17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Marxisté s marxisty, komunisté s komunisty

Pražská kavárna, jak se poněkud pejorativně nazývá neformální skupina většinou levicových a liberálních českých intelektuálů, která má obrovský vliv na česká media, se opět v hodnocení současného sbratřování sociálních demokratů a komunistů, po 23 letech od sametové revoluce, pravděpodobně hluboce mýlí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Farda 20.11.2012 21:49

To je ale mrcha, ta demokracie, co?

V. Novák:  20.11.2012 10:53

Pan Novák má pravdu, demokracie je fakt mrcha,  ve volbách roku 1947 dostala KSČ celkem 40% hlasů, tudíž se demokraticky ujala výkoné moci. Vykonala toho do roku 1989, dle svých tradic a sovětských instrukcí, vskutku mnoho prospěšného, honosí se stovkami popravených, desetitisíci odsouzených, poprávu, jak jinak, imperialistických agentů, kulackých sabotérů a dalších podobných individuí, plus stovkami tisíc zničených existencí a exulantů, o systematické likvidaci neemigrovavší intelektuální elity nemluvě a následném pádu z pozice v první desítce nejrozvinutějších zemí světa na konec první padesátky týchž nemluvě. Holt ta sranda jménem demokracie něco stojí, stála aji naše předky. Ale proč u nás už neplatí latinská poučka "historia magistra", copak se tento národ nedovede z historie poučit, to nám stačí jenom spolu zpívat s pocitem Teď jsem jim to, syčákům, nandal "Pane prezidente, vy všecko víte ..." a říkat si, jakej je ten Klaus hajzl a magor, ale pak se na volby vyfláknout a nechat bolše(v)níky zase tuhle zemi zamořovat? Jistě, Filip už není Gotvald, ale proč riskovat? I tranďák (Svěrák) v Obecné škole říkal "voni ale dovedou být komunisti panovačný ... ". Pan Zeman citoval kdysi o Palestincích anglické rčení "chodí to jako kachna, kýhá to jako kachna, JE to kachna". Jsou to kachny, pardon, KOMUNISTÉ, tak proč se nepoučit od Fučíka "lidé, bděte!"?! Tož tak.

P. Šercl 20.11.2012 18:37

Bacha na Vlka !!!

Kouše !!!  Ale jen vlevo. Musíte k němu přistupovat zprava, pak je hodný.

V. Linhart 20.11.2012 17:28

Několik tezí, prosím...

Sociální demokracie je doopravdy na křižovatce. Má jenom dvě možnosti. Ta první by se dozajista panu Vlkovi líbila, to je spolupráce se stranami v obecném podvědomí spjatými s korupcí, to jest se stranami vládní koalice. Toto má ovšem dva háčky, ten první je nutný ústup z jejich vlastního programového prohlášení, za druhé je to v očích jejich skalních voličů zrada jejich mandátu. Oranžoví voliči si prostě NEPŘEJÍ, aby ČSSD spolupracovala se stranami vládní koalice. Zdá se, že vedení ČSSD tento hlas svých voličů slyší. Neslyšet, tak se tito voliči stanou voliči ne ODS, ne TOP09, ale - hádejte koho. Proto se nabízí druhá cesta, vzít KSČM vítr z plachet, převzít některé aspekty volebního programu KSČM, odvolat Bohumínské usnesení, jít do koalice s KSČM a v té virtuózně hrát první housle... Obávám se, že to je pro ČSSD jediná cesta, která nevede do politického nebytí. Kdo za to může, nejsou levicoví intelektuálové, ale pravicoví pragmatici s bolševickými metodami. A též jejich uřvaní a nesoudní voliči bez špetky sebereflexe.

J. Boleslav 20.11.2012 17:34

Re: Několik tezí, prosím...

Jistě. ČSSD ženou do náručí bolševika její uvědomnělí voliči a potažmo pravičáci. Jako v r. 1948. To je taková blbost, že jí snad ani sám nevěříte.

V. Novák 20.11.2012 17:46

Vždyť je to naprosto přesně a pravdivě řečeno.

ČSSD si konečně uvědomila, že se jí jen tak nepodaří vytunelovat KSČM voliče a ve spolupráci s pravicovými stranami - ať už koaliční nebo oposmluvní - jen přijde o voliče vlastní. Že jí nebudou tolerovat, že zase nic neprosadí s odvoláním na koaliční partnery.

Logický cíl takových zklamaných exvoličů ČSSD je KSČM.

A že pravicové strany ženou masu voličů doleva? No - ženou. To nevidíte nebo nechcete vidět? Že s tím vy nesouhlasíte, je vaše věc - ovšem vy jste asi tak jedna osmimiliontina voličstva. Značná část to vidí jinak.

J. Boleslav 20.11.2012 18:41

Re: Vždyť je to naprosto přesně a pravdivě řečeno.

Na to mají nepochybně právo, to je jejich problém.

A. Reček 20.11.2012 16:42

Je na tom dost pravdy a KSČM je dnes u nás takový bič Boží

Ano, naprostá většina občanů si počátkem demokracie myslela, že během jedné generace bude KSČM vymírat a její volební potenciál postupně klesat na hranici volitelnosti.  Jenže není tomu tak a tedy proč?  Nuže proto, že dosavadní vlády dělaly takové kopance všeho druhu, jaké daly komunistům do rukou takové hrací politické karty, které obstojí i v dnešní politické hře.  Proč v říjnu přešlo sto tisíc minulých voličů ČSSD do voličského tábora KSČM?  Proč  až 360 tisíc voličů ODS už nepodpořilo tuto stranu jako minule? Kdo za to může?  Komunisté zajisté ne, ti nemuseli dělat vůbec nic. Těm to spadlo do klína, až se divili.  Proč před dvěma roky preferovaný TOP 09 se ve třech krajích nedostal vůbec do zastupitelstev a v dalších dvou postoupil díky jen několika desítkám hlasů, tedy o prsa.  Krátce řečeno je nejvyšší čas, aby silnější partaje skutečně se zamyslely nad svým chováním, nejen uvnitř strany, ale hlavně vůči občanům.  Jinak spadnou k hranici volitelnosti ony.

M. Prokop 20.11.2012 17:08

Re: Je na tom dost pravdy a KSČM je dnes u nás takový bič Boží

Souhlasím, že etablované partaje blbnou a hazardují s přízní voličů.

Což ale neznamená, že člověk má jít a volit komouše. Jiných malých dosud nezkorumpovaných stran je dost.

Jenže ty neslibují krádež přerozdělením, tam je nejspíš podstata problému.

J. Boleslav 20.11.2012 17:35

Re: Je na tom dost pravdy a KSČM je dnes u nás takový bič Boží

Přesně tak.

V. Novák 20.11.2012 17:50

Co konkrétní člověk-volič má nebo nemá udělat,

to si rozhodne on sám. Vy se rozhodujete nějak - mnoho voličů jinak. Nemáte patent na voličský rozum a nemáte právo ty, kteří myslí jinak než vy, mistrovat.

Každý se rozhodne podle svého soukromého a sobeckého zájmu - a podle jisté mantry z toho má vyjít společenské dobro.

J. Boleslav 20.11.2012 18:44

Re: Co konkrétní člověk-volič má nebo nemá udělat,

Děkuju pěkně za to rudooranžové dobro, které se rýsuje i na celostátní úrovni. Už tady jednou před hodně lety v podstatě bylo, a nějak se to moc nepovedlo.

J. Boleslav 20.11.2012 16:24

V souvislosti s posledními krajskými volbami

je rovněž dobře si uvědomit, že teze o tom, že pravolevé chápání politiky je již překonané, je těžký nonsens. Téměř ve všech krajích je naopak toto rozdělení jasně patrné. A do budoucna se rýsuje i na celostátní úrovni. Myslím, že tuto tezi rozšiřují stejní grázlové, jako kdysi heslo Nejsme jako oni. A jejich užiteční idioti.

M. Prokop 20.11.2012 17:09

Re: V souvislosti s posledními krajskými volbami

Ano.

Z. Rychlý 20.11.2012 19:51

Re: V souvislosti s posledními krajskými volbami

Asi jsem pane Boleslave užitečný idiot, jelikož odmítám v našich etablovaných stranách vidět pravici a levici. ODS je pravicová strana ?

Jó, máme tu strany hodně populistické a méně populistické, toť vše. Nějakou konzervativní pravici tu nevidím, abychom mohli diskutovat o pravici a levici.

J. Matuška 20.11.2012 14:07

Pane Vlku, zkazil jste mně radost!

Doufám, že krajská oranžovo-rudá gerila leckde dopadne podle rčení:

SPOLU KRADLI, SPOLU VISELI! A právě to pomůže současné koalici vyhrát

volby do Poslanecké sněmovny. :-))

J. Matuška 20.11.2012 14:08

Re: Pane Vlku, zkazil jste mně radost!

Zapomněl jsem dodat, že tahle moje poznámka vyšla na Virtually...

J. Matuška 20.11.2012 14:08

Re: Pane Vlku, zkazil jste mně radost!

Tahle poznámka mi vyšla včera na Virtually...

J. Matuška 20.11.2012 14:41

Re: Pane Vlku, zkazil jste mně radost!

Nějakej internetovej šotek si ze mě dělá srandu. Objevil se error a tělem mě oklamal...

E. Heusinger 20.11.2012 14:18

Re: Pane Vlku, zkazil jste mně radost!

Jéééééééééé to bude hezkéééééééé až Kalousek s Nečasem zase vyhrají volby!

J. Matuška 20.11.2012 14:39

Re: Pane Vlku, zkazil jste mně radost!

Pane Heusingere, hezké to právě nebude. Mám obavy, že Václav Vlk st. má pravdu. Komunisté vždycky opovrhovali majetkem,  peníze jsou pro ně sprosté slovo. Mýlil jsem se, dám na starého kozáka. :-((

J. Běle 20.11.2012 13:59

Dobrý den pane Vlku,

 Když jste hájil holčinu která jednu svoji kamarádku zabila a druhou přizabila,říkal jsem si,co by na ten Váš výtvor řekli rodiče mrtvé.Bůh suď.

 Ale Váš názor na komunisty,stejný jako čtu už 23 let v novinách,mě už docela otravuje.Vši chni ministři,co jsme jich tu už měli,jsou jen gauneři a lumpové,jen komouši jsou k tomu ještě vrahouni a úchyláci kteří chtějí ovládat a trápit lid.

 Přijmu-li výklad Bible,máte mezi svými předky,stejně jako já,vraha,lupiče nebo násilníka.Ono se toho za  pár set let nastřádá,věřte mi.

 Hájit svobodné volby jen do té doby co vyhrávají naši,je cesta horší než komoušskej hejtman.

 

M. Prokop 20.11.2012 14:11

Re: Dobrý den pane Vlku,

On pan Vlk píše něco proti svobodným volbám? Co?

J. Schwarz 20.11.2012 13:55

problémem demokracie je,

že se "poražená menšina" nemůže od vítězné většiny trhnout. Ne bránit většině kverulantstvím ve štěstí, Ať si vězšina dělá co jí libo, ale bez oné nesouhlasící menšiny. A pokud je "vítězná většina" opravdu demokratická, bude se k menšině chovat korektně a směňovat s ní na základě vzájemných výhod, bez pomsty a zapšklosti. Kolektivistům nikdo a nic nebrání se družit podle libosti, ani když jsou v menšině. Jen nemohou násilím nutit k družnosti různé solitéry. Uvítal bych, kdyby solitérům dopřáli téhož / když už mají plné huby tolerance / vykašlali se na ně a družili se mezi sebou.

V. Novák 20.11.2012 13:56

On vás někdo nutí družit se?

...

L. Severa 20.11.2012 12:51

Podle průzkumu,

dá-li se jim věřit, nevadí 64 % dotázaných komunisté v krajích. Mám navíc nepříjemný dojem, že lidé nešli volit  jen z protestu, ale z nezájmu. Jak pozoruji ve svém bydlišti jsou to převážně mladí, které zajímají jiné věci než je politika.

J. Kanioková 20.11.2012 13:25

Jenže to není jejich vina,

to je vina školství a především nás, rodičů. Ale možná jen soudím podle sebe, rodiče byli zapálení Sokolové a vlastenectví u nás mělo obrovskou hodnotu..

L. Severa 20.11.2012 14:09

Re: Jenže to není jejich vina,

Paní Kanioková, moc Vás zdravím. Máte naprostou pravdu, měl jsem rodiče rovněž  aktivní Sokoly. Členství v Sokole bylo pak samozřejmě spojeno s vlastenectvím.  U nás doma časté hovory o politice a současných událostech ve světě, při častých návštěvách příbuzných a známých, měly za následek, že si dodnes pamatuji, když byl zavražděn Schusnik, jak Italie napadla Habeš a další události. Mám dojem, že se dnes v rodinách mluví jen o kopané, dovolené, autech a pod., stejně jak to popisoval, myslím že Valenta, ve svém cestopise, že když byl na návštěvě v americké rodině, tak se mluvilo jen o fotbale, pračkách a podobných nepodstatných věcech. Šťasný národ u kterého je to možné, ovšem my si to nemůžeme dovolit, měli bychom být stále vestřehu.  Máte pravdu, v tom jsme asi také selhali při výchově našich mladých. Nejen školy.

J. Boleslav 20.11.2012 16:26

Re: Jenže to není jejich vina,

Moji rodičové v Sokole sice nebyli, ale politicky u nás bylo přesto docela jasno. O komunistech se hovořilo výhradně ve spojení "ty sv.ně komunistický".

V. Ondys 20.11.2012 12:38

:)))))))) S těma intošema se to má asi tak

Dřív se každej s touhou vést ostatní musel zvednout první a navzdory nebezpečí křičet: "Za mnou!", po vítězství socialismu pokrok nabídl možnost nejmazanějším hnát ostatní "Vpřed!" a masakrovat nedůvěřivé opozdilce ranami do zad z nejbezpečnější pozice.

V. Novák 20.11.2012 18:09

To platilo naposled někdy za Přemysla Otakara II.

Na Moravském poli už ne - a Přemek krutě doplatil na to, že mu to nedošlo včas.