2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Méně než třetina obyvatel ČR živí zbytek

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik v naší zemi existuje spoluobčanů, jejichž příjem není závislý na státu, tedy na penězích, které byly někomu jinému prostřednictvím daní odebrány?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Bryndza 24.1.2015 0:04

Re: kurňa ,proč zrovna já musím patřit mezi

za posledních čtyřicet let jsem byl nezaměstnaný celkem tři dny..pátek sobota neděle v únoru 1991..že já jsem u toho nezůstal ono to zní jako vtip ale už mě to někdy opravdu dost .ere...

M. Starý 23.1.2015 7:28

Rudo před očima

Chápu, že pro mnohé diskutující je to "pobuřující" statistika, ale je potřeba si uvědomit, že opravdu jen 1/3 obyvatel živí zbytek národa. Zbytek pak v daních pouze vrací eráru část toho co od něho před tím dostal. Je to takové perpetuum mobile...

J. Kunes 23.1.2015 6:49

hloupe deleni

Stat je jiste prebujely, ale delit lidi na zivitele a zivene podle toho, zda pracuji ve statnim nebo privatnim je opravdu, jak jinak to nazvat, hloupe. Par prikladu. Privatni stavitele obcas uplne nesmyslnych statnich projektu, jsou podle Vas zivitele, ale zdravotnici, kteri pracuji ve statnim jsou ziveni - zrejme by bez statu lide nebyli nemocni a jejich prace nebyla treba. Nebo si vezmete treba badatele (v Evrope pracuji vetsinou ve statnim), kteri zadaji napr. o prestizni granty Evropske vyzkumne rady, - ziveni, ale privatni konzultantske firmy (rozumej byvali urednici), kteri poradaji kurzy a skoleni pro zadatele o granty - zivitele. Stejne, tak jsou podle Vas zivitele, vsechny konzultantske a pravnicke firmy prisate na statni cecik :-)

Pokud je pro Vas rozhodujim kriteriem pro spolecenskou uzitecnost pravni forma privatni-verejnopravni-statni, tak nemam pochybnosti o tom, ze zrovna Vase strana nam dokaze zajistit efektivnejsi stat za nizsi dane.

V. Němec 23.1.2015 9:05

Re: hloupe deleni

Nepochopil jste, pane Kuneši. Tady nede o potřebnost nebo nepotřebnost lékařů, učitelů, policistů, hasičů, armády.... Tady jde o to, kde stát bere peníze.

A mýlíte se, pokud soukromá firma pracuje na (smyslných :-)  i nesmyslných) státních zakázkách = je placena státem, tedy z daní a měla by se počítat mezi živené (minimálně její část).

Podobně není  z tohoto pohledu až tak podstatná právní forma. Pro ilustraci ČEZ a.s. je částečně vlastněná státem - to ale nevadí, i tak by patřila mezi živitele. Co vadí jsou dotace inkasované od státu (zelená energie) -> částečně patří mezi živené. Obdobně Pražský dopravní podnik a jeho dotace.

R. Langer 23.1.2015 9:53

Re: hloupe deleni

To není hloupé, to je naopak nutné pro pochopení principu (socialistické) státní ekonomiky. Tak to prostě je. Mimochodem jsem si poměrně jistý, že zrovna zdravotníkům, hasičům či učitelům jejich platy téměř nikdo nevyčítá.

P. Dvořák 23.1.2015 3:04

Možná by bylo nejlepší z dílen a fabrik vyházet stroje

a zase všechno dělat ručně. Zemědělci by na neúrodném poli někde za vesnicí soustředili veškerou techniku a vrátili se k ruchadlu. Místo současných 5% by mohlo v zemědělství zase pracovat kýžených 30% obyvatel.

Také by šly vyhodit nebo minimálně odpojit všechny počítače, čímž bychom mohli ve větší počtu chovat husy na brka, zavést kurýry pro nošení ne-e-mailové pošty a kdyby se vyhodily i poštovní auta, zase by mohl s koníkem "Jéézdi jéézdit poštovský panáček, jéézdit jéézdit poštovský pán." Na úřadech by byli znovu písaři typu Bouvard (Jiří Sovák) a Pécuchet (Miroslav Horníček).

Významně by s uvedenou tabulkou zahýbalo třeba zavedení důchodů od osmdesáti let, obnovení společných pětitřídek na vesnici, místo městské (obecní) policie by byl jeden obecní policajt, profesionální hasiči a záchranáři by šli do lesa kácet stromy, armáda by se vytvořila před bitvou "napřímením kos a okováním cepů" jako za hejtmana Žižky (kterého kraje byl hejtmanem?).

Systematickou prací bychom dosáhli toho, že by více jako dvě třetiny obyvatel živily zbytek a časem by to bylo více jako tři čtvrtiny ku zbytku atd. atd.

P. Dvořák 23.1.2015 3:08

Re:Tak mě ještě napadlo,

že naprosto ideální stav by byl, kdyby všichni obyvatelé neživili nikoho.

Ani sebe.

R. Langer 23.1.2015 9:59

Re: Re:Tak mě ještě napadlo,

To by bylo výborné, proč to nezkusíte?

A. Bocek 23.1.2015 6:46

Re: Možná by bylo nejlepší z dílen a fabrik vyházet stroje

místo strojů vyházet úředníky, místo pošťáků internetová pošta , místo jistého důchodu daňová signace dětí ke svým rodičům........

P. Dvořák 23.1.2015 9:46

Re: Všechny vyházet. Jo to by šlo.

Jistě máte skvělý plán, co budou všichni dělat. Žádná vláda, nejen ta naše, si s tím zatím neporadila.

Děti k rodičům. Bezva. Téměř sedmdesátileté děti v předdůchodovém věku se budou starat o svoje devadesátileté rodiče. Samá skvělá budoucnost.

P. Selinger 23.1.2015 16:52

Re: Všechny vyházet. Jo to by šlo.

nebudou, protože budou nezaměstnaní ....

A. Alda 23.1.2015 8:15

Wunderbar!

Vy jste to vystihl skvěle.

R. Langer 23.1.2015 9:58

Re: Možná by bylo nejlepší z dílen a fabrik vyházet stroje

Aha, vy jste jeden z těch, co podle nich berou stroje lidem práci? No, to o vás vypovídá dost už samo o sobě, a to zejména, že zbytkem vašeho příspěvku se už ani není nutno zabývat. :-P

P. Dvořák 23.1.2015 12:52

....zbytkem vašeho příspěvku se už ani není nutno zabývat

Ano. Typický hlupák zahleděný sám do sebe, který cizí příspěvek ani nedočte do konce, protože on má vždy připravenu svoji nepochybně geniální negaci čehokoliv a kohokoliv. Sám nic nevymyslí.

Ostatně i kdybyste dočetl, stejně byste nepochopil, že se jedná o ironickou nadsázku. To vyplývá i z vaší druhé reakce - VIZ Autor: R. Langer Datum: 23.1.2015 9:59.

E. Heusinger 23.1.2015 2:21

A vůbec nejhorší jsou učitelé

Ty by stát neměl platit vůbec. Ať si chodí po sobotách k rodičům a žadoní o sobotáles.

K čemu platit policii? Ať si každý pořídí soukromou ochranku. K čemu platit soudce? Soudce lynč je zadarmo.

A. Bocek 23.1.2015 6:42

Re: A vůbec nejhorší jsou učitelé

Na druhou stranu platí , že co své ratolesti nevysvětlím sám to neumí a policistů je tak velký počet, že stíhají nejen vyšetřovat, ale i páchat.

M. Sedláček 23.1.2015 12:14

Re: A vůbec nejhorší jsou učitelé

Proč by se schopní učitelé nemohli uživit v soukromém školství?

T. Pansky 23.1.2015 0:47

Autor ma pravdu. Kde hledat chybu?

... V privatizaci mela ceska pravice naslapnuto k zcela ojedinele situaci: ve spolecnosti byl kazdy akcionarem.  Kazdy akcionar by si hlidal sve investice (vlastnim cinenim ci skrze investicni spolecnosti).  Nicmene, kazdy akcionar by chtel, aby se dobre darilo akciim, tedy "jeho" spolecnostem.  Jinak receno, ceska spolecnost mela silne naslapnuto ke svobodne trzni  spolecnosti, kde se tvori novy kapital diky pravni ochrane tvorenych prostredku a jejich dalsimu investovani.  Jenze ouha ... ceska pravice pod vedenim ODS nebyla schopna vytvorit pravni prostredi, kdy jsou investori ochraneni pred okradenim.  Drtiva vetsina malych investoru byla prinucena k prodani svych akcii, coz sice vedlo k akumulaci kapitalu, nicmene volicsky potencial se prelil z prava doleva.  Vetsina volicu dnes nema duvod pravici volit !!!  Levice nema duvod nejak podporovat svobodnou ekonomiku, to neni v jejim zajmu.  Levice potrebuje lidi na statu zavisle - to je levicovy elektorat.  Zatim pravice neukazala nic, co by navodilo jiny smer.  ODS se ukazala jako strana vedena smeckou hyen.  Nastoupivsi TOP ale nema dech.  Takze je na obzoru zmera?  Ne.  Pomalu se sineme zpet do socialismu.  top0625top@live.com

P. Sulc 23.1.2015 1:33

Re: Autor ma pravdu. Kde hledat chybu?

Pomalu? Spise dosti rychle, diky vlade i Unii. A take diky tomu, ze ve vetsine Cechu je ten socialismus hluboce zakoreneny. Vsak to je videt pri volbach, parky, pico a koblihy delaji divy.

V. Kusý 23.1.2015 9:57

Re: Autor ma pravdu. Kde hledat chybu?

Opravdu pomalu? Já spíš myslím, že už v korporativistickém socialismu (čti fašismu) jsme až po uši.

R. Langer 23.1.2015 10:01

Re: Autor ma pravdu. Kde hledat chybu?

Tak tak, sociálfašismus jako vyšitý.