29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

POLITIKA: Koho volit?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Orlický 9.2.2006 15:21

Koho volit ?

Pane Pehe, až budeme mít možnost si i v parlamentních volbách vybrat osobnosti, bude účast ve volbách daleko vyšší.. A tomu opravdu nepotřebujeme Vaše sáhodlouhé rozbory o charakteru a činnosti jednotlivých politických stran a jejich představitelů.
beran 9.2.2006 14:58

Mně to všechno akorát připomnělo ten vtip

Potkají se dva známí a jeden říká:"Koho budeš volit?" Druhý odpovídá:"Komunisty". A znovu ten první:"No to je jasné, já ale myslím v které straně?"
Sch. glosátor 9.2.2006 14:48

Birke vystoupil, hned na začátku, s razantním prohlášením, že je nutné najmout několik rowdies...

Navrhuji, aby druhá strana angažovala firmu Berousek, medvědi a hadi.
jezevec 9.2.2006 14:43

pehe zdáse loudí

nebude-li křeslo u socánků, tak aspoň štokrdli u komunistů
pehe - fuj!
Tomas 9.2.2006 14:32

Re: Není to tak složité.

Naprosto nelze souhlasit s tvrzením, že vláda socialistů s podporou komunistů bude stabilnější než pravicová koalice. Z čeho tak soudíte? Naopak vláda socialistů s komunisty polarizuje společnost do té míry, že cosi jako demonstrace lékárníků a podobné taškařice budou na denním pořádku. Jistá část společnosti se s posílením vlivu komunistů nikdy nesmíří. Nehledě na fakt, že sami komunisté se budou muset nějak vyprofilovat, aby nesplynuli s ČSSD. Vývoj bude zhruba kopírovat Mečiarovu kariéru na Slovensku. Nadšení - deziluze - zatracení. Socialistická vláda rozhodně stabilní nebude, to si dovolím tvrdit s jistotou.
Naopak, pokud vládu sestaví pravice, bude se snažit působit tak sevřeným a státotvorným dojmem, jak to jen bude možné - očekávání spojená s pravicí (ODS) jí dávají velmi podmíněný mandát - jakýkoli výraznější neúspěch odstřelí vládu raz dva. Levice se v takovém případě zhroutí do sebe jako vyhořelá hvězda. ODS bude dlouho trvat, než se jim uvolní pevně stažený svěrač. Bude to vláda čestně a upřímně se tvářících hochů - trh i média ji budou milovat (alespoň z počátku).
Sch. glosátor 9.2.2006 14:30

Koho volit ? Jednoznačně ODS.

Třebaže se skřípěním zubů.
Jirka 9.2.2006 13:55

Re: Re: K článku

Nesouhlasím s Vámi. Pan Pehe zpočátku předstírá analýzu a vzápětí celkem svižně klouže do demagogie.
Jirka 9.2.2006 13:31

malý komentář

Pan Pehe, nám předvedl to, v čem vynikají. Mnoho slov o ničem. Z jeho článu vpodstatě vyplývá jediné: "lidi, volte ČSSD".
Nevím pane Pehe, co Vám z toho patolízalství plyne. Pokud se občan-volič zamyslí a selským rozumem si porovná skutky stran, které mají šanci uspět ve volbách, musí jednoznačně volit ODS. Bohužel lidé moc přemýšlet nechtějí a nechají se spíše nachytat na již tolikrát neplněné sliby ČSSD. Když vidím, co hrají v TV - bezva seriály typu Ulice, Ordinace... (sám bych vymyslel také zajímavé názvy jako Parkoviště, Nádraží, Lesík, Jezírko...) - a jakou to má sledovanost, nepřekvapí mě, že tato dementní většina národa volí toho, kdo provádí politiku "po nás potopa" a kdo je ochoten naslibovat cokoli.
 
Jan 9.2.2006 13:28

Názor

Nelíbí se mi a nesouhlasím s výkřiky a urážkami vůči autorovi příspěvku. To na omluvu, že se v této rubrice ozývám. Nemám nic proti Vašemu názoru, pane Pehe, i když se s ním zcela neztotožňuji. Nelíbí se mi však metoda, kterou používáte. Samozřejmě máte právo vyjádřit své argumenty pro a proti k danému tématu a máte právo snažit se získat co nejvíce přívrženců Vašeho názoru. Mám však výhradu vůči Vašemu předstírání objektivity, která snadno sklouzne do demagogie. Více si vážím selského rozumu, ten totiž mluví sám za sebe a nevytváří "objektivní pravdu". Myšlení marxistů jsem nikdy neměl rád a v tom Vašem článku to trochu cítím. Snažte se psát lépe, myslím to v dobrém.
kapitán 9.2.2006 13:21

Re: jiným zase Filipova spolupráce s bývalou StB

Pokud jste udávali spolu tak vám vadit fakt nemůže.
JM 9.2.2006 13:12

jiným zase Filipova spolupráce s bývalou StB

.. proč by mi, proboha, měla vadit Filipova spolupráce se StB? Zrovna ta. ;)
JM 9.2.2006 13:07

Re: TROCHU FANTAZIE -

No, vzhledem k tomu, že případné hlasy pro ED a PB budou chybět ODS a ne ČSSDKSČM, tak .. do jakého parlamentu?
Vorda 9.2.2006 13:03

Re: Re: Re: Re: Není to tak složité.

Máte pravdu, že stát se musí chovat, jako já doma. Tak si tu situaci trochu namodelujme. Stanete se hlavou rodiny v okamžiku, kdy rodina žije spíše z rozprodávání majetku, její vlastní produkt klesá. Můžete to řešit dvěma způsoby, buď prodávat dál a utahovat si postupně opasek, nebo si půjčit na zainvestování výroby a vrátit se k ekonomické prosperitě. Ta se dostaví, ale vy si půjčíte znovu a opět můžete rozjíždět další aktivity. Budete-li úspěšný, budete bohatnout o to více. (Podnikatelé si půjčují běžně). Při neúspěchu jdete nejpozději za čtyři roky od válu. Jinými slovy, půjčovat si můžete kdykoli, pokud produkujete více, než jsou náklady na půjčku. No a jak je na tom Česko? Produkuje více, než ho ty půjčky stojí? Ministr financí tvrdí, že ano. Pravice, že ne. Jinak, ten dluh představuje cca 70 tis. Kč na osobu. Pokud vám osobně vadí, dejte si tuto částku do dobrého finančního domu a budete mít klid, že nikomu nic nedlužíte. Shrnuto: Argumentovat zadlužeností bez doložení přesnými čísly se mi jeví být nerelevantní, od politiků hloupé.
Optimista, 9.2.2006 12:38

Re: K článku

Pane Aleši P. - souhlasím s vašim hodnocením. Autor Pehe je podstatně výraznější, trefnější a hlavně politologicky vyanalyzovanější než napr. pravidelný přispěvatel do PSA p.Bohumil D.
Proč se např.diví někteří přispěvatelé konkrétně historickému přístupu při analýze souvislostí jevů a událostí? Vždyť Dubček byl na zač.90 let pojmem / i když i dle mého  názoru vyčpělým /, ale symbolem známým ve světě. Obdobně jako dnes ex - Havel. Domácí scéna / ani ja ho nemusím / , ale o to férovější se jeví přístup jeho dlouholetého hradního politologa p.Pehe, který dokáže uchopit problém za základní součást " řetěze " a celou ji "rozplést ".O to dnes jde. Ne o utápění a rozptylování pozornosti občanů ne denní půtky politiků napříč politickým spektrem .
vepe 9.2.2006 12:36

Koho tedy volit?

Článek jen znovu zopakoval obecně známé skutečnosti naší politické scény. Pokud si na jeho základě stále ještě nejste schopni vybrat, navrhuji použít mnou vícekráte použitý systém - najít stranu, která nejméně škodí.
V době, kdy se na pol. scéně pohyboval Josef Lux, který nám všem ukázal, že slušnost lze používat i v politice a že i bez politických zkušeností lze dělat pro nás všechny dobrou politiku (i když připouštím, že v začátcích jeho kariéry se mu vše ne zcela povedlo), o čemž svědčí i označení, kterým jej jeho tehdejší partneři častovali.....černokabátník, had a jistě si vzpomenete i na další. O to víc mne pak šokovala prohlášení týchž lidí na jeho pohřbu! Najednou jej všichni jednomyslně označili za nejvýraznější osobnost české politiky a prohlášení, že takových by u nás mělo být co nejvíce.
Mají však patrně krátkou paměť, neboť i nadále se všichni chovali stejně a nikdo z nich se takovou osobností nestal. Jeho nástupci v čele KDU-ČSL se chovají v rámci svých možností jako pokračovatelé politiky, kterou J. Lux uvedl do praxe - práce pro obecný prospěch. Naštěstí naše politická scéna není tak jednoznačně orientována, a vláda jen jedné strany snad nenastane a KDU-ČSL tak i po volbách bude tou stranou, která bude vítěznou stranu držet v mezích rozumu.
 
Ladislav N. 9.2.2006 12:35

"...ODS dostala šanci k experimentům na začátku 90. let s výsledky, které známe. Dopadlo by to tentokrát lépe? ČSSD měla během svého vládnutí světlé i černé okamžiky, ale celkově je její ekonomická politika úspěšná...."

Jestli tohle má být objektivní pohled na problémy, které řešily vlády ODS a později ČSSD, pak Jiří Pehe je stejně dobrý politolog, jako předseda Sněmovy Zaorálek ekonom. Takhle od pasu střílet "ekonomické úspěchy či neúspěchy" bez porovnání rozsahu úkolů, které byly před jednotlivé vlády postaveny v konkrétním období, může jenom člověk ekonomií v životě nezasažený...
milan007 9.2.2006 12:34

Milé Pehe

Cituji "Zajímavým úkazem české politiky je skutečnost, že vedle velkého množství lidí, kteří nevědí koho volit, existují tvrdá jádra voličů (jakož i jejich mediálních mluvčích) jednotlivých stran, která se projevují vysokou mírou sektářství. Ať už udělají politici a politické strany, které tito voliči nepodporují, cokoliv, je to téměř vždy špatně."
KAŽDÝ SOUDÍ PODLE SEBE
Pavel 9.2.2006 12:30

Re: Re: Pehe - Veškrnův šašek

Zapomněl jsem dodat - JH také v rektu
kapitán 9.2.2006 12:22

Re: Kniha odhalila kampaň „premiéra Džordžína“

Kočku znám - schopnej komediant.
* 9.2.2006 12:20

Kniha odhalila kampaň „premiéra Džordžína“

"Birke vystoupil, hned na začátku, s razantním prohlášením, že je nutné najmout několik rowdies, kteří budou jezdit po předvolebních mítincích ODS a budou tam pokřikovat na Topolánka, že je darebák a tak dále. A taky by se mohli prát. Aby byl pořádný bugr a lidé brali ODS takovou, jaká skutečně je. Vlasta sdělil, že věc je zařízena přes kluky Kočkovy, kteří na tyto úkoly najali osmnáct frajerů, aby se po republice mohli střídat a nebylo to tak nápadné," stojí v knize.
MF DNES ve středu oslovila premiéra Jiřího Paroubka, jeho tajemníka Martina Vlastu i šéfa jeho kabinetu Jana Birkeho s otázkou, co říkají informacím v Žáčkově knize. Nikdo neodpověděl.
Jisté je, že tajemník Vlasta si ještě před vydáním knihy pozval Žáčka a vytýkal mu, že zradil důvěru a "ventiluje věci, které jsou částečně vytržené z kontextu". A také to, že mluvčí sociální demokracie Zbyněk Rýpar obvolával redakce, zda už knihu mají v rukou.
chef 9.2.2006 12:17

Re: Re: Re: Není to tak složité.

Je docela zajimave, jak se na nazory na nejakou vec mohou lisit. Ja bych rekl, ze jediny experiment, ktery prozivame, je tech 8 let CSSD. A tou stabilitou myslite to, ze si stat musi na sve fungovani opakovane pujcovat stovky miliard a pak to jeste vydavat za svuj uspech? Jak dlouho jeste muze takova "stabilita" trvat? Stat se nemuze chovat jinak nez vy nebo ja doma. Vlada CSSD + KSC tento trend pouze urychli. Ty ostatni veci ani nechci domyslet...
Vorda 9.2.2006 12:14

Re: Spoluobčané promiňte, ale nevím koho volit.

Pane, a vy víte o zemi, kdy je ten dvoreček zaneřáděný méně? Já tedy ne! Opravdu si myslíte, že je to vlastnostmi Čechů? Není to všechno spíše vlastnost hospodářsko-politického systému? Není to spíše tím, že se přece jen u nás stále častěji věci rozkrývají?
Jirka 9.2.2006 12:10

Slušný stranický předseda

Po přečtení článku to téměř vypadá, že v této zemi není žádný slušný stranický předseda. Já však o jednom přeci jen vím. Jmenuje se Bursík!
Byg 9.2.2006 12:06

Re: Proc (ne)volit CSSD?

Poslední věta vašeho příspěvku je důležitá: "Bohužel ne hned..."
Obávám se totiž, že většina voličů (vlastně i dost politiků) nedohlédne dál než k příští výplatě a spousta ani tam ne. Někteří politici dohlédnou až k příštím volbám (čím jsou blíž, tím je jich pochopitelně více).
Ale politika je běh na dlouhou trať a je třeba mít vizi na desetiletí dopředu. Je třeba zavádět pravidla, která vydrží co nejdéle, tedy co nejobecnější a nejefektivnější. Neustálé zmatené novely zákonů, každoroční změny např. v daňovém systému jsou příklady jak to přesně nemá být.
Ale abych se vrátil - většina voličů asi bohužel nevidí dál a je jim jedno, resp. neuvědomují si, že jejich děti na to dojedou.
Vorda 9.2.2006 11:55

Re: Re: Není to tak složité.

Tak si klidně zvolte tu nestabilní, když si myslíte, že je to lepší. Já jen typuji, jak to bude. Jste dobře zapšklý, řekl bych. 
hodne neRath 9.2.2006 11:54

Re: Pane Pehe proč omýléte pořád dokola možná spolupráce??

no, Pehe se asi neboji.... bud dostane odpovidajici prebendy a nebo se zase odstehuje...
chef 9.2.2006 11:53

Proc (ne)volit CSSD?

Clanek si hraje na vyvazenou analyzu, ale ve skutecnosti by mel mit nadpis "Proc volit CSSD?" Bylo by to cestnejsi. Nema cenu hrat si na neco, co neni...
Je asi pravda, ze nemala cast volicu se orientuje na "osobnosti" a tak mohou bodovat ruzni Paroubkove, Rathove, Jandakove atd., kteri svuj kult  stavi na okazale show pro volice a demonstraci sily. Ve svetle tohoto MUSI vsichni ostatni, ridici se alespon elementarnimi demokratickymi postupy a neexhibuji, vypadat zakonite mene akceschopne.
Neobstoji ani argumenty o tom, ze pravice jiz jednou sanci dostala (v 90 tych letech) a neuspela. Tenkrat se behem relativne kratke doby udala spousta "revolucnich" zmen. Z dnesniho pohledu urcite ne vsechny dopadly 100%, ale neco se odstartovalo a neni nikde psano, ze by jine varianty musely dopadnou podstatne lepe. Kazda revoluce ma sve smutne hrdiny, u nas to byly ruzni Kozeni, Stehlikove atd., ale to prece neni duvod se nechat navzdy otravit. Navic bozi mlyny melou pomalu, ale jiste. To, co s nasi zemi dokazala  za dalsich 8 let udelat CSSD, je pak na uplne jinou diskuzi. Staci se rozhlednout okolo a o vecech trochu premyslet...
Svetovy ekonomicky trend smeruje od vyroby zbozi na poskytovani sluzeb. Nejlukrativnejsi obory vyzaduji vysoce kvalifikovane, vzdelane lidi. Jedina cesta k uspechu je vzdelani a pak sance jej vyuzit a prosadit se v ramci globalizovaneho sveta. Jako hrdy narod. Montazni haly na cokoliv jsou cesta uplne jinam.
Doufam, ze lide v cervnovych volbach odhlednou od vsech zastirajicich manevru a budou volit strany, ktere maji PROGRAM a VIZI. Pod timto pojem si nepredstavuji korumpovani statisicu Cechu teplymi mistecky ve statni sprave, dotovani flakacu a celkovy trend zaprdenosti a prumernosti.
Bude-li tady po volbach vladnou zase CSSD+KSCM, dojedeme na to vsichni. Bohuzel ne hned...
Byg 9.2.2006 11:40

Ještě poznámečka

Je to jen můj dojem, nebo článek vyznívá tak, jako že Paroubek a ČSSD jsou nejlepší volbou?
A taky mám z článku pocit, jako by pak Pehe neměl rád ODS. Ale to se mi určitě zdálo.
Venkovan 9.2.2006 11:26

Pane Pehe proč omýléte pořád dokola možná spolupráce??

Oranžovorudá koalice jede na plný plyn!!!!Soudruh premiér je velice schpný manipulátor,řekl bych že je schopný úplně všeho.Všude v demokratickém světě by desetina lapálií,které se objevují každý týden položila vládu!V Česku rostou preference partaje která je má na triku!Oranžovorudá koalice v pohodě kráčí k volebnímu vítěztví,ale rozhodně to nebude vítěztví pro občany této země.Hlavně dál ubezpečujte čtenáře,že se není třeba bát!
Byg 9.2.2006 11:20

V článku jsou i věci se kterými souhlasím. Tady je několik těch druhých II

"situace v zemi je v podstatě dobrá a potřebuje spíše rozumné korekce než radikální „reformy“" Ve které zemi? V ČR určitě situace dobrá není a radikální reformy potřebuje jako sůl.
"liberálně sociální program" zmíněný v článku je hezká věc. To přesně prosazuje ODS. Bohužel KSČSSD prosazují spíše "totalitně socialistický" program a žádná pravicová strana, která se nechce odepsat, toto nemůže po volbách podpořit.