3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

POLITIKA: Modrá diktatura

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
orso 25.4.2006 17:20

Re: Re: Pehe – stockholmský syndrom?

Díky za objasnění té gramatiky. Dám na vás. S tím dalším zas až tak nesouhlasím. Chyba kapitalismu není v systému, ale hlavně v lidech. Jako všechno. To, že si kdejaký zlatokop pozvednul své ego na úkor druhých by nemělo být důvodem "blbé nálady". Zvláště mezi lidmi žívícími se hlavou. To, že je někdo v mládí levicový anarchista, beru. Nemá rozum. Z toho bych pana Pehe určitě nepodezíral. Jeho majetkovou situaci neznám, ale otec-šiřitel blbé nálady má těch šestválců několik a místo dovolené na Ibize rovnou vilu v Portugalsku, že. Kdyby jeho otec byl předseda závodního výboru odborů, měl by p*d. Takže jakápak ztráta iluzí. ;-)

Otázka zní – věří opravdu pan Pehu tomu co píše?

Taraszátaras 25.4.2006 18:45

Re: Re: Re: Pehe – stockholmský syndrom?

Jestliže si nějaký zlatokop pozvedl své ego na úkor druhých, tak spáchal na těchto lidech křivdu, okradl je, a rozhodně to u okradených důvodem k blbé náladě je. Kapitalismus má chyby, které byly v Evropě (západní) vyrovnávány tzv. sociálně tržním hospodářství. Jestliže se někdo v hloupé pýše snaží prosazovat trh a kapitalismus bez přídavků, vrací se kolo dějin zpět a kdesi zvedá kotvy Aurora. Myslím, že pan Pehe píše poctivě a pravdivě, s pochopitelnými úlitbami směrem k "tatíčkovi".

Haf 25.4.2006 22:18

Re: Re: Re: Re: Pehe – stockholmský syndrom?

Dyž nám budete z vašeho vyrovnaného západního kapitalizmu tahat chyby do našeho socialistickýho bordelu, tak budem muset zatarasit hranice a střílet po vás z Aurory. Dyž to nepomůže, pošlem na vás PEHE, dejte si bacha.

cebik 25.4.2006 17:28

Re: Re: Pehe – stockholmský syndrom?

Některým iluze zůstaly, přetaveny podařenými zlodějnami socanů.

Ivan Nový 25.4.2006 18:24

Taraszátarasi,

spíše si vnitřně nechce přiznat, že je neschopný a nebo jeho osobní ambice daleko převyšují jeho schopnosti, je to staré osobní drama všech deprivantů.

Taraszátaras 25.4.2006 18:39

Re: Taraszátarasi,

Těžký omyl, deprivanti bývají velmi úspěšní, protože jim chybí samoregulující zábrany, získané většinou v dětství a od matky, a tím pádem jdou přes mrtvoly.

Sch.glosátor 25.4.2006 16:26

Lepší modrá diktatura než rudá svoboda.

jepice 25.4.2006 16:29

Co to je "rudá svoboda" ?

Taraszátaras 25.4.2006 16:46

Re: Lepší modrá diktatura než rudá svoboda.

Hitlerův režim byl také v kategorii modrých diktatur?

jepice 25.4.2006 16:50

Těch barev je na vás nějak moc.

EM 25.4.2006 17:42

Re: Re: Lepší modrá diktatura než rudá svoboda.

Fašismus je v nejobecnějším slova smyslu odvozen od socialismu. Jde o radikálně revoluční levicovou ideologii, která ovšem bolševismus vnímá (a celkem oprávněně) jenom jako karikaturu kapitalismu. Bolševici naopak vnímali vždycky fašismus jako konkurenci. Toto svádělo některé povrchní publicisty, aby fašismus nálepkovali jako "pravicovou diktaturu", protože viděli jenom to, že je protipólem bolševismu. Což ale vůbec neznamená, že by se musel nacházet na opačné straně politckého spektra. A už vůbec to neznamená, že by tento ideový konflikt nemohl být překryt starými imperiálními ambicemi, jak bylo předvedeno v srpnu a září 1939 při čtvrtém dělení Polska... Pravicové diktatury jsou něco dost jiného než fašismus - např. Napoleon, Pinochet, Franco. Což ale "publicistům" z Rudého práva nebránilo nadávat jim do fašistů.  

Taraszátaras 25.4.2006 18:54

Re: Re: Re: Lepší modrá diktatura než rudá svoboda.

Nacionální socialismus byl svým způsobem těžko zařaditelný, protože ponechal hospodářskou strukturu (kapitalistickou), zlikvidoval parlamentní demokracii, zavedl některé odborářské vymoženosti (Kraft durch Freude) a zároveň zlikvidoval odbory. Jestliže jeho největším nepřítelem (vedle Židů) byl komunismus, potom se sám zařadil doprava. Hlavní znaky tedy odpovídaly pravicové diktatuře.

EM 25.4.2006 20:59

Re: Re: Re: Re: Lepší modrá diktatura než rudá svoboda.

Všechny hlavní znaky fašismu ho řadí k levicovým extrémismům. Kromě celkem podružné věci, že stál v opozici k bolševismu.  To je standardní politologické zařazení a existuje k tomu poměrně dost literatury.

Národní socialismus byl jenom jednou z verzí fašismu. Podstatnou složkou Žida jakožto nepřítele nacismu bylo, že to byl vykořisťovatel (kapitalista). Jak píše v. Hayek: "Kulak v Rusku a Žid v Německu měli společného víc, než se obvykle myslí.

A na okraj: Maoismus a komunismus sovětského typu taky stály vůči sobě v příkré opozici - jsou jenom kvůli tomu idelogickými protinožci ? Nebo stalinisti a trockisti... Nebo komunisti a sociální demokrati: Možná si ještě někdo vzpomene, že mezi válkami ortodoxní komunisti neřekli z pokynu Kominterny sociálním demokratům jinak než "sociálfašisti".  Tato oficální nenávist Stalina ke konkurenci mimochodem otevřela v Německu cestu k moci Hitlerovi. 

Tato debata je nicméně absurdní: I kdyby ODS získala po  volbách  v Poslanecké sněmovně většinu, žádná diktatura nehrozí. (I když pan Pehe demagogicky označuje za "válcování", pokud v demokraticky zvoleném sboru někdo někoho přehlasuje. Zřejmě je mu bližší manipulovaná anarchie na způsob televizní krize...) A z faktu, že liberálové (=libertariáni) a konzeravtivci stojí v opozici k socialisticko-komunistickému tandemu už vůbec neplyne, že mají něco společného s fašisty. Pokud má něco na našem politickém dvoře něco společného s fašisty, pak jsou to korporaticní spolky typu profesních komor s povinným členstvím...

Taraszátaras 25.4.2006 21:28

Re: Re: Re: Re: Re: Lepší modrá diktatura než rudá svoboda.

Jestliže základní rysem komunistického režimu byla likvidace soukromého vlastnictví a ideologicky marxismus, potom je zřejmé, že se v tomto s nacionálním socialismem zcela rozcházejí. Hitler stavěl na kapitalistech a pruských velkostatkářích, finanční a průmyslový kapitál Hitlera podporoval finančně a bez jeho pomoci by se nikdy k moci nedostal. Zkuste jmenovat jediný nežidovský podnik, který Hitler znárodnil. Roehma zlikvidoval ve chvíli, kdy ten začal ohrožovat armádní špičky a kapitalisty, když si dovolil připomenout, že nacionální revoluce byla také socialistická. Kapitalismus první poloviny dvacátého století zplodil dvě světové války, hospodářskou krizi a nacisty. Toto je nezvratný fakt, ke kterému se pochopitelně příznivci globálního kapitalismu neradi hlásí. A profesní komory nemají s fašismem nic společného, jsou pokračováním cechů, které smetl dynamicky se rozvíjející kapitalismus ve chvíli, kdy v osmnáctém a počátkem devatenáctého století začaly překážet vývoji. My jsme si je nainstalovali s nesmyslnými pravomocemi. O jejich škodlivém vlivu však není pochyb. K fašismu i bolševickým způsobům má dnes nejblíž justice se svými ničím nekorigovanými výrony soudcovské hlouposti a soudní zvůlí. 

Taraszátaras 25.4.2006 21:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lepší modrá diktatura než rudá svoboda.

A o čem je film Byl jsem při tom? Nepamatuji si názvy.

EM 27.4.2006 10:22

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lepší modrá diktatura než rudá svoboda.

To je film s Peterem Sellersem v hlavní roli o tom, jak se dementní zahradník připletl mezi honoraci, která v něm díky jeho mírně nečekaým reakcím vidí nějakého myslitele a každému jeho výroku podsouvá hlubokomyslný význam. A nakonec se ten zahradník stává prezidentem. (V originále se ten film jmenoval tusím "Gardener".)

Příklad, který jsem si zapamatoval:

Redaktor: "Co soudíte o současné politické a ekonomické situaci ?"

Gardener: " Zima je dobou plískanic, ale podzim je dobou sklizně. Podstatné je ale zahrádku pořádně vyplít..."

EM 26.4.2006 15:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lepší modrá diktatura než rudá svoboda.

Neřekl jsem (a asi ani nikdo jiný), že fašismus a bolševismus mají totožnou ideologii. To ale neznamená, že nevyrůstají z téhož kořene, kterým je radikální nenávist k parlamentní demokracii a tržní ekonomice, t.j. ke kapitalismu.

Nemám bohužel dost času, ale k problematice existuje dostatek literatury, nejenom projev Georgi Dimitrova na VII. kongresu Kominterny... Dovolím si proto jenom ocitovat z knihy Noëla O´Sullivana „Fašismus“ (kterou si zároveň dovolím doporučit k přečtení celou): 

"Obě hnutí (t.j. fašismus i komunismus) vyrostla na pozadí socialistického hnutí 19. století a obě se profilovala jako radikální, nedemokratická a protikapitalistická.Obě se navzájem intuitivně vnímala jako konkurence, ale zároveň se vzájemně totálně nepochopila: Komunisté prohlašovali (s určitými výjimkami, jako bylo období líbánek v letech 1939-41, kdy ideologie ustoupila globálním zájmům a staré imperiální ambice Ruska a Pruska vstaly z hrobu), že . . . "fašismus - toť nejzběsilejší nástup kapitálu proti pracujícím masám; fašismus - toť bezuzdný šovinismus a dobyvačná válka; fašismus - toť zběsilá reakce a kontrarevoluce; fašismus - toť úhlavní nepřítel dělnické třídy a všeho pracujícího lidu!"   Zapomínali ovšem upřesnit, že onen nenáviděný monopolní kapitál, ono propojení velkých průmyslových firem a bank, je ve fašistických státech úzce provázáno se státem. Fašisté naopak vnímali komunismus sovětského typu jen jako určitou degenerovanou formu kapitalismu, jenom jako jakousi parodii na západní společnost, která měšťákovi neslibuje nic jiného, nežli větší kus chleba. Proto také tak snadno ve svých projevech házeli do jednoho pytle angloamerické plutokraty a židobolševiky."

Dovolím si též výslovně doporučit k přečtení doslov k Černé knize komunismu.

Které firmy znárodnili nacisté (krom židovských) ? Všechny je podřídili státní kuratele na způsob "neziskových nemocnic" p. Ratha... Korporativismus je BTW jedním z definičních znaků fašismu... Škoda, ale už není další místo...

Haf 26.4.2006 21:01

Re: Re: Re: Re: Lepší mokrá diktatura než rudá nádoba, plná sr...k

Fašista byl pravicový socialistický nacionalista a měl kopat nejen dolejšího, ale i hořejšího zatarasenýho do hlavy a do kul, hlavně doleva, tam má poskládaný ty blbosti, co tu píše. A mokrým hadrem po palici

ticha@dohoda 25.4.2006 15:28

pro Taraszátaras a soudruh Novy

panove, polsti soudruzi jen chteli se Stalinem sehrat svuj oblibeny trik, aby ucet za jejich hostinu zaplatil nekdo jiny, jak je polskym zvykem dodnes. Za prve lez o ukradenem uzemi, kdy "okradenym" ve skutecnosti bylo Nemecko, co Polaci ztratili na vychode ziskali na zapade, Podkarpatska Rus nema se Slovenskem ani Madarskem nic spolecneho byl to pozustatek RU a Madarsko by ji ztratilo stejne jako oblasti v Rumunsku ci SFRJ, Slovensku.. No a napadeni Hitlerem a Stalinem, kdopak delal vse proto aby se Ribentrop s Molotovem nakonec dohodli, k te dohode doslo az tehdy, kdy SSSR vycerpal vsechny moznosti zabezpecit zapadni hranici, jenze polsti soudruzi si brousili zuby na uzemni zisky na vychode na ukor sveho vecneho nepritele Ruska, jen zapomeli na sveho vecneho nepritele Nemecko, jen si vzpomente na Tesinsko a Oravu .

Ani trochu ruske imperialni zajmy neomlouvam, zaplatili jsme to draze taky ale o Polsku si dnas sposta lidi dela iluze, oni zkratka meli stejne ambice jako jeho sousedi/velmocenske/ a prohrali, pokud by vyhrali urcite by si pomohli i na nas ukor.

Taraszátaras 25.4.2006 16:40

Re: pro Taraszátaras a soudruh Novy

Nevidím žádný problém: se vším souhlas, jenom zase je třeba na polskou obranu připomenout, že bylo carským Ruskem okupováno, takže ta nenávist v nich byla silná, zatímco my jsme uvažovali o přichýlení se k tam tomu dubisku. A Maďaři se svým vynikajícím antikomunistou - admirálem bylo na straně poražených. Proto jsem mluvil o resentimentech, aniž bych cítil potřebu to rozvádět.

Karel 25.4.2006 15:28

Netřeba číst, pan Pehe je pořád stejný

Pan Pehe je stále konzistentní v "hradním" pohledu - jeho články netřeba ani číst.

Tomas 25.4.2006 15:24

Hle jakých úvah se lze nadít...

Tedy bez ohledu na osobu pana Pehe o které si nemyslím nic pěkného... Předkládá se nám tu k uvěření páně Paroubkova "myšlenka" (není to v souvislosti s Paroubkem sprosté slovo?), že voliči, kteří zvolili kandidáty ODS do senátu a do krajů v míře tak hojné, že tito mají v krajích i senátu většinu, by nyní měli vzít "rozum do hrsti" a v rámci zachování "demokratické plurality" by měli hodit do volební urny socialisty u kterých je více než zřejmé že budou vládnout tak či onak s komunisty. Tedy pane Pehe, který jste ústy pana Paroubka - to chcete po voličích ODS trochu moc.  Chcete, aby voliči potrestali ODS za to, že byla v senátních a krajských volbách úspěšná, navíc chcete, aby tito voliči podpořili stranu, kterou v senátních a zejména krajských volbách shledali jako nevolitelnou... V čem je nyní ČSSD lepší? Že tam není Gross? Opravdu stačí vyměnit hlavní ksicht, postpubertálního Standu za populistu Jirku a tím vytvořit "novou" stranu s "novým" programem. Někomu to asi stačí, ale voliči ODS to nebudou.

Zak 25.4.2006 14:53

obleč krovky

Možná že bude lepší když pan Pehe se vrátí tam čemu rozumí .Nedokáže psát fejetony ,dokáže dštít síru na ODS a nechápe že každá diktatůra je lepší(pro mě) než spojenectví KSČČSSD.Vem sako a běž pinglovat a neotravuj.

Ivan Nový 25.4.2006 14:46

Pikantní záběry zveřejnila ČT,

z jakého diskusního večera, kdy Václav Havel moudře přikyvoval na slova komunisty Kvasniewského. To hovoří za vše.

Olda 25.4.2006 14:52

Re: Pikantní záběry zveřejnila ČT,

Nebyly to náhodou záběry Václava Klause, když poyval Grebeníčka do Lán? Nebo nějaké staré záběry Vlasty Tlustého ze schůze KSČ?

EM 25.4.2006 15:25

Re: Pikantní záběry zveřejnila ČT,

A divíte se ? Kdo tvořil největší počet tzv. chrtistů ? Koho si vybral jako prvního polistopadového federálního premiéra ? A vadilo mu, jakými hlasy byl na konci prosince 89 poprvé zvolen prezidentem ? To jenom tak namátkou... Ale stále mám v paměti např. jeho "telerozhovor" s Robertem Mugabem někdy na jaře 1990, kdy této kreatuře moudře přitakával a prohlásil (zkusím po paměti citovat): "Ze Západu nepřišlo do do Afriky nic dobrého."

Stejně, jako je jistě ještě v živé paměti řady lidí, jak se Havel opakovaně vyjadřoval ke svým kandidaturám na prezidenta ("že by nikdy nechtěl" - jaro 89, "že ho kamarádi přemluvili do prvních svobodných voleb" - prosinec 89, "že na první dva roky" - jaro 90...) nebo k restitucím svého majetku ("já jenom doufám, že mi to nikdo nebude chtít vracet..." počátek roku 90).

Tak co byste čekal od takového nedůvěryhodného  člověka..? Nebo byste snad čekal od jeho klaky, že nebudou jeho kotrmelce hájit a každému jeho žbleptu podsouvat hlubokomylsné významy a jásat, "jak to Václav Havel zase vyhmátnul"...

BTW: Viděl jste film "Byl jsem při tom" s Petrem Sellersem ?

EM 25.4.2006 14:42

Když se budeme držet faktů

Když se budeme držet faktů, nelze oddiskutovat, že 

1. Havel se opakovaně vyjádřil ve prospěch Paroubka, a to i v době, kdy tichá koalice ČSSD a KSČM po volbách byla více než reálná (ostatně není vyloučená ani dnes). 2. Havel se opakovaně vyjádřil ve prospěch Zelených, a to i v době, kdy byl jejich předsedou Patočka... 3. Havlův mediální fámulus Pehe se opakovaně vyjádřil v tom smyslu, že z menšinové vlády ČSSD s tichou podporou KSČM není nutno mít strach, pokud ČSSD z voleb vyjde mnohem silnější než KSČM. 4. A nyní tentýž Pehe tvrdí, že většinová vláda "silné ODS se slabou KDU" by tzv. nebyla dobrá. 5. A tentýž Pehe s tímtéž Havlem prosluli jako nejzarytější bojovníci proti Opoziční smlouvě...

Z toho mi vyplývá, že dobrá by tudíž podle Peheho zřejmě byla koalice silných Zelených, a to asi s kýmkoliv.  Nedobrý by podle něj byl velký volební zisk ODS, event. KSČM.

Co je ČSSD zač jsme se měli možnost přesvědčit posledních 8 let a máme tu možnost denodenně. Co jsou zač Zelení, o tom bylo v poslední době už napsáno taky dost. Soudný čtenář/volič si to snad přebere.

Pepino 25.4.2006 14:24

Milé Pehe,

je vydět, že s Vašimi znalosti historie, resp. s Vaší schopností s historie se poučit, to asi moc valné nebude, protože jinak by Vaší největší obavou před blížícími se volbami měla být obava z levicové většiny v Poslanecké sněmovně v podobě ČSSD + KSČM. Tato levicová většina ( a nikoliv pouze KSČ ) byla původcem Února 1948. Strany, které nejvíce tomu bránily, byly národní socialisté, lidovci a slovenští demokraté - neměli však většinu, když se k jejich demisi odmítli sociální demokraté připojit. A právě možnost většinové povolební koalice ODS a lidovců by jedině zatla tipec snahám komunistů a soc. dem. o restauraci moci bolševiků. V našich podmínkách daleko více hrozí nebezpečí bolševismu než fašismu, či jiné pravicové diktatury, protože pravicový extremismus na rozdíl od levicového u nás nikdy neměl a nebude mít šanci získat ve volbách víc než 5 procent, ale to Vám zjevně ( jak vidím, když čtu Vaše komentáře, absolutně nedochází, stejně jako to, že ODS není pravicovou, ale středovou stranou, zaplňující u nás v mnohém mezeru po národních socialistech ). Proto se už těším na nějaký Váš příští blábol o nebezpečí nějaké středové diktatury v ČR ( nejlépe představované Vámi nenáviděnou ODS ), která je pro nás dle Vašich pseudohypotéz dozajista nebezpečnější než komunistickosocdemácká většina v poslanecké sněmovně.

Taraszátaras 25.4.2006 14:34

Re: Milé Pehe,

Pepíno, je vydět, že s Vaší znalostí češtiny to asi moc valné nebude, stejně jako se schopností poučit se s čehokoliv.

Pepino 25.4.2006 14:42

Re: Re: Milé Pehe,

To tvrdé y ve slově vidět bylo úmyslně, zajímalo mne, jestli bude reagováno na obsah, či formu.