27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Komunisté spoluvládnou díky sametové revoluci

Když poslouchám vyčítavý tón některých publicistů kvůli tomu, že KSČM spoluvládne, tak se ptám, kdo z dnešních pokrokových intelektuálů se kriticky zamyslel nad tím, proč sametoví revolucionáři let 1989-90 komunistickou stranu nezakázali.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 9.7.2018 12:44

Představte si zákaz KSČ

V roce 1989. Většina lidí už nechtěla komunistické výrobní vztahy, mnozí nechtěli fízlovství. Ale většina snad ještě plně nechápala komunismus jako zrůdnost.

tehdejší politici ale především lid, chtěli koukat dopředu, řešit ekonomiku, prosperitu.Jako podstatný nevidím zákaz KSČ, ale spíš zabavení majetku a odsouzení těch co skutečně někoho okradli nebo dokonce poslali na smrt. A to platí i dnes, soudit máme viníky kteří překročili pravomoce a ubližují ostatním.

Co se týká zákazu KSČ myslím že ideální situace je právě až teď.Lidé měli 28 let svobody a dost informací aby pochopili proč je KSČ která se neodřízla od své minulosti špatně. Některé výroky Semelové a Filipa jsou skutečně za hranou.

P. Skřivan 9.7.2018 15:46

Re: Představte si zákaz KSČ

:-) Nějak jste pominul jeden prostý fakt: zahraniční vliv. Tady nebyl komunismus proto, že jsme si ho zvolili, a to i když jsme v roce 48 skutečně nejspíš zvolili komunisty. Komunismus tu byl jen proto, že jsme spadli do ruské sféry vlivu.

Paradox je ten, že postavičky z KSČM nemají rádi ani tak sociálně spravedlivý systém, jako spíš Ruskou federaci, čili slovo komunistická v jejich názvu, je částečně matoucí.

V obou výše uvedených případech se tak nebavíme ani tak o společenském uspořádání, jako spíš o kolaboraci s okupantem.

M. Prokop 9.7.2018 18:16

Re: Představte si zákaz KSČ

Pak mi tedy vysvětlete, jak z toho vyklouzli Rakušáci a Finové, kteří do té zony spadli taky (ale nevolili komouše).

A. Novák 9.7.2018 18:50

Re: Představte si zákaz KSČ

Komunisti vyhráli volby v roce 46...na rozdíl od Rakouska aFinska

K. Drobková 9.7.2018 11:56

Hmmm .....

A copak dělal náš mentor v osumdesátýmdevátým ? Schovával se v Německu ......

R. Tesařík 9.7.2018 12:19

Re: Hmmm .....

Po dlouhé době a zase blboučké.

J. Kanioková 9.7.2018 15:10

Přesně

D. Bystriansky 9.7.2018 23:13

Re: Přesně

Ten hraničářský vlčák je asi symptomatický.

P. Kubáč 9.7.2018 11:43

KSČ(m) je virtuální problém

Ptejte se po činnosti policie, státních zastupitelství, soudů, vymahatelnosti práva ( i pro neprivilegované vrstvy ) po principu "kdo nepracuje ať nejí" a dalším prvkům sociální spravedlnosti, po výši a spravedlnosti daní, po hladině státní buzerace.

Až se bude stav těchto a dalších problémů blížit známce 2-3 pak je čas stresovat se nad bábuškami, které už 30 let stále volí "ty své vlastní"

D. Bystriansky 9.7.2018 23:18

Re: KSČ(m) je virtuální problém

Asi tak a dalo by se ještě pokračovat.

M. Pivoda 9.7.2018 11:17

Pravila ODS: "Shodili bychom se tím!" A proto jsme ...

A proto my (tzv. ultrapravicová strana, ODS) jsme svým místopředsedou zvolili komunistu ing. Vlastimila Tlustého. Toho komunistu Tlustého, který ještě v září 1989 v Brně-Bohunicích na schůzi občanů vykřikoval, jak je nutné posilovat socialismus.

Výchozí předpoklad pro další smysluplnou diskuzi: Žádná revoluce v Česku nikdy nebyla! Ani sametová, natož pak skutečná. Šlo o předem vykalkulovaný přechod k ekonomické moci překabátěnými komunisty, přičemž Havel i Pithart sehráli roli užitečných idiotů.

Komunisté (členové ÚV KSČ), kteří před listopadem 1989 navštěvovali v Paříži Pavla Tigrida, udělali (pro český reálný socialismus) v tehdy bezvýchodné situaci tento obchod: Avantgarda komunismu ztratí sice moc politickou, ale následně avantgardní komunisté nabudou moc ekonomickou. Ta je v kapitalismu přece vlivnější než moc politická. A v českém mafiánském kapitalismu skutečně byla.

Kapišto, český Pepíku?

V. Církva 9.7.2018 12:53

Re: Pravila ODS: "Shodili bychom se tím!" A proto jsme ...

Jinými slovy po roce 1989 nebyla problémem KSČ ale prekabátění funkcionáři. Souhlasím, že měla být spíš v jejich odstavení od moci ekonomické. Jenže k tomu potřebujete. Nezávislé soudnictví. A to je v každé politické změně problém. Je otázka kolik schopných ekonomů a managerů nestraníků tehdy bylo. Většinou snad tehdejší studenti. A ti se po revoluci celkem snažili, ať už v dobrém či zlém. Ono žádný převrat nezruší staré kádry, pokud ano jako v roce 1948, taky to nedopadá dobře.

M. Pivoda 9.7.2018 15:41

Pro V. Cirkva

To je na delší diskuzi, na kterou teď právě nemám čas.

Úsměvná je pro mne ale vaše zmínka o schopných českých ekonomech. Jsem totiž také CSc. - nicméně v oboru Teorie řízení, nikoliv odvětvová ekonomika či národohospodářství.

J. Chaloupka 9.7.2018 17:09

No jo, když premiér Pithart "slyšel trávu růst".

To je pak těžké.

M. Pivoda 9.7.2018 21:26

Pro V. Cirkva ohledně "schopných" českých ekonomů

Základní pravidlo řízení jak v socialismu tak i kapitalismu: Kdo má pravomoc, nese zodpovědnost!

A právě proto "schopní" čeští ekonomové (dle V. Cirkva) nesou dnes plnou zodpovědost za to, že dnes je 70% ekonomiky v zahraničních rukou, které využívají českou ekonomiku především jako "montovnu".

A přitom v květnu 1996 se Barbora Tachecí v ČT ptala amerického nositele Nobelovy ceny za ekonomii, Kenneth Arrow, zda-li by Václav Klaus mohl také dostat Nobelovu cenu za mimořádně úspěšný průběh české privatizace. Ha. Ha. Ha. Kapišto, český Pepíku?

I. Mertl 9.7.2018 9:47

Nesmyslná diskuze

a neRealistická. Zákaz strany by se dotknul půldruhého miliónu členů a zhruba 4-5 miliónu jejich příbuzných a blízkých známých - a to je ta zhruba polovina národa, která stále skoro po třiceti letech volbami nebo tichou podporou drží Zemana a Babiše. A jen se podívejte, kde všude dnes sedí minulí komunisté, byť třeba do strany vstoupili pár let před listopadem, tedy nutně jen z kariérismu! Tak co by se zákazem změnilo? Byla by nějaká strana s jiným názvem a stejný počet závislých. Problém je zdánlivý - jde o jednoduchou a hloupou záminku k napadání polistopadového vývoje.

V. Církva 9.7.2018 12:57

Re: Nesmyslná diskuze

Odporný případ zrušení komunistů je třeba vznik německé Die Linke, dnes ještě hloupější než její předchůdci komunisté.

Š. Hašek 9.7.2018 13:17

Re: Nesmyslná diskuze

Zrušením komunistické strany též nezabráníte vzniku Pirátů, jmenování marxistky Marksové na post ministryně, totéž Valachová. Pokračuje!

Tenkrát jsem byl přítelem řešení ............ jaksi zavřít prvních 100 papalášů podle nomeklatury, nechat je dusit třeba dva roky ........ pak pustit. Prostě, aby se jich pár začalo v "noci pomočovat". Trochu tak nějak revoluce, podle stranických knížek a funkce, šmytec.

Dneska je to zbytečná debata.

Zvláště, když nekomunistické stranu se možná stávají stranami kolaborujícími s cizí mocí. A zde (samozřejmě) nemyslím Rusko!

M. Valenta 9.7.2018 9:41

Další chytrolín po 25 letech.

To už dnes vidí autore kde kdo a zvláště pikantní je tato geniální myšlenka od někoho, kdo má v kapse zánovní metál od hlavního resuscitátora komunistů.

P. Harabaska 9.7.2018 9:27

Zákaz KSČ?

Jak jsou dnes všichni ti komunistobijci (mnozí z nich i bývalí členové KSČ) rádi, že komunistická strana, ať už pod jakýmkoli názvem, nebyla zakázána. Kdyby jí nebylo, museli by si ji vytvořit. Jen tak se totiž mohou jako zachránci civilizace prezentovat veřejnosti, která pořád čeká na ty zázraky následující po konci komunistů, které se ale pořád nedostavují. Je pravda že filipovcům nejde o nic: žádná zodpovědnost, žádné starosti, už je ani nikdo nepřepadává s břitvou ani je nemlátí pěstí do oka. Jen po nich sem tam někdo plivne nebo jim vynadá do loupežníků a vrahů. Beztrestně. Ti, co jsou v parlamentu, to za ty prachy docela snadno snášejí. Jejich trpěná existence je jen takovou nálepkou, která má dokládat, jak hluboce demokratickým státem jsme. Něco takového jako kněz Plojhar pro komunisty za jejich éry. A také se občas někomu hodí do počtu, když je problém sehnat to potřebné kvórum. No neberte to za ty peníze!

V. Hanus 9.7.2018 9:14

U nás jsou aspoň vidět,

ale kolik jich běhá překabátěných po celé Evropě pod pláštěm různých sociálních demokracií a vládnou dál masám?

V. Církva 9.7.2018 13:02

Re: U nás jsou aspoň vidět,

Přesně tak, raději vysmívaná a ostrakizovaná KSČ pod kontrolou, než zakuklená komunistka Mogherini v čele EU či Merklová ve vedení Německa. KSČ je “odkopaná” a průhledná. Je ostuda že ji máme a lidi se k ní hlásí, ale je to lepší než mít 5tou kolonu jako v Německu Zelení, die Linke či SPD a především komunisté v jejich řadách

Š. Hašek 9.7.2018 13:20

Re: U nás jsou aspoň vidět,

Opět poznamenám - Valachová vydala za pět starokomunistů. Za kolik starokomoušů dnes vydá Dienstbier???

Opět připomenu Piráty.

D. Bystriansky 9.7.2018 23:34

Re: U nás jsou aspoň vidět,

Vřelý souhlas, pánové!

A. Reček 9.7.2018 9:10

U nás rok 1989 by rokem převratu a ne revoluce.

Šlo o dohodu klidného předání moci KSČ opozici. Proto tehdy vedení opozice, tedy vedení OF, nepotřebovalo rozpustit KSČ. Zvláště když se všeobecně očekávalo, že do dvaceti let role KSČ bude mizivá. Jenže určité chybné kroky vlád tomu moc nenapomáhaly. Dnes je situace taková, že jasný vítěz voleb - ANO s Babišem v čele, nemá samozřejmě podporu u většiny jiných stran, protože je nelogické mít premiérem osobu trestně stíhanou. Že Babiš chce za každou cenu řídit vládu je známo a učiní dost ústupků těm, kteří jej v této funkci podpoří. A komunisté jsou tomu ochotni za cenu citelných ústupků jejich požadavkům. Že do budoucna je to pro ANO a Babiše smrtící si Babiš nepřipouští. Tedy díky Babišovi se bude KSČM nenápadně podílet na moci, protože jinak vliv KSČM v politickém životě stále klesá. A volby to potvrdily.

P. Urban 9.7.2018 9:47

Spojenectví s KSČM je pro ANO a Babiše smrtící?

Proboha, proč?

J. Macků 9.7.2018 9:03

Problém není v KSČM, ale neschopnosti ostatních ji konkurova

Nejsem pro zákazy, většinou nic neřeší a v politice už vůbec nic. Otázkou je spíše, proč je lidé volí a proč nezvolí spíše někoho jiného. Proč stoletý program devastace hospodářství, které vždy komunisté, dostanou li se k výkoné moci, uskuteční. Během jedné, dvou desítek let dokáží z prosperující země udělat zemi rozvojovou. Předvedli to úplně všude. A občanské, socialistické a další strany s nimi nedokáží soupeřit argumenty, jen se odtahují uraženě a že s nimi tedy ne. Proč mají spolu s SPD na mnohé věci racionálnější názory, než strany, které si říkají demokratické. Ví, že nájezdníci jsou zhouba Evropy a staví se jednoznačně proti. Ví, že je třeba posílit obranyschopnost republiky, že nepotřebujeme expediční vojska, v jakékoli krizi se na nás ostatní vykašlou, jak už se mnohokrát stalo. Proč jim tyto argumenty ostatní nevezmou.

I. Širůček 9.7.2018 9:03

Jen vůl by je zakázal

aby na ně "nebylo vidět"! Jen vůl, nebo komunista...

P. Urban 9.7.2018 9:10

Souhlasím

ale tím spíš je s podivem, že to tenkrát neprošlo.

P. Urban 9.7.2018 9:00

Zásadní strategická chyba

Nebýt Pitharta a tehdejších studentů, tak by se dnes strana soudruha Filipa podporující AB jmenovala jinak. To by byl zajisté velký strategický rozdíl.