16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Korespondenční volba je zlo

Zavedení korespondenční volby zcela změní podstatu naší demokracie, je zásahem do mechanismu, od kterého se odvíjí legitimita všech demokratických institucí. Opravdu něco takového nyní tak naléhavě za každou cenu potřebujeme?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Valenta 21.3.2022 12:54

Bez toho pátého bodu je to vysvětlování silně nedostatečné a tudíž zkreslené. Kdyby ho přidal tak neřeknu ani slovo.

Z. Lapil 21.3.2022 12:52

Pokud jde pouze o problém "nedostupné" volební místnosti, dovedu si představit nějakou kontrolu na způsob ověření podpisu.

Něco jako: tuto obálku, o níž tvrdí, že je v ní volební lístek, mi předal občan ten a ten a na jeho pokyn vám ji posílám.

Fakt je, že i tady je díra (volební komise může obálku otevřít před vhozením do urny), ale tady celkem věřím ve skutečnost, že volební komise je složena ze zástupců více stran a členové se vzájemně pohlídají.

J. Kalina 21.3.2022 12:52

co je v 1. odstavci za přímou volbu, netuším. Příchodem do volební místnosti vás najdou ve volebním seznamu, tedy zda volíte tam kde volit máte, dostanete obálku do které vložíte nebo nevložíte hlasovací lístek a tu za plaentou vhodíte do urna. takže se ví, že jste to byl vy kdo volil, ale neví se co jste volil. To u hlasování korespondenčním nebo přes počítač zdaleka není jasné. Jisté viděl nějaký film, kdy s pistolí u spánku někdo otevřel sejf nebo tak něco. když to přeženu, můžete si to představit i při hlasování mimo volební místnost. A zajít si předem vyřídit osobně, že budete hlasovat neosobně? Možné to je, ale pořád se neví zda jste volil bez nátlaku rodiny, kamarádů. Ale problém je v možnosti to zmanipulovat masivně.

Z. Lapil 21.3.2022 12:45

Fakt je, že v tom Rakousku, aspoň co jsem pochopil, to byla technická chyba. Snad špatné lepidlo na obálkách nebo tak něco.

Podobně u nás se onehdy přepočítávaly hlasy, protože se někomu povedlo vytisknout posledního kandidáta na druhou stranu volebního lístku a některým volebním komisím to uniklo. Nakonec (byly v tom preferenční hlasy) se ukázalo, že dotyčný byl opravdu poškozen a výsledek se měnil.

Z. Lapil 21.3.2022 12:39

Lenost bych v tom nehledal, jen priority.

Skrze referendum o vstupu do EU jsme upravili rodinný odjezd na dovolenou. A skrze víkendový společenský zájezd jsem si vyřizoval voličský průkaz, protože odjezd byl v pátek v 15:00 z Prahy, což jsem stíhal, ale bydlím jaksi mimo Prahu, což jsem nestíhal.

T. Hraj 21.3.2022 12:31

To je v pořádku, asi jste měl něco důležitějšího na práci.

Mimochodem ve Francii mají striktní omezení korespondenční volby (zdravotní důvody a pod.) a myslím, že nedosahuje ani 3%. V Americe to bylo v r 2022 přes 100 000 000 voličů.

T. Hraj 21.3.2022 12:28

100% souhlas. Mimochodem tezi z posledního odstavce (že volba nemá být co nejvíc usnadněná) zde píši už delší dobu. Myslím, že je to velmi opomíjená/nepochopená věc.

Tvrdým argumentem je ale ten první: korespondenční volba nemůže být tajná, což je protiústavní. Jak je možné, že tím debata nekončí?

J. Uzel 21.3.2022 12:27

A to budou korespondenčně moct volit všichni? Nebo jen ti, co se jim v cizině nechce na nejbližší ambasádu? A není to diskriminace?

T. Hraj 21.3.2022 12:25

Ano, lze debatu (každou) redukovat na pouhé silové soupeření. Vy to chcete takhle a my opačně. Žádné argumenty nejsou třeba, nikdo nehledá správné řešení, ale pouze vítězství.

Pan Jakl se v několika odstavcích pokusil předložit argumentační podporu svého názoru. Na vás si s něčím takovým ale evidentně nepřišel.

J. Uzel 21.3.2022 12:22

Váš případ.

O. Musil 21.3.2022 12:20

V prvním odstavci píšete o přímosti voleb, ne o tajnosti. Podle definice je opravdu principem tajnosti, že není možné přiřadit hlas ke konkrétnímu voliči.

Druhá otázka - každopádně by byla nutná předběžná registrace "korespondenčních" voličů na nějakém okrsku, možná i s podpisovým vzorem. Centrální online seznam by byl nejspíš problematický. U elektronického hlasování tohle samozřejmě odpadá, protože máte svůj podpisový certifikát, který se ověřuje centrálně při přihlášení do systému (jako při elektronickém bankovnictví).

D. Fajfr 21.3.2022 12:11

To je irelevantní. Pokud jste na Novém Zélandu pracovně zatvrdl kvůli covidu místo na jeden rok tak na tři, pak pokud chcete poctivě volit, musíte pokaždé letadlem na konzulát do Austrálie. To mi nepřipadá normální.

I. Schlägel 21.3.2022 11:56

Souhlas.

P. Svoboda 21.3.2022 11:53

Souhlasím s p. Jaklem. Proč měnit něco, co funguje.

K. Filip 21.3.2022 11:29

Tak nedělejme volby vůbec. Žádné volební místnosti, volební komise, plenty apod. Každý hodí lístek v obálce do poštovní schránky, pošťačka na kole to posbírá do brašny a odvoze na poštu. Tá to pošle na ústředí pětikoalice. Tam už budou vědět, co s tím. O to asi zjednodušeně tvůrcům korespon. zákona jde.

A. Ová 21.3.2022 11:26

Dovedete vůbec někdo dohlédnout dopady situace, kdy by USA vyhodnotily naši vládu jako neloajální? Kam bychom prchali? Pochybuji, že by nás někde chtěli. Na tak malé území by stačilo...kolik...no, dvě, tři letadla, ani by sirény nestihly houknout. Pardon idealistům.

P. Kotyza 21.3.2022 11:03

Korespondenční volba je nesmysl, protože žádnými technickými prostředky nelze zajistit, že vůle voliče bude respektována. Pokud volič vůli má, je na něm, aby si ji prosadil.

M. Valenta 21.3.2022 9:53

Kdo nechce vidět, nevidí.

A. Gamrot 21.3.2022 9:39

Co to je za blábol a už vůbec co má společného s Putinem. Pokud nemáte nic věcného, tak mlčte. Koresponenční volby jsou opravdu náchylnější k podvodům a jak autor zmínil - k porušení zásady tajnosti voleb. Jak chcete zabránit obojímu. Tiše naslouchám.

M. Grundmann 21.3.2022 9:39

Ono by možná bylo řešení, že by se volilo na konzulátech. Ve Francii je plno konzulátů po celé zemi, ale tyto konzuláty českým občanům neposkytují žádné služby. Aspoň by se pan konzul jednou za čas setkal s českými občany žijícími v okolí. Když se může volit v každé vesnici, proč by se nemohlo volit i na konzulátu ?

Ś. Svobodová 21.3.2022 9:33

Myslím si, že korespondenční hlasování půjde ošidit mnohem lehčeji než jde to osobní.

I. Polák 21.3.2022 9:33

Souhlasit můžu pouze částečně.

1. je rozdíl mezi koupí hlasu tím, že zaplatím někomu, kdo by jinak k volbám nešel a nákupem se zpětnou kontrolou "koupě správného zboží". Ten první ignorant mj. nemá problém vhodit do urny stejně něco jiného než za co dostal zaplaceno.

2. koupě malého počtu hlasů může být rozhodující v případech výsledků blízkých 50:50 , což je bohužel, zejména v poslední době, hodně časté.

M. Valenta 21.3.2022 9:27

Stačilo napsat. Místní pátá kolona putinovců by měla o něco méně volebních zisků, toť celá záhada. Takže doplňuji bod č. 5 - korespondenční volba není pro nás politicky výhodná. Takovému Trumpovi korespondenční volba také vyhovovala a sám ji využíval a to až do té doby co vstoupil do politiky a zjistil to samé co pan Jakl.

M. Grundmann 21.3.2022 9:27

Když Vás tak čtu, tak mám pocit, že se z Čecha v okamžiku pobytu v zahraničí najednou stane nějaký škůdce či parazit, kterého se dění doma vůbec netýká. Tento člověk již zde nemá rodinu, ani se nehodlá domů v budoucnu vrátit, ani doma na dálku nepodniká či zde nepracuje.

V době lockdownu velká část Čechů pracovala z domova a vše fungovalo. Proč by Čech nemohl takto pracovat ze zahraničí ? Češi v zahraničí hlasují podobně jako Češi doma. Pokud ovšem vezmeme v úvahu jejich sociální složení. Je jisté, že čeští studenti žijící v zahraničí budou volit více Piráty než průměrný český volič. Bohatí zahraniční Češi zase budou volit ODS. Asi jen málo těchto Čechů bude volit Okamuru. Ale tito lidé by volili doma stejně, jako volí ze zahraničí.

Nechápu, proč v dnešní době ještě po někom pořád chceme, aby něco vyřizoval osobně. Proč musí vůbec poslanci sedět ve sněmovně a ztrácet tam čas posloucháním projevů, které nikoho nezajímají ? Proč se nediskutuje v parlamentu jako na Neviditelném psu ? A proč se tam nehlasuje elektronicky na dálku ?

F. De Lammer 21.3.2022 9:24

Minulá diktatura měla jakousi parodii na volby. Teď máme volby bez nařizování. A kdo se chce podílet, musí něco obětovat - své pohodlí. Nevolíme každý měsíc, tedy nevidím důvod, proč by jednou za čas nemohl člověk zvednout zadní část těla a jít do volební místnosti. Ani já nechci být ovlivňován hlasy těch, kteří zde již delší dobu nežijí a tedy ani nepociťují na vlastí kůži výsledky svého hlasování.

B. Rameš 21.3.2022 9:18

V tomto se s autorem zcela shodneme.

O. M. 21.3.2022 9:16

A jak volební komise zjistí, že jste lístek do té vnitřní pbálky dal opravdu vy? A bude jisté, že jste volil opravdu podle svého rozhodnutí a ne podle "nápovědy" někoho jiného? To jsou totiž detaily, jimiž korespondenční volba zásadně podkopává důvěryhodnost voleb. Kam až to může vést, jsme měli možnost vodět při posledních prezidentských volbách v USA.

J. Kalina 21.3.2022 9:15

co to tady plácáte? tajnost volby musí být zajištěna na začátku i na konci procesu. Takže tam, kde se nakonec hlasy sčítají se může o jakési tajnosti mluvit, ALE kde máte tu tajnost na začátku? Moji rodiče, když jim táhlo na 90 už na volby kašlali. Kdyby byly korespondenční nebo on line volby, mohl bych to odhlasovat za ně, ani by o tom nemuseli vědět. A to bych švindloval jen tak v rámci rodiny.Někdo by takto mohl hlasovat pod pohrůžkou a v době kdy se netrhnou zprávy v médiích o napadení systému hackery, bych si nechal chuť zajít.I v tom Řecku se musel volič osobně dostavit na shromáždění spolu s ostatními zájemci o volbu, kde se následně rozhodovalo..

A i s těmi 2 obálkami to není tak jasné. Teoreticky je na první obálce jméno toho kdo posílá korespondenční hlas. pokud by došla na adresu, kde by dotyčný měl hlasovat případně osobně, lze jej zaškrtnout v seznamu voličů jako, že volil, obálku rozlepit a druhou vhodit do urny. Co když ale obálky budou chodit na "jedno" místo třeba v kraji a ne na volební okrsek? Kdy se hlasující označí, že hlasoval? Nebo by šel udělat jeden centrální seznam voličů a na volebním okrsku by byli napojeni v den voleb on line, kde by odškrtávali příchozí. Tak to potom potěš pán bu! Za 2 vteřiny by pak mohli "stihnout" odhlasovat všichni ti co nehlasovali.

M. Husovice 21.3.2022 9:15

R^R^R^[>-]

P. Pepax 21.3.2022 9:05

Souhlas s autorem R^.