11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

POLITIKA: Matrix jménem Rakousko

Znáte osobně někoho, kdo detailně sleduje politiku v Rakousku a tamní volby? Těžko. Je to téma spíše pro odborné fajnšmekry či pro ty, kteří mají k Rakousku blízko – třeba tam prožili léta v exilu. A přece je tamní politika poučná, a to i ve výstražném smyslu. V geniální zkratce to dokládá věta ze zpráv v České televizi: "Rakouské vládní strany těsně obhájily společnou většinu."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ráž 4.10.2013 14:57

Čas pro změnu vol.systému jsme prošvihli.

Za nefunkční systém opravdu můžeme poděkovat zákulisnímu manipulátorovi VH.

Ale jímá mne hrůza kdyby v době, kdy většinu voličů tvoří lidé závislí na státu (příjemci dávek, státní zaměstnanci, včetně zaměstnanců st.podniků typu ČSD nebo Česká pošta) byla zavedena nějaká forma přímé volby a mám obavu,ze by se volby zvrhly na volbu populistů (Okamura,Babiš) i v případě většinového systému.

Kdo by volil strany nebo politiky,kteří by měli v programu úsporný stát s minimálním počtem byrokratů,zavedení přísné selekce výplat soc. dávek, popřípadě personálně racionalizovat ČSD a další státní molochy, popřípadě razantně zredukovat pijavice přisáté na veřejných prostředcích, jako jsou ekologické, mírové, lidskoprávní a další pro chod státu veskrze zbytečné organizace?

V. Petrová 4.10.2013 8:58

Re: Já ten naprosto zásadní rozdíl vidím v tom,

Přesně to jsem chtěla naznačit. 40 let socialismu nás zničilo a my se jen těžko mátoříme, necháme si od každého nakukat každou pitomost, naši úředníci slídí jako straky zač nás ještě mohou pokutovat, odebrat licenci apod. A pak si přijde Klaus a řekne, abychom z EU vystoupili !!! Přitom jde naopak o to, abychom zůstali a hrdě zvedli hlavu. Jenže: pan Zeman je financován ruskými naftaři ( Putinem ) a pan Klaus má své kádrové materiály z totality v Moskvě ( u Putina). Odvezli si je ještě v roce 1989, věděli, koho musí držet v hrsti !  

J. Kanioková 3.10.2013 17:36

Já ten naprosto zásadní rozdíl vidím v tom,

že ani to Rakousko si nezažilo skoro půlstoletí socialismu z RVHP..

Socialismem nadělané škody na ekonomice,  ale především na mentalitě společnosti jsou strašlivé..

takřka nedosírné  :)))

J. Kanioková 3.10.2013 17:27

VH měl velký podíl zákulisním jednáním na tehdejší situaci a OS byla reakcí

On a hlavně lidi kolem něj mají obrovský podíl na rozeštvávání národa. Jejich osobní afinita ke Klausovi vyplývající z toho, že odmítá vidět realitu jejich očima, tady nadělala zbytečnou rotyku.

Příliš toleranční patent - http://www.revuepolitika.cz/clanky/1050/komentar-prilis-tolerancni-patent

Kdyby Jan Ruml neodmítl Zemana - http://www.svet.czsk.net/clanky/publicistika/kebyzeman.html

Marek Loužek: Opoziční smlouva není tichá koalice - http://cepin.cz/cze/clanek.php?ID=297

Co přinesla opoziční smlouva? - http://virtually.cz/archiv.php/index.php?art=15835

J. Kanioková 3.10.2013 17:00

Naprosto přesně !

J. Vyhnalík 3.10.2013 16:33

Oprava

Lidé jako on pomohli VH a malým stranám zabránit změně volebního systému a zabránili tak změně nefunkčního politického systému, který generuje roztříštěné PS a nestabilní vlády, jako na běžícím pásu.

J. Vyhnalík 3.10.2013 16:31

Pan Petráček opět nepřekročil svůj stín

Porovnává rakouské velké koalice s opoziční smlouvou, ale nevidí, že hlavním cílem opoziční smlouvy, byla změna volebního systému, která by právě velké koalice podle rakouského vzoru prakticky vyloučila!

Lidé jako on pomohli VH a malým stranám volební systém změnit a zabránili tak změně nefunkčního politického systému, který generuje roztříštěné PS a nestabilní vlády, jako na běžícím pásu. Není potom divu, že voliči jsou unaveni neprůhlednou a nesrozumitelnou politikou, kde žádná strana nesmí plnit volební program, protože nikdy nevládne bez koaličních partnerů. Koaliční partneři spolupracují velmi neochotně, a protože nemohou prosazovat své programy, starají se alespoň o to, aby to nemohli dělat ani druzí a nezískávali tak body u voličů.

Kdy už lidé, jako právě pan Petráček pochopí a přiznají svůj podíl na současné politické beznaději? Samozřejmě, že nikdy, protože mají univerzální výmluvu na opoziční smlouvu a realita je nezajímá.

R. Langer 3.10.2013 11:46

Takže podle pana autora jsou malé nevládní strany

"protisystémové a populistické"? No pro něho asi ano, pro mě jsou to ovšem ty zrovna ty vládní.

V. Kusý 3.10.2013 10:38

Re: Rozdíly

Ještě toho kousek! Představte si, že by se R-U nerozpadlo a my jsme museli žít pod knutou Habsburgů, dodržovat zákony, nekrást, platit daně na rozumné věci, no fuj tajfl :-)))

M. Pechr 3.10.2013 10:24

...

...kladu si otázku, do jaké míry má na vznik populismu osobnostní profil občanů... ...jestli nabídka pouze neodpovídá poptávce...čili kdyby občané, dejme tomu Rakouska, v průměru skokově dozráli, tak by z alternativ koaličním stranám nevolili populisty s jednoduchými návrhy řešení složitých otázek, ale mladé strany a hnutí, která by se na věc dokázala dívat realisticky, s nadhledem a fundovaností, nicméně obyčejně ve společnosti dostatek zralých voličů, schopných neskočit na lep chybí a proto rozumná hnutí a mladé strany nedostanou hned tak šanci... ...kde ovšem začít, aby společnost vyzrála ? ...ve škole ? ...v rodinách ? ...lze to vůbec systémově postihnout ? ...asi bychom museli všechny přimět navštívit odborníky na individální růst a dozrávání osobnosti... ...nebo povinně meditovat...

J. Schwarz 3.10.2013 10:15

rakušáci taky neměli

žádnou "NDR", kterou by museli desítky let financovat - to jen k té jejich vyšší hospodářské výkonnosti než má Německo.

V. Petrová 3.10.2013 9:35

Rozdíly

mezi Rakouskem a Českem jsou víc než velké. Například, v Rakousku mají úrodnou zemědělskou půdu, protože na ní hospodaří v drtivé většině majitelé, dohlížejí si na ni, nemají ucpané, nefunkční meliorace, stohektarové lány monokultur, přemnoženou spárkatou zvěř s pomocí státu likvidují a naopak pěstují  drobnou polní zvěř, mají meze, remízky, mají továrny velké i malé , dílny, které by u nás nikdo nedovolil provozovat, protože neodpovídají nějakým bláznivým předpisům EU ( nesmírně šikovný automechanik si postavil dílnu a chtěl se osamostatnit, ale zjistilo se, že musí mít strop o 50 cm výš a bylo utrum), protože Rakousko radějí bere daně od živnostníka, než by ho živilo jako nezaměstnaného apod. Co takhle vzít si z nich příklad ?