15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Moskvo, ze soutěže o Temelín ses vyřadila sama

Při pohledu na desítky prezidentů, exprezidentů, premiérů a dalších státníků z celého světa, kteří se přijeli naposled poklonit Václavu Havlovi do svatovítské katedrály, jsme viděli, že tam chybí odpovídající zástupce Ruska; ombudsman čili ochránce lidských práv, které tam stejně neplatí, je příliš malý vládní úředník.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Stejskal 27.12.2011 11:05

Re: Řešení, které Rusko našlo, bylo zcela adekvátní -

Já se v tom nechci hrabat, ale Rusko dobře vědělo, že to ta Ukrajina udělá. Udělal by to na jejich místě za stávající situace asi každý. Tudíž s tím rukojemnictvím je to pravda. Slovákům mrznul zadek 14 dnů a fest.

Nechci hodnotit pana Pacnera. Neznám ho osobně, ale jestli vám lhal o letadlech a vy jste pak neměl na holky, tak to je pochopitelně trestuhodné.

J. Dlouhy 27.12.2011 11:02

Re: Zlata slova.

To bych byl opravdu rad. Jen si nejsem tak jisty, jako vy.

J. Slanina 27.12.2011 11:01

Re: bohudík máme tržní ekonomiku

Za to šejno-lejno se evidentně v ruské vodce a kaviáru přímo topí, ruský plyn ani české uhlí vlastně ani nepotřebuje, neboť v ruské prrdeli je přece tak teploučko, že?

V. Novák 27.12.2011 11:00

Řešení, které Rusko našlo, bylo zcela adekvátní -

Ukrajina nemá nasmlouváno, Ukrajina nedostane. Tudíž se SNÍŽÍ dodávky do ukrajinského plynovodu o nenasmlouvané množství a dodá se jen to, co patří Evropanům.

Kdyby Ukrajina nekradla cizí (i náš) plyn, zůstalo by to mezi Ukrajinou a Ruskem. Jenže kradla. Ta Juščenkovská, "prozápadní", Ukrajina...

Přes Bělorusko dodával Gazprom co mohl a Bělorusko se snažilo nevyvolat ani nejmenší problém. Tamtudy proudil ten "norský" plyn, který k nám posléze dodávali Němci. Potrubím, které propagandisté v naší ČT radši zcenzurovali z mapy, aby bylo prosťáčkům vše jasné.

Když někdo takto rychle pacnerovsky otočí ta čtvrťáku, lze předpokládat, že něco napravuje, že si něco odpracovává. A přemýšlím, jestli takhle sprostě lhal už před 40 lety tomu klukovi Víťovi, který jeho články doslova hltal a běžel každých 14 dní pro L+K do kiosku. Místo aby si koupil zmrzlinu nebo pozval spolužačku do kina...

V. Novák 27.12.2011 10:48

Prozatím vidím, že do toho politiku tahají jenom pacneři.

A je jen na nás, jak dlouho budeme připojení v Bruseli - nebo k jakému  jinému se přimkneme dubisku.

Bez a místo "Brusele" moc možností nevidím...

M. Šejna 27.12.2011 10:44

bohudík máme tržní ekonomiku

bohudík máme tržní ekonomiku, ve které hraje prim poptávka a nabídka před ideologickým Pacnerovým blbnutím. Pacner, tento bývalý horlivý oslavovatel sovětské kosmonautiky, se cítí být dotčen, že Rusové se nedostatečně plazili po zemi před rakví V.Havla. To jsou paradoxy, že? Doporučuji Pacnerovi, aby se od teď vyhýbal ruské vodce a kaviáru, aby si doma netopil ruským plynem, a přešel zpět na české uhlí. To bude od něj to nejlepší potrestání ruských pekelníků.

L. Šarina 27.12.2011 10:42

Trojský kůň

V.Klaus to zařídí,už s předstihem dostal metál  z Ruska a sám se přiznal že tíhné více k východu,než k západu .Ono konec konců velika část našich spoluobčanů je srdcem na východě a žaludkem na západě. Přidejte 5. kolonu KSČM a spol.Nečas a jeho servilita k "pánu hradu" a výsledek je zaručen. ČÍ CHLEBE JÍŠ THO PÍSEŃ ZPÍVÁŠ.

M. Prokop 27.12.2011 10:33

Re: Jinak pevně doufám, že dodavatel Temelína bude vybrán

Problém je, že Westinghouse i Arevu lze vybírat jen dle technických a ekonomických parametrů, ti do toho politiku tahají minimálně.

U azbuků je problém, že nikdo neví, kdy začnou politicky vydírat oni.

Ještě se nesmířili, že se některé gubernie odtrhly od Moskvy a připojily k Bruseli.

E. Heusinger 27.12.2011 10:32

Tahle fakta

likvidují několikaměsíční snažení naší protiruské propagandy.

J. Slanina 27.12.2011 10:19

Re: Já si zas pamatuji vaše oslavné články právě o Rusku, pane Pacnere

Raději se ani neptejte. Mohlo by se Vám udělat špatně.

J. Stejskal 27.12.2011 10:17

Re: Ale, ale...to jsou zas řeči....

Souhlas.

V. Novák 27.12.2011 10:17

Jinak pevně doufám, že dodavatel Temelína bude vybrán

na základě technických a ekonomických parametrů. Bude-li to rusko-české konsorcium, znamená to nejspíš nejen více práce pro české továrny a odborníky, ale i zakázky na desítky dnes plánovaných bloků v Rusku i jinde.

Ale pokud budou nabídky JAPONSKÉHO Westinghouse nebo francouzské Arevy lepší - nechť dodávají oni. Snad budou zkušenosti lepší, než při westinghousí dostavbě Temelína I.

J. Stejskal 27.12.2011 10:17

Re: Já si zas pamatuji vaše oslavné články právě o Rusku, pane Pacnere

No, to s tou Ukrajinou a Běloruskem to je pravda, ale řešení které Rusko našlo, si vzalo naprosto vědomě jako rukojmí ty ostatní, co byli připojeni za nimi. A to je jádro pudla.

Mimochodem, opravdu mám rád všechny kritiky, kterým je jedno, o čem je řeč, ale nejdůležitější je pro ně, co autor dělal před tím. Co jste dělal vy?

J. Štrobl 27.12.2011 10:13

Re: Velice trapné zneužití smrti Václava Havla

No, Vy zase zamlčujete, že Škoda JS je součástí ruské společnosti OMZ, kde mají Rusové většinu. Takže žádné rusko-české konsorcium neexistuje. Jinak, dáte ruku do ohně za to, že Rusové tím spolehlivým partnerem budou i nadále?

j. Šrámek 27.12.2011 10:10

Temelín

Tak mi není jasné ,co má společného Temelín s Havlem.

V. Novák 27.12.2011 10:03

Proč lžete a když už, proč tak průhledně?

To si opravdu nepamatujete, jak to v lednu 2009 bylo, nebo spoléháte na kolektivní sklerózu? Připomenu jak to bylo - a budu i nadále připomínat každému lháři.

Na podzim 2008 president Juščenko zabránil premiérce Tymošenkové v uzavřenḯ smlouvy o dodávkách plynu. Od ledna 2009 neměla Ukrajina nasmlovaný ani kubík plynu, natož jeho cenu. Protože Ukrajina proslula tím, že odmítala platit i dohodnutou cenu za nasmlouvané dodávky, Gazprom snížil množství dodávané do plynovodů na to, co nasmlouvané měl - tedy to pro Evropu.

Ukrajina věrna odkazu Nikitů Šuhajů Loupežníků, si potřebné leč nenasmlouvané natož zaplacené přesto odebrala - a tím okradla evropské odběratele. I nás. Gazprom opět snížil o ukradený plyn, Ukrajina ukradla, Gazprom snížil - a neteklo nic.

Načež Naftohaz uzavřel kohouty na své straně a odčerpal i technologický plyn, takže když došlo k dohodě, nemohl Gazprom stejně dodávat. Naftohaz drze požadoval, aby Gazprom nejen odepsal ukradený plyn, ale i nahradil zdarma rovněž ukradený technologický a navíc dodával dál bez dohodnuté ceny. Nakonec Tymošenková dohodla co bylo nutné (za což momentálně, IMHO nevinně sedí) a Ukrajina začala platit a plyn přes Ukrajinu téci. Během celé té doby fedrovali Rusové co mohli přes Polsko a německý JAGAL, doslova na hranici bezpečnosti plynovodu.

Takže kdo používal plyn jako zbraň? Jako prostředek vydírání jak Ruska, tak především Slovenska, Česka, Německa a jižní Evropy? Odpovím si sám - "prozápadní" Juščenko!

O. Istvanfy 27.12.2011 9:23

Re: Za normálních okolností

V. Klaus je rozumný človek a tak mu nerobí problém spolupracovať aj s tým, kto je pre iného stelesnením zla. Aj keď o tej spolupráci v tomto prípade si nie som celkom istý.

V. Kraus 27.12.2011 8:55

Velice trapné zneužití smrti Václava Havla

ze strany autora - neposlali jste důstojnou delegaci na pohřeb Václava Havla, nenecháme vás proto dostavět Temelín. (Jen tak mimochodem, Václav Havel byl odpůrcem jaderné energetiky. Za celou svoji politickou karieru ani jednou nenavštívil JE Temelín nebo JE Dukovany. A když vláda Miloše Zemana kdysi jednala o dostavbě 1. a 2. bloku Temelína, tak Václav Havel v předvečer jednání vlády vystoupil s výzvou, aby tyto dva bloky nebyly dokončeny. Vláda M. Zemana naštěstí tuto výzvu ignorovala.)

Autor zamlčuje, že o dostavbu se neucházejí Rusové sami, ale rusko-české konsorcium Rossatom - Škoda JS. Ta "ruská" nabídka se dnes připravuje v Plzni ve Škoda JS, kde na to byl vytvořen speciální rusko-český tým. Dále také zamlčuje, že za celou dobu fungování Dukovan i Temelína byli pro nás Rusové spolehlivým partnerem a nikdy nás nevyšplouchli" s dodávkami paliva nebo něčím jiným.  

A. Špronglová 27.12.2011 8:38

Za normálních okolností

byste jistěm měl pravdu a nebylo by o čem mluvit. Problém je v těch "normálních" okolnostech, nelze než připomenout, že v Českém Absurdistánu, zdivočilé to zemi mající úrovní politiků včetně občanů ještě hodně daleko k západní demokracii, je všechno, ale opravdu všechno možné, jak je možné vidět a slyšet dnes a denně ......Takže hoši z Kremlu dle mého soudu mají pořád ještě šanci dostat Temelín a ČR pod kontrolu. Vždyť i jejich přítel V Klaus s nimi na tom spolupracuje!

V. Hajková 27.12.2011 8:31

Re: Zlata slova.

Píšete  kraviny.  Rusko   tu  zakázku  nedostane. 

V. Hajková 27.12.2011 8:29

Re: Vzhledem k tomu,

Jak  víte,  co si  myslí   V.Klaus?

J. Hejna 27.12.2011 8:12

Kdo chce psa bít,

hůl si najde.

P. Jášek 27.12.2011 6:58

Vzhledem k tomu,

že si VK, jako ten nejkonzervativnějšípravivovýliberální thatcherista, myslí něco jiného....

Pazdravlaju s Novym Godom!!!

K. Podhajský 27.12.2011 6:17

Moskva k nám nemusí ctít jakákoliv pravidla,

- natož diplomatická. Od toho tady má celou řadu lobistů, přátel a profesionálů v čele s s naším drahým vůdcem Velkým Kormidelníkem. Nic víc hoši z Kremlu nepotřebují!

J. Dlouhy 27.12.2011 1:02

Zlata slova.

S Ruskem mame jen a jen spatne zkusenosti. Rusko se nezmenilo, je pokracovanim CCCP, KGB tam dal vladne. Proto od ne co nejdal, na vecne casy. Obavam se ale, ze Rusko stejne zakazku na Temelin dostane. Cesko uz je prilis ovladnute ruskou patou kolonou a KGB agenty, ze vysledek jejich snazeni bude zase tak uspesny jako v prekazeni umisteni americkeho radaru v Brdech. Sef komise, ktera bude posuzovat nabidky na dostavbu Temelina je silne prorusky (mozna prosazeny Klausem). Vzhledem k stale velice hlasitemu povykovani Stalinovych pohrobku a efektu populistickych slibu pracovnich prilezitosti na dostavbe GULAGove zeleznice za Uralem na sklerotickou verejnost, je vysledek skoro jisty.

B. Uhlich 27.12.2011 0:59

Re: Pane autore,

to není žlučovitost...to je plavba v proudu...  :-)

B. Uhlich 27.12.2011 0:57

Ale, ale...to jsou zas řeči....

Pane Pacnere, až se bude opravdu rozhodovat kdo Temelín dostaví...na V. Havla si už v té době nikdo nevzpomene. Myslím, že o dostavbě bude rozhodovat úplně něco jiného než to zda někdo truchlil s Námi nebo proti Nám.... :-)

E. Heusinger 27.12.2011 0:52

Pane autore,

čím jste starší, tím jste žlučovitější.

V. Kún 27.12.2011 0:38

Já si zas pamatuji vaše oslavné články právě o Rusku, pane Pacnere

Žasnu, kam za dvacet let od listopadu pan Pacler došel. Za bývalého režimu až patolízálský obdivovatel všeho ruského resp. socialisticky sovětského - počínaje sportem a konče kosmonautikou a právě jaderkami - je najednou nesmlouvavým kritikem kapitalistického Ruska. Co oslavných článků a knížek o SSSR jen napsal! No nic, poturčenec horší Turka, není-liž pravda? - Ale k tomu plynu: jste-li, pane Pacnere, jen trochu inteligentní, pak jste si mohl všimnout, že Rusko zastavilo dodávky až když mu Ukrajina s Běloruskem začaly jeho plyn krást. Nestál jste tehdy náhodou také na straně zlodějů?