28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Lež, která zabíjí

Odpor ANO, lidovců i ODS k sociálnímu bydlení stojí na výmyslech a má hmatatelné důsledky: mrtvé v ulicích a rozdělené rodiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 20.1.2017 15:18

Re: A spočítal to někdo?

To se přece dá odhadnout - i kdyby měli ti sociálně slabí platit tržní nájemné, nebude v obecním sociálním (tedy nikterak luxusním, ale pořád lepším, než v čem bydlela většina dělníků i úředníků za 1. republiky) bytě dosahovat nemravné výše ubytoven. Kde jí může dosahovat jen proto, že bydlící ten nájem neplatí, takže nemají důvod na něj nepřistoupit.

A zbytek se ušetří, třeba na to zdravotnictví.

Je to jako se základním bezpracným příjmem, pokud by byl někde na úrovni životního minima a nahrazoval všechny dávky. Přinejmenším by se ušetřila armáda úředníků, kteří o tom rozhodují.

M. Starý 20.1.2017 11:17

A zeptal jste se už bezdomovců, zda o to stojí

Problém bezdomovců je alkohol. Mnozí nejsou ani teď za mrazů vyměnit abstinenci za teplo a střechu nad hlavou. O nějaké touze jít pracovat ani nemluvě... Takže, pane Kašpárku, jako politická předvolební agitka za jedna, ale jinak za pět!

J. Jurax 20.1.2017 21:53

Re: A zeptal jste se už bezdomovců, zda o to stojí

Blbé i jako předvolební agitka ...

F. Brnušák 20.1.2017 11:00

Sociální byty

Mě přijde, že sociální byty nejsou třeba. Protože existuje bezpočet prázdných panelákových bytů. Samozřejmě pokud budeme hledat nájem v lukrativní oblasti, tak za něj zaplatíme ranec. Pokud budeme hledat byt někde ne úplně v centru dění, tak najdeme komerční nájem, který se dá celý zaplatit ze sociálních dávek. Samozřejmě je k tomu potřeba nějaká snaha, ale rodina, kde oba ztratili zaměstnání a je momentálně bez domova tak předpokládám, že je jim vpodstatě jedno v jaké lokaci budou bydlet a fůra firem dokáže svým zaměstnancům, kteří projeví elementární snahu a spolehlivost nabídnout příspěvek na bydlení a poslední dobou si je dokonce i doveze do práce. Takže stále platí, že kdo vyvine nějakou snahu, tak získá jak bydlení tak práci a v dnešní době ta snaha může být opravdu malá. Samozřejmě, ten kdo nechce dělat, tak to má těžké a není důvod ho v tom podporovat.

J. Václavíková 20.1.2017 11:02

Re: Sociální byty

Jste tak trochu na omylu. Ne všichni mají možnost byt získat, majitelé chtějí jistinu v podobě několika nájmů a nějaké záruky. Ne všichni tomu dostojí.

P. Vaňura 20.1.2017 11:24

Někteří majitelé chtějí jistinu!

Takže by to musel plati stát v rámci "příspěvku na bydlení." ALE co takhle zavést to, aby se ze sociálních dávak nájemné automaticky strhávalo. PROTOŽE, pokud se to neudělá, skončí nemakačenkové zase na ulici, protože oni nájem platit nebudou, raději peníze propijí a prokouří (mluvím ze zkyšenosti)!

J. Václavíková 20.1.2017 12:45

Re: Někteří majitelé chtějí jistinu!

Proti tomu nic nemám.

O. Zuckerová 20.1.2017 11:39

Re: Sociální byty

Podle mého názoru se celý problém řeší od střechy. Potíže začaly již tím, že se obce začaly zbavovat bytového fondu jakožto přítěže, kterou chtěly směnit za nějaký okamžitý zisk - nejčastěji svých úředníků nebo jejich blízkých. Za 1. republiky se naše rodina nastěhovala do hezkého dvoupokojového bytu v Plzni (samozřejmě bez výtahu, s topením na uhlí - to ale tehdy nebylo považováno za diskomfort), který matka (pro otcovu invaliditu musela uživit 5 lidí) hravě zaplatila ze svého příjmu. Kdyby se v podobné situaci ocitla dnes, byla by celá rodina "sociální případ". Když slyším takové blbosti jako je "zásluhovost bydlení" (čím je, proboha, bohatší člověk zasloužilejší než chudý, že má privilegium nocování v posteli? - Čím si může zasloužit nemluvně bydlení? Aha, Ježíšek... Kdo ale mohl vědět, jak bude pro svět "zásluhový"?), otvírá se mi kudla v kapse. Byla tu řeč o Vídni. Ve Vídni se obecní byty nejen neruší, ale staví, a je tam péče o to, aby nikdo nezůstal na ulici. Lidé na vedoucích pozicích, kteří mají mozek v hlavě, vědí, že budou potřebovat i méně zámožné vrstvy, řidiče, pokladní, uklízeče... a ti asi nebudou splácet hypotéky od dvaceti do pětašedesáti let! - Největší hloupost je něco zrušit a pak "napravovat" věci státní výpomocí.

M. Prokop 20.1.2017 12:00

Re: Sociální byty

" že budou potřebovat i méně zámožné vrstvy, řidiče, pokladní, uklízeče... a ti asi nebudou splácet hypotéky od dvaceti do pětašedesáti let! "

Od toho je nájemní bydlení. Jeho cenu zvyšuje opět stát, zesložitěním možnosti výstavby a placením nájmu za ty, kteří sami platit nechtějí.

J. Jurax 20.1.2017 21:58

Re: Sociální byty

Jenom - proč by řidiči, pokladní, uklízeči nemohli splácet hypotéky od dvaceti do pětašedesáti let ve výši přiměřené svým příjmům? Mimochodem 45 let je na hypotéku celkem dost ...

A zásluhovost je patrně míněna v tom, že kdo řádně a víc platí, taky víc dostane.

M. Prokop 20.1.2017 11:58

"Takže stále platí, že kdo vyvine nějakou snahu, ... "

No ano, ale socani mají zvláštní péči o ty, kdo nevyvinou.

J. Kombercová 20.1.2017 12:23

Re: "Takže stále platí, že kdo vyvine nějakou snahu, ... "

Ano, hlavně. O tom tu vedu řeč, protože uznávám výjimky, jako ve všem.

Mně maminka naučila, že to, na co nemám, nepotřebuji. To číslo, které vyjadřuje dluhy našich spoluobčanů, je obrovské. Nechápu půjčky na dovolenou, které musím hned po té dovolené splácet, půjčky na vánoční dárky, které musím hned po Vánocích splácet... když jsem ty peníze neměla předtím, potom asi sotva. A střecha nad hlavou je nejdůležitější, potom když není na nájem... mám mít nějakou zvláštní shovívavost s lidmi, co nevidí, že zítra je taky den... jsem zřejmě sobí hnusec.

M. Prokop 20.1.2017 15:03

Re: "Takže stále platí, že kdo vyvine nějakou snahu, ... "

Také patřím k podivínům, kteří nemají dluhy, zato mají úspory.

Půjčil bych si na řešení nějaké neodkladné záležitosti, typu v rodině s malým dítětem klekne pračka, a i to jen hypoteticky, protože u mne to prostě řeší ty úspory.

Nebo na něco, kde zisk získaný za vypůjčený peníz převyšuje náklady dluhu.

V. Kolman 20.1.2017 10:57

TROCHU JINÉ ŘEŠENÍ

Jsme humanisté a není dobré nechat při velkých mrazech lidi umrznout venku. Ti lidé si ovšem v dosti případech sami přejí žít mimo dům. V létě pohoda - velký problém ale nastává v zimních mrazech.

Řešení? Na vhodném obecním pozemku, těsně za hranicemi města postavit vyřazený vojenský stan se starými vyřazenými židlemi (nebo se slámou na zemi ?) a vyhřívat ho kamny. Náklady uhradit ze státní kasy - jistě by byly minimální. Toť vše. Kdo nechce umrznout, může zdarma (a bez "papírování") použít, kdo nechce - nemusí. Zákaz vnášení alkoholu do stanu! Na jaře zapálit a nechat za dohledu hasičů/požárníků (bez dočasných obyvatel :-)) shořet.

Že to není DŮSTOJNÉ člověka 21 století? Je to jistě důstojnější, nežli ty lidi nechat bez jakékoli pomoci umrznout.

J. Václavíková 20.1.2017 10:59

Re: TROCHU JINÉ ŘEŠENÍ

A co rodina s dětmi?

M. Starý 20.1.2017 11:27

Re: TROCHU JINÉ ŘEŠENÍ

Jediné co funguje je Čunkův koncept - státem (obcemi) postavené ubytovny s nájemní smlouvou na dobu určitou a hlavně se zákazem vnášení alkoholu... Problém nezaměstnanosti dnes téměř není, kdo práci hledá, ten jí najde. Ale musí chtít.

J. Václavíková 20.1.2017 12:49

Re: TROCHU JINÉ ŘEŠENÍ

Pochybuji, že je tam zákaz alkoholu. Ty rodiny tam normálně bydlí v bytech, kdo by jim nákupy kontroloval?! Jediné, co tam bylo- hrozba neprodloužení nájmu v případě neplnění podmínek.

J. Václavíková 20.1.2017 12:55

Re: TROCHU JINÉ ŘEŠENÍ

Jo, taky myslím Čunek zavedl, že přídavky se vyplácely formou poukázek na potraviny, aby je rodiče nepropili.

P. Vaňura 20.1.2017 11:28

Dostane samostatný stan...

ALE problém rodin s dětmi by se patrně dal včas řešit, pokud by se jim nájem automaticky strhával z příjmů. Protože oni se dostanou na ulici tak, že neplatili nájem. Možná vyjímka jsou děti z dětských domovů, ALE ty si a to také mohou z části SAMY! Vím, o čem mluvím, ale nebudu to rozebírat!

T. Hraj 20.1.2017 12:37

Re: TROCHU JINÉ ŘEŠENÍ

kolik bylo rodin s dětmi mezi těmi zmrzlými od neděle do pátku?

Jestli nám tu náhodou Kašpárek trochu nemíchá hrušky s jablky.

J. Václavíková 20.1.2017 12:50

Re: TROCHU JINÉ ŘEŠENÍ

Když někoho vystěhují, děti mu seberou. A pak draze péči platí. Takže nemíchá.

R. Morava 20.1.2017 13:26

Re: TROCHU JINÉ ŘEŠENÍ

Kašpárek možná nemíchá ale tady v diskusi se diskutují dva rozdílné případy. Samostatný bezdomovec, který se sebou nehodlá nic dělat a bezdomovci s dětmi.

Myslím si že pro ten první případ je řešení, které nastínil pan Kolman dobré. Prostě žádný luxus ale hlavně nenechat ty lidi úplně napsopas mrazu.

V případě bezdomovců s dětmi je třeba především chránit dítě a umožnit zárověň život s rodiči pokud je to možné. Tam jsou řešením Klokánky, charity či státní byty. Myslím ale že s takovými lidmi je třeba pracovat i jinak. Léčba alkoholismu, pomoc s hledáním práce, rekvalifikace, či vytváření práce = například stavění takových bytů.

P. Rudolf 20.1.2017 10:31

Autore skvělé

80% zdejších pravičáků z leknutí vůbec nepochopí o čem píšete (jak je už i vidno) a zbylých 20% jen potvrdí svou asociálnost. Dvě mouchy jednou ranou.

J. Václavíková 20.1.2017 10:38

Re: Autore skvělé

Jako obvykle. Musím si víc všímat, jak se k tomu staví KDU. Nějak mi to uniklo.

J. Urban 20.1.2017 10:42

Re: Autore skvělé

Máte to v článku. To se zase kašpárkovi musí nechat, že i citoval. Ale asi jen proto, aby dokázal asociálnost i KDU.

P. Rudolf 20.1.2017 10:59

Re: Autore skvělé

KDU mně nekonvenuje ničím, ale u Bělobrádka, kterého jako politika uznávám, by mne to překvapilo.

M. Prokop 20.1.2017 12:02

Re: Autore skvělé

Jo, chápe jen eurofašista agent Rudolf. :-P A obvyklé přištěkávačky.

V. Braun 20.1.2017 10:18

Británie náš vzor?

Spousta lídí zaměřených proti EU prohlašuje, jak je ta Británie vzorem.

Když se tedy podíváme na sociální bydlení, tak tam například platí zákon, že developeři v projektech nad určitý počet jednotek musí povinně prodat určitý počet jednotek se slevou organizacím poskytujícím sociální bydlení. Měl jsem se možnost docela dobře seznámit s touto organizací poskytující sociální bydlení v oblasti podobné našemu Ostravsku nebo severu Čech a pokud si pamatuji, tak v daném distriktu obhospodařuje skoro pětinu bytů..

https://www.wdh.co.uk/

P. Vaňura 20.1.2017 11:21

Opravdu skvělý vzor

Takže mladí lidé, kteří se hypotékou zadluží na 30 let, po které aby se tuplem klepali, že ztratí práci, budou muset platit ještě víc, aby zbylo navíc na byty pro nemakčenky!

A. Alda 20.1.2017 11:47

Přesně tak.

Normální mladá rodina, kde aspoň jeden z nich pracuje, by na takový "sociální byt" nikdy nedosáhla. A když už by jí nějaký někde omylem nabídli, tak vedle cikánů a feťáků.