24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

POLITIKA: Kupujeme leklé ryby a boty do rakve

Součástí výchovy takzvané „kinderstube“ bylo naučení, že „nejsme tak bohatý, abychom si mohli kupovat levný věci“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 18.7.2018 9:05

Re: Tak to chodi, pane Vlku

Hlavne ti kurazni, nepokaleni, co se nebali jit nekam, kde se nedomluvili a nikdo na ne necekal a presto prezili a ted si uzivaji zaslouzene pense. A vetsinou 2x za sebou, nejdrive Viden a pak nejaka ta anglosaska zeme. Ti pripokaleni radeji zustali doma a soudruhovali, cestpracovali a chodili mavat na 1 maje.

R. Tesařík 18.7.2018 9:01

Re: Já to vidím jinak

Takže nepolitická politika.

P. Sulc 18.7.2018 8:57

Re: Tak to chodi, pane Vlku

Snad ano, ale ten bordel neni jen nemecky, bohuzel. Francie, Spanelsko, Italie, Recko, ti si take ohlivaji svoji polivcicku. Taliani v mori nelovi ryby ale migranty a radi by se o svuj ulovek podelili.

J. Chaloupka 18.7.2018 8:50

Problém je, že dříve nevěděly firmy, co si naúčtovat,

když šlo o tzv. státní zakázku. Proč myslíte, že byl přijat zákon, kdy je přijata ta nejlevnější? Bohužel u nás jsou jak politici, tak úředníci "holé zad..", takže rozhoduje i třeba dovolená v Thajsku. Myslím ale, že už se to ubírá k lepšímu.

E. Tocháček 18.7.2018 8:50

Re: No jo no.

Aha, ale naprostým suverénem určování dalšího politického vývoje je tady těch 30 let přece volič! Tedy my všichni, tak jak jsme to v '89 snad chtěli. Za aktuální stav politického systému jsme tedy už plně zodpovědní my všichni. Už svoje diletantství, vyčuranost a neschopnost si vládnout nemůžeme schovávat za Němce nebo Rusy. Maďaři si v '89 vzali svůj osud do vlastních rukou stejně jako my a média, aktivisté apod. jim politické směřování země neurčují. Bojím se, že náš národ ještě není dost zralý na to si sám vládnout. Je to jako když si nedospělec chce dělat všechno, co ho napadne, ale nepříjemným "povinnosti" spojené s tím kde bydlet, jak získat peníze na obživu nebo dokonce se postarat taky o někoho jiného, takové povinnosti zametá pod koberec a snaží se dál přiživovat na někom jiném. Proto tolik paniky, co bychom proboha dělali bez EU a jejich báječných peněz „zadarmo“!

M. Šejna 18.7.2018 8:34

pan Vlk nezná realitu

státní zakázky byly téměř vždy předražené, takže se kupovaly sice leklé ryby a boty do rakve, ale za ceny čerstvých tuňáků nebo luxusních bot od světoznámých návrhářů.

Znám majitele firmy, který se kdysi musel kvůli firemní prestiži účastnit výběrového řízení na státní zakázku. Zakázku ale dělat nechtěl, takže svou nabídku předražil dvojnásobně, aby měl jistotu, že ho nevyhraje. Vyhrál - byl nejlevnější.

Před třemi roky jsme v našem developerském projektu asfaltovali nové vybudované komunikace. Oslovili jsme i společnost Eurovia, aby nám předložila cenovou nabídku. Byli jsme v šoku, jak byli levní. když jsem se pak manažerů Eurovie ptal, proč takto levně neasfaltují i státní silnice, řekli mi "mimo záznam", že pro stát nebo obce platí jiné ceny (čti: dvojnásobné až trojnásobné ceny).

A není žádným tajemstvím, že když si koupíte v obchodě kožené luxusní křeslo, tak je minimálně o polovinu levnější, než to samé křeslo dodané do statní instituce.

P. Čech 18.7.2018 8:30

Re: Já to vidím jinak

Já žiji ve větším městě, ale nějak jsem si neráčil všimnout, že by lidé nadávali na Babiše. Zato nadávky na Kalouska a Fialu jsou na denním přádku. O Bartošovi, Gazdíkovi, Farském, Hamáčkovi, Filipovi a jim podobných nemluvě. Lidé už mají politických stran plné krky, jak velice trefně poznamenal po obecních volbách pan Schwarzenberg.

P. Čech 18.7.2018 8:13

Re: No jo no.

Změnili jsme špatný (socialistický) systém a nahradili jej stejně špatným systémem socialistické anarchie.Každý si beztrestně dělá co chce, zejména politici a pokud je chce někdo v tomto omezit, vyhlašují to za útok na jejich svobody. Nejhorší na tom ovšem je, že všechno toto vychází ze špatně napsané ústavy. Ústavy, která obsahuje mnohoznačné články, které je nutno neustále nějak vykládat. Pokud náhodou existuje nějaký článek naprosto jednoznačný, je jeho význam všelijak zpochybňován různými "experty" na ústavní právo. Veškeré dění ve státě ovlivňují zásadně novináři a jejich oblíbenci - různí t.zv. aktivisté, hemžící se v mnoha různých, státem financovaných neziskových organizacích. Tak to vidím já a takto jsem si to zásadně nepředstavoval. Představoval jsem si, že ČSFR nastoupí cestu ke skutečné zastupitelské demokracii a ne k diktatuře politických stran.

J. Nový 18.7.2018 8:12

Já to vidím jinak

"Ale obyčejní lidé a většina živnostníků a malých podnikatelů, tedy ti, co skutečně pracují, z toho mají houby"

.

Nemám ten pocit z lidí ve svém okolí. Téměř všichni bydlí ve svém domě nebo bytu, mají auto nebo spíš klidně dvě i tři v rodině. Ne žádné Audiny, ale taková auta, která jim poskytnou službu, kterou od nich požadují. Někteří mají i chaty, či chalupy k rekreaci a ve svém okolí neznám opravdu nikoho, kdo by neměl alespoň jednou ročně na zahraniční dovolenou. Neznám nikoho, kdo by strádal hladem a dokonce i pár místních bezdomovců vypadá celkem spokojeně a rozhodně ne pohuble. Lidé v mém okolí nemají existenční problémy a pokud na něco nadávají, tak na Babiše, Zemana, Putina, Trumpa, či počasí nebo výsledek sportovního utkání.

A opravdu žiju v menším městě v ČR

E. Tocháček 18.7.2018 8:01

Re: No jo no.

Nerozumím, takže jsme systém nezměnili?

P. Čech 18.7.2018 7:53

Re: No jo no.

V našem systému chyba "nebyla" Ona tam stále je.

E. Tocháček 18.7.2018 7:47

No jo no.

Stále hůř se zahání myšlenka, že pokud se 30 let po vysněné změně režimu dostáváme do podobného svrabu, tak v systému chyba asi nebyla. :-(

P. Čech 18.7.2018 7:43

Re: Tak to chodi, pane Vlku

Češi německo nikdy nedoženou, leda že by se opakoval Marshallův plán.

P. Čech 18.7.2018 7:41

Pane Václave Vlku starší,

Dosud jsem si Vás vážil, protože Vaše články vždy měly "hlavu a patu", byly napsány správně česky a vyjadřovaly objektivní skutečnosti.. Tento Váš článek se mi však jeví jako demagogická snůška nepravd. Poslanci, které asi máte na mysli (poslanci za hnutí ANO 2011) nás totiž nenutí kupovat levné a nekvalitní zboží. Chtějí něco zcela jiného. Zabránit rozhazování našich peněz ze státního rozpočtu. Chtějí zabránit nakupování zboží nekvalitního a navíc drahého, obvykle za jistým účelem předraženého. Viz nákupy lékařských přístrojů jednotlivými nemocnicemi (mnohdy předražené) stavby našich silnic a dálnic (vždy předražené a mnohdy nekvalitní) , nákupy automobilů jednotlivými ministerstvy ( v ceně jsou dozajista zaúčtovány všelijaké ůprovize" a pod). Vaše srovnání tohoto s nákupy lidí ve vietnamských tržnicích je trapné. Nehledě na to, že na těch tržnicích se někdy najde i stejně "kvalitní" zboží jako ve značkových obchodech (džíny, boty, trička a pod). Asi u nás nežijete, pane Vlku st., že?

R. Tichý 18.7.2018 7:40

Vzhledem ke vzdelani do SRN prichazejicich inzenyru-dozeneme je driv :-)

M. Mikulec 18.7.2018 7:28

Paradni popis reality

Jsem zvedava, jestli bude vubec nekdo kandidovat do komunalnich voleb.

P. Dvořák 18.7.2018 7:20

Není nad to, když např. zásobovač

ztratí půl dne brouzdáním po internetu, rozesíláním dotazů, vyhodnocováním odpovědí, aby poté někam zajel koupit "levných" pět pantů do dveří, čímž ušetřil 25,- Kč.

Korunu je třeba ušetřit, i kdyby to pět tisíc stálo.

P. Dvořák 18.7.2018 7:17

Re: Tak to chodi, pane Vlku

Tady nikdy nebude pořádek. Ti chrabří, chytří a pracovití zdrhli za Velkou louži.

Kafrat.

M. Koutný 18.7.2018 7:14

Babiš

nejenže nedokáže, ale ani nemá zájem a důvod s tím něco dělat. On je ten, kdo nás těmi chcíplými rybami krmí a bere na to z EU dotace, tak proč by tenhle systém rozbíjel. Nakonec byli to právě užiteční idioti z protikorupčních akčních výborů, kteří ho vynesli k moci.

R. Langer 18.7.2018 6:26

Re: Tak to chodi, pane Vlku

No, jako ironie to zní skvěle. Jinak doufám, že se nám ten současný německý bordel úplně a zcela vyhne. :-D

L. Novák 18.7.2018 5:02

Re: Tak to chodi, pane Vlku

Germánskou "serióznost" už nám předváděli (a v EU stále předvádějí) Němci dávno. Takže v tom asi nápravu hledat nemá smysl.

P. Sulc 18.7.2018 2:59

Tak to chodi, pane Vlku

To je ten znamej slovanskej bordel. Chtelo by to trochu te germanske seriosnosti a smyslu pro poradek,. A realitu. Ale az Cesi dozenou Nemcko, nekdy ve tretim tisicileti, bude vse v poradku

M. Krátký 18.7.2018 2:13

Zase nádhera pane Vlku,

proč by měl být ten šmejd Babiš Jura, když je to právě on, který čerpá z EU nejvyšší dotace do svého "Svěřeneckého fondu", kam ulil svůj Agrofert ??? S ostatním naprostý souhlas - a teď Kontrolní otázka - zde : a kdo z našich zástupců v EU s tímhle konstatováním vystoupí na veřejnosti ???