1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

POLITIKA: Kvůli referendu hrozí i miliardové škody

V současné době se hodně diskutuje o tom, že by se v České republice měl zavést institut obecného referenda. V něm by lidé rozhodovali o důležitých otázkách týkajících se naší země. Jeho zavedení podporuje více parlamentních stran včetně nejsilnějšího hnutí ANO.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 26.3.2018 14:14

Re: Odpůrci referenda zapomínají.

Připoměl bych spíše jinou poučku od V.I.L. ... "Elektrifikace + sověty = komunismus".

Ten pán si totiž přes všechny chybky správně uvědomil, že skrze distribuci energií ze silného centrálního zdroje, může relativně snadno ovládnout velmi rozsáhlou oblast.

Do té doby sice obecně bylo energeticky hůře ale protože zdroje byly rozeseté doširoka dodaleka... nemohl přes ně nikdo dostatečně efektivně ovládat velká území.

O toto jde mnohým až do dnešních dní a nazývají to např. energetickou bezpečností země.

M. Prokop 26.3.2018 15:42

Re: Odpůrci referenda zapomínají.

A k čemu má sloužit zelený blackout?

R. Langer 26.3.2018 19:39

Re: Odpůrci referenda zapomínají.

Jasně, Zelený sedmilháři. Znam jinou poučku - elektrifikace + prachy = kapitalismus. Takhle to fungovalo ve zbytku světa, ty Lenine.

M. Moravcová 26.3.2018 13:11

a já si zase myslím,

že pokud k některým otázkám (vystoupení z EU) nebude povoleno pořádání referenda, může vzniknout daleko větší než miliardová škoda a to nejen finanční. Poslanci jsou ve střetu zájmů, protože prosazovaní eurounijních kravin a nekonečných omezování a zákazů je jejich živobytím a na názory voličů kašlou. Voliče potřebují jednou za čtyři roky, nalžou jim velesliby a pak už jedou podle eunijních notiček v přitahování opratí.

P. Rada 26.3.2018 14:26

Re: Zase myslím - nebo sním?

Mě by paní Moravcová zajímalo kam by jste chtěla vstoupit po vystoupení s EU?

Nabízí se přidružení k podstatně větší Ruské federaci - nebo k té podstatně lidnatější Čínské - nebo dokonce k rozvíjející se Islámské...?

Nebo se chcete dnes už bez surovin a spojenců opevnit po husitsku v Českém dolíku v počtu tisíciny světové populace s vojenskou silou tomu adekvátní a věřit snu o samostatnosti vedle miliardových jaderných velikánů kterým na jen milionech nikdy nezáleželo?

M. Prokop 26.3.2018 15:45

Re: Zase myslím - nebo sním?

Kam je vstoupen Singhapur, Tchajwan, Norsko, všechny státy jižní i střední Ameriky nebo prakticky celá Afrika?

Na samostatnost není třeba se opevňovat.

J. Svoboda 26.3.2018 16:42

Re: Zase myslím - nebo sním?

Myslím, že paní Moravcová a pan Prokop mají svatou pravdu. Podíváme-li se po našich stávajících "systémových" stranách, uvidíme důvod, proč se referendu brání. Podíváme-li se např. na ODS, jejímž je pan Zahradník členem a která se svým vlastním kmotrům bránila, až skoro zanikla a nedokáže se stejně jako i ostatní strany na ničem shodnout, nedivme se, že se referendu brání. Můžeme dobře vidět, že košile spřízněných velkopodnikatelů jsou jim bližší, než kabát občanů, jako jejich zaměstnavatelů.

Kdybychom byli vystoupeni, mělo by to na naše zastupitele nepoměrně vyšší nároky, než dnes, kdy po schválení jakékoliv kraviny se mohou vymlouvat na Brusel.

Prakticky všem se velmi líbí, že mohou rozhodovat a za svá rozhodnutí nenést žádnou odpovědnost.

J. Kanioková 26.3.2018 18:19

Souhlas

V. Novák 26.3.2018 12:53

V ČR nikdy neklesla podpora dostavby Temelína pod 65%.

A to ani v průběhu 90. let, kdy do celostátních sdělovadel měli přístup pouze odpůrci JE a kdy si ČT vyzkoušela manipulace včetně podprahových - jak tenkrát dokonce konstatovala i RRTV.

Takže zrovna vztah k JE je aspoň pro mě důkazem toho, že lid český není tak snadno zblbnutelný jako lid rakouský a referendum mu dopřát lze.

P. Rada 26.3.2018 14:44

Re: V ČR nikdy neklesla podpora dostavby Temelína?

Zblbnutelnost je obecná lidská vlastnost a u zamindrákovaného nárůdka který už od Rakouska - Uherska tradičně měl silnou energetiku, strojírenství... a skrze to snil o samostatnosti mě nepřekvapuje, že o své svébytnosti sní skrze jádro dál i když doma už suroviny ani technologie na kterých by vše mohl znovu vystavět nemá a prakticky všude jinde ve světě se pro růst nákladovosti ukazuje, že tudy cesta nevede.

http://www.iea.org/publications/freepublications/

https://hlidacipes.org/vyplati-se-nova-jaderna-elektrarna-podle-vladniho-zmocnence-pomeru-k-obnovitelnym-zdrojum-levna/

M. Prokop 26.3.2018 15:46

Re: V ČR nikdy neklesla podpora dostavby Temelína?

Svou zamindrákovanost nestrkejte na celý národ.

J. Kanioková 26.3.2018 18:20

:)))))))))))))))

P. Portwyn 26.3.2018 16:46

Re: V ČR nikdy neklesla podpora dostavby Temelína?

Zamindrákovaným národem myslíte Rakušany? To je ale ošklivě xenofobní...

I. Mertl 26.3.2018 12:43

Nebezpečí obecného referenda

prokazují poslední dvě "úspěšná", britské a katalánské. Obě skončila víceméně fifty-fifty, evidentně díky průrazné a ne vždy korektní propagandě. Britům namluvili, že po odchodu bude všechno lepší, především lékařská péče jako dlouhodobý problém, díky odpadnutí příspěvků na EU. Při vyjednávání se prokázalo, že ten argument je lichý, a objevily se další, vážné problémy - odchody finančních firem z City, irská hranice, nutnost vyrovnání finančních závazků s EU a především odhadovaný trvalý pokles britského HDP o nejméně 1-2 body po odchodu z trhu EU. Co je to procento, říkáte? Skoro půl biliónu korun ročně. Jen anglické "slovo gentlemana" jim brání referendum se slzami v očích vrátit - viz otřesná a nevídaná situace o obou hlavních britských politických stranách. Podobně v Katalánsku - avizovaný odchod ze španělského království po 400 letech způsobil odchody firem z Barcelony a pokles hodnoty zbylých na burze i o desítky procent, pád v turistické bilanci. I komické kličkování budoucího prezidenta-rebela před zatykačem po Evropě o něčem svědčí.

Prostě, referendum má smysl při rozhodování v Horním Dolním, zda zastávka autobusů má být na levé či pravé straně hlavní ulice, nebo snad zda Brno má stavět nový zimní či fotbalový stadión (má-li na to peníze), ale nikoli v extrémně složitých otázkách další existence a fungování státu. Kde nejde o emoce, ale hlubokou analytickou znalost.

V. Novák 26.3.2018 12:56

Re: Nebezpečí obecného referenda

O tom, jak dopadlo katalánské referendum, lze jen spekulovat, protože 1) vládní ozbrojenci mnohým hlasujícím v hlasování zabránili (a to i střelbou gumovými projektily) a 2) část odevzdaných hlasů ukradli a zničili.

Firmy a turiské prchají především v důsledku nejistoty a očekávatelných daších srážek, demonstrací, stávek a použití síly.

M. Prokop 26.3.2018 15:50

Re: Nebezpečí obecného referenda

Já bych škodlivost treperenda viděl spíš ve výsledku toho našeho, o vstupu do EU.

Smiřte se s tím, že čím více se bude rozhodování vzdalovat občanům, tím více budou ti aktivnější volat po referendech.

Škodlivé nejsou následky referend, škodí snahy větších celků trestat ty menší za touhu po větší svobodě a samostatnosti.

Kdyby EU dělala jen co má, odstraňovala překážky mezi státy, nikdo nebude volat po referendu o vystoupení z byrokratického molocha.

I. Mertl 26.3.2018 18:16

Re: Nebezpečí obecného referenda

No jo, nic nového pod sluncem.

J. Hejna 26.3.2018 12:24

Stačilo, pane Zhradníku

"U nás nemáme tradici celostátních referend."

To bychom tedy měli stále bydlet v jeskyních.

L. Němec 26.3.2018 12:22

Ať žije referendum pro blbce

Až se vysloví "moudrá" většina proti jádru a za kW se bude platit ne 5, ale 10-15 korun, tak tady nebrečte, referendoví příznivci.

J. Hejna 26.3.2018 12:25

Re: Ať žije referendum pro blbce

Moudrá většina se ovšem proti jádru nevysloví.

Takže, pane Němče, vaše zbytečná starost.

V. Novák 26.3.2018 12:56

Re: Ať žije referendum pro blbce

Vždyť se nemusíte účastnit...

R. Langer 26.3.2018 19:43

Re: Ať žije referendum pro blbce

10 až 15 korun za kW se tady platí za OZE. Ne za jadernou energii, pokud to nevíte. Dovzdělejte se.

M. Pivoda 26.3.2018 12:18

Systémová změna nezbytná

Vyhlašování referend bude vhodné až po zavedení tzv. minimálního nepodmíněného příjmu pro každého občana státu. Ten příjem, navzdory svému názvu "nepodmíněný", by přece jen měl být podmíněn - a to povinným doškolováním občanů (ve věcech odborných) a jejich povinnou účastí na věcech veřejných.

Energetika není vhodná pro referendum proto, že to je mimořádně složitý obor - zejména v dnešní inovačně intenzivní době. Na druhé straně experti existují vždy jen na minulost, nikoliv na budoucnost. A navíc ti experti jsou snadno korumpovatelní, na rozdíl od celé populace. Takže babo raď.

M. Prokop 26.3.2018 12:20

Re: Systémová změna nezbytná

Minimální nepodmíněný příjem, nejlepší cesta ke krachu a chaosu.

F. Houžňák 26.3.2018 11:15

ODS-Zahradník nás prostě a jednoduše obelhává,

protože v rakouském referendu ve skutečnosti vůbec nešlo o vlastní elektrárnu, ale o to, že kancléř Kreisky prohlásil, že když referendum dopadne proti elektrárně, tak odstoupí. A tak Rakušáci, kteří ho měli ve své většině plné zuby, hlasovali proti elektrárně. Elektrárnu zarazili, ale Kreisky, jak to tak o těchhle pánů a dam bývá, stejně neodstoupil a zůstal Rakušákům zachován. Ať nám Zahradník nevypráví, že tohle neví.

P. Khail 26.3.2018 19:49

Re: ODS-Zahradník nás prostě a jednoduše obelhává,

Vy jste opravdu vtipálek, takže referendum o elektrárně bylo vypsáno proto aby Kreisky odstoupil? Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že? Takže vlastně referendum o brexitu bylo kvůli odstoupení Camerona, holt už ho Britové nechtěli.

F. Houžňák 26.3.2018 20:58

Tak ještě jednou pro jednodušší khaily,

Kreisky chtěl, aby Volk v referendu elektrárnu schválil, a aby tomu dodal švunk, tak řekl, že mu na ní tak záleží, že když ji Volk neschválí, tak odstoupí, protože takovému blbému Volku, co nechce elektrárnu, on nechce kancléřovat. Ovšem Volk se ho chtěl zbavit, a tak mu natruc odhlasoval elektrárny zavření, resp. nespuštění. Ovšem Kreisky si to rozmyslel, že se přece jenom obětuje a i tak blbému Volku, jako je ten rakouský, bude kancléřovat dál i bez elektrárny. Tak nějak to, s menší básnickou licencí, leč věcně správně, bylo. Nebylo to moc těžký, pane óbrlajtnant?

M. Zikmund 26.3.2018 10:50

Miliardové škody leží panu Zahradníkovi na srdci?

Hrozí referendem miliardové škody? No, možná ano (lid je hloupý a rozhodl by špatně), jen to zatím nemáme u nás vyzkoušeno. Hrozí miliardové škody při rozhodování volenými politiky? No, určitě ano, máme to vyzkoušeno (holt je tam poslal hloupý lid). Hrozí milardové škody nevolenými politiky (resp. "volenými" tak jako za bolševika?). Určitě ne, protože takové úvahy by nevolení politici nepřipustili! Závěr: zrušme volby nebo ty volby udělejme jenom jako, pak nebudou miliardové škody!

Jak by asi dopadlo referendum, pokud by se hlasovalo o dotacích na fotavoltaiku? Byly by škody větší nebo menší?

A. Alda 26.3.2018 10:46

Když ne referendum, tedy papír do volební schránky,

tak je možno použít k prosazení vůle lidu u SAP vz. 58.

Kdo nechce slyšet hlasy lidí, může se dočkat jejich akce, kdy ti lidé už mluvit vůbec nebudou.

J. Pražák 26.3.2018 10:41

100% demagogie

Hloupost Rakušáků vydávat jako příklad nevhodnosti referenda?

Kdyby referendum proběhlo PŘED zahájením stavby, tak by k žádným ztrátám nedošlo.