2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Méně než třetina obyvatel ČR živí zbytek

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik v naší zemi existuje spoluobčanů, jejichž příjem není závislý na státu, tedy na penězích, které byly někomu jinému prostřednictvím daní odebrány?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Podracký 23.1.2015 12:08

Myslím si, že smysl má jen údaj počtu nezaměstnaných

a ten je alarmující. Ještě bych přidal skrytou nezaměstnanost, ale ta nikde uvedena není. Jinak je těžko rozlišit, kdo je svojí prací pro stát přínosem a kdo není. Do toho není vidět. Také efektivita práce státních zaměstnanců je jakýsi mýtus.

Ve vyspělé společnosti jsou stále se navyšující rizika (znečištění potravin, zločinnost, nelegální podnikání, podvody apod.), která stále více vyžadují kontrolu státních institucí. Počty úředníků nutně porostou. Na druhé straně je zvyšující se produktivita práce.

Základní otázkou tedy je pouze dostat ZISKY ze zvyšující se produktivity do státních rukou, aby mohly být využity pro občany. To se neděje dostatečně, zisky unikají do ciziny a stát se zadlužuje. Nízké daně jsou vhodné pro malé a střední podnikání, ale obrovské příjmy z moderní techniky přece není možné nechat oligarchům a superbohatým, vždyť oni tyto inovace nevymysleli.

M. Sedláček 23.1.2015 12:18

Re: Myslím si, že smysl má jen údaj počtu nezaměstnaných

"Základní otázkou tedy je pouze dostat ZISKY ze zvyšující se produktivity do státních rukou,"

Takže ještě víc odírat ty, co ještě něco vytvářejí? Jo to dává smysl.

M. Sedláček 23.1.2015 11:56

Optimisto

"Takový systém vyžaduje nekompromisní, radikální a urychlenou změnu, neboť je nespravedlivý a dlouhodobě neudržitelný."

Jak????

Vždyť v samotném článku je dost argumentů na to, aby bylo jasné že to není možné změnit. Ti všichni paraziti mají totiž u voleb stejný hlas jako ti, co je živí. Úpadek je nevyhnutelný.

K. Luboš 23.1.2015 11:13

Jo byly doby, kdy si člověk koupil lopatu,...

...pracoval s lopatou, vydělával s lopatou, živil se sám s lopatou a nikoho dalšího k tomu nepotřeboval.

Dnes ale jezdí se sofistikovaným bagrem, takže potřebuje celou řadu „příživníků“. Třeba učitele, aby jej naučili číst a psát, aby si mohl přečíst návod k použití, a pracovat s bagrem, pak bankéře, aby mu na ten bagr půjčili, a pak obchodníky, aby mu ten bagr dovezli, a servisní techniky, aby mu ho opravili, a policajty, aby mu pomohli až mu ten bagr ukradnou, a soudce, aby ty zloduchy odsoudili, a bachaře, aby ty zloduchy věznili, a pojišťováky, aby si jej mohl pojistit, hasiče, aby mu jej v případě požáru uhasili, a státní úředníky, aby mu postavili cesty a mosty, aby se ten bagr dostal na určené místo, a další stání úředníky, aby vymohli v Bruselu dotace a on něl vůbec možnost něco bagrovat...

Jó, to když všichni pracovali s lopatou, tak takoví lidé opravdu nebyli potřeba...

L. Novák 23.1.2015 17:58

Re: Jo byly doby, kdy si člověk koupil lopatu,...

Jo, jo, a házení lopatou písek z hromady na hromadu a zpět stále dokola bylo velmi efektivní metodou "zvyšování produkce" za socialismu. :-P

J. Kratochvíl 23.1.2015 10:57

Šokující a nemyslný článek

Ve společnosti jsou všechny profese důležité. Společnost potřebuje občany, kteří produkují také nemateriální hodnoty a je škodlivé vynášet jednu část společnosti nad druhou. Čím vyspělejší společnost tím bude ubývat občanů vytvářející materiální hodnoty, bude jich zkrátka potřeba méně, aby zabezpečili zbytek, tak jak je to vidět dnes např. v zemědělství.

M. Sedláček 23.1.2015 12:05

Re: Šokující a nemyslný článek

Chápu, že by se všem netáhlům a lemplům líbilo vytvářet "nemateriální hodnoty" a nechat se živit od ostatních.

J. Chaloupka 23.1.2015 13:35

Nejde o potřebnost, ale o to, zda na to máme.

Např. včera prý horská služba je podfinancovaná a tak ministryně PMR se postará, aby její náklady byla stála položka ve státním rozpočtu. Není čas na to, aby si takovou službu platili ti, co jezdí na hory a netahali peníze z kapsy všem ostatním? To je jeden příklad za všechny. Všichni jsou "potřební".

Neznám v této zemi nikoho, kdo žije z peněz ostatních, aby nebyl "podfinancovaný" a přitom každý rok přidáváme 100 mld., které si půjčujeme. A není to ani 10% toho, co potřebujeme. To opravdu není možné snížit rozpočty o méně než 10%, abychom už nedělali dluhy?

J. Urban 23.1.2015 14:14

Re: Nejde o potřebnost, ale o to, zda na to máme.

Jo, na tom něco je. Každý provozovatel čehokoli na horách by musel odvádět ze zákona něco na Horskou službu, vybral by si na to od klientů, stejně jako se vybírá "vzdušné".

K. Luboš 23.1.2015 10:48

P. autor je ve výborné shodě s komunisty!

Totiž také oni tvrdili, že lidé se v podstatě dělí na parazity (buržoazie, inteligence, příslušníci byrokracie) a na ty, kteří je živí (dělnická třída, rolnictvo). Prostě některé mozky nezměníš!

P. Papež 23.1.2015 11:20

Re: P. autor je ve výborné shodě s komunisty!

To je váš poměrně hloupý příměr. Ovšem ze statistik vyplývá (a o to hlavně jde), že je obrovské množství státních byrokratů

(to nejsou ani policisté, učitelé, hasiči apod.) ale lidé, kteří za nás chtějí rozhodovat a jejich množství každým rokem přibývá (letos chce na lepší sledování navýšit počty lidí ministerstvo zemědělství, ministerstvo financí-Babiš tvrdil, jak sníží množství byrokratů!!!!!!!! a MPSV). A o tom to je, že budeme muset platit větší daně, abychom uživili dobře žijící a rostoucí státní byrokracii.

K. Luboš 23.1.2015 11:52

To není hloupý příměr!

P. Polanecký je asi tak na úrovni někdejších JéZeĎáků, kteří se u nás v hospodě pravidelně chlubili, jak „živí národ“. Ale kdyby jim stát každé jaro neposlal 2 M, tak ani nevyjeli.

A těch státních byrokratů jsou podle p. autora řadově desítky tisíc. Ale umožňují např. čerpat fondy EU řádově v desítkách milard, což dává 1 M na jednoho. A to je slušná sumička. No a když Michaláková přijde o děti, tak za kým přiběhne s žádostí o pomoc...? No, za kým...? Samozřejmě že zase za nějakým neužitečným státním byrokratem.

M. Sedláček 23.1.2015 12:08

Re: To není hloupý příměr!

A ty fondy se berou odkud? Zase jenom z daní. Michláková by za žádným byrokratem chodit nemusela, kdyby jiný byrokrat v jiné zemi nesebral děti. Kruh se uzavírá.

K. Luboš 23.1.2015 13:24

Asi takhle:

Socialisti vyberou v EU v daních peníze, které si pak mezi sebou v různých dotačních programech rozdělí pravičáci. No a pak pravičáci mudrují, že daně jsou moc vysoké a že se moc přerozděluje a že se každý musí spoléhat sám na sebe!

L. Novák 23.1.2015 18:01

Re: Asi takhle:

Člověče, v kolikáté třídě jste ukončil ZŠ? 8-O

J. Kernal 23.1.2015 13:02

Re: To není hloupý příměr!

Umíte rozlišit JZD a státní statky?

K. Luboš 23.1.2015 13:16

Re: To není hloupý příměr!

Ano!

R. Langer 23.1.2015 12:14

Re: P. autor je ve výborné shodě s komunisty!

Vážně? No, sice si dobře pamatujete, co jste se naučil v Občanské nauce, ale autor píše opravdu o něčem jiném. Že to nechápete mě ovšem nepřekvapuje.

K. Luboš 23.1.2015 13:27

To, že p. autor rozděluje lidi na...

...„parazity“ a na ty, kteří je živí, jsem pochopil naprosto perfektně. Arogantní, neskutečně blbé a hloupé... A přitom sám pracuje v bankovním sektoru, tj. u těch opravdových parazitů...

L. Novák 23.1.2015 18:02

Re: To, že p. autor rozděluje lidi na...

Vy jste parazitů obhájce.

K. Vyšata 23.1.2015 10:33

Prostě jsme přeskočili ze systému

kde veškeré zisky šly do státního rozpočtu včetně daní do systému, kde zisky kumulují "schopní" a stát žije jen z daní těch "méně" schopných. Potíž je v obou systémech, první sice sbíral zisky, ale z neproduktivních a špatně řízených firem (tím pádem byly zisky malé), druhý systém sice vytvořil spoustu velmi ziskových subjektů, bohužel zisky plynou mimo státní rozpočet. První systém byl nevýkonný, ale v té době stačil bez dluhů utáhnout stát, druhý je velmi výkonný, ale stát musí přežívat na dluzích. Snad to naše "letadlo" vydrží kroužit nad propastí co nejdéle.

K. Janyška 23.1.2015 10:08

No, a ?

Na tom prd záleží. Hlavně, že se všichni máme jako prasata v žitě... Dzp.

A. Alda 23.1.2015 8:14

Sice jsou tam zásadní metodologické chyby,

dá se říci že až ideologické demagogické manipulace, ale na podstě to mnoho nemění: naše země není ještě dost vyspělá, protože na uživení populace musí trvdě makat skoro třetina obyvatel.

Teprve až dokáže stát uživit cca 5 % obyvatel, budeme se moci považovat za zemi špičkovou, s nadějí na dobrý osud do budoucna.

M. Starý 23.1.2015 8:46

Re: Sice jsou tam zásadní metodologické chyby,

Těch 5% budou otroci a zbytek bude žít z přerozdělování. Už dneska je podnikatel sprosté slovo...

I. Schlägel 23.1.2015 9:49

Re: Sice jsou tam zásadní metodologické chyby,

Vtipálku.

M. Sedláček 23.1.2015 11:59

Re: Sice jsou tam zásadní metodologické chyby,

Vlhký sen všech líných budižkničemů.

D. Šimáček 23.1.2015 8:00

no chybí mi tam

započtení, % čistých příjemců dotací

R. Langer 23.1.2015 9:48

Re: no chybí mi tam

Ty jsou tam zmíněny ve smyslu že s nimi je to ještě horší.

P. Bryndza 23.1.2015 7:37

kurňa ,proč zrovna já musím patřit mezi

ty ,kteří živí celý žívot ty druhé..život je ...va

R. Langer 23.1.2015 9:49

Re: kurňa ,proč zrovna já musím patřit mezi

Protože jste pracovitý a zodpovědný? To je holt vaše chyba... :-(