25.6.2024 | Svátek má Ivan


Diskuse k článku

POLITIKA: Máme se kamarádit s Ruskem?

Poslední výroky presidenta republiky i někteří blogeři neochvějně hájí afinitu naší země k Ruské federaci. Opravdu jde o něco, o co bychom měli stát?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Košťál 2.10.2014 14:21

Důležité je jedno:

Je třeba si uvědomit, že dnešní Rusko se od toho komunistického příliš neliší. V Rusku se věci mění jen pomalu nebo vůbec ne. Pokud jde o zahraniční politiku, její konstantou v případě Ruska je expanze. To platilo za carů, za komoušů, a platí to i za putina. Ruská zahraniční politika nezná pojem "spřátelená země" nebo "spojenec" - aspoň ne tak, jak jsou tyto pojmy vnímány v civilizovaném světě. Pro Rusko může být přítelem a spojencem jen taková země, kterou Rusko dokonale ovládá. Něco jako "rovnocenné partnerství" nepřipadá v úvahu, protože kdo chce být Rusku rovnocenným partnerem, je samozřejmě nepřítel, u něhož je jen otázkou času, kdy se jako nepřítel projeví.

Potíž je pochopit motivaci tohoto přístupu, protože se zatím zdá, že ani sami Rusové moc přesně nevědí, co tím sledují. Nebudují impérium proto, aby se měli líp (nebo možná ano, ale pak se jim tedy trvale a zoufale nedaří). Snaží se ovládnout své sousedy prostě proto, aby je ovládli a aby se jich všichni báli. Bůh ví, proč to dělají. Všechny říše světových dějin mají jedno společné - někde v jejich historii lze najít epochu, kterou lze označit jako období blahobytu nebo dokonce zlatý věk. Tedy dobu, kdy dotyčná říše byla nejen ohniskem moci, ale i centrem civilizace, vzdělanosti a kultury, kam se lidi z okolí hrnuli za lepším životem - jen v ruských dějinách se nic takového najít nedá. Takže se možná Rusové surovým chováním ke svým sousedům jenom mstí světu za to, že oni sami - na rozdíl od svého okolí - nedokážou svoji zemi učinit místem, kde by se jim příjemně a spokojeně žilo. Proto také nemá smysl s Ruskem jednat o nějakých zásadách, týkajících se lidských nebo jakýchkoli jiných práv. Rusko dodržuje dohody jen tak dlouho, dokud neusoudí, že přišel čas je porušit - a to bez ohledu na to, jestli to je pro něj ekonomicky výhodné. Jediným nástrojem, který Rusy přiměje dodržovat dohodnutá pravidla, je klacek. Musí být velký a paže, která ho svírá, musí být silná.

J. Urban 2.10.2014 15:31

Re: Důležité je jedno:

V Evropě dnes určitě silná paže není. A dokud bude v USA presidentem Hussein, tak ani tam.

P. Krasny 2.10.2014 13:46

V žádným případě

proč taky?  Rusáci jsou asijští burani, vždycky byli a vždycky budou.

Také trpěj velikášstvím zcela neúměrným dosahovaným výkonům a už od carských dob se domnívají, že Evropa by na tom byla líp, kdyby jí rusák řikal co má dělat.

Rusko je takovej silnej a blbej spolužák, který sice u tabule nic neví, ale zato mi po škole může dát přes hubu.

J. Urban 2.10.2014 15:34

Re: V žádným případě

Píšete to přesně. Úžasné je, když máte možnost se potkat se zde žijícím rusákem. On sem přitáhl, protože se mu tady žije líp, pochopitelně. Ale když ho budete poslouchat, dozvíte se, jak vlastně my tu všechno máme na ho-wno, zatímco u nich v rusku... typický přístup. Velikášství, nulová sebereflexe. Jich "mnógo", a vodky mají "tóže mnógo" - tím je ve zkratce shrnuta jejich povaha, kultura i politika.

J. Jurax 2.10.2014 23:37

Re: V žádným případě

No nevím - hodně namátkou Repin, Ajvazovskij, Dostojevskij, Lermontov, Tolstoj, Čajkovskij, Bondarčuk, Suvorov, Ušakov, Tupolev, Iljušin, Sikorskij (firma Sikorski je v USA dodnes), Ciolkovskij, Koroljov, Sacharov byli asijští burani?

Nakonec i náš nejlepší předválečný tank LT-38 byl dílem konstruktéra Alexandra Surina, ruského emigranta ...

V. Venc 2.10.2014 12:29

Naivní argumentace

"Příklon k Rusku znamená vědomé strkání hlavy do ohlávky područí, kde jsme byli 40 let. Jako ukázka to bohatě stačilo." tvrdí autor.

K tomuto lze poznamenat: 40tileté období bylo obdobím budování socializmu, plánované ekonomiky RVHP a skončilo hospodářskou zaostalostí, neschopností konkurovat vyspělým ekonomikám. Převratem 89 toto ovšem skončilo, jak u nás, tak v Rusku.

Naše současné, zatím 10tileté období v EU se vyznačuje hospodářskou stagnací, ekonomickým zaostáváním, nárůstem zadlužení, zmatenou ideologií multi-kulti, genderizmu a ekologického blouznění.

Jedinou cestou z této neutěšené situace je cílevědomá evropská hospodářská politika, založená na spolupráci s nejbližším obchodním partnerem - Ruskem. Rusko (RF) může dlouhodobě poskytovat našemu hospodářství nejvýhodnější možnost uplatnění.

Autor Vodrážka, na základě zastaralé politické ideologie, preferuje obchodní izolaci ČR v rámci EU a setrvání v hospodářské stagnaci.

T. Vodvářka 2.10.2014 12:50

Re: Naivní argumentace

1. Jmenuji se Vodvářka, pane diskutující Venci. Je základním atributem slušné diskuse nekomolení jména.

2.S druhým odstavecem s Vámi souhlasím

3.Po roce 1989 zaznamenala ČR výrazný vzestup kvality života svých občanů po všech stránkách. Lidé žijí déle, mají se lépe, mohou cestovat kam chtějí, číst co chtějí, mluvit co chtějí. Domy jsou opravené a v obchodech je zboží, o němž se nám před 25 lety ani nezdálo.

4. Netvrdím, že v EU je vše v pořádku. Mohlu-li však srovnat, je v principu klidnější a spokojenější život kupříkladu v Paříži než v Čeljabinsku.

5.Nejsem ekonom a nevím, jak výhodné je obchodovat s Ruskem. Nicméně, pokud mi bude při jakémkoli nesouhlasu utahovat kohoutek s plynem, je jako obchodní partner pro mne nejistý a budu se snažit nalézt jiného.Nežádám obchodní isolaci ČR, ve smyslu právě napsaného právě naopak.

P. Vítek 2.10.2014 13:28

Re: Naivní argumentace

Ctete pozorne-Pan Venc pise "10ti lete clenstvi v Eu prineslo stagnaci...."

od roku 89 uz uplynulo podstatne vice let,ve kterych se to vse spravilo

V. Venc 2.10.2014 14:27

Re: Naivní argumentace

Ad Tomáš Vodvářka Datum: 2.10.2014 12:50

Prosím o omluvu za neúmyslné zkomolení Vašeho jména.

K Vašemu bodu 3) Určitě souhlasím, ale je třeba si všimnout, že náš pokrok se udál za cenu velkého zadlužení a za nesmyslné dotační politiky.

K bodu 4) Když si všimnete muslimských imigrantů, tak to nemusí být v Paříži (Londýně) mnohde lepší než v Čeljabinsku.

K 5) Jakýkoli nesouhlas?? Toto má přece málo společného se svobodným obchodem. Sankcionují snad USA a EU. Rusko nesouhlasí a chce obchodovat.

J. Kanioková 2.10.2014 14:57

Naprostý souhlas..

.

J. Urban 2.10.2014 11:46

Chcete se kamarádit?

Tak se mrkněte:

https://www.youtube.com/watch?v=-FYalZG6Nnc

Nic nového se nenaučili, nic starého nezapomněli, nic nepochopili.

Ś. Svobodová 2.10.2014 10:25

Kamarádit s Ruskem není dobrý nápad.

Ale jak Vám řekne každý druhý podnikatel - kamarádství do kšeftu nepatří. Svým servilním příklonem k dříve k SSSR, později k USA a  EU si ČR nikdy nepomohla, naopak si kvůli "kamarádům" nechala vutit jejich pravidla. Narozdíl od sebevědomých států, které dokáží říci NE. Kamarádit s Ruskem NE, obchodovat ANO.

Š. Hašek 2.10.2014 10:44

Re: Kamarádit s Ruskem není dobrý nápad.

Viz moje poznámka.

Přáteli buďme, dluhy si plaťme.

Ale stará přísloví/pravdy je třeba zapomenout.  A zmastit všechno dohromady, jako na google.

Š. Hašek 2.10.2014 10:22

Co to je příklon k jinému státu?

Nějak ty příklony a záklony nechápu (viz poslední odstavec).

Domnívám se, že základem všeho jest respektování "síly" souseda . tedy v mezinárodní politice, spolu s tím, že si nemyslím, že "co je tvoje, to je i moje". Já pán - ty pán.

Někdo se začal šťourat do "prakticky geopolitického zaevropí", a pak se diví, že narazil na velmoc (neplést s gendercharakteristikou a počtem bazénů na zahradách), která vždy měla tuto oblast za svoje nejbližší sousedství/součást. A bruseláci/dříve Vídeň-Berlín  hodně daleko.

To je těžké pochopit, že mohu mít smlouvu se sousedem, který mi jinak vůbec "nesedne". Ale zároveň mít na to, mu třeba ihned mohu zatnout tipec? A nezačínat si tak debilně, že mu budu v noci pomaličku posouvat plot. A von pak vezme buldozer, protože to posouvání trvá už dlouhý rok. A on zatím velkoryse mlčel.

Stát není drzý zásilkový vobchod na štěstí (EU), ale holt nástroj moci (Rusko). Každý nechť si odpoví na otázku, čím bylo Rakousko za Franze Josefa, teď USA, atd. Jestli sranda sdružením, nebo tím nástrojem vlády. Zahraniční politika není zřejmě parketa pro vysavačáře. A krasohledy. A už vůbec ne pro nepolitikmultikulty.

Ś. Svobodová 2.10.2014 10:26

Re: Co to je příklon k jinému státu?

Krásné :-)

P. Vítek 2.10.2014 13:37

Re: Co to je příklon k jinému státu?

Spica!

J. Kanioková 2.10.2014 15:30

Souzním,

a mrzí mě, že vysvětlit tomu, kdo žije v představě, že “moje oblíbená velmoc”, hájící si své zájmy, je vždycky ta “dobrá”, ta druhá velmoc, hájící své zájmy, je koncentrací všeho zla, je nad lidské síly.

Média jsou dnes mnohdy horší než zbraně hromadného ničení, cílenou propagandou manipulují lidské myšlení tak, aby lidi přestali přemýšlet nad skutečnou SOUČASNOU realitou, ale aby brali ty mediální lži, překrucování faktů a VŠECH souvislostí především jen emocemi. Aby reagovali rovnou, na první našlápnutí bez přemýšlení - satan Klaus, satan Putin, nevinný, absolutně pravdomluvný a mírumilový Západ..

A ve jménu takových dogmat vytahovat kdejaké argumenty, které s dnešní realitou mají pramálo společného.

Budoucnost NENÍ opakovaná minulost !

V. Podracký 2.10.2014 17:27

Re: Souzním,

Přesně tak to je. Proto ta nesmyslná propaganda, kterou jsme slyšeli poslední měsíce je nesmysl.

L. Kubeš 2.10.2014 17:51

Re: Souzním,

Madam je zřejmě stále ještě oslněna knírem Václava Klause, a proto papouškuje ty jeho bludy. Jak věřit někomu, kdo se prohlašoval za žáka "železné lady" a chodí slavit na ruské velvyslanectví společně se soudruhem Ransdorfem? "Pravičák" na baterky? Spíš má řidicího důstojníka někde pod Moskvou...

P. Vítek 2.10.2014 18:11

Re: Souzním,

Ted zrovna jsm o vas mluvili s. Kubesi-jdete jako nazavolanou.Nekteri lide od urciteho veku si pamatuji uz jen citove podbarvene situace z mladi a nove informace a zazitky uplne zaskli.Jakoby se prave probudili a nemohli se zorientovat,kde to jsou a ktere je vlastne stoleti.A toho ti smradi novinarsti na objednavku vyuzivaji.Vy starsi jste v tom vpodstate nevinne-je toho na vas moc a nestihate

J. Křížek 2.10.2014 10:21

Rusko nebrat!

Rusko se nikdy nezmění k lepšímu. Přinejlepším bude pořád stejné, nebo jako teď, když mají Putina, bude čím dál, tím horší. S Ruskem je to tak, jak říkal vedoucí servisu ve filmu "Jáchyme, hoď ho do stroje": "Je to marný, je to marný... je to marný!"

Š. Hašek 2.10.2014 10:29

Re: Rusko nebrat!

Ale, ale.

Já taky nevečeřím se svým zubařem!

A není nutno s dodavatem plynu z daleké (opět zase carské nikoliv stalinské) Rusi (abych nemusel štípat dříví) mít jednu milenku!

Ach jo, tak se dělá dnes zahraniční "politika"! Brát či nebrat.

Inu Havlova kavárna, kde nejdrzejší řečník je Uhl. A sekunduje mu nějaký zapálený novomarxista z nějaké "antivšechno" iniciativy "jménem lidu".

P. Vítek 2.10.2014 13:36

Re: Rusko nebrat!

Opravdovy kapitalismus udela i z pekla teplarnu.Do roka.V nem muzete mit prachy jen jako sobec,ktery chce strasne vydelat a pritom nechte slouzi vsem.Genialni prirodni stroj.Ale je to uz tak zanesene socialismem,ze je nekdy potreba diktatora,aby to vycistil(Pinochet,Putin)

V. Petrová 2.10.2014 9:57

V současné době NE

Rusko bylo vždy imperiální velmocí, jejíž předností bylo, že měla své kolonie hned vedle sebe. Po 2. světové válce se kolonie osamostatnily, ale ruské zůzstaly součástí Ruska a pokud se chtějí osamostatnit, tak to dopadá tak, jako to dopadá na Ukrajině.

Š. Hašek 2.10.2014 10:39

Re: V současné době NE

Jen bych tak zlehka připomněl, že paseku v Evropě nezačal žádný ruský imperiální veledespota - ruský car, ale sdružení vysoce vzdělaných panovníků ze staré dobré Evropy.

A že nebýt toho "všeosvíceného imperiálna", tak by si ten velegauner Stalin řešil svoje u sebe( pokud by vůbec, tedy bez pomoci Berlína, vznikl), nikoliv až v Berlíně. Kdože si tehdy začal? Jaká byla příčina? Kdo si začl teď?

To jsou ovšem paradoxy! Že? Ale jest to jen teorie. Praxi známe.

K. Janyška 2.10.2014 9:51

Rusko potřebuje píchnout s likvidací SSSR.

Potřebuje nás k tomu. A co my děláme ? Tlačíme ho do kouta a reminiscence na Sovětský svaz v Rusech naopak vzbuzujeme... Dzp.

J. Podešva 2.10.2014 9:57

nějak vám nerozumím

Pane Janyško, citát : "Rusko potřebuje píchnout s likvidací SSSR" - SSSR není třeba likvidovat, tento stát již cca 23 let neexistuje. Citát : "Potřebuje nás k tomu" - nezdá se, že by nás Rusko k něčemu potřebovalo. Rozhodně se tak netváří. Rusko, resp. Putin se spíš tváří "já vás nepotřebuji, strčím vás všechny do kapsy". Citát : "reminiscence na Sovětský Svaz v Rusech naopak vzbuzujeme". Ale reminiscence na SS vyvolává hlavně sám Putin. Celá Evropa ochotně s Ruskem obchodovala a na SSSR nikdo ani nevzdychnul. Až Putin.

J. Urban 2.10.2014 11:48

Re: nějak vám nerozumím

Na tamtoho snad netřeba reagovat. Ten je už furt mimo.

V. Pavelek 2.10.2014 8:42

Když už historické reminiscence, tak důsledně prosím.

Na místě by pak bylo zmínit rovněž některé historické aspekty vůdčích sil EU, zejména pak fašismus či kolonialismus. Ochránci zvířat by jistě poukázali na, z jejich pohledu, nechutnou zálibu jednoho národa v pojídání bezocasých obojživelníků. Ale hlavně - otázku bych nestavěl "kamarádit / nekamarádit". Pan doktor také pravděpodobně nekamarádí se zdravotními pojišťovnami, ale zcela jistě po nich požaduje úhrady za provedené úkony (a ty jeho jsou bez jakékoliv ironie opravdu kvalitní).

J. Kanioková 2.10.2014 15:34

:)))))))

.