24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

POLITIKA: Machovi Svobodní

Kde se vzali, tu se vzali, Svobodní Petra Macha. Budou zase volby, tak jako postarší pravičák jsem zatoulal do jejich programu. Hmm. Nepochybně své ekonomické propočty mají spočítané dobře, určitě jsou v souladu s nejnovějšími ekonomickými poznatky a vysokoškolskými příručkami a mají jistě i kladná doporučení mnoha renomovaných ekonomů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 3.9.2014 16:37

Výborný článek

"Svobodným" po praktické stránce zoufale chybí skutečný leader (tah na branku). Po teoretické stránce jim chybí konzervativní dimenze pravicové politiky (obrana rodiny, vlastenectví a tradičních kulturních hodnot) bez něhož nemohou nahradit ODS (porazit TOP09).

Někteří diskutující zapomínají na to, že v článku se hodnotí šance "Svobodných" ovlivnit masu voličů (prosadit svůj program) a ne přitažlivost jejich programu pro ekonomii rozumějící občany!

J. Urban 3.9.2014 15:49

Re: Vidím že nikomu nevadí

Putin - nositel svobody :-))))

R. Brzák 3.9.2014 15:49

Re: Pane Bouše, o jaké emoce Vám jde?

pokračování:

Mám-li v srdci lásku - to je i klid a vyrovnanost, přijetí života se všemi jeho radostmi i bolestmi, ochotu snášet i nepohodu (nemám strach, že bych to nezvládl, "miluji" obtíže, neb díky nim vím, že jsem živ a chápu, že jejich překonáváním se stále učím a stávám se lepším), důvěru v sebe a v lidi, kteří jsou kolem mne - tedy mé bližní, které miluji stejně, jako sebe samého - pak nepotřebuji záchranu státu. Mám potom tendenci stát umenšovat - neboť vnímám, že stát svou mocí znamená omezení svobody - tedy možnosti se vlastními silami o sebe a své bližní s láskou postarat nejlépe, jak dovedu. Chápu, že když dám státu moc, aby "zachraňoval", on to bude dělat nad míru (to síla strachu jej popohání) - a tím bude ubírat ze života mého a mých bližních překážky, na jejichž překonávání se budou moci něco naučit a stát se lepšími, samostatnějšími. Nakonec se sám stát stane svou nesvobodou, kterou mu dám do vínku (omezení ve prospěch ochrany čehokoliv) největší překážkou, kterou budu muset překonávat...

Zpět k Churchilovi - tento moudrý pán prostě pochopil, že s tím, jak překonáváme v životě své nedostatky a životní překážky, ztrácíme strach a zůstává nám láska.

Za "církev všedního dne" Vám přeju hodně lásky, pane Bouše.

R. Brzák 3.9.2014 15:48

Pane Bouše, o jaké emoce Vám jde?

Jak mnozí zde již psali, emocí se nám dostává, zejména od levicových (což jsou v podstatě všechny) stran v našem parlamentu denodenně. Ale to asi nebude deficit, jenž Vás trápí...

Co je to levicové a co pravicové? Tato otázka je rozebírána často a zdá se, že pro mnoho lidí je ekvivalentem - citové a (chladně) rozumové. Pan Skála níže zde připomněl citát W.Churchila, který pěkně popisuje z mého pohledu přirozený vývoj politické orientace člověka v průběhu života. Člověk, to jsou emoce i rozum. Je logické, že v mládí tíhneme více k levicovému vidění světa. Celý svět je pro nás nový a jeho bolesti jsme zatím ještě neuměli zvládat - a tak se bouříme a hledáme záchranu, či sami chceme zachraňovat...). Ve čtyřiceti pravicovým však neznamená být bez emocí, studený čumák. Emoce stále máme (pokud se tedy neuzavíráme před světem v důsledku našich emočních zranění - ale to nemá s pravicovostí nic společného), možná je méně projevujeme - protože již nejsme v jejich vleku, ale s rozumem vyhodnocujeme, jak která životní situace na nás působí (tedy dotýká se našeho citu). Dvě emoce, které nás zásadně ovlivňují (nejsou li vlastně jediné), to je láska a strach. Dva protiklady, ze kterých se dají odvodit všechny ostatní city. Zjednodušeně tvrdím - a jsem ochoten dokázat, že láska - to je pravicovost a strach - to je levicovost. Ne snad, že by ve mně levice strach vzbuzovala (ostatně, sám jsem v mládí...). Leč cokoliv levicového plánuji, jednám tak "na ochranu", ve "prospěch slabších", "na záchranu" atp. Toto vše má společný jmenovatel - obavu - tedy strach. Mám-li strach, že se mi nepodaří v životě vybudovat dostatečné zázemí ve své rodině (potomcích, které vychovám s láskou tak, aby mne milovali), spoléhám se a přenáším více moci na stát - prostřednictvím levicových konceptů.

S. Donát 3.9.2014 15:42

Re: Raději umřu hlady než...

Souhlas. Platit daně v tomto státě považuji za vysoce nemorální, když vidím, jak je s nimi zacházeno...

L. Kubeš 3.9.2014 15:19

Vidím že nikomu nevadí

víc než kladný vztah Svobodných k Putinovi! Tak že jaká pravicová strana, když se v tom oni i třeba Václav Klaus a jeho souputníci podobají ve vztahu k Rusku Vasilu Bilakovi a Aloisi Indrovi....

Š. Hašek 3.9.2014 15:04

Re: Ach ti "dva kohouti na jednom smetišti"!

Popsal jste jinak naprostou nesnášenlivos a řevnivost mezi ""podobnými"" stranami.

Jinak samozřejmě pojmy jako pravicový, středopravicový , ty jsem použil v českém měřítku, nikoliv encyklopedickém.

E. Sevrát 3.9.2014 14:57

Re: Ach ti "dva kohouti na jednom smetišti"!

Pokud by se SSO spojila s ODS, tak končí.I proto pan Mach správně poslal ODS před volbami do EU někam.ODS se od vlády Topolánka nedá považovat za pravicovou stranu,TOPka už vůbec ne.

Š. Hašek 3.9.2014 14:50

Ach ti "dva kohouti na jednom smetišti"!

Docela si umím představit ODS (ale i jiné strany, lhostejno či pravé nebo levé) s frakcemi.

Do české kotlinky to zřejmě ještě nedorazilo. není to samozřejmě všelék. Tedy ODS (uvádím jako pojem středopravice) s pravicovou frakcí Svobodných. Ve spojení s kroužkováním (jakkoliv diskutabilním) by byly mandátů určitě více a ubylo by označování prvního spojence za prvního nepřítele.

Navíc v případě komunistické frakce v ČSSD (tady jest to nesmysl, protože celá ČSSD jest bolševická), by to asi nějaké "echt" socdem viče naprosto znechutilo.

Platí i obráceně.

Ale dva se v Česku nedomluví, natož strany.

P. Papež 3.9.2014 14:39

Autor

Autor chce zřejmě stále slyšet předvolební kecy o jakýchkoliv vztazích s ostatními lidmi, o rodinného zázemí, o dětech a rodičích, o blízkých a přátelích. Klasické převolební kecy, které vidíme na bilboardech před každými volbami už dvacet let. Skutek utek. Co z těch vztahů vítězové voleb uplatnili ve své úloze vítězné strany? Holt někdo rád poslouchá kecy, někdo má rád skutečnost.

R. Brzák 3.9.2014 14:38

Re: Stále platí

Podepisuji se.

J. Heincl 3.9.2014 14:31

Re: Zase ta levičácká solidarita!

Ať už je vyživovací povinnost uzákoněná, nebo ne, slušní lidé se o své staré nemohoucí rodiče postarají. Kdyby kvůli ničemu jinému, tak proto, že dávají příklad svým dětem, jak se k nim mají chovat, až budou staří a nemocní.

Sice je ještě léto, ale vzpomněl jsem si v této souvislosti na zimní úklid sněhu na chodníku před rodinnými domy. Páně Kuberův - ODS zákon zrušil povinnost úklidu sněhu na chodnících pro majitele přilehlých nemovitostí, ale já uklízím pořád. Sníh uklízí i drtivá většina majitelů domů v naší ulici.

Na nic shora uvedeného nepotřebuji žádné zákony. Považuji se za slušného člověka a proto to dělám tak, jako ostatní slušní lidé.

K. Luboš 3.9.2014 14:24

Takže kolik jste...

...minulý rok odvedl nám výžirkům na daních? No, kolik, svěřte se nám! Napište to číslo a já slibuji, že napíšu to svoje. A nebudu si vymýšlet, četný pionýrský! Ale vono se z důchodu asi ani žádný daně neplatěj, že jo!

K. Luboš 3.9.2014 14:17

Zase ta levičácká solidarita!

To jakože se mám starat o své rodiče? Jaká, proboha, vyživovací povinnost! To snad chceš zase něco někomu nakazovat. To snad chceš říci, že teď, když se nám podařilo odstranit solidaritu mezi lidmi ve společnosti, že ji chceš uměle udržovat  i v rodinách, ty komouši! Kovaný pravičák přece ví, že každý se musí postarat sám o sebe.Takže musí jenom říci: Milí rodiče, máte smůlu, na stáří jste si měly ušetřit ve 2. důchodovém pilíři!“ To by bylo ideologicky naprosto čisté!

M. Prokop 3.9.2014 14:14

Re: Kdyby Svobodní

Mně jich je také líto.

Jen nevím, jak jim vrátit svobodu, aby si sami vybrali co chtějí.

Jedině snad všude, nejen v EU, nejen v Číně, bojovat za omezení moci států. Jak mají v programu Svobodní.

M. Prokop 3.9.2014 14:11

Re: Raději umřu hlady než...

Skuhráte zde hlavně vy.

Čím méně kdo odvede, tím lépe. Tím bude méně škodlivých úředníků, socanských vyžírků vašeho typu a úřední buzerace, bránící nějaké úspěšné ekonomice.

Ne, nepřipadá.

M. Prokop 3.9.2014 14:05

Re: Přirozeně,

On toho posral více, rozhovor byla jen poslední kapka.

Mně přestal zajímat poté, co nasliboval kdeco ohledně LS, pak propotil košili a podepsal vše co mu přistrčili.

K. Luboš 3.9.2014 13:42

Raději umřu hlady než...

...bych poslouchal skuhrání p. Prokopa a ostatních, jak je jim v Evropě ubližováno.

Ale teď vážně: Rozhodně nejsem starý a nemocný a nepovažuji se ani za neschopného. I když manželka má na to někdy i jiný názor...

Ale víte, co by bylo zajímavé? Kdybychom my všichni vyložili karty na stůl a uvedli, kolik jsme státu třeba za minulý rok odvedli na daních. (Tj. ne kolik jsme měli odvést, ale kolik jsme skutečně odvedli.) A jsem docela přesvědčen, že ti, co nejvíce řvou, platí nejméně.

Tak třeba já jsem si minulý rok vydělal nějaký peníz navíc a stát mně ho zdanil 32 %. No a šílím z toho. No nešílím, protože si řeknu, že alespoň ty rakovinné markery mám v pořádku. Ale to věčné české skuhrání mi fakt leze už na nervy!

Ale kolik třeba takový p. Mach odvedl na daních ještě před tím než se stal poslancem? A nepřipadá Vám, že dnes jako poslanec na nás už vysloveně parazituje?.

B. Rameš 3.9.2014 13:38

Přirozeně,

to se stává dnes a denně, že bohem nadané lídry potápí jeden nešťastný rozhovor pro homosexuální časopis. Ach jo.

Jinak, podporou rodiny, vlastí a všemi těmi mávátky se ohání kde kdo, seč mu síly stačí - a jak tak na to hledím, tím více, čím méně má jiných myšlének...

P. Krešňák 3.9.2014 13:31

Vážený pane Bouše ...

možná jen malé vysvětlení, o rodině, manželce, dětech a dalších člověčích věcech se program Svobodných nezmiňuje proto, že Svobodní nijak nechtějí a je to i správné do těchto kategorií lidského života zasahovat a je každého věc jak se svým člověčenstvím naloží. Zato stát nám ubírá svobody tolik, že...... snad nemá cenu ani o tom mluvit a každý pravičák to ví. Další poznámka k jiným "pavicovým" stranám, opravdu si myslíte, že ODS je pravicová strana? Od té doby, co vládla společně se sociální demokracií prostřednictvím opoziční smlouvy neprosadila jedinou pravicovou myšlenku nemluvě o jejím chování ve státní správě. Pan Mach možná není rozeným lídrem ale  možná, pokud dostanou Svobodní šanci bude na rozdíl např. od pana Topolánka držet slovo a ten dle Vás nic neříkající program plnit. S pozdravem Krešňák

J. Skála 3.9.2014 13:19

Jako vtip dobrý,

ale měl jste sem dát rovnou ten titulek: "Svobodní zabíjejí své rodiče, otce zejména."

Trochu mi to připomíná, jak jsem tuhle slyšel v rádiu: "Obama jí děti."  Vyděsil jsem se, ale pak se to vysvětlilo. Šlo o  bulvární posouzení potence Gotta a Menzela ve vyšším věku.

J. Kanioková 3.9.2014 13:08

Je pravda, že SSO chybí lídr schopný "oslovovat davy"

Je to opravdu problém. Přesto je volím a volit budu, protože mi jsou jejich politické priority nejbližší.

A moc doufám, když vidím ty mladé kluky, že se mezi nimi časem vyprofilují jedinci, kteří budou pro veřejnost "viditelnější" a povzbudí zájem o jejich stranu.

To se spíš obávám, že nás, kteří sdílíme tyto politické názory, nepřibývá. A to nejen u nás..

J. Růžička 3.9.2014 13:00

Copak pan Bouše, ale četli jste tohle?

http://www.osel.cz/index.php?clanek=7740

J. Skála 3.9.2014 12:58

Stále platí

Kdo v osmnácti nevolí levici, nemá duši. Kdo ve 40 volí levici, nemá rozum.

J. Fleiszner 3.9.2014 12:54

Španělská telenovela

Autor by se měl koukat na španělské telenovely, tam je dost emoci. Od vlády čekám něco jiného.

J. Plzák 3.9.2014 12:44

Bylo to v Las Vegas.

Vlezl jsem do taxíku. Vpředu, na místě pro spolujezdce, se na podlaze válela kniha - Mať.

"Čto ty kakoj", ptám se. "Polskij" odpověděl.

Povídám mu, že jsem utekl, ne pro nedostatek peněz, nebo tak něco, ale protože mně komunisté nesmírně sr.li - brali mi svobodu.

To je vono, pustil volant a já mněl strach, že skončím na, no honem, jak se ten bulvár jmenuje. Neskočil, ale notovali jsme si.

J. Aspirin 3.9.2014 12:40

Re: Tak to ne!

... pane Luboši - Vy byste měl panu Prokopovi děkovat, že neodejde a nechá se státem obírat aby Vám starému, neschopnému, nemocnému (jak sám píšete) mohly být vypláceny podpory v čemkoliv. Ne ho vybízet k odchodu - to byste tu zůstal sám (+ nějací ostatní) a stát by pak neměl na dávky.

Já, ač již také značně opotřebovaný, naopak říkám "Pane Prokope zůstaňte tady a nechte se danit zde, za to budu volit ty, kteří Vás nechají pracovat, nebudou Vás buzerovat a na daních Vás oberou opravdu jen o to nejnutnější".

J. Plzák 3.9.2014 12:35

V programu Svobodných je Svoboda.

A o tu jde především.

J. Plzák 3.9.2014 12:33

Re: Kdyby Svobodní

Už jako dítěti mi bylo líto Tibeťanů. Jim i mně to bylo tenkrát na hovno.

Jako starci, tedy viděno mnohými zdejšími ignoranty, je mi Tibet stále ještě líto.

Dnes jako tenkrát, je nám to, Tibeťanům i mně, na hovno.

J. Plzák 3.9.2014 12:27

Re: Kritika ze strany ODS

Výhrady člověk může mít.

Ale nikdo lepší tady není.

Jsem pro Svobodné, protože chci svobodu.