25.6.2024 | Svátek má Ivan


Diskuse k článku

POLITIKA: Máme se kamarádit s Ruskem?

Poslední výroky presidenta republiky i někteří blogeři neochvějně hájí afinitu naší země k Ruské federaci. Opravdu jde o něco, o co bychom měli stát?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Podešva 2.10.2014 8:22

ať si je Rusko uvnitř jaké chce

Nechtějí-li Rusové demokracii, ale silného vůdce, ať si ho mají. Nebudou-li ohrožovat své okolí, můžeme s nimi čile obchodovat ku prospěchu všech. Tak se to dělo cca 20 let. Teď ale Rusko, resp. Putin začínají ohrožovat okolí (není to nic překvapivého, Moldávie, Čečensko a Gruzie hovoří jasně). Tak je třeba počítat s tím, že Rusko nechce být obchodním partnerem. Rusko (Putinovo) chce být impériem, které dobývá další území.

V. Lacina 2.10.2014 8:41

Re: ať si je Rusko uvnitř jaké chce

On s tím ten vnitropolitický faktor bohužel souvisí. Čím menší investice do vzdělání a infrastruktury; Čím více pohodlných kompromisů s oligarchií a upevňování pozic na bázi kamarádíčkování, tím méně výhodná je nakonec obchodní výměna pro vás a tím více pro ty ostatní (model ropného šejchátu). Putin se prostě sám zahnal do kouta a nejsnažším způsobem, jak zkonsolidovat deprivovaný národ, který nikam nesměřuje, je válka se slabšími sousedy a územní zisk.

Často se Putin přirovnává k Hitlerovi a faktorem válečného oportunismu posouzeno, je zde skutečně mnoho nepřehlédnutelných paralel. ALE co se týče ideálních vnitropolitických podmínek pro maximální zisk z válečného úsilí, přišel Hitler už k hotovému, zničenému národu. Současná situace v rusku je ale z velké části dílem Putina a jeho kliky. V tom vidím docela posun...

A. Špronglová 2.10.2014 7:58

Jsme členy EU & NATO

a podle toho bychom se měli chovat. Česko má na jednu stranu štěstí, že političtí matadoři a vynálezci Opoziční smlouvy, díky jejich požehnanému věku to "přátelství" nebudou schopni příliš dlouho propagovat. I tak však škody nadělali více jak dost.

P. Vítek 2.10.2014 13:46

Re: Jsme členy EU & NATO

Mate se spatne?Vase vina.Vase rodina je asi mene schopna.Klaus zatlacil socialismus do nenavratna(bohuzel to diky podrazakum nestacil dotahnout do konce) a Zeman vybudoval silnou Socialni demokracii,ktere stahovala volice komunistum.A vytvorili spolu(v te zvlastni dobe)normalni dohodu-takova "koalice" je napr v Rakousku uz mnoho let.Neposlouchejte levicove nepoliticke politiky,ti Klausovi nikdy nezapomenou rozbiti OF.

A. Bocek 2.10.2014 7:45

Vždy je dobré míti se na pozoru

před národy, které mají na svých náměstích sochy masových vrahů. Byť by to byl Čingischán, Hitler, Lenin ale i Jánošík nebo ŽIžka.

L. Krajíček 2.10.2014 8:05

Re: Vždy je dobré míti se na pozoru

Souhlasím, třeba Abraham Lincoln, republikán 1861 - 1865. Období vílky Sever proti Jihu. 

A tak pět prezidentů před ním a pět po něm. Původní obyvatelé Ameriky by o tom mohli vyprávět.

V. Kusý 2.10.2014 9:43

Re: Vždy je dobré míti se na pozoru

Máte pravdu, třeba takový Eduard Beneš, národní socialista a roky 1945-46.Období "odsunu" německých obyvatel.Původní obyvatelé Sudet by o tom mohli vyprávět.

J. Babička 2.10.2014 18:24

Re: Vždy je dobré míti se na pozoru

Máte pravdu, na rozdíl od dobytí a osídleni Sibiře rusy, ktere bzlo v zájmu původních obyvatel.

B. Volarik 2.10.2014 6:58

Kamarádit s Ruskem?

Proč ne?..... Ale je potřeba neustále mít na mysli to rčení o hřátí hada na prsou...

J. Babička 2.10.2014 4:54

nic nového.

Nacistické nemecko bylo největším obchodním partnerem československa a již tenkrát se ozývali hlasy, michajici obchod s politikou, že pomahat nemecku je chybné. A již velký Lenin,  prohlásil, kapitalisté nam prodají provaz a my je na něm oběsime.

P. Lenc 2.10.2014 7:49

Re: nic nového.

Tak, tak.

P. Dvořák 2.10.2014 0:26

Musíme se kamarádit s každým,

s kým můžeme mít obchodní vztahy? Určitě ne.

Ale na druhou stranu neznám obchodníka, který by se svým obchodním partnerem z vedlejšího domu přestal obchodovat proto, že tento se popral se svým sousedem nebo bije vlastní ženu.

P. Zeman 2.10.2014 8:33

Re: Musíme se kamarádit s každým,

Osobně bych neobchodoval s někým, o kom vím, že svému jinému obchodnímu partnerovi ukradl kus firmy! Je totiž jen otázka času, kdy se pokusí o totéž na mě samotném :-P.

F. Svoboda 2.10.2014 9:25

Re: Musíme se kamarádit s každým,

Výborný příměr ! ! !

Ś. Svobodová 2.10.2014 10:18

Re: Musíme se kamarádit s každým,

Budete se divit, ale spousta dnešních obchodníků začala tím, že si nakradli při privatizaci, obrali spolupodílníky, či podivnými konkurzy získali cizí firmy. Obchodujete s nimi a ani o tom nevíte. Nebo ani nemáte jinou možnost.

F. Lesniak 2.10.2014 0:07

Ale jistě pane,

my jsme si už přece kamarády vybrali. Že nosí nacistické symboly? Nevadí. Teď jsou naši a jistý degenerovaný, nevzdělaný a uslintaný feudál jim chce dokonce posílat naše zbraně. A jen tak na okraj:

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Mili-divaci-prominte-ze-jsme-vas-spatne-informovali-o-deni-na-Ukrajine-Zaznelo-v-Nemecku-od-sefredaktora-verejnopravni-TV-337351

S. Prosek 2.10.2014 0:15

Re: Ale jistě pane,

Je dobre ze kazdy neuslintany rozumprd Lesniak muze svobodne projevit svuj nazor. I kdyz tak rad upira nazor jinym.

J. Babička 2.10.2014 2:51

Re: Ale jistě pane,

No, že uznáváte za přítele jen zemi, která uctivá Lenina a má jeho pomniky všude možně, je vaše věc. To že by ukrajinci meli sochy Hitlera a uctivali ho, je vaše fantasie.

P. Zeman 2.10.2014 8:35

Re: Ale jistě pane,

Ze všech ukrajinců udělejte fašisty na základě pár propagandistických žvástů. Vy kremrole zkrátka nevidíte, že ne Ukrajina, ale Rusko je hrozba!

K. Filek 2.10.2014 8:36

Re: Ale jistě pane,

Lesniaku vy jste i na komouše degenerovaný.Pište radějí do halo novin a tady neopruzujte.