3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Starý J. 25.2.2007 18:48

Re: Starý J. III

Omlouvám se, nemám momentálně čas, odpovídat na obsáhlé pojednání.

V mnohém se naprosto shodneme, jinde mám názor poněkud odlišný.

Jako naše rozsouzení beru fakt, že dnes kromě nostalgie již nikdo proti rozdělení neprotestuje a mám i dojem, že oběma státům bylo ku prospěchu. Slovákům určitě k možnosti emancipace a stálého pocitu ukřivdění, kterým, troufám si tvrdit, celou dobu trpěli, ať již příčinu měli, nebo ne. Sama otázka dějin obou států se nedá vtěsnat na tuto diskuzi, i když bych rád.

Děkuji za slušný přístup!

AndyO 25.2.2007 17:46

Re: Re: Starý J.

druhá možnost je, pane Starý, že puknu pýchou. Ještě nevím:))

AndyO 25.2.2007 17:44

Re: Re: Re: Starý J.

Vážený pane Ryšánku, pečlivě jsem pročetla naši konverzaci a žádnou urážku z mé strany směrem k vám jsem nenašla, ale samozřejmě netuším, co vy pokládáte za urážky a co ne.

Partner k diskusi pro vás nejsem a pravděpodobně nebudu, protože nesdílím vaše názory a to ani v jediném procentu. To by byl důvod k nepřetržitým konfliktům a to jsem se vám snažila vysvětlit, když jsem poznamenala, že netřeba něco dokazovat, neb oba vystupujeme z pozice přesvědčení, že  nějaké události byly "dobré" a jiné "špatné".  Takže partnery pro diskusi vzájemně nebudeme, rozhodně vám ale nebudu rozmlouvat vaše sokolské přesvědčení.

Termín vlastnizrádce je něco, s čím by měl každý operovat velmi opatrně a to jsem vám naznačovala svým příspěvkem, že vlastizrádce byl Masaryk. Události lze vykládat různě.  Nic víc a nic méně. Pěkný večer, pane Ryšánku.

nalevo 25.2.2007 17:30

chvalspěvy nekomentuji, jen tiše závidím

;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D

Ryšánek 25.2.2007 17:07

Re: Re: Starý J.

Bez urážky, opravdu jsem to jako ironii nepochopil. Budu se těšit, že to začne dokazovat. Pak to bude pro mne partner k diskuzi.>-

Ryšánek 25.2.2007 17:03

Starý J. III

...už několik dní bourala berlínská zeď. 17. listopad byl především připomínkou 17. 11. 1938 a nědělali to disidenti, ale studenti vysokých škol (na kterých studovali i Slováci). Vše se zhroutilo, až v okamžiku, když se začalo mluvit o mrtvém studentovi, což byla lež. Ono by se to zhroutilo i bez Havla a jeho disidentů, ikdyž trošku jinak. Proč o tom mluvím??? Protože tento romantický pisálek a velký humanista zrušil, respektive inicoival zrušení těžkého strojírenství na Slovensku a Moravě (snad i v Čechách - to nevím). Martin, Banská Bystrica...atd. Ze dne na den byli lidé na dlažbě. To byl silný motor pro polustu Mečiara, který vyhrál na Slovensku volby. Taky to byl důvod, proč na Havla házeli v Bratislavě vajíčka a taky to byl i motor pro populisty na Moravě (ikdyž neuspěli, měli celkem dost hlasů). To je rok 1992. Ani ODS, ani HZDS neměli ve svých dlouhodobých, střednědobých ani krátkodobých cílech rozdělení Československa, možná se budete divit, ani ve volebním programu!!! O rozdělení Československa neproběhlo referendum a jeho výsledky jsou pouhou spekulací. Dle mých informací by se většina lidí vyslovila proti rozdělení, možná, že Vaše informace jsou jiné. Vkaždém případě se lidé nemohli vyjádřit a to je skutečnost!!! Já říkám, že rozdělení bylo způsobeno vlastizradou politiků ne vůli lidu.

Co se týká mého vztahu ke Slovensku: Mám tam polovinu rodiny, spoustu přátel, spolupracovníků a známích. Nevím kam jste jezdil vy, ale já má celkem slušné informace z Blavy, Trenčína, Kamenice, Kramnice, Vranov nad Toplou a dalších míst, ale z takovými radikálními názory jsem se nesetkal. S čím jsem se setkal, pak to byla nespokojenost s Pragocentrizmem, s čecháčkovským vysokým nosem nad Slováky, že on je někdo a Slovák to je křovák. S tím ANO, ale to je záležitost vnitřního fungování státu a respektu vůči druhým lidem a jejich názorům. To se dá vyřešit větší decentralizací.>-

Ryšánek 25.2.2007 16:38

Starý J. II

...etapách Maďaři. Tiso se logicky snažil zachránit za Slovenska, pro Slováky co nejvíce. Ostatně uzavřel v mylné představě dohodu s Hitlerem o ochraně Slovenska, za účelem ochrany před Maďary. Ostatně, druhá světová byla především válkou ideologií, což nikdy předtím nebylo. To rozdělovalo mnohé národy spíše podle politického smýšlení jednotlivých lidí než na jednotlivé státy vzájemňe znesvářené. (do SS vstupovali i Francouzi, Angličani, Švícaři nebo Rusové) U nás se o bojovníky v řadách SS snažil třeba Moravec, ale Hitler to údajně zamítl. Slováci bojovali také na východní frontě, třeba jako letci, nebo pěchota. Je však nutno říct, že mnozí zběhli k Ruské straně a pak bojovali pod gen. Svobodou za Československo. Ostatně bratr mojí babičky byl jedním z nich. Stal se Parašutistou a seskočil na Slovensku k podpoře SNP a po potlačení SNP k partizánům. Po Dukle se připojil opět ke Svobodovi. Ostatně SNP je samo o sobě dostatečným důkazem o tom co si Slováci mysleli o Tisově spolupráci s Němci. Navíc i v Slovenské vládě byli podporovatelé SNP, známa je třeba finanční podpora ze Slovenského národního pokladu.

Co se týká federace 1968, to mi příjde, jako celkem zvláštní událost. Rok 1968 byl ovšem celosvětově, zvláštním. Válka ve Větnamu, protesty v USA, Srpen 1968 v ČSSR jsou jen některými z událostí tohoto v mnohém, přelomovém roku. Federace vytvořená komunisty mi spíš příjde, jako trapný pokus o to, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. V podstatě se, ale u lidí dole nic nezměnilo.

Co se týká osudového roku 1989 a takzvanou Sametovou revoluci. Bylo dobře, že jsme se komunistů zbavili (ikdyž ne nadobro), ale i tato revoluce - nerevoluce mi je nějaká divná. Vlastně se tím jen uvolnilo místo pro některé korytáře a politické analfabety a komunisti začali podnikat. Vlastně nikdo nebyl nikdy skutečně potestaný a romantičtí disidenti, kteří nebyli zrovna schopní se dostali k moci. Je třeba říct, že před 17.11.1989 byli už protesty třeba v Bratislavě i jinde. V německu se...

bobo 25.2.2007 16:36

Re: Dost bylo Klause!

NAPROSTÝ SOUHLAS. STAČILA PRIVATIZACE-MORAVOINVEST?UTAHOVÁNÍ OPASKŮ u koho?

Starý J. 25.2.2007 16:31

Re: Starý J.

AndyO nepřístupno!

Asi jste nepostřehl ironii. AndyO je jedna z nejchytřejších diskutérek zde na Psu! (Doufám, že si to nepřečte, dala by mně to pěkně vyžrat!) Ale je to tak!

Hogofogo 25.2.2007 16:23

Máme dobrého prezidentazpět na článek

Autorka zřejmě přes své modré brýle nepostřehla Klausovou abnormální snahu vytvořit velkou koalici, která by mu zajistila znovuzvolení.  Mimochodem na Slovensku podobně nekriticky fandícím ženám říkaly  "mečiarovky" -  mělo to i sexuální podtext!!!

PRASI DENT 25.2.2007 16:20

Re: Klaus by mi jako prez celkem nevadil,

 NO hlavně, že ne jeho pobratim Mečiar.....!!

František I. 25.2.2007 16:19

Re: Re: Re: Re: ono Andy by se takovych slavnych vyroku o spinavych penezich naslo vice

To by se vám tak líbilo. Bohudík jsou to jen fámy, které vámi jmenovaní opět odmítli. Takže, sockomouškové, zase houby.

Jan (ne ten od Cibulky) 25.2.2007 16:18

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ono Andy by se takovych slavnych vyroku o spinavych penezich naslo vice

Hezky, a hlavne pravdive, receno. Diky moc.R^

Cesilko :-) 25.2.2007 16:11

Re: PŘÍZRAK v sytě modrém

Pane kolego v umeni basnickem, dobre! :-D:-D:-D

Cesilko :-) 25.2.2007 16:09

Klaus by mi jako prez celkem nevadil,

i kdyz nechce ZAHRA Cechum umoznit volit postou, jako komunisti... Jednou se to vyresi i bez nej... Probem s Klausem je, ze kdyz se horko tezko zadem kuchyni do toho Bilyho domu vetre, vydaji druhej den na whitehousovym webu jeho obrazek a napisou tam , ze je to Gasparovic...

:-D:-D:-D

Ryšánek 25.2.2007 16:06

Starý J.

Předem děkuji za varování vůči AndyO, to vážně není partner k diskuzi a o jejich urážkách nemluvě, to sem již sám zjistil. Co se týká pravopisných hrubek. Vím, že je občas dělám a za to se omlouvám, nikdy jsem nebyl v pravopisu zrovna nejlepším, kor když se snažím psát věcně a inteligentně k některým autorům.

Co se týká Vašeho dlouhého příspěvku vůči mě. Děkuji za něj především o snahu skutečně vést debatu argumenty a ne urážkami. Na Vašem prvním odstavci se bez problému shodneme, já osobně naše Československé dějiny chápu právě ve smyslu mého demokraticko-vlastenecko-československém přesvědčení. Na základě Masarykových myšlenek, revolučního boje první světové války, na základě Sokolských hodnot a obrozeneckých snah Palackého, J. S. Machara a dalších.

K Vašemu druhému odstavci: Zmiňujete bouře po rozpadu mocnářství, nejsem si jistý co tim myslíte přesně (kdyžtak mi to můžete přiblížit). Po rozpadu mocnářství byl především problém s Němci v Sudetech a s Maďary na Slovenku. Co se týká Maďarů, proti těm jsme se úspěšně ubránili v roce 1919, právě díky Sokolu a čs. legiím. Samotní Slováci by se jim v té chvíli neubránili. Pak tu byl ještě incident s Polskem o Těšínsko, ovšem i to se nakonec úspěšně vyřešilo. Ostatně Maďarsko i Polsko se o tato území pokusily znovu o dvacet let později. Mimochodem, památník padlích legionářů v Orlové, který zničila okupační Polská armáda nabyl do dnešních dnů opraven.

Slovenský Štát: Ten, pokud je mi známo, Slováci nepovažují za první Slovenský stát v dějinách. Za první stát se považuje Velká Morava. Je třeba říct, že většina občanů tehdejšího ČSR byla odhodlána se Hitlerovi postavit. Beneš nám to však neumožnil (o šancích na úspěch obrany se debatuje donekonečna a zde nemá cenu to rozebírat). Potom přirozeně došlo k tomu, že se každý snažil zachránit co se dalo. Protektorát Čechy a Morava, byli prakticky přičleněny k třetí říší, Sudety zcela, Těšínsko zabrali Poláci (dočasně), Podkarpatskou Rus a skoro polovinu Slovenka v několika...

Cesilko :-) 25.2.2007 16:04

Hele, Slusovice

jeste zijou....? :-D:-D:-D

PRASI DENT 25.2.2007 15:53

PŘÍZRAK v sytě modrém

 Na modrých metlách přiletěly, furie zvané Klaustety, posedlé vědmy, svými těly i duší svou jsou proklety....Šíleně krouží nad Hradčany, v hrozné a jisté předtuše, že jejich idol načančaný, k pranýři svému přikluše.....

jezek 25.2.2007 15:38

Re: Klaus nejlepsi z nejlepsich

Jen si vzpomeňte, že před lety existovala Demokratická unie, která říkala nahlas to, co uši pana profesora nesnášely. M.j. DEU navrhovala zcela vážně sjednocení pravicových sil v ČR-hádejte, kdo byl nejvíce proti? A v květnu 2002 byly volební preference 4koalice přes 30% - to už byl pro VK silný tabák. Takže, nastoupilo stádo poradců a pomocí typických českých vlastností se 4koalice zlikvidovala. Celé výzkumy veřejného mínění je jen účelová masáž občanů. Dnes a denně se média předhánějí, aby nesmysly a hloupost vytlačily zdravý rozum z českých hlav. Bez hlasu komunistů by VK byl co ????? Nositel Nobelovy ceny Joseph STIEGLITZ velmi dobře pochopil, co je VK za osobnost ! Strana zelených se dostala do parlamentu a do vlády pouze díky tomu, že to VK (se svým stádem poradců)připustil a povolil !!!

jezek 25.2.2007 15:18

Re: Václav Klaus - V současné době není známa žádná jiná osobnost srovnatelných kvalit, která by ho mohla nahradit

Pan profesor se nezapře - je to jen bývalý účetní, který se přes Prognostický ústav ČSAV (díky správnému výběru kádrováků z ÚV KSČ) dostal nahoru. Tam leccos odposlouchal z ekonomie, přišel vítězný listopad - a ejhle GENIÁLNÍ EKONOM  byl na světě ! Ty jeho ekonomické bláboly naštěstí ve světě už prokoukli. U nás ho bohužel Češi uctívají jako božstvo. O hochštaplery tady nikdy nebyla nouze. O morálce toho nikdy moc nevěděl !

Co může bývalý účetní, jehož přihlášku do KSČ jsem měl možnost vidět, nabídnout českému národu ???  Nacpané kapsy velkozlodějů, prognostiků, bývalých komunistů - rostoucí davy bezdomovců, nezaměstnaných, rozvrácené rodiny, zruinované zemědělství, průmysl který funguje jen z milosti zahraničních šéfů.... Všechno je to jen velká BUBLINA.

AndyO 25.2.2007 15:15

Re: Re: Re: Re: Re: ono Andy by se takovych slavnych vyroku o spinavych penezich naslo vice

jistě, Ty mám z toho, že nejsem stejně moudrá jako Jan ne od Cibulky. Kdo by je neměl v takovém případě ?

Jan (ne ten od Cibulky) 25.2.2007 15:15

Re: Re: Re: Vítězný február

Hlasy komousu ze zbabelejsi a tvrdsi strany?? ODS jsou komousi zbabelejsi a KSCM komousi tvrdsi? Nebo naopak?

Jan (ne ten od Cibulky) 25.2.2007 15:13

Re: Re: Re: ono Andy by se takovych slavnych vyroku o spinavych penezich naslo vice

Ale vedi, Grebenicek s Filipem se priznali za celou KSCM (Topolanek priznal v MF Dnes vyjednani podpory pro Klause v komunistickem klubu), Rusnok sam za sebe. Pokud k tomu pripocteme hlasy vsech poslancu a senatoru za ODS chybi nam jen jeden jediny neznamy, ktery pomohl se 100% ODSaky a KSCMaky, plus Rusnokem, posadit Klause na Hrad.

jezek 25.2.2007 15:11

Re: Dnes je v MF Dnes i oslavna oda na Klause od byvaleho clena KSC,

Dnes jsou v kurzu modří bolševici. Myslím, že nikdo netušil, že to bude horší svoloč než ti opravdu RUDÍ. A jen počkejte, až se začnou bát o své nakradené majetky a moc - pak Vám občané předvedou, co je to Demo(g) racie. Policejních těžkooděnců je už dostatek, obrněné transportéry budou taky. Kdy už konečně Češi pochopí, kdo s nimi hraje betla ????

Nezapomeňte, že žádný strom neroste do nebe. A tihle modří bolševici se bojí čím dále tím více....

Jan (ne ten od Cibulky) 25.2.2007 15:10

Re: Re: Re: Re: ono Andy by se takovych slavnych vyroku o spinavych penezich naslo vice

Vy musite mit slusne komplexy.8-o8-o;-D

AndyO 25.2.2007 14:59

Re: Re: Re: Re: Re: Klaus nadstranickým prezidentem ???

jistě že je to jasné. Co s tím hodláte udělat ? ;-D

AndyO 25.2.2007 14:48

Re: Re: Re: Dost bylo Klause!

vážený pane, nevím, zda pamatujete dobu " zvolení"gen. Svobody prezidentem. Tenkrát hovořily špičky KSČ včetně těch reformních, že " je třeba zvolit prezidenta, který požívá vážnosti národa a není spjat s událostmi let minulých".  Tedy šlo o záměr předhodit lidu někoho, kdo vypadal nezávisle a slušně. A to v té době Svoboda pro většinu občanů ČR, naprosto neznalých jakýchkoli dějin prezentovaných jinak než oficiálně, byl.

Takže jste zjevně nepochopil, co jsem se snažila napsat a proto buďte tak laskav a zkuste to znova. díky

František I. 25.2.2007 14:36

Re: Re: Vítězný február

Přiblblý Jeník asi neví, že nelze rozlišit, zda to byly hlasy sockomoušů z té zbabělejší či tvrdší strany. Ale při dnešním jeho svátku mu to můžeme odpustit, že?

AndyO 25.2.2007 14:32

Re: Re: Re: ono Andy by se takovych slavnych vyroku o spinavych penezich naslo vice

Jene, své problémy si vyřešte se svým psychiatrem, já opravdu nemohu každému kreténovi vysvětovat furt dokola, že je kretén ( sic Žako)

Jope 25.2.2007 14:32

Pro "historika"

No to máte pravdu, dokonce se tím vytahuje u soudních sporů s předsedkyní nejvyššího soudu. Ale zapomněl jste také nevědomým říci, že tyhle "doktoráty "jsou úplně na HVNO2. Také má osmý dan v karte,jako jediný v česku!!!