22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

POLITIKA: Mezi Paroubkem a lidskými právy je čínská zeď

Do Prahy brzy přicestuje Wen Ťia-pao, předseda vlády Číny, jíž premiér Paroubek nabídl Českou republiku jako základnu k pronikání do Evropy. A to i za cenu, že náš kabinet rezignuje na obhajobu lidských práv. Tento přístup považuji nejen za nevýhodný pro naši zemi, ale i za morálně a politicky zcela nepřijatelný. V jádru Paroubkova přístupu stojí mravně pochybné a politicky neodůvodněné přesvědčení, že existuje přímá souvislost mezi kritikou porušování lidských práv v Číně a možností s ní obchodovat. Předseda vlády chce proto opět diskusi o lidských právech smést ze stolu; zřejmě v naději na účast na čínském ekonomickém zázraku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jaka 11.11.2005 12:39

Obávám se, že většina diskutérů nepochopila, o čem ten článek je !

To není pravdyláskovní blouznění, ale reálné hodnocení Číny jako budoucího tržního bezohledného partnera! A posouzení populismu a bezbřehé naivity páně Paroubkovy, který pro okamžitý volební úspěch je ochotný prošustrovat budoucnost našich dětí..
Ladislav N. 11.11.2005 12:37

Re: Re: Re: Kde ČR mohla být? V nevymahatelných dluzích. Varšavská smlouva skončila.

Zbraně jako Škorpion umí dnes vyrábět kdekdo. A jestli voláte po mohutných státních dotacích pro neschopné firmy, tak to řekněte jasně. Pro mě jako daňového poplatníka je výhodnější, když neschopní zkrachují. Každý má být schopen vytvářet produkt, o který jiní mají zájem a ochotu platit penězi. To ostatní může ležet jako exponát v muzeu.
demokrat 11.11.2005 12:29

Opravdu hloupý článek

Kdybych od ODS a Topolánka slyšel někdy nějaké odsouzení války v Iráku a porušování lidských práv v Abu Graibu, Bagránu, Guantanámu a zřejmě i v jeho pobočkách ve východní Evropě, tak bych věřil, že má skutečně obavy  o lidská práva, a to kdekoliv na světě a odsoudí kohokoliv, kdo je porušuje. Ale tak tomu není a ODS horlivě třeba v Iráku asistuje při schvalování naší asistence tomu volovi a zločinci v Bílém Domě. Takhle je to jen hloupé plácání, které by v případě naplnění jen poškodilo naší zemi. Navíc je si třeba uvědomit, že nasi politici ani nedokážou zvládnout 10 milionu lidí - viz úroveň zločinnosti a bordel, který u nás panuje. Natož jaký to musí být úkol pro zemi, kde je miliarda lidí. 
Jaka 11.11.2005 12:29

Přece tím, že budeme vstřícní k Číňanům na našem trhu, neznamená, že oni budou zase vstřícní k nám na tom jejich. To je naivita. Číňané na svůj trh nepustí nikoho, protože dobře vědí, že za čas, až nebudou mít kam expandovat jej budou potřebovat sami

A to až poté, co bezohledně pocuchá naše podnikatelské prostředí a budeme jen překladištěm... Naprosto přesné, Ivane Nový
Ladislav N. 11.11.2005 12:29

Re: Béda

Jestli chcete tvrdit, že komunistická Čína není totalitní země, že tam vládne právo jako v jiných (svobodných) zemích a že tam z politických důvodů nefiltrují Internet (s pomocí Microsoftu) na slova jako demokracie, svoboda, totalitní režim, tak to se můžete rovnou přidat k popíračům holocaustu...
Béda 11.11.2005 12:26

OPRAVA

...žlutým masem a podobnými komoditami.
Béda 11.11.2005 12:12

Ivane Nový,

S tou ekonomickou a politickou svobodou by se dalo souhlasit. Ovšem ten "trh bez přívlastků", tedy toho Hayeka, už zde propaguje jen mistr Kajan Janyška Karel, jeden to z devíti potomků, který nikdy nevstoupil do strany. Myslím, že jej opustili i modrásci. Trh bez přívlastků v Číně, z toho jde strach. Tedy z toho trhu bez přívlastků se zbraněmi (biologickými, atomovými...), drogami všeho druhu, bílým masem a podobnými komoditami.
loula 11.11.2005 12:11

Re: Re: Re: Kde ČR mohla být

Prominte, ale z pohledu chápání lidských práv je rovnoprávost mužů a žen kladena na jednu z nejvyšších příček. Neříkám, že se to v praxi vždy daří, ale proklamativně za tím státy stojí.
 
Mari Lota 11.11.2005 12:06

Re: Re: Topolánku ODEJDI !!!!

tak s tím musím jen souhlasit-něco jsem se o praktikách v Číně dočetla a vůbec se mi to nelíbí.Protože jsou tam práva lidí popírána tak také mohou puštět do světa velmi levné zboží.Je to jako za komančů-padni kde padni-dokud můžeš tak makej-když už nemůžeš tak třeba padni-vystojíme ti aspoň pohřeb žehem.
Ivan Nový 11.11.2005 12:01

Ale Bédo,

průmyslovíé zóny v Číně nefungují na tržních principech, jen vyrábějí zboží pro americký a světový trh a to je rozdíl. Motorem spotřeby a vůbec důvod existence těch průmyslových zón není uvnitř Číny a to bude v budoucnu velký problém. Sami se na svém trhu neuživí, ne pokud tam nebude ekonomická a politická svoboda a trh bez přívlastků. To, že než k tomu dospějí, projdou obdobím velkého chaosu je velmi pravděpodobné. Podobným procesem procházelo i Rusko před revolucí, jenže na 80. let byl tento proces zastaven komunisty.
Mari Lota 11.11.2005 11:59

Re: Teprve jsem si přečetla víc příspěvků,

Ano Čingischán-to je trefné......
Mari Lota 11.11.2005 11:57

Re: Češi se sami vždy prodávají pod cenou a

Češi jsou zvyklí,že jim velela RSFSR a asi jim to nějak chybí tak potřebují aby jim velela Čína....
Béda 11.11.2005 11:50

Ivane Nový,

teď jste mne skoro rozesmál. Já, který připouštím kapitalistickou revoluci v Číně, marxista. Moc dobré. Je jich tady víc takových, jako Vy, co, když nemají argumenty, označí za marxistu, či levičáka, kde koho.
Co se té Číny týče, tak tam jsou již dnes rozsáhlé průmyslové zóny, které fungují na tržních principech. Takže ten Váš "totalitní strop rozvoje", to jste rovně přehnal. Jen prosím nechtějte v Číně přechod k takovému kapitalizmu, jako je zde. Tak velký bordel by nepřežila ani zeměkoule.
 
Hubble Bubble 11.11.2005 11:40

Re: Re: Kde ČR mohla být

Proč by měly mít ženy v Saudské Arábii volební právo, prosím Vás? Má snad muž v ČR právo mít víc manželek?
trinity 11.11.2005 11:35

http://blog.lide.cz/bloger.r

http://blog.lide.cz/bloger.r
Ivan Nový 11.11.2005 11:29

Bédo, vy jste zajisté marxista,

obchodníka, ale i producenta minulé obchoda a nebo minulá produkce nezajímá, ho zajímá jen ta budoucí. Je to proto, že když produkujete x výrobků, zaměstnáváte x lidí a pokud dojde k tomu, že těch x výrobků neprodáte, musíte ty lidi propustit. Takže cash je hezké, ale riziko to nijak neminimalizuje. Navíc, pokud se Čína bude dále rozvíjet, narazí na totalitní strop tohoto rozvoje a další rozvoj nebude bez rozsáhlého rozšíření občanských svobod možný. Bude potřebovat mít silný vnitřní trh a ten se bez toho neobejde. Takže čínští komunisti budou mít dvě možnosti, návrat k tvrdé totalitě a další vývoj jako v Severní Koreji a nebo trh bez přívlastků a tedy i bez čínských komunistů. Takže pokud by se k tomu odhodlali, tak stejně v případě Číny hrozí právě ten rozpad na jednotlivé národní státy a krvavá občanská válka vzniklá s národnostních animozit uvnitř Číny. To je asi tak, jako kdyby si najednou v EU mohl každý stát dělat to co by potřeboval.
pf 11.11.2005 11:23

no topolanku

tvi pravicovi pragmaticti volici Te, hochu, za tuhle  esej asi nepochvali.
Cina - 'uzavrena totalitni zeme'. Topolanku, nespelt sis to s Koreou ? - je to blizko. 
 
KARTÁČ Josef 11.11.2005 11:21

TUPOLÁNEK OPĚT BODUJE -

  ČESKÁ REPUBLIKA není USA ANI JAPONSKO,dokonce i ten TCHJ-WAN je pro Čínu pochopitelně mnohem podstatnější,COŽ JE JASNÉ KAŽDÉMU. NECHŤ UŽ TEDY vyhlásí O D S  m o b i l i s a c i č.3,nebo  4
Béda 11.11.2005 11:18

Pane Nový,

I kdyby k tomu došlo, tak co se týče obchodu, Čína, pokud vím, platí cash. Řada těch obchodů jsou bartry (zboží za zboží). Co se týče investic, tak myslíte, že by nám to po uskutečnění revoluce naši noví kapitalističní bratři nezaplatili?
Ivan Nový 11.11.2005 11:18

to loula

To je přesné. Tedy kdo oslabuje naši pozici je pan premiér. A nejen to, může tím oslabovat i naši pozici v rámci EU, protože tím samozřejmě oslabuje i vyjednávací pozici EU.
Ivan Nový 11.11.2005 11:12

Pane Nováku,

myslíte, že přistoupením do EU jsme dobyli Evropský trh a nebo jsme jen levně prodali naše lidské zdroje a od nás exportují ti, kteří ten trh měli ovládnutý už před tím a navíc získali import k nám a možnost ovládnout i náš trh? Přece tím, že budeme vstřícní k Číňanům na našem trhu, neznamená, že oni budou zase vstřícní k nám na tom jejich. To je naivita. Číňané na svůj trh nepustí nikoho, protože dobře vědí, že za čas, až nebudou mít kam expandovat jej budou potřebovat sami pro sebe.
Ivan Nový 11.11.2005 11:07

Bédo,

nejistota je v tom, že její obyvatelé svrhnou komunisty a dojde k občanské válce, která Čínu rozdělí na jednotlivé národní státy.
Ivan Nový 11.11.2005 11:06

Mistrný tah Topolánka,

článek v duchu Pravdy a Lásky a co se děje. Pravicoví voliči, kteří v duchu Pravdy a Lásky ODS vždy kritizovali nejásají. Co z toho plyne? Že je nachytal na hruškách :-))) Prozradili se, že ODS stejně nebudou volit, i kdyby došlo v ODS k výměně tváří a programovým změnám v duchu US a jejích klonů :-)) Ukázalo se, že tudy cesta nevede.
Béda 11.11.2005 11:00

Zvrácená logika pane Topolánek

"Obchod, natož pak investování v uzavřené totalitní zemi, to je sázka na nejistou budoucnost."  Uzavřené? Jaksi jste si nevšimnul, že ta čínská zeď je již jen atrakce pro turisty. Sázka na nejistou budoucnost obchodu ČR s 10 milióny obyvatel s Čínou, která má obyvatel 1,3 miliardy? V čem je ta nejistota. Myslíte, že Čína postupně vymře?
 
"Není třeba se bát toho, že pevný postoj poškodí naše šance – Čína bez uzardění obchoduje i se svými hlavními rivaly, Japonskem a Spojenými státy."  Pravý opak je pravdou, Spojené státy a Japonsko bez uzardění obchodují s Čínou. Ale, takto definovat se Vám to nehodí, protože USA se přeci nekritizují, že. 
Ivan Nový 11.11.2005 10:50

Češi se sami vždy prodávají pod cenou a

pak se diví. Uvažujme čínsky pragmaticky. Přece, je-li výhodné, udělat si zde základnu pro pronikání do EU, pak Češi nepotřebují dělat žádné ústupky, naopak ústupky musí dělat Číňané a není-li to zde pro Číňany výhodné, pak si zde žádnou základnu nevybudují a Češi z toho tak jako tak nebudou mít nic. A ve skutečnosti je to tak, že jedině Češi je nenutí dělat ústupky. Češi jsou hlupáci, myslí si pragmatičtí Číňané.
Novák 11.11.2005 10:50

Re: Re: Topolánku ODEJDI !!!!

Vážená oponentko.
Doporučuji sledovat tlačenici na čínský trh a konkurenční boj o lukrativní čínské zakázky. K povšimnutí doporučuji i aktivity vlád mnohých zemí EU k podpoře rozvoje hospodářských styků s Čínou. Obrovský - a ještě dlouho nenasycený - čínský trh  prostě nelze ignorovat, zejména ne v období, kdy hospodářství zemí EU stagnuje.
Čumil 11.11.2005 10:29

Hm, tohle je opravdu moc dobrý článek -

pan Topolánek je vskutku mužem na svém místě - hotový premiér!
Jaka 11.11.2005 10:23

Re: Topolánku ODEJDI !!!!

Vážený, to není humanistické snění, jen pragmatický pohled na možného partnera do podnikání. Řečeno kartářksou hantýrkou, tenhle partner ještě moc dlouho bude klidně kdykoliv moci "podlézt" mé trumfy. Protože kašle na svoje lidi.. Protože jim neplatí adekvátní mzdu, protože využívá práci dětí,... je toho moc a moc, proč bych byla jako ekonom velmi opratrná a ostražitá.
loula 11.11.2005 10:21

Re: A věří snad tady někdo, že Čína tím sleduje vztah oboustranně výhodný?

ale ano, v tom máte pravdu, ostatně ukažte mi obchodníka, který sleduje výhody svého partnera. Oboustranné výhody vznikají tak, že se sejdou dva partneři a oba, hájíce své zájmy, se domluví na nějakém kompromisu. Jde tedy o to, jaké postavení na tomto jednání si dokáže ČR vytvořit.