29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

POLITIKA: Moskvo, ze soutěže o Temelín ses vyřadila sama

Při pohledu na desítky prezidentů, exprezidentů, premiérů a dalších státníků z celého světa, kteří se přijeli naposled poklonit Václavu Havlovi do svatovítské katedrály, jsme viděli, že tam chybí odpovídající zástupce Ruska; ombudsman čili ochránce lidských práv, které tam stejně neplatí, je příliš malý vládní úředník.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Špronglová 27.12.2011 8:38

Za normálních okolností

byste jistěm měl pravdu a nebylo by o čem mluvit. Problém je v těch "normálních" okolnostech, nelze než připomenout, že v Českém Absurdistánu, zdivočilé to zemi mající úrovní politiků včetně občanů ještě hodně daleko k západní demokracii, je všechno, ale opravdu všechno možné, jak je možné vidět a slyšet dnes a denně ......Takže hoši z Kremlu dle mého soudu mají pořád ještě šanci dostat Temelín a ČR pod kontrolu. Vždyť i jejich přítel V Klaus s nimi na tom spolupracuje!

O. Istvanfy 27.12.2011 9:23

Re: Za normálních okolností

V. Klaus je rozumný človek a tak mu nerobí problém spolupracovať aj s tým, kto je pre iného stelesnením zla. Aj keď o tej spolupráci v tomto prípade si nie som celkom istý.

J. Hejna 27.12.2011 8:12

Kdo chce psa bít,

hůl si najde.

P. Jášek 27.12.2011 6:58

Vzhledem k tomu,

že si VK, jako ten nejkonzervativnějšípravivovýliberální thatcherista, myslí něco jiného....

Pazdravlaju s Novym Godom!!!

V. Hajková 27.12.2011 8:29

Re: Vzhledem k tomu,

Jak  víte,  co si  myslí   V.Klaus?

K. Podhajský 27.12.2011 6:17

Moskva k nám nemusí ctít jakákoliv pravidla,

- natož diplomatická. Od toho tady má celou řadu lobistů, přátel a profesionálů v čele s s naším drahým vůdcem Velkým Kormidelníkem. Nic víc hoši z Kremlu nepotřebují!

J. Dlouhy 27.12.2011 1:02

Zlata slova.

S Ruskem mame jen a jen spatne zkusenosti. Rusko se nezmenilo, je pokracovanim CCCP, KGB tam dal vladne. Proto od ne co nejdal, na vecne casy. Obavam se ale, ze Rusko stejne zakazku na Temelin dostane. Cesko uz je prilis ovladnute ruskou patou kolonou a KGB agenty, ze vysledek jejich snazeni bude zase tak uspesny jako v prekazeni umisteni americkeho radaru v Brdech. Sef komise, ktera bude posuzovat nabidky na dostavbu Temelina je silne prorusky (mozna prosazeny Klausem). Vzhledem k stale velice hlasitemu povykovani Stalinovych pohrobku a efektu populistickych slibu pracovnich prilezitosti na dostavbe GULAGove zeleznice za Uralem na sklerotickou verejnost, je vysledek skoro jisty.

V. Hajková 27.12.2011 8:31

Re: Zlata slova.

Píšete  kraviny.  Rusko   tu  zakázku  nedostane. 

J. Dlouhy 27.12.2011 11:02

Re: Zlata slova.

To bych byl opravdu rad. Jen si nejsem tak jisty, jako vy.

B. Uhlich 27.12.2011 0:57

Ale, ale...to jsou zas řeči....

Pane Pacnere, až se bude opravdu rozhodovat kdo Temelín dostaví...na V. Havla si už v té době nikdo nevzpomene. Myslím, že o dostavbě bude rozhodovat úplně něco jiného než to zda někdo truchlil s Námi nebo proti Nám.... :-)

J. Stejskal 27.12.2011 10:17

Re: Ale, ale...to jsou zas řeči....

Souhlas.

M. Bomar 31.12.2011 13:51

Re: Ale,

pane uhlichu, az se bude rozhodovat, kdy se temelin postavi, do te doby: a) opet bouchne nejaka atomovka treba ve francii, nebo opet v rusku, aa) bude  kgb soudruh, miliardar + superkapitalista putin jiz dlouho od valu.                                                                                                                                                                         rusti obcane se konecne sjednoti v pozadavcich lepsiho zivota za demokratickych podminek a odsoudi postsovetske imperialisty. v rusku vzniknou podminky podobne arabskemu jaru. nepokoje> demonstrace> svobodne a neovlivnovane volby vynesou do cela statu novou generaci obcanu, nezatizenych totalitou. novy stat dokonce muze splnit podminky vstupu do evropske unie.

E. Heusinger 27.12.2011 0:52

Pane autore,

čím jste starší, tím jste žlučovitější.

B. Uhlich 27.12.2011 0:59

Re: Pane autore,

to není žlučovitost...to je plavba v proudu...  :-)

V. Kún 27.12.2011 0:38

Já si zas pamatuji vaše oslavné články právě o Rusku, pane Pacnere

Žasnu, kam za dvacet let od listopadu pan Pacler došel. Za bývalého režimu až patolízálský obdivovatel všeho ruského resp. socialisticky sovětského - počínaje sportem a konče kosmonautikou a právě jaderkami - je najednou nesmlouvavým kritikem kapitalistického Ruska. Co oslavných článků a knížek o SSSR jen napsal! No nic, poturčenec horší Turka, není-liž pravda? - Ale k tomu plynu: jste-li, pane Pacnere, jen trochu inteligentní, pak jste si mohl všimnout, že Rusko zastavilo dodávky až když mu Ukrajina s Běloruskem začaly jeho plyn krást. Nestál jste tehdy náhodou také na straně zlodějů?

J. Stejskal 27.12.2011 10:17

Re: Já si zas pamatuji vaše oslavné články právě o Rusku, pane Pacnere

No, to s tou Ukrajinou a Běloruskem to je pravda, ale řešení které Rusko našlo, si vzalo naprosto vědomě jako rukojmí ty ostatní, co byli připojeni za nimi. A to je jádro pudla.

Mimochodem, opravdu mám rád všechny kritiky, kterým je jedno, o čem je řeč, ale nejdůležitější je pro ně, co autor dělal před tím. Co jste dělal vy?

J. Slanina 27.12.2011 10:19

Re: Já si zas pamatuji vaše oslavné články právě o Rusku, pane Pacnere

Raději se ani neptejte. Mohlo by se Vám udělat špatně.

V. Novák 27.12.2011 11:00

Řešení, které Rusko našlo, bylo zcela adekvátní -

Ukrajina nemá nasmlouváno, Ukrajina nedostane. Tudíž se SNÍŽÍ dodávky do ukrajinského plynovodu o nenasmlouvané množství a dodá se jen to, co patří Evropanům.

Kdyby Ukrajina nekradla cizí (i náš) plyn, zůstalo by to mezi Ukrajinou a Ruskem. Jenže kradla. Ta Juščenkovská, "prozápadní", Ukrajina...

Přes Bělorusko dodával Gazprom co mohl a Bělorusko se snažilo nevyvolat ani nejmenší problém. Tamtudy proudil ten "norský" plyn, který k nám posléze dodávali Němci. Potrubím, které propagandisté v naší ČT radši zcenzurovali z mapy, aby bylo prosťáčkům vše jasné.

Když někdo takto rychle pacnerovsky otočí ta čtvrťáku, lze předpokládat, že něco napravuje, že si něco odpracovává. A přemýšlím, jestli takhle sprostě lhal už před 40 lety tomu klukovi Víťovi, který jeho články doslova hltal a běžel každých 14 dní pro L+K do kiosku. Místo aby si koupil zmrzlinu nebo pozval spolužačku do kina...

J. Stejskal 27.12.2011 11:05

Re: Řešení, které Rusko našlo, bylo zcela adekvátní -

Já se v tom nechci hrabat, ale Rusko dobře vědělo, že to ta Ukrajina udělá. Udělal by to na jejich místě za stávající situace asi každý. Tudíž s tím rukojemnictvím je to pravda. Slovákům mrznul zadek 14 dnů a fest.

Nechci hodnotit pana Pacnera. Neznám ho osobně, ale jestli vám lhal o letadlech a vy jste pak neměl na holky, tak to je pochopitelně trestuhodné.

M. Prokop 27.12.2011 11:15

Re: Řešení, které Rusko našlo, bylo zcela adekvátní -

A neudělala jen Ukrajina. V tom jejich spolku je kdekdo, i Rusko:

http://investing.businessweek.com/research/stocks/private/snapshot.asp?privcapId=25490807 

V. Novák 27.12.2011 11:41

Krást je podle vás normální?!?

To snad ne! Ukrajina měla možnost dohodnout se - nakonec to taky udělala. Za horších podmínek, než které na podzim 2008 vetoval Juščenko; např. platila sice zpětně, ale vždycky za měsíc, ne s ročním dorovnáním.

Když na vás přijde žebrák s tím, že když mu nedáte na krabicák, tak oloupí nějakou stařenku (tamhletu stařenku) - a vy mu nedáte, tak kdo může za tu loupež? VY???

Zvláštní přístup...

J. Stejskal 27.12.2011 11:51

Re: Krást je podle vás normální?!?

Patrně špatně chápete psaný text. Takže úplně jednoduše. Ruako nedodalo plyn těm, kteří byli za Ukrajinou, ačkoliv s nimi mělo smlouvu. Ti odběratelé neměli smlouvu o nějakých trubkách s Ukrajinou, to nebyla jejich věc, ale věc Ruska. Rusko nezařídilo doručení, víme?

To je jako kdybyste importoval auta a nechával si je od výrobce dodat. Tak vás nebude zajímat, že Franta, který byl angažován výrobcem jako dopravce, nemá na naftu.

V. Novák 27.12.2011 12:27

Tak ještě jednodušeji

Rusko dodalo do trubek plyn pro všechny, kdo byli za Ukrajinou. Nedodalo pro Ukrajinu, která si následně neoprávněně přisvojila cizí plyn. Kradla Ukrajina a Ukrajina taky uzavřela kohouty.

Když zmizí silnice, tak vám halt nedodají nejen auťák, ale ani housky - není kudy.

Všechny trubky mimo Ukrajinu byly natlakované a Rusko se velmi snažilo svým odběratelům dodat. Na jih Evropy nebylo kudy, k nám - naštěstí - bylo. Přes Bělorusko, Polsko a JAGALem přes Horu Sv. Kateřiny k nám.

Já pořád vidím, že kradla a vydírala Ukrajina. "Dohodněte s Ruskem aby nás zadarmo živilo, jinak budete mrznout." A divím se, že to nechápou takoví příznivci a vyznavači trhu. Nezaplatím - nemám. Nezaplatím a mám - kradl jsem.

J. Stejskal 27.12.2011 12:35

Re: Tak ještě jednodušeji

Poslyšte, zkuste si celý ten thread přečíst od začátku. Nikdo tady neřekl, že Ukrajina nekradla. To se lámete do otevřených dveří. Vtip je v tom, že to nebyla věc těch, co byli připojeni za ní. Těm nebylo nic do toho, jestli Ukrajina Rusku krade, protože měli o dodávkách smlouvu s Ruskem, ne s Ukrajinou. Rusko, v tom okamžiku, kdy típlo Ukrajinu a tak zvaně omezilo to o její spotřebu, samozřejmě vědělo, že Ukrajina bude dál loupat perníček a odnesou to ty státy za ní, což se stalo. Proto říkám, že v tomto sporu byli ti ostatní rukojmími Ruska. Toť vše. Jestli máte ještě nějaký problém s chápaním tohoto případu, zkuste si to už vyřešit sám. Teď jsem vám to popsal jako pro žáky prvního stupně nemám, co bych k tomu dodal.

V. Novák 27.12.2011 13:28

Kradla JIM,

ne Rusku. Kradla JEJICH plyn. Ukrajina prostě neměla právo loupat perníček, který nejen že nezaplatila, ale ani nenasmlouvala. Že se chovala nezodpovědně, ba svinsky - to není věc nikoho jiného, než ukrajinských politiků. Resp. Juščenka.

Vydírala JE - i Rusko. Jenže Rusku nehrozilo, že bude mrznout, takže víc vydírala JE.

Ostatně, jaké "je"? NÁS vydírala!

A Pacner napíše, že to Rusko používalo plyn jako zbraň. Juščenko ho používal. Zloděj a vyděrač Juščenko.

Naštěstí už takové vydírání nehrozí, Nord Stream jede na plný céres a dokud Němci nepostaví ty desítky plynových elektráren, budou mít plynu tamtudy dost. A Janukovyč ví, že tahá za zatraceně krátký konec provazu, aby si dovoli to, co tenkrát Juščenko.

J. Stejskal 27.12.2011 21:46

Re: Kradla JIM,

Znáte tu pohádku, jak se tam ptali: Osobo, nešly tudy děti? Pleju len řekla osoba.

A takhle přesně odpovídáte vy. Takže celá debata je nesmysl. Já zdržuji vás, vy mne.

V. Kún 27.12.2011 18:45

Re: Krást je podle vás normální?!?

V tom je právě Váš problém, pane Stejskale - v těch trubkách: Slyšel jsem to už od Topolánka, Bartošky, řady zdejších "novinářů" i laiků - Rusové holt měli jednou nasmlouvané dodávky, a jestli jejích plyn někdo cestou ukradl, je to problém Evropy. MY tu chceme svůj nasmlouvaný plyn... Nikdy jsem totiž od Topolánka, Bartošky, a vůbec celé EU na adresu ukrajinských a předtím běloruských zlodějů neslyšel jakoukoliv pohrůžku, výstrahu či ultimátum, typu "Budete-li dál krást náš a ruský plyn, máme dost prostředků, včetně ekonomických sankcí, abychom vás donutili chovat se slušně a nekrást..." Jen jedenkrátby takto stačilo pohrozit, a Ukrajina by spráskaně zalezla do kouta, a plyn by tekl dál... Jenže ono staré "Nepřítel mého nepřítele je můj přítel" holt platí i v jedenadvacátém století, tak proč z toho pro ty občánky dole (včetně pana Stejskala) nevytřískat na úkor Ruska nějaký kapitál.

A poznámka nakonec: Když se Rusko s Němci v důsledku plynové krize promtně dohodli, že Ukrajinu obejdou a postaví si nový vlastní podmořský plynovod, byl ze strany našich politiků a zdejších pisálků (a také polských politiků a pisálků) opět oheň na střeše: Co že si to ti Rusové dovolují, že si staví zcela nový plynovod? - Co si o Nord Streamu myslíte vy, pane Stejskale? 

V. Kún 27.12.2011 19:06

Re: Krást je podle vás normální?!?

oprava (viz třetí řádek): ... je to problém Rusů, ne Evropy. MY v Evropě tu jen chceme svůj nasmlovaný plyn....

J. Stejskal 27.12.2011 21:59

Re: Krást je podle vás normální?!?

Dovolte abych opravil dva Vaše zásadní omyly. První je, že já opravdu nemám žádný problém. Druhý je více k věci. Už jsem se to tady snažil několikrát vysvětlovat, dokonce i na bázi pohádky. Přestože vidím, že je to zbytečné, nedá mi, abych to nezkusil naposledy.

Evropa nemá žádný puvoir hrozit něčím Ukrajině, která nedodržuje smlouvu s Ruskem. Pro podobnou analogii by se Vám smál student prvního ročníku práv v Plzni. Nikdo totiž ani neznal, a je to pochopitelné, obsah smluv mezo Ukrajinou a Ruskem. Těžko potom dávat "výstrahu" komukoliv. A Ukrajina musela očekávat to, že pokud mrzne zadek Evropě na západ od nich, že ta z jejího chování nebude nadšená. V té době se mluvilo o tom, že Rusové říkají, že Ukrajina neplatí. A šmytec. Asi to byla pravda, ale jak byste proboha chtěl zasahovat? Nebo se vám zdá Rusko jako strana která potřebuje pomoci s vymáháním dluhu? Dobrý bože!

Co se týče Nordstreamu je to patrně jediné správné vyústění problému Ruska s Ukrajinou. A šmytec.

ad: "Jenže ono staré "Nepřítel mého nepřítele je můj přítel" holt platí i v jedenadvacátém století, tak proč z toho pro ty občánky dole (včetně pana Stejskala) nevytřískat na úkor Ruska nějaký kapitál." Nechápu proč mně do toho pletete. Nevím jaký kapitál bych z toho mohl "vytřískat"? Věřte ale, že kdybych to věděl, rád bych to udělal.

Přestaňte prosím laskavě blbnout s teorií Velkého spiknutí. Jeden syčák nezaplatil druhému a Evropa, která je zvyklá, že se smlouvy plní, narazila na tvrdou vodu. Dobře jí tak, příště si dá pozor na to, aby měla jen jedinou variantu čehokoliv.