3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

POLITIKA: Modrá diktatura

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Tic-Tac 25.4.2006 12:05

Re: Re: TO MIMOZEMSTAN

Psal jste o řádu 10-30%. Nyní to už je interval 10-30%. I tak se vám do tohoto intervalu vleze inflace jen z let 93, 94 a 98. Jen pro připomenutí. V roce 97 padla Klausova vláda a do voleb v červnu 98 vládla úřednická vláda pana Tošovského. To aby jsem doplnil období vlády ODS. K inflaci. Inflace způsobila deregulaci cen? Zkoušíte mne tady a nebo ukazujete na svoji neznalost problematiky? Máte problém s inflací? Co to je? Míra inflace (přesněji průměrná míra inflace) vyjadřuje procentní změnu

průměrné cenové hladiny za dvanáct posledních měsíců proti průměrné

cenové hladině dvanácti předchozích měsíců. Tudíž inflace nemůže způsobovat deregulaci cen. Tento váš výrok je totální hloupost. Jinak nejsem děd vševěd. Jen na rozdíl od vás nejsem líný dohledávat fakta.

Mimozemstan 25.4.2006 12:12

Re: Re: Re: TO MIMOZEMSTAN

No dohledavat liny nejste, to je pravda. Ovsem jestli rozumite sam tomu co pisete, je otazka. Vsechny ty polozky, co jste napsal totiz nejsou regulovane inflaci v CR, protoze byly pevne v te dobe nastaveny od statu. Najemne dodnes neregulujete podle inflace, jako to delaji jinde, ale podle zahadneho klice.

Tic-Tac 25.4.2006 12:27

Re: Re: Re: Re: TO MIMOZEMSTAN

Evidentně máte problém pochopit, jak inflace vzniká a co to vůbec je. Zkusím to ještě jednou.  "Inflace je obecně definována jako růst cenové hladiny, tj.

charakterizuje míru znehodnocování měny v přesně vymezeném časovém

období. Míra inflace je měřena pomocí přírůstku indexu spotřebitelských

cen." pomohl jsem si definicí ze stránek ČSÚ. Jste schopen to pochopit, nebo potřebujete nějaký příklad a dovysvětlení?

Mimozemstan 25.4.2006 12:38

Re: Re: Re: Re: Re: TO MIMOZEMSTAN

Tic-Tak vy to za deset let vytahnete i na to, ze si budete umet precist jeden clanek. Pomalu, v malych davkach. A inflace, ktera podle Vas vzniklo jako dusledek deregulace najemneho,  je ovladane spotrebitelskou cenou?

Tic-Tac 25.4.2006 13:10

Re: Re: Re: Re: Re: Re: TO MIMOZEMSTAN

Proč mně vkládáte do úst něco, co jsem neřekl? Kde jsem tvrdil že inflace vznikla vlivem deregulace najemneho? Ano, je to jeden z faktoru, který se na inflaci podílí-podílel. Zkuste raději místo toho, aby jste se staral o to, jestli budu za 10let schopen něco číst uvést nějaký "rozumný" argument. Moc jste tady toho zatím nepředvedl. Došla vám zásoba převzatých a nepravdivých větiček a tak utíkáte k podpásovkám, zesměšňování a odvádíte pozornost jinam?

Mimozemstan 25.4.2006 13:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: TO MIMOZEMSTAN

Vyjimam z Vaseho prispevku z 11:42:

>> Víte, že na  inflacích v ČR se po roce 89 hlavní měrou podílely třeba deregulace cen? Deregulace cen nájemného, elektřiny a plynu, dopravy, pošt a telekomunikací? <<

Pred '89 byla inflace nizka. Cesi radi pouzivaji cizi slova, tak si Vase tvrzeni prelozime do cestiny, nejlepe zjednodusenym zpusobem: ".. na zvyseni ceny vyrobku (napr. rohliku) se hlavni merou podilelo uvolneni cen najemneho, elektriny, plynu, dopravy, post a telekomunikaci."

Ceny najemneho jsou regulovany dodnes, el a plyn, posta v podstate take, ale pravda Telekom byl nedavno privatizovan. To co se podilelo na rustu cen bylo predevsim, ze se u nakladu na vyrobu napr. el a plyn zmenila cenova struktura. Zacaly se platit skutecne naklady na jejich vyrobu. A to plati pro vse. I najem (zde na vyrobu) se stal prostredkem pro prijem nekoho. Takze inflaci nevyvolalo uvolneni cen, ale naopak narovnani prijmu na jejich vyrobu. (ci jinymi slovy eliminace ztrat /subvenci na vyrobnich prostredcich). Proste nekdo zacal na tech vecech vydelavat. Osobne nepatrim k lidem, kteri povazuji fakt, ze nekdo na necem vydelava jako spatnou vec.

Mimozemstan 25.4.2006 14:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: TO MIMOZEMSTAN

A aby jsme se vratili nazpatek k me uvodni hricce se slovy. Vezmeme to v cestine. Otazka znela, zda-li zvyseni cen zpusobilo uvolneni cen, ci uvolneni cen zpusobilo jejich zvyseni. Rekl jste posledni (za normalnich okolnosti spravne), ovsem pri prechodu ze statem subvencovaneho socialistickeho systemu by stat musel zacit subvencovat v mnohem vetsi mire vyssi naklady na vyrobu. Takze v prechodu na kapitalismus stat musel (musi!) uvolnit ceny protoze naklady se nekolikanasobne zvysili. Jinak by to musel nejakym zazracnym zpusobem financovat.

Navic mnoho vyrobku (televize apod) se prave v konkurencnim prostredi zlevnilo. Takze nelze pouze tvrdit, ze uvolneni cen ceny zvysilo.

jepice 25.4.2006 11:52

Re: TO MIMOZEMSTAN

Já bych to mimozemšťanům odpustila. Proč by si zrovna oni měli lámat hlavu nad faktem, že u nás byla vzdor rychlému přechodu od plánovaného hospodářství k tržnímu prostředí inflace až pozoruhodně nízká.

šimon klein 25.4.2006 11:58

Re: Re: TO MIMOZEMSTAN

já s Vámi souhlasím -  když si navíc uvědomím, že ta zlovolná čísla TicTacu byla vlastně v intervalu 10 - 80 % !!

Považte: až 80% inflace !!!

A možná...když se odvážím....ale jo, proč ne: v intervalu až 120% !!!!!

A zato může Klaus......

Mimozemstan 25.4.2006 11:59

Re: Re: TO MIMOZEMSTAN

Pozoruhodne malo? Jenom pri srovnani cen se vse znasobilo 5x, tzn za obdobi '89 -'99 byla celkova inflace 400%. Jo pro nekoho je hodne 5%, pro nekoho je 400% malo.

hedne neRath 25.4.2006 12:16

Re: Re: Re: TO MIMOZEMSTAN

uff... nad Vasi logikou zustava rozum stat.

Alespon jsem ale pochopil, proc Paroubek spoleha na mimozemstany

Tic-Tac 25.4.2006 12:19

Re: Re: Re: TO MIMOZEMSTAN

Proč zase plácáte? Vše se znásobilo 5x? Kde jste na to přišel? Taky ale nezapomeňte, že se jednak zdražovalo, ale také rostou platy. V roce 89 byla průměrná mzda v ČR 3.170,- Kč a v roce 99 12.666,- Kč (zdroj:ČSÚ). Zkuste si především spočítat, co jste si mohl za vydělané peníze koupit v roce 89 a nebo 99. To bude zřejmně nejlepší pro porovnání toho, jestli bylo lépe v roce 89 a nebo 99.  A jsme u partity kupní síly. Ta nám ukáže, jak si stojíme. Chcete mi tvrdit, že jsem si v roce 99 a nebo dnes koupil z platu méně než v roce 89?

Mimozemstan 25.4.2006 12:34

Re: Re: Re: Re: TO MIMOZEMSTAN

Tic-Tak'u vy postupne zacinate odhalovat zazracny svet. Uz dokonce i to, co to znamena inflace. Totiz rostou jak ceny, tak i platy. Otazka je, co rychleji. Vzhledem k tomu, ze se v mezidobi hlavne zmenila cenova struktura veci, tak porovnani nedava smysl. Dnes si koupite mnohem vice televizi nez v roce '89, zato mnohem mene bytu. A za par let zjistite, ze budete podstatne mene vyuzivat sluzby (napr. kadernik) a mnohem vice lehce materialisticky dosazitelne veci.

Potom mozna i pochopite muj prispevek o inflaci. Totiz kupni sila za Klause byla nizsi nez za komunistu. Za veci denni spotreby. Klaus se ve svem ekonomickem systemu pohyboval naprosto opacnym smerem, nez by mel. Dnes je to obracene a zacina to pripominat zapadni svet.

Tic-Tac 25.4.2006 12:47

Re: Re: Re: Re: Re: TO MIMOZEMSTAN

Nemáte pravdu. Bohudík. Nemáte pravdu ale zato máte problém. Tím je Klaus a nejlépe ODS. Vše zo vzejde  a nebo bylo uděláno z "modré" strany je špatné a k ničemu. Stejně tak tady můžeme tvrdit, že na co sáhla ČSSD a nebo KSČ bylo a je skvělé a bez chyby. Vážený pane. Ač jsem člověk pravicový, tak v mých očích má ODS k dokonalosti ještě daleko a ne vše zvládla. Stejně v mých očích ČSSD není jenom banda, co vše zpackala. Něco se jí  povedlo. Bohužel to dobré moc v jejich práci nepřevažuje. Samozřejmně záleží na úhlu pohledu. Z mého úhlu pohledu (úhlu pohledu podnikatele - zaměstnavatele, otce rodiny, plátce daní) je ČSSD katastrofou nejen pro mne, ale i tuto zemi.

Mimozemstan 25.4.2006 13:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: TO MIMOZEMSTAN

Kdyz dojdou argumenty, zacne osocovani. Jaky problem s Klausem a ODS ja mam? Klaus se zesmesnuje sam. Chvili rika neco, chvili zase neco jineho (Turecko), vetuje veci, ktere nejsou vubec v jeho zajmu. A jeho boj proti EU? Ministri zahranici nad nim krouti hlavou. S ekonomikou to pochopitelne bylo to same. ODS s danovym Micurinem, sympataky ve vedeni neni potreba komentovat. Jejich ekonomickym pohadkam muze verit snad jen naivni hloupe dite.

Nevic jsem nikde nerikal, ze vsechno co z nich vypadlo je spatne. Pouze jsem rekl, ze privatizace byla naprosto amatersky provedena a ze misto ocenenni by meli byt vedeni k zodpovednosti. CR melo velke stesti, ze se ekonomika za 8 let Soc.Dem srovnala do normalni roviny. Konec bylo samolibym experimentum na veci, ktere bezne funguji jinde.

hasil 25.4.2006 11:32

pehovo vyjádření ?

Opravdu doporučuji , znovu si přečíst Neffův článek a potom hlavně přestat prznit Neviditelného psa. Toto je opravdu pouze pro Parouba a Marťany. No prostě jste v současné době všeho schopen Pehe. Je mi z vás na blití.

M. Zima 25.4.2006 11:29

Pane Pehe, Vámi ostře vydedukované:

"Neffova analýza je v podstatě správná, ...." Vás opět kvalifikuje jako dopisovatele radia Jerevan.

Při tom si skutečně nemáte s Neffem co vyčítat. Ať již vaší neschopností, nebo zaujatostí, nejste v stavu přiznat, že v Česku již dávno opět diktatura existuje. Je to diktatura blbosti. A jak byste měli vědět od klasika, "Blbost a moc jsou nejnebezpečnější kombinace" a implikují libovolná svinstva. Bohužel se na zachování této situace, na alianci neschopných, oba, ostatně  s většinou českých medii, podílíte, ať již z vypočítavosti nebo z blbosti, efekt je stejný.

Jindra 25.4.2006 11:27

Právě jsem si přečetl tento článek.

A ptám se: Pane Pehe, Vy se opravdu nestydíte sám před sebou? Nevěřím tomu.

OBČAN XY 25.4.2006 11:21

MOC V JEDNĚCH RUKOU

 Opravdu není v našich nastolených postbolševických poměrech na místě........Volme proto zatím menší solidní pravicové strany.....

Pod ODS bylo špatně 25.4.2006 11:14

Hlavně nezapomenout na teror od r. 1990......ha,ha...

chetgar 25.4.2006 11:12

snaha tu byla, ale zase mimo

Pehe je prostě socanofil a nezbaví se toho, ani když se přepíná, co mu pero dovolí. Diktatura ODS je logický nesmysl, Pehe to ví, ale chce to mermomocí relativizovat, že to vlastně není tak strašná chybička.

Argument KSČSSD - hlasování o zákoníku práce nám ukázalo, zač je toho loket. KSČSSD existuje, je reálná.

Koncentrace moci - no víte, když vás lidi zvolí, tak už to tak chodí, že máte silný mandát. ČSSD nikdy nezískala podporu v krajích, nemá pořádnou sílu ani v senátu. Takže na té mobilisaci asi něco bude. Lidi levičákům nevěří, pamatují komanče a jejich diletantistickou diktaturu. Proto socan, ač ve vládě je bržděn (aspoň propagačně), zlými pravičáky v krajích a senátu.

Když lidi, dejžtopámbů, zvolí ODS a ta se začne chovat arogantně, buďte si jistý, že na podzim to schytá v senátorkách a její většina se rozplyne jak socanův předvolební slib.

Mimozemstan 25.4.2006 11:18

Re: snaha tu byla, ale zase mimo

Nestal jste nahodou modelem, kdyz ten clanek Pehe psal?

Satan 25.4.2006 11:12

PEHE voli US-DEU

PEHE voli Satana

http://www.unie.cz/cz/Co-te-zere/

orso 25.4.2006 10:47

Po dlouhé době celkem objektivní, ale...

naprosto nesouhlasím s tím, že moc v rukou jedné strany je nějaká nežádoucí věc. Vidím to spíše naopak. Ať prostě vítěz voleb dostane šanci realizovat svůj program a za 4 roky se mu to u voleb spočítá. Buď bude pokračovat nebo ne. Prapodivné koalice, kde menší strany blokují zásadní reformy těch větších, jsou spíše na škodu. Nakonec je z toho mlha, mlha a nic než mlha. Pak se např. stane, že mezi voliči ČSSD (kromě chronických příjemců dávek) je i velké množství ryzích sympatizantů ODS, kteří jsa napojeni na vládní/státní zakázky, budou nakonec volit peněženkou a ne rozumem, tj. do leva. Jen aby pokud možno vznikla zase nějaká zaprděná koalice a oni náhodou nepřišli o svá korýtka. Je nejvyšší čas vymést ten chlívek, ať už si tomu každý říká jak chce...

jepice 25.4.2006 11:00

Re: Po dlouhé době celkem objektivní, ale...

Nic proti střídání dvou velkých stran a jednobarevným vládám, ani proti výrazným volebním vítězstvím.... jen bych ráda předtím viděla pojistku v tom smyslu, že ústavní změny /zejména změny volebního systému/ přijaté v jednom volebním období nabudou platnost až od toho příšího.

orso 25.4.2006 11:20

Re: Re: Po dlouhé době celkem objektivní, ale...

Proč ne. Dají se určitě vymyslet i další konstrukce. Nejjednodušší by ale bylo převzít vyhovují model většinového systém odněkud, kde již léta ke spokojenosti funguje. I s těmi pojistkami.

jonáš 25.4.2006 12:31

Re: Re: Re: Po dlouhé době celkem objektivní, ale...

Nejlépe komplet včetně politiků i voličů, že ;-D

jepice 25.4.2006 12:55

Re: Re: Re: Re: Po dlouhé době celkem objektivní, ale...

Pokud se někdo chce obklopit jinými voliči, jinými politiky a jiným politickým systémem, pak existuje celkem levné a spolehlivé řešení.;-)

ZEPOP 25.4.2006 14:18

Re: Re: Re: Re: Re: Po dlouhé době celkem objektivní, ale...

... a kde se ta munice fasuje?;-)

jepice 25.4.2006 15:11

Ta munice se kupuje

a  jmenuje se letenka.