27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Městští strážníci zpátky do lavic?

Minulý týden jsme rozdali dětem vysvědčení a maturanti už začínají stříhat metr k blížící se zkoušce z dospělosti. Máme tady však díky „prozřetelnosti“ našich vládních ochránců další zástupy „nedospělých“ jedinců, kteří si nově musí nechat svou způsobilost potvrdit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 4.2.2016 2:04

Vy jste ještě nazažil nikdy srážku s blbem

bez stejnokroje? Ale máte to v té hlavě opravdu srovnané.

Oč líp se budou řešit kotrmelce jistého jistého JUDr. Prudila, když strážník bude znát všechny Lumírovce. Jak krásně se nám uvolní ulice auty přeplněného města, kde není místo k zastavení, natož k zaparkování, když strážník bude vědět odpověď na maturitní otázku „Která jsou nejdůležitější letiště v Evropě?" (prozradím: Frankfurt nad Mohanem, Londýn, Paříž, Kodaň, Madrid, Řím, Praha)

Vy asi znáte málo blbů se zkratkou před jménem, abyste alespoň částečně mohl předpokládat, že nenarazíte na blba s maturitou. Doklad o absolvování nějakého institutu znamená co? Odpovím sám: Znamená pouze to, že člověk stojící přede mnou, mi předložil doklad o absolvování nějakého institutu.

Zeptám se vaší poslední větou: "Takže k čemu je maturitní vysvědčení, které je pouze jakýmsi nepříliš spolehlivým potvrzením, že jeho majitel není úplný pitomec?" Popsaný papír vám dokáže, že někdo není úplný pitomec?

J. Vozábalová 4.2.2016 2:31

Re: Vy jste ještě nazažil nikdy srážku s blbem

Pane Dvořáku, ono to vypadá, že jsem opisovala - ale NE, opravdu jsem Váš příspěvek četla až po odeslání svého.

No nic, vidím, že obrozenci a jejich literární počiny zůstávají strašákem maturitních otázek i kratší či delší (až hóóódně dlouhý) čas po maturitě.

P. Dvořák 4.2.2016 3:00

Re: Vy jste ještě nazažil nikdy srážku s blbem

:-)) Já vám věřím, že jste neopisovala.

Osobně si myslím, že to je typickým příkladem absolutní marnosti a zbytečnosti něco takového nazpaměť drtit do hlavy. Nic člověka neubíjí tak, jako činnost, o které již předem ví, že je zbytečná.

Přitom Malostranské povídky již v naší době četl jen málokdo z těch, kteří u maturity ze sebe chrlili třídění rucho-lumíro-májovců. A to je škoda.

Na druhou stranu ale chápu, že v dnešní době číst knihy tohoto typu na stojáka v tramvaji se sluchátky na uších a z displeje iPhonu, může být pro teenagera na hranici psychického trauma. Tak se raději spokojí s tříděním, protože na ten glejt o složení maturity, to stačí.

L. Novák 4.2.2016 2:34

Re: Vy jste ještě nazažil nikdy srážku s blbem

Samozřejmě, že papír žádnou zárukou není. Bohužel, ani když potvrzuje vysokoškolské vzdělání. Kdyby ty papíry nebyly vůbec k ničemu, asi by se lidé nehlásili na maturitní obory univerzity, že? V soukromém sektoru je na manažerovi či majiteli, jak kvalitní lidi s určitými předpoklady si vybere.

Městská policie a obec, jíž je podřízena, nejsou ale soukromé subjekty a výběr tam probíhá všelijak. Tam ty papíry mají větší váhu, než jinde.

Mimochodem, podle mě by ten strážník měl absolvovat specializovanou střední školu s maturitou, kde by mu mimo jiné nalili do hlavy něco z práva a chápání a výkladu zákona. Tam se totiž nejvíc pozná, kdo je v praxi blb a kdo ne.

P. Dvořák 4.2.2016 3:10

Re: Vy jste ještě nazažil nikdy srážku s blbem

Obecně by strážník (stejně jako uchazeč o službu u Policie ČR) před výkonem samostatné činnosti měl absolvovat nějakou specializovanou školu, protože spleť předpisů je tak složitá, že není možné se v nich bez důkladné průpravy orientovat.

P. Kmoníček 4.2.2016 8:57

Re: Autore, vy jste ještě nazažil nikdy srážku s blbem

Ty Vaše poslední dvě věty nejsou pravdivé.Vzdělání pitomce neeliminuje.Podívejte se na př. na celé předsednictvo KSČM.Kdo z nich nemá vysokoškolské vzdělání?

L. Novák 4.2.2016 10:57

Re: Autore, vy jste ještě nazažil nikdy srážku s blbem

To jsou samí experti na marxistické humanitní vědy... V ČSSD je najdete taky. :-)

Výhradu k "zárukám" maturitního vysvědčení jsem napsal, ale na druhé straně výběr z maturantů považuji za lepší řešení, než výběr z davu jen se základním vzděláním.

Z. Lapil 4.2.2016 11:25

Re: Autore, vy jste ještě nazažil nikdy srážku s blbem

Ani tak ne, uděláte-li z papíru povinnost. Dělám-li výběr, ať už na strážníka nebo na baletku, hledám člověka schopného plnit onu funkci. Glejt samozřejmě pomůže při prvním nástřelu, ale baletce řeknu "Elegantně se projděte", zjistím, že je to pivní kulturista a Je mi líto, na shledanou, žádný papír mu nepomůže. Kromě toho existuje zkušební doba, a za tři měsíce jako šéf bohatě zjistím, opět papír - nepapír, s kým mám co do činění.

Vlastně ale: u výběru novách lidí budiž. Ale dávat to jako dodatečný befél osvědčeným lidem... A samozřejmě se za chvíli ozve někdo, kdo uvede příklady, že je to vhodná metoda pro vyházení hlupců...

Někde jsem četl o zkouškách někam na AMU nebo konzervatoř či kam. Komise sedí, uchazeči defilují, komise zoufale hledá, koho označit za těch pár vyvolených, "a pak tam přijde kluk, mrňavej, kulhá, šlape si na jazyk, ale řekne první tři věty a vy víte, že TO JE ON".

...jsem se zase rozepsal. Vlastně je to opět ukázka socialismu/kolektivismu, kde se STÁT motá do všeho, protože městskému šéfpolicajtovi nevěří ani schopnost hodnotit své podřízené.

L. Novák 4.2.2016 14:42

Re: Autore, vy jste ještě nazažil nikdy srážku s blbem

No jo, něco jiného je AMU, umělci ať se klidně vybírají podle kritérií, která si sami zvolí. U bezpečnostních složek sbírat lidi jen tak na Úřadu práce nedává smysl.

Z. Lapil 4.2.2016 15:26

Re: Autore, vy jste ještě nazažil nikdy srážku s blbem

Vybírat, ne sbírat.

Ale utekli jsme od článku. Ten zpochybňuje potřebu dodatečné maturity stávajících strážníků, a my jsme přešli k lidem nově přijímaným. Tam souhlasím, že maturita je významný prvek "prvního dojmu", ale moc se mi nezdá, že by měla být podmínkou nutnou, nikoliv postačující. Důvod: přijímacích kritérií včetně zkušební doby a (přinejmenším u policajtů státních) psychotestů je dost na to, aby mi maturita jakž takž zaručující, že člověk není hlupák, připadala prostě navíc.

J. Effenberger 4.2.2016 0:20

Maturita

Důvod je celkem pochopitelný. Tím že získá alespoň jakousi maturitu, nejlépe na zahradnické škole, prokáže alespoň špetkui inteligence. Ono když vás na ulici buzeruje pologramotné hovado v uniformě městapa, není to nic moc.

L. Novák 4.2.2016 1:09

Re: Maturita

Ano, napsal jste to stručně a výstižně! :-D

Z. Jaromír 4.2.2016 4:53

Re: Maturita

Manželka dostala nedávno pokutu s odůvodněním : "Na tomto svém parkovacím místě stát smíte, nesmíte však na něj vjet." Je jasné, že větu takhle propracovanou by policista bez maturity dal stěží dohromady.

L. Novák 4.2.2016 11:00

Re: Maturita

Neprojela náhodou zákazem vjezdu? :-P