29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Moskvo, ze soutěže o Temelín ses vyřadila sama

Při pohledu na desítky prezidentů, exprezidentů, premiérů a dalších státníků z celého světa, kteří se přijeli naposled poklonit Václavu Havlovi do svatovítské katedrály, jsme viděli, že tam chybí odpovídající zástupce Ruska; ombudsman čili ochránce lidských práv, které tam stejně neplatí, je příliš malý vládní úředník.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Bomar 31.12.2011 13:51

Re: Ale,

pane uhlichu, az se bude rozhodovat, kdy se temelin postavi, do te doby: a) opet bouchne nejaka atomovka treba ve francii, nebo opet v rusku, aa) bude  kgb soudruh, miliardar + superkapitalista putin jiz dlouho od valu.                                                                                                                                                                         rusti obcane se konecne sjednoti v pozadavcich lepsiho zivota za demokratickych podminek a odsoudi postsovetske imperialisty. v rusku vzniknou podminky podobne arabskemu jaru. nepokoje> demonstrace> svobodne a neovlivnovane volby vynesou do cela statu novou generaci obcanu, nezatizenych totalitou. novy stat dokonce muze splnit podminky vstupu do evropske unie.

J. Stejskal 27.12.2011 22:04

Re: bohudík máme tržní ekonomiku

Žádné offsety, (alespoň v nezanedbatelné hodnotě), nikdy nebyly! Byla to jen zalepená huba a nikdy se z toho nic neuskutečnilo.

J. Stejskal 27.12.2011 21:59

Re: Krást je podle vás normální?!?

Dovolte abych opravil dva Vaše zásadní omyly. První je, že já opravdu nemám žádný problém. Druhý je více k věci. Už jsem se to tady snažil několikrát vysvětlovat, dokonce i na bázi pohádky. Přestože vidím, že je to zbytečné, nedá mi, abych to nezkusil naposledy.

Evropa nemá žádný puvoir hrozit něčím Ukrajině, která nedodržuje smlouvu s Ruskem. Pro podobnou analogii by se Vám smál student prvního ročníku práv v Plzni. Nikdo totiž ani neznal, a je to pochopitelné, obsah smluv mezo Ukrajinou a Ruskem. Těžko potom dávat "výstrahu" komukoliv. A Ukrajina musela očekávat to, že pokud mrzne zadek Evropě na západ od nich, že ta z jejího chování nebude nadšená. V té době se mluvilo o tom, že Rusové říkají, že Ukrajina neplatí. A šmytec. Asi to byla pravda, ale jak byste proboha chtěl zasahovat? Nebo se vám zdá Rusko jako strana která potřebuje pomoci s vymáháním dluhu? Dobrý bože!

Co se týče Nordstreamu je to patrně jediné správné vyústění problému Ruska s Ukrajinou. A šmytec.

ad: "Jenže ono staré "Nepřítel mého nepřítele je můj přítel" holt platí i v jedenadvacátém století, tak proč z toho pro ty občánky dole (včetně pana Stejskala) nevytřískat na úkor Ruska nějaký kapitál." Nechápu proč mně do toho pletete. Nevím jaký kapitál bych z toho mohl "vytřískat"? Věřte ale, že kdybych to věděl, rád bych to udělal.

Přestaňte prosím laskavě blbnout s teorií Velkého spiknutí. Jeden syčák nezaplatil druhému a Evropa, která je zvyklá, že se smlouvy plní, narazila na tvrdou vodu. Dobře jí tak, příště si dá pozor na to, aby měla jen jedinou variantu čehokoliv.

J. Stejskal 27.12.2011 21:46

Re: Kradla JIM,

Znáte tu pohádku, jak se tam ptali: Osobo, nešly tudy děti? Pleju len řekla osoba.

A takhle přesně odpovídáte vy. Takže celá debata je nesmysl. Já zdržuji vás, vy mne.

V. Kún 27.12.2011 21:28

Re: selektivní vidění pana Šejny

Levičák nebo pravičák, já prostě převlékačům kabátů neveřím. Nebo Vy si vážně myslíte, pane Štroble, že Babiš - tento jeden z největších tunelářů - vymete z Čech korupci? Jo, a bude mu v tom pomáhat Macek, Komárek (z MFD), Neff, Vondra, Kalousek a celá ta armáda tunelářů a pokrytců, co kážou vodu a pijí víno? A Pacner patř odedávna k nim. Byl to on, kdo mimo jiné nezákonně a přes výslovný zákaz tehdy už nového parlamentu zprivatizoval "svou" Mladou frontu (byl v ní dlouholetým redaktorem) - zeptejte se ho, kolik tehdejších milionů mu zůstalo za prsty.

Svým antiruským postojem se jen dnes snaží vylepšit si profil. Ale když mu věříte... (pro něj jste ntak ještě ten užitečný idiot). Ostatně bych se nedivil, kdyby Pacner - jako Štětina - kandidoval do Senátu. Oba svou politickou kariéru začínali oslavou všeho ruského, aby Rusko dnes poplivali.

A. Hrbek 27.12.2011 19:47

Nevím za koho mluví pan Pacner

když užívá plural majesticus. Pravdu má v tom, že ekonomika již od dob Aristotela závisí na politice. Ale spojovat soutěž o dostavbu Temelína s účastí na procovské šou může jen blahoslavený ideologickým duchem nebo někdo, kdo o celé složité problematice mnoho neví.

Firma Westinghouse se již jednou z ideologických důvodů výstavby Temelína zúčastnila. Dopadlo to katastrofálně a stálo to hodně času i peněz. Původní americká jaderná část zkrachovala a byla v roce 1998 odprodána britské BNFL a ta ji v roce 2006 odprodala Toshibě.

Ideologicky kecat o bezpečnosti a současně hromadně odebírat lacinější ruskou ropu a lacinější ruský plyn něco o autorovi svědčí. Autor by nám měl vysvětlit, proč se například Německo skoro úplně pověsilo na nový "nebezpečný" plynovod. Mimo jiné - jednou postavená jaderná elektrárna je nejméně závislá na "přiškrcení kohoutků". Palivo je totiž dlouhodobě použitelné, snadno skladovatelné a mezinárodně dostupné.

A jakákoliv ideologie nebo morálka jdou do kélu, když jde o úspory nákladů v řádu stovek miliard.

G. Zahradníček 27.12.2011 19:22

Á, pan Pacner, před rokem 89 byl v úklonu a říkal, čest práci

soudruhu. Nyní jej osvítil duch svatý a je z něj antikomunista. :))))))))))))))))))

V. Kún 27.12.2011 19:06

Re: Krást je podle vás normální?!?

oprava (viz třetí řádek): ... je to problém Rusů, ne Evropy. MY v Evropě tu jen chceme svůj nasmlovaný plyn....

V. Kún 27.12.2011 18:45

Re: Krást je podle vás normální?!?

V tom je právě Váš problém, pane Stejskale - v těch trubkách: Slyšel jsem to už od Topolánka, Bartošky, řady zdejších "novinářů" i laiků - Rusové holt měli jednou nasmlouvané dodávky, a jestli jejích plyn někdo cestou ukradl, je to problém Evropy. MY tu chceme svůj nasmlouvaný plyn... Nikdy jsem totiž od Topolánka, Bartošky, a vůbec celé EU na adresu ukrajinských a předtím běloruských zlodějů neslyšel jakoukoliv pohrůžku, výstrahu či ultimátum, typu "Budete-li dál krást náš a ruský plyn, máme dost prostředků, včetně ekonomických sankcí, abychom vás donutili chovat se slušně a nekrást..." Jen jedenkrátby takto stačilo pohrozit, a Ukrajina by spráskaně zalezla do kouta, a plyn by tekl dál... Jenže ono staré "Nepřítel mého nepřítele je můj přítel" holt platí i v jedenadvacátém století, tak proč z toho pro ty občánky dole (včetně pana Stejskala) nevytřískat na úkor Ruska nějaký kapitál.

A poznámka nakonec: Když se Rusko s Němci v důsledku plynové krize promtně dohodli, že Ukrajinu obejdou a postaví si nový vlastní podmořský plynovod, byl ze strany našich politiků a zdejších pisálků (a také polských politiků a pisálků) opět oheň na střeše: Co že si to ti Rusové dovolují, že si staví zcela nový plynovod? - Co si o Nord Streamu myslíte vy, pane Stejskale? 

I. Dvořák 27.12.2011 18:30

Re: Prozatím vidím, že do toho politiku tahají jenom pacneři.

Ani mne nenapadají  další varianty k přimknutí se. Buď  k  azbukastánu nebo k   Bruseli, jež jest vlastně oním  "dubiskem" , jež vzdorovalo až dosaváde časům, než nás vzali do party. Naši kupčící politici se svými poradci a různými podržtašky, když dokázali legálně rozebrat vlastní stát,  než bys řekl švec, chystají se pokračovat. A protože doma už není kde brát a onen východ neoplývá strdím, je na řadě patrně Bruseli.   A proto vidím osud EU černě.  

A ten Klasu má zase pravdu.

V. Kraus 27.12.2011 17:50

Re: Velice trapné zneužití smrti Václava Havla

Ale mám pravdu. Napsal jsem, že Westinghouse přes 20 let nepostavil žádnou novou jadernou elektrárnu - nepostavil znamená, že nedokončil. Tedy Westinghouse má více jak dvacetiletý výpadek v tomto oboru, což se projevilo i v rozsáhlém propouštění ve firmě. Ano, má teď rozestavěné nějaké nové jaderné elekrárny stejně tak, jako je má rozestavěné i francouzská Areva a ruský Rossatom. Navíc Westinghouse teď už prý patří Japoncům, takže mluvit o dlouhodobé spolehlivosti může být sporné. 

J. Heincl 27.12.2011 15:21

Re: Proč lžete a když už, proč tak průhledně?

Plynovou krizi 2008, 2009 jsem sledoval den po dni a někdy i hodinu po hodině. Již od roku 2007 upozorňovali zástupci Gazpromu Evropskou unii na možný problém s dodávkami plynu http://byznys.ihned.cz/c1-22162330. Několik týdnů před uzavřením plynových kohoutů jezdil šéf Gazpromu Alexej Miller po EU vč. Bruselu a jednal s kdekým, mimo jiné i s komisařem pro energetiku Andrisem Piegbalsem. Záběry z tohoto setkání jsem viděl jak na českých, tak na německých a ruských TV stanicích. EU bohužel opět osvědčila svou neakceschopnost. Nakonec to řešil tehdejší premiér Topolánek, který létal po ose Moskva - Kyjev a zpět jako zběsilý a vozil k podpisu rusko - ukrajinské smlouvy. Pamatuji se, že premiérka Tymošenko nějakou smlouvu podepsala a EU jásala, že plyn bude. Druhý den však pod nejapnou záminkou, že to podepsala na špatné straně nebo něco podobného, prohlásila, že smlouva je neplatná. Nakonec se M. Topolánkovi podařilo ji dostat do Moskvy, kde už se asi premiéra Putina bála a podpisem smlouvy byla krize ukončena. Plynovou krizi 2009 jednoznačně zavinila Ukrajina.

J. Tachovský 27.12.2011 15:02

Jestli to nebude necim jinym

Havel nebyl uradujicim presidentem, takze bezne diplomaticke protokoly se ho netykaly. Pratelske vztahy v Rusku taky zadne nemel, takze jakepak velke kondolence. Pro Rusko to byl jen jeden z mnoha duchodcu, ktery zemrel.

J. Štrobl 27.12.2011 14:03

Re: selektivní vidění pana Šejny

Tohle je zase styl všech levičáků. Když nemám argument, tak alespoň pošpiním protivníka. Jaderná elektrárna o bezpečnostních rizicích je a dvakrát (v tomto případě třikrát) se spálit o jedny kamna může jenom blbec.

M. Šejna 27.12.2011 13:51

selektivní vidění pana Louckého

Já prý píšu více srdcem než rozumem, píše pan Loucký. Ovšem u bývalého svazáckého novináře Pacnera to panu Louckému nevadí. Vůbec mu nevadí, že Pacner se cítí být pobouřen, jak Rusko reagovalo na úmrtí V.Havla. Tohle není o bezpečnostních rizicích, ale o Pacnerově potřebě klanět se ikonám. Ten samý Pacner za bývalého režimu oplakával smrt Stalina a Brežněva a psal o nich oslavné články. Tenhle bývalý fanatický milovník Sovětského svazu a obdivovatel sovětské kosmonautiky dnes oplakává Havla.

J. Štrobl 27.12.2011 13:31

Re: bohudík máme tržní ekonomiku

Co to blábolíte? Palivo Westinghouse nejde akorát do ruských elektráren.

V. Novák 27.12.2011 13:28

Kradla JIM,

ne Rusku. Kradla JEJICH plyn. Ukrajina prostě neměla právo loupat perníček, který nejen že nezaplatila, ale ani nenasmlouvala. Že se chovala nezodpovědně, ba svinsky - to není věc nikoho jiného, než ukrajinských politiků. Resp. Juščenka.

Vydírala JE - i Rusko. Jenže Rusku nehrozilo, že bude mrznout, takže víc vydírala JE.

Ostatně, jaké "je"? NÁS vydírala!

A Pacner napíše, že to Rusko používalo plyn jako zbraň. Juščenko ho používal. Zloděj a vyděrač Juščenko.

Naštěstí už takové vydírání nehrozí, Nord Stream jede na plný céres a dokud Němci nepostaví ty desítky plynových elektráren, budou mít plynu tamtudy dost. A Janukovyč ví, že tahá za zatraceně krátký konec provazu, aby si dovoli to, co tenkrát Juščenko.

J. Štrobl 27.12.2011 12:58

Re: Velice trapné zneužití smrti Václava Havla

Nemáte pravdu. Westinghouse staví nyní 4 elektrárny v Číně a tuším 2 v USA. Jaderné elektrárny Westinghouse jsou nejbezpečnější na světě a splňují certifikaci AP1000. Tato firma je rozhodně spolehlivější než nevypočitatelná ruská mafie.

V. Bok 27.12.2011 12:38

Re: bohudík máme tržní ekonomiku

No, bezpečnostní rizika ... koupíme tedy elektrárnu od firmy Westinghause, vzor Fukušima (Westinghause je filiálka  japonské firmyToshiba) nebudou žádné offsety, Konec konců několik set miliard zakázek pro náš průmysl je ideologicky chybný a budeme odebírat nadále skvělé palivo od Westinghause, které se muselo pro mizernou kvalitu vyřadit a nahradit ruským. No, kupředu, pravá. Blbost, tedy chci říci ideologie světem vládne. Pořád furt. Jako za komoušů.

Tuhle zakázku zaplatíme dost krvavě.

J. Stejskal 27.12.2011 12:35

Re: Tak ještě jednodušeji

Poslyšte, zkuste si celý ten thread přečíst od začátku. Nikdo tady neřekl, že Ukrajina nekradla. To se lámete do otevřených dveří. Vtip je v tom, že to nebyla věc těch, co byli připojeni za ní. Těm nebylo nic do toho, jestli Ukrajina Rusku krade, protože měli o dodávkách smlouvu s Ruskem, ne s Ukrajinou. Rusko, v tom okamžiku, kdy típlo Ukrajinu a tak zvaně omezilo to o její spotřebu, samozřejmě vědělo, že Ukrajina bude dál loupat perníček a odnesou to ty státy za ní, což se stalo. Proto říkám, že v tomto sporu byli ti ostatní rukojmími Ruska. Toť vše. Jestli máte ještě nějaký problém s chápaním tohoto případu, zkuste si to už vyřešit sám. Teď jsem vám to popsal jako pro žáky prvního stupně nemám, co bych k tomu dodal.

K. Loucký 27.12.2011 12:29

Re: bohudík máme tržní ekonomiku

Článek pana Pacnera není ani o tržní ekonomice, ani o ideologii, nýbrž o bezpečnostních rizicích.

Ale už slovník příspěvku pana Šejny prozrazuje, že byl psán více srdcem než rozumem, že? Proč by tedy měl reagovat na skutečný obsah.

V. Novák 27.12.2011 12:27

Tak ještě jednodušeji

Rusko dodalo do trubek plyn pro všechny, kdo byli za Ukrajinou. Nedodalo pro Ukrajinu, která si následně neoprávněně přisvojila cizí plyn. Kradla Ukrajina a Ukrajina taky uzavřela kohouty.

Když zmizí silnice, tak vám halt nedodají nejen auťák, ale ani housky - není kudy.

Všechny trubky mimo Ukrajinu byly natlakované a Rusko se velmi snažilo svým odběratelům dodat. Na jih Evropy nebylo kudy, k nám - naštěstí - bylo. Přes Bělorusko, Polsko a JAGALem přes Horu Sv. Kateřiny k nám.

Já pořád vidím, že kradla a vydírala Ukrajina. "Dohodněte s Ruskem aby nás zadarmo živilo, jinak budete mrznout." A divím se, že to nechápou takoví příznivci a vyznavači trhu. Nezaplatím - nemám. Nezaplatím a mám - kradl jsem.

M. Prokop 27.12.2011 12:17

Re: Proč lžete a když už, proč tak průhledně?

http://investing.businessweek.com/research/stocks/private/snapshot.asp?privcapId=25490807 

V. Novák 27.12.2011 12:12

Zaplať pámbu, že prodala!

Zaplať pámbu, že Soudek udržel Škodovku tak dlouho, až ji bylo možno prodat Appianům a ti ji rozkulačili po divizích. Jinak by nejspíš dopadla jako Poldovka dle not jistého Dlouhého, kdysi nejoblíbenějšího politika.

Zvláště jaderná část by působení našich politiků těžko přežila - při jejich "lásce" k JE.

J. Stejskal 27.12.2011 11:51

Re: Krást je podle vás normální?!?

Patrně špatně chápete psaný text. Takže úplně jednoduše. Ruako nedodalo plyn těm, kteří byli za Ukrajinou, ačkoliv s nimi mělo smlouvu. Ti odběratelé neměli smlouvu o nějakých trubkách s Ukrajinou, to nebyla jejich věc, ale věc Ruska. Rusko nezařídilo doručení, víme?

To je jako kdybyste importoval auta a nechával si je od výrobce dodat. Tak vás nebude zajímat, že Franta, který byl angažován výrobcem jako dopravce, nemá na naftu.

V. Novák 27.12.2011 11:41

Krást je podle vás normální?!?

To snad ne! Ukrajina měla možnost dohodnout se - nakonec to taky udělala. Za horších podmínek, než které na podzim 2008 vetoval Juščenko; např. platila sice zpětně, ale vždycky za měsíc, ne s ročním dorovnáním.

Když na vás přijde žebrák s tím, že když mu nedáte na krabicák, tak oloupí nějakou stařenku (tamhletu stařenku) - a vy mu nedáte, tak kdo může za tu loupež? VY???

Zvláštní přístup...

M. Prokop 27.12.2011 11:15

Re: Řešení, které Rusko našlo, bylo zcela adekvátní -

A neudělala jen Ukrajina. V tom jejich spolku je kdekdo, i Rusko:

http://investing.businessweek.com/research/stocks/private/snapshot.asp?privcapId=25490807 

M. Prokop 27.12.2011 11:11

Re: Prozatím vidím, že do toho politiku tahají jenom pacneři.

Tak to já ano, čím dál, tím nevyhnutelněji.

Že by se soudruzi v Bruseli umravnili, to je čím dál nepravděpodobnější.

V. Kraus 27.12.2011 11:11

Re: Velice trapné zneužití smrti Václava Havla

Já to nezamlčuji. Jenže český stát prodal celou Škodu Plzeň jakési pofidérní společnosti Appian Group a ta zase jednotlivé závody rozprodávala dále a Škodu JS koupila ruská společnost OMZ. Takže Škodu JS jsme si Rusům prodali my sami a ta stále zaměstnává asi 1.000 českých zaměstnanců. Je to stejné, jako kdyby jste varoval: "Nekupujte Fabie, Octavie a Superby, to nejsou česká auta, ale německá!".

A vy dáte ruku do ohně za to, že konkurenti francouzská Areva a americký Westinghouse budou spolehlivými partnery? Vždyť takový Westinghouse už více jak přes 20 let nepostavil žádnou novou jadernou elektrárnu.  

M. Prokop 27.12.2011 11:10

Re: Trojský kůň

Koukám, že máte o schopnostech V.K. velmi vysoké mínění.