16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Korespondenční volba je zlo

Zavedení korespondenční volby zcela změní podstatu naší demokracie, je zásahem do mechanismu, od kterého se odvíjí legitimita všech demokratických institucí. Opravdu něco takového nyní tak naléhavě za každou cenu potřebujeme?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 21.3.2022 9:00

Všechno jde, pane Musile, jen chtít! To je ten zásadní problém vlády a moci politických stran nad občany států. Občanům je nutno dát do jejich rukou přímý nástroj, pomocí něhož mohou dosáhnout vládu své většinové, demokratické vůle. Tím nástrojem je jen ničím neomezované referendum či jiné, podobné všeobčanské hlasování po vzoru Švýcarska.

O. Musil 21.3.2022 8:59

Pravda, jak to vlastně vypadá se soudním sporem Dominionu a Rudy Giulianiho? Zatím Rudy tahal za výrazně kratší kus provazu, vlastně podle všeho ten provaz ani neměl za co držet.

R. Meišner 21.3.2022 8:56

je to přesně tak jak píše autor. --jak jinak vysvětlit záhadu, že v korespondenčním hlasování vyhrál s převahou Biden, a v tom osobním Trump? vždyť by to logicky mělo být plus minus stejné, ne? ....no nebylo....8-o

P. Čech 21.3.2022 8:56

T.zv. kupování hlasů nemůže zabránit naprosto žádný volební systém. A právě proto je nutno zavádět většinový, dvoukolový volební systém, který tomu sice také nezabrání zcela, ale aspoň vliv tohoto zásadně umenšuje. Ono totiž vítězí vůle většiny (nadpolovičního počtu voličů), kde vůle těch, jejichž hlasy byly jakkoliv koupeny nemají téměř žádný vliv na konečný výsledek.

M. Grundmann 21.3.2022 8:46

Měl jsem to do Paříže 750 km, 2 dny cesty, hotel, řádově 250 € plus ztracený čas. Za takových podmínek by v Čechách nešel k volbám téměř nikdo.

D. Polanský 21.3.2022 8:42

Podstatu demokracie nezmění, ale s ní trochu zacvičí.

P. Čech 21.3.2022 8:40

Ano, ano. Všechno je totiž věcí priorit. I ty volby.

P. Čech 21.3.2022 8:39

I v USA mají zaveden systém nedemokratických, sice většinových, ale zásadně nepřímých voleb. A zejména proto má jejich politický systém se skutečnou demokrací málo společného. Přesto jsou však na tom lépe než ČR, kde je zaveden menšinový, nepřímý volební systém podle zásad poměrného zastoupení.

P. Čech 21.3.2022 8:36

Právě proto musí být ve skutečné demokracii zaveden systém přímých, většinových a dvoukolových voleb, který zabraňuje dosažení moci u menšinové, nedemokratické vůle kohokoliv a čehokoliv. Volební systém podle zásad poměrného zastoupení tento zásadní požadavek skutečné zastupitelské demokracie nesplňuje ani náhodou. A právě proto u nás nefunguje téměř nic a občanům nutně vládnou všelijaké menšiny, které v našem volebním systému dosahují pomocí volné soutěže moci nad obrovskou většinou občanů.

O. Musil 21.3.2022 8:32

Pravda, občas rád rozvijím ad absurdum teze nějakého článku, některé k tomu přímo vybízejí. Nicméně tentokrát jsem ani tak do absurdna jít nemusel. Když jsem jednou psal, že jsem byl právě v termínu voleb na jedné straně Německa a tudíž jsem nemohl volit, kdosi konzervativní mi odpověděl, že jsem neměl být liný si do toho Berlína si zajet.

P. Čech 21.3.2022 8:31

Pan Jakl zase plácá nesmysly.

"...změní podstatu naší demokracie".

Co je to ta "naše demokracie"? To je nějaká jiná demokracie než někde jinde?Zdá se, že ano. Ono těch demokracií je ve světě nějak mnoho. Každá je jiná, ale jedno mají až na jednu výjimku společné. Nejsou to skutečné dmokracie. Ta skutečná demokracie je totiž jen jedna. Demos kratos - vláda občanů. Takový společenský, politický a ryze občanský systém, ve které občané musí mít ve všech případech a oblastech poslední slovo a k tomu přímo ve svých rukách nástroj, pomocí něhož mohou prosazovat svou většinovou demokartickou vůli i proti vůli vládnoucích t.zv. elit. A taková skutečná demokracie je na světě jen ve Švýcarsku, přičemž existuje ještě pár států, které se jí více či méně blíží /Lichtenštejnsko, Irsko, Island a pár jiných). ČR mezi nimi bohužel není ani náhodou. Ve zmíněném Švýcarsku tu korespondenční volbu zavedenu mají a nijak to jejich skutečné demokracii neubližuje.

K. Salajka 21.3.2022 8:28

Tajnost volby v USA provázelo uvedení neexistujícího data narození u tisíců voličů. Při ruční kontrole byly zjištěny podpisy, které neodpovídaly podpisu ve voličském seznamu. Zjevně volili neexistující voliči, často někdo poslal hlas za voliče, který se odstěhoval nebo zemřel a ve voličském seznamu nebyla provedena změna. Podvody usnadnilo osobní přebírání korespondenčních hlasů aktivisty mimo poštovní styk a zřizování nehlídaných schránek .

Voliči v zahraničí jsou jenom záminka, brzo bude třeba rozšířit korespondenční volbu i uvnitř ČR. Klíčový bude výběr firmy Dominion, která při počítačovém zpracování provede přerozdělení hlasů mezi obvody, aby zvítězil Rakušan a jeho druzi. Takové volby jsou snem pětikolky ....

P. Dvořák 21.3.2022 8:23

To je takové přímo musilovsky blbé. Vlastně stačí napsat jen musilovské.

O. Musil 21.3.2022 8:20

"Není správné příliš usnadňovat akt voleb". To mě zaujalo. U každé volební místnosti by mohla být překážková dráha ve stalu gladiator race. Pak by voliči mohli vyřešit nějaký jednoduchý kvíz, aby byla ověřena i jejich mentální způsobilost. Případně bych umístil jedinou volební místnost pro celou republiku na nějaké vhodné místo, nabízí se samozřejmě hora Říp. Když někdo chce volit, ať si tam zajde.

V. Povolný 21.3.2022 8:16

Naprostý souhlas. Právě poslední volby v USA by měly sloužit jako dostatečný odstrašující příklad. To, že má máš současný politický mainstream opačný názor, považuji za další důvod. Jestliže se po posledních prezidentských volbách v USA někomu nerozsvítila varovná kontrolka, tak je to přinejmenším podezřelé.

P. Kubáč 21.3.2022 8:14

Souhlasím s autorem.

Fake News z USA přinesly různé zajímavé poznatky o korespondenčním hlasování - tomu můžeme věřit, nebo ne.

Rakouským Ustavním soudem zrušené druhé kolo jejich prezidenských v roce 2016 však museli za fakt uznat i naši sluníčkáři.

J. Nevrkla 21.3.2022 7:54

R^R^!

P. Dvořák 21.3.2022 7:52

Každý by měl volit a ovlivňovat život tam, kde žije a ne tam, odkud zdrhnul.

J. Herink 21.3.2022 7:50

Je zbytečné diskutovat o tom, zda se jedná o skutečně "tajnou" volbu. Zcela podstatný je bod 2 článku: o tom, kdo ho bude odírat by si měl rozhodnou ten, na koho důsledek volby přímo dopadne. Tedy klidně i Vietnamec, pokud tu žije a odvádí daně. Ale to by se TOPka do parlamentu nedostala.

Š. Hašek 21.3.2022 7:47

R^

R. Langer 21.3.2022 7:45

R^ [>-]

O. Musil 21.3.2022 7:39

Už jsem to jednou popisoval. U papírové volby je to systém dvou obálek. Volební lístek dám do vnitřní a tu s nějakým podepsaným formulářem do vnější. Volební komise pak otevře vnější obálku, podle formuláře zkontroluje údaje voliče a vnitřní obálku hodí do urny. No, a den "D" urnu vysype a otevře vnitřní obálky s hlasem.

U elektronického hlasování je to vlastně podobné. Jde o oddělení dvou databází. Ve vnější databázi jsou kompletní informace o volbách, voličích, zda a kdy ten či onen volil nebo ne (a třebas i ta vaše IP adresa). Vniřní databáze, ve které jsou výsledky voleb, nesmí být nijak propojena s vnější. Takže teoreticky se můžu zpětně podívat, že už jsem volil, ale neměl bych zjistit, jak vlastně. Není to nic nového, ostatně i v tom okamurovském vysněném Švýcarsku spousta referend probíhá elektronicky.

J. Fráňa 21.3.2022 7:37

R^

J. Fráňa 21.3.2022 7:36

Já doufám, že jako Čech žijící v ČR budu i nadále privilegovaný a rozhodovat o životě v ČR budou lidé co tu žijí. Jako občan si nepřeji, aby o osudu země ve které žiji rozhodovali lidé, kteří do ní zavítají občas na návštěvu a neponesou následky své volby.

J. Fráňa 21.3.2022 7:31

Ano bylo to trochu jinak, korespondenční obálky otevřeli dříve a ještě k tomu lidé bez oprávnění, tedy nečlenové volební komise. Ve 14 okrscích byl problém a v Linci byla volební účast 170%. Při opakovaném druhém kole jim záhadně nešli zalepit obálky pro korespondenční hlasování. Takže naprosto čisté volby.;-D

J. Fráňa 21.3.2022 7:20

Opravdu jste si jistý, že umíte schovat svou IP adresu a výsledek své volby? To vám závidím.;-D

I. Polák 21.3.2022 7:02

Korespondenční volby = přímý nástroj ke kupování hlasů. Nikdy jindy nemá kupující tak stoprocentní jistotu co "kupuje". Teď už jen udělat na to eshop.

Pochvala panu Jaklovi.

O. Musil 21.3.2022 6:57

Ne, tam byl problém jinde. A Van der Bellen beztak vyhrál i napodruhé.

O. Musil 21.3.2022 6:56

Ehm - proč by nebylo možné zajistit tajnost volby? Mimochodem tajnost v tomto případě znamená, že nelze zjistit, jak konkrétní člověk volil. Jak při obálkové metodě tak i při nějakém elektronickém hlasování toto zajistit lze. Horší je to s podmínkou přímé volby. Pokud by byl korespondenční volič dostatečně "ovlivnitelný", mohl by skutečně svůj hlas poskytnout jinému.

V. Šedivý 21.3.2022 6:43

Není to zlo. Jen je to postup, který skrývá příliš mnoho vážných chyb.