zašroubovaný? Autorka asi myslela strženou drážku hlavy šroubu :)

S. Donát 27.3.2017 11:29

Re: Jen malá, ale reálná poznámečka - naši bratři Slováci

Mají se lépe spíše navzdory Euru, než díky němu.

Z. Rychlý 27.3.2017 11:26

Re: kecáte, pane Rychlý

V každém případě přebytek je v podstatě účetní trik, nikoli ukázka dobrého hospodaření, na tom se snad shodneme.

V. Peroutka 27.3.2017 10:52

Re: Jen o kousek dál je golfové hřiště Hostivař

pardon patří jinam..

V. Peroutka 27.3.2017 10:51

Jen o kousek dál je golfové hřiště Hostivař

kde po letech začíná ubývat plochy pro golf,zato přibývá staveb.

M. Prokop 27.3.2017 10:36

Re: Euro jsme měli mít už dávno,

Ve sklepě ne, v počítačích.

Kdyby ho "zase vypouštěli ven", tak by ta intervence prostě nefungovala. Některé technikálie prostě vaše EUnijní nadšení neokecá.

M. Prokop 27.3.2017 10:34

Re: Euro jsme měli mít už dávno,

Chybí vám lodní lístek na Titanic, veliký, moderní, cpou se tam všichni? Mně ne.

M. Prokop 27.3.2017 10:34

Re: Vidím pouze dva problémy

Vždyť k ní dochází. Ve statistikách to zatím je vidět málo, ale koukněte třeba na ceny nemovitostí, ty do statistik zasahují minimálně.

M. Prokop 27.3.2017 10:32

Re: Jen malá, ale reálná poznámečka - naši bratři Slováci

Mají nižší daně, ne "zásluhou" €, ale pomečiarovské vlády.

Kam vede €, to je vidět v Řecku.

P. Lenc 27.3.2017 10:17

Re: Jen malá, ale reálná poznámečka - naši bratři Slováci

Ovšem v tom případě mně pane Fridrichu nejde do hlavy skutečnost, že desítky tisíc Slováků při úspěších a ekonomickém "předběhnutí" Slovenska stále pracují v tom "zaostávajícím" Česku.Onehdy jsem kdesi četl statistiku poněkud odlišnou.Zvláštní.

L. Severa 27.3.2017 9:58

Re: Vidím pouze dva problémy

Problémy které uvádíte považuji také za podstatné, i když v obráceném pořadí. Ovšem nejste první s tvrzením, že se tisknou nové bankovky, prý i EURA. Není mně jasné jak je to možné, aniž by docházelo k inflaci. Přece zvyšováním oběživa dochází k jeho znehodnocování, což z minulosti známe.

M. Valenta 27.3.2017 9:54

Re: Euro jsme měli mít už dávno,

Pane Polansky, ČNB EURO přes komerční banky zase vypouští ven nebo si fakt myslíte, že tam někde ve sklepě mají stovky mld. EUR?

J. Fridrich 27.3.2017 9:46

Jen malá, ale reálná poznámečka - naši bratři Slováci

Jen malá, ale reálná poznámečka - naši bratři Slováci, kteří byli při našem rozvodu před 25 léty dosti za námi, nás nedávno-i s tím dle některých podivínů " špatným EUREM " PŘEDBĚHLI...

A je jich 5 milionů a mají zátěž cca 500 000 Romů..

D. Polanský 27.3.2017 9:33

Re: Euro jsme měli mít už dávno,

Eura má ČNB plné sklady, neví co s nimi.

D. Polanský 27.3.2017 9:32

Hnutí strana

jedno v cílech jest. Zatím žádné hnutí ani strana dobrovolně nekončí, končí když už na to nemají, aby vládly. Znám jedinou výjimku: Havlovu hru Odcházení. Zatím v dějinách lidstva nebyl zaznamenán jiný případ.

V. Kain 27.3.2017 9:32

Re: Euro jsme měli mít už dávno,

Tak kdybychom měli to prokleté euro,tak bychom jeli po té správné koleji?Sice by si bankovní rada nemohla dělat to,co si dovoluje dneska,ale to je tak všechno.Není daleká doba kdy se státy vrátí ke svým národním měnám.

D. Polanský 27.3.2017 9:28

Re: Jak to vidím já.

Tak to jste mě pobavi, zeptejte se Babiše či jiného velkopodnikatele, kolik ročně bere na dotacích. Budete částkou překvapen. Souhlasím, že ANO jsou chytří, ale pro sebe. Když je někdo chytrý, vždy se ptejte: A na co?

D. Polanský 27.3.2017 9:25

Vidím pouze dva problémy

Euro určitě problémem není, jelikož je věcí každého státu, zda si jej zavede, nebo nezavede. My tiskneme biliony nových bankovek a nakupujeme Euro. Už je nemáme kde skladovat. Vlastně bychom v tisku mohli pokračovat a nakoupené Eura jen tak rozdávat a hned máme vyšší příjem na osobu.

První problém: dotace

Druhý problém: imigranti. Už jiného nic.

M. Valenta 27.3.2017 9:24

Euro jsme měli mít už dávno,

bohužel váhavost našich politiků, kombinovaná s vyčůraností, nám v tom zabránila. Výsledkem je jízda po vedlejší koleji bůh ví kam. A když na konci bude jen bezvýznamnost, tak to bude ještě dobré.

R. Langer 27.3.2017 9:15

Re: Ze priliz mnoho zen, ne vsechny,ale hodne,

Víte, pro někoho je problém i vytočit číslo na novém telefonu. Přesto se tito lidé v praxi v pohodě uživí vlastní prací, a představte si, většinou umí spoustu jiných věcí. A možná že vy jste taky jenom takový namyšlený kohout To kupodívu bývá poměrně dost mužů, i když zdaleka ne všichni.. :-P

M. Šejna 27.3.2017 9:12

nechápající Frauknecht

spolufinancování z evropských fondů probíhá až následně, nikoli souběžně nebo předem.

Klasickým přikladem spolufinancování z eurodotací je například kauza Čapí hnízdo, kdy Babišova firma dostala pokutu za to, že si dovolila vystavit fakturu o měsíc dříve, než podle pravidel eurodotací je možno. A přesto ta faktura byla vystavena za práce již provedené a nikoli za práce teprve plánované.

A stejné je to i u eurounijního spolufinancování státních investic. Česko musí nejprve proinvestovat českou část financí a teprve následně čerpá dotace z EU. Pokud tedy letos nezačaly investiční projekty kvůli nepřipravenosti, neposlala EU ani dotace.

Jenže madam Šichtařové uniklo, že letos se státní rozpočet obohatil o dotace za loňské státní investice. Takže my jsme letos sice nezačali nově investovat, ale prachy z EU za loňské investice přišly. A o tom naši pravicoví ekonomové (i ti levicoví) vědí. Neví to (nebo spíš to záměrně zamlčuje) Šichtařová.

R. Langer 27.3.2017 9:09

Re: Jak to vidím já.

Cha cha cha. To snad nemyslíte vážně, pane Čechu, to si jistě děláte legraci?