18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Klausova věta

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JardaB 12.10.2009 10:09

Re: Tentokrát už jdeme skutečně do průseru II

Víte,Klaus nemusí mít vždy pravdu,ale to ještě neznamená,že když má jiný názor než Vy,tak jde hned o blbost.Tady na Psu jsou obvykle kategorická tvrzení a nadávky padají na toho,kdo má náhodou jiný názor.Ani právníci však nejsou jednotni v názoru,jak by dopadl případný soud v Lucemburgu.(viz nedělní debata )a tak kategorická tvrzení nejsou na místě.Kdo si může být naprosto jistý,jak by to dopadlo?Jste schopen vždy u nějaké kauzy předem říci,jak dopadne?

Pavel Urban 12.10.2009 11:13

Re: Tentokrát už jdeme skutečně do průseru II

Pokud je mi známo, Evropský soud už jednou v konkrétní kauze (Lichtensteini) rozhodl, že není oprávněn měnit výsledky druhé světové války. Ostatně pokud by takové oprávnění připustil, zadělal by si na pořádný průser. Evopa totiž nejsou jen Češi a Němci.

Může se stát, že nám soud nařídí zrušit Benešovy dekrety, což by bylo jen rozumné. Poláci zrušili analogické zákony už dávno, aniž si toho kdo všiml.

Pokud se Česká republika někdy skutečně dostane v této věci pod citelný tlak, pak nepůjde o soudní rozhodnutí, ale o politický tlak. Nikdo nám nebude nic přímo nařizovat, ale budeme neustále vystavováni situacím, abychom sami rádi museli uznat, že tenhle problém se má řešit. Aby k tomu došlo, musí si sudetští Němci najít v Evropě spojence, které v Německu nenajdou. Aby si je našli, musí se stát "evropským" problémem, a v tom jim Klaus vychází maximálně vstříc (je pravda, že není první).

Otázka (ne)existence právních záruk pak bude samozřejmě irevalentní. Půjde přece o politiku, ne o právo. My ovšem problém v politice nevidíme, neboť zcela samozřejmě předpokládáme, že kdo není Němec, bude v této věci stát na naši straně.

JardaB 12.10.2009 14:21

Re: Tentokrát už jdeme skutečně do průseru II

Pokud by mělo dojít k tomuto katastrofickému scénáři,tak by bylo lepší nevstupovat do EU.Tam,kde platí politická rozhodnutí a né právo,tomu je lépe se vyhnout.

děteněkam 12.10.2009 10:38

Re: Tentokrát už jdeme skutečně do průseru II

Drobná otázka: Co dělá blby z takových jako vy?

Pavel Urban 12.10.2009 11:02

Co dělá blby z takových jako já ?

Zajímavá otázka. Rád bych na ni odpověděl, ale nevím, proč konkrétně mě považujete za blba.

Marat 12.10.2009 12:27

Re: Co dělá blby z takových jako já ?

Protože ten "děteněkam " je blb přímo výstavní. Je takový blb, že ani není sto pochopit že je blb.

Pavel Urban 12.10.2009 8:46

Tentokrát už jdeme skutečně do průseru

Jan Bartoň má pravdu v tom, že Václav Klaus ve svém druhém funkčním období naplno rozvinul své vlastnosti. Vlastnosti, díky nímž byl schopným premiérem i předsedou politické strany a díky nimž se nikdy neměl stát českým prezidentem.

Pokud Václav Klaus odkládal podpis Lisabonské smlouvy pod tou či onou záminkou, byla to jen obstrukce. Pokud dává najevo, že je ji ochoten podepsat za jistých podmínek, pak už dělá politiku, která je v rozporu s rozhodnutím vlády i parlamentu. A to by český prezident dělat neměl.

A když už ji tedy dělá, měl s tímto konkrétním požadavkem vystoupit hned na začátku a ne až teď, kdy je jeho podpis poslední překážkou k ratifikaci. To je krajně neseriózní. Z pohledu zahraničí je namístě otázka, zda má vůbec cenu s Čechy o něčem jednat, když ani není jasné, kdo vlastně v této zemi dělá zahraniční politiku.

Že se činitelé EU nedokáží vzchopit k "ráznému odporu" ? Jenže takhle se politika na úrovni EU nedělá. Tady se jedná a vyjednává, "rázná" gesta jsou spíše projevem buranství. To ještě není takový problém; ale to, co udělal český prezident je krajně neseriózní i v méně citlivém prostředí. Evropská politika se nemůže opřít o skutečné Evropany, je závislá na spolupráci evropských národů. Před Lisabonem i po něm. Ať už Klaus prosadí svoji či nikoli, napříště budeme bráni jako destruktivní živel, který by měl být ve společném zájmu držen co nejdále od důležitých rozhodnutí. A tohle - na rozdíl od "rázného odporu" vydrží mnohem déle. Deset let nebo i více. Tak dlouho budeme platit za svoji omezenost.

JardaB 12.10.2009 8:50

Re: Tentokrát už jdeme skutečně do průseru

Je pravdou,že je to v rozporu s rozhodnutím vlády a perlamentu.Ale jste si jistý,že tyto instituce rozhodly v souladu s názorem národa?Tady si nejsem jistý,jak by dopadlo referendum.A teď rozhodujte,kdo má pravdu.

Pavel Urban 12.10.2009 9:42

O to tady nejde

Ať je názor národa, jaký chce, ať by referendum dopadlo, jak chce, je to náš vnitřní problém. Z pohledu zahraničí platí, že legimní instituce rozhodly tak, jak rozhodly a mělo by to tedy platit. Pokud se nedokážeme dohodnout, kdo má vlastně ten "názor národa" vyjadřovat (jakkoli souhlasím, že o věci mělo proběhnout referendum), pak není jasné, kdo vlastně v České republice dělá zahraniční politiku a s kým jednat. Sílu, se kterou nelze jednat, protože není s kým pak bude každý rozumný evropský politik držet od skutečného rozhodování co nejdál. Kromě případů, kdy bude mít zájem toto rozhodnutí podminovat. Pokud od EU čekáme také něco pozitivního (počínaje evropskými fondy), pak pověst destruktivního živlu nemusí být zrovna nejlepší.

JardaB 12.10.2009 10:01

Re: O to tady nejde

S tím souhlasím.Ale nedával bych vinu pouze Klausovi,ale celé politické representaci.Ta se není schopna dohodnout ,ani když jde o republiku.Stále hrají svoji hru,kdo se dostane k "lízu".V tomto sporu,i když to není úplně čisté,bych se přikláněl ke Klausovi.Ať už myslíme cokoliv o tom,co ho k tomu vede,je pro mne lepší mít nějakou záruku.Když původně Francie odmítla LS,tak kolem toho nebyl takový cirkus.Na Sarkozyho by si nikdo nic nedovolil.

Pavel Urban 12.10.2009 11:21

Jenže v případě Francie to nebyl jen Sarkozy

Francouzi odmítli evropskou ústavu v referendu, mj. i proto, aby naštvali nepopulárního prezidenta, který naopak euroústavu chtěl. To je legitimní a nikdo to nezpochybňoval. Pokud by LS odmítl český parlament, bylo by to rovněž legitimní. A šéfové EU bu buď pokračovali ve vyjednávání nebo dali LS k ledu a hledali jiný způsob, jak dát Evropě ústavu de facto.

Tohle je ale soukromá válka Václava Klause. A co je nejhorší, se svým požadavkem přišel až na poslední chvíli, kdy už bylo vše dojednané. To se v seriózním byznysu ani v seriózní politice nedělá, a můžete mít stokrát pravdu.

JardaB 12.10.2009 11:28

Re: Jenže v případě Francie to nebyl jen Sarkozy

A propos-co je to seriozní politika?Kde se praktikuje?To jen na odlehčení.Já s Vámi souhlasím,ale jestli jste Urban novinář,tak jistě Vaše zásoba slov bude taková,že nemusíte při diskusi používat slovo "blbost."Lze se vyjádřit kultivovaněji,když kritizuji jiný názor.Hrubá slova do SERIOZNÍ debaty nepatří.

Pavel Urban 12.10.2009 11:49

Dobrá, když chcete

Tohle může být horší, než blbost. To může být chyba.

JardaB 12.10.2009 14:17

Re: Dobrá, když chcete

Chybovat je lidské.Dělat blbosti ? S tím slovníkem jsem Vás přecenil.

Petr Kohout 12.10.2009 7:57

Pokud někdo (Evropská unie) mi už uvazuje na krk obojek a

chystá si bič (v EU budeme závidět svobodu černochů na amerických bavlníkových plantážích), pak posledního politika, který nás brání (po tom, co mě osobně jakožto voliče ZRADIL pan Topolánek - ve volební kampani totiž sliboval zamítnutí Lisabonské smlouvy), musím milovat.

Raul 12.10.2009 8:25

Re: Pokud někdo (Evropská unie) mi už uvazuje na krk obojek a

Naposledy byl milován J.V.Stalin. 

JardaB 12.10.2009 8:34

Re: Pokud někdo (Evropská unie) mi už uvazuje na krk obojek a

Myslíte,že je situace na vtipkování?

ta 12.10.2009 8:31

Re: Pokud někdo (Evropská unie) mi už uvazuje na krk obojek a

Milování bych si nechal pro ženy.

Aleš 12.10.2009 7:54

bravo pane Bartoni,

vaše pochopení pro demokracii je stále viděno optikou socialismu. Jaké má Evropa možnosti, když  Češi ukazují, jací jsou to nesvorní chasníci, neschopní DOHODY DOMA,ona neví  CO VLASTNĚ  ĆEŠI CHTĚJÍ!. PROTOŽE DODNES, TO JEST V DOBĚ, KDYŽ UŽ VŠICHNI OSTATNÍ PODEPSALI  ls SVOJE PŘIPOMÍNKY K LS ćr NEUPLATNILI A TO JE TEN NÁŠ PRŮSER!!!   CCA 60% veřejnosti, více jak dvě třetiny obou komor parlamentu a všechny politické strany jsou  pro podepsání, ale jeden hradní monarcha z  nás v kauze LS dělá  partnera, který neví co chce a to je ten průser největší!!   A zaštitovat se jako komunisté Benešovýmni dekrety , to je  jen vrcholek českého kocourkova!!  Co je demokratického, když president se svou poznámkou, včera jsme slyšeli , že ji neuplatnil ani při projednávání LS u ÚS , čeká až za minutu dvanáct.Není divné, že s lidmi vyšich myšlenkových pochodů nemáme v Evropě co dělat a spojenectví se Srbskem a Ukrajinou a Ruskem by nám vyhovovalo mnohem lépe!!!

 

 

Petr Kohout 12.10.2009 7:59

Re: bravo pane Bartoni,

1) pro přijetí Lisabonské smlouvy referendem je zapotřebí souhlas 3/5 VŠECH voličů (tj. stejně, jako v Parlamentu).

2) jestli je opravdu 60% obyvatel pro, tak proč se všichni, kteří si už rozdělili bruselská koryta, referendu tak zoufale brání. A nejen referendu, i volbám (viz zmaření voleb ústavním soudem).

Fialka 12.10.2009 8:17

Re: bravo pane Bartoni,

Aleši, kde máte těch 60% ! "Poslední modelové hllasování na Primě ukázalo, že vetšina podporuje pezidenta v jeho úsilí! PRůser je, že takoví jako Vy nejste snad vůvec Češi, nebo jen u Čechů žijet. Že ještě v Česku žijete,??  Prodejte co máte. upaujte do světa, do té země zaslíbené, jistě Vás tam čekají lepší lidé a zářné zítřky, ne takovi chasnici jako Češi. Přejeme Vám hodně úspěchu ! Nechte nám tady to Vámi poplivané Česko, nebudete tady chybět! 

ta 12.10.2009 8:31

Re: bravo pane Bartoni,

Ano, my (Fialka) budeme rozhodovat, kdo je správný Čech!

jirkammm 12.10.2009 9:03

Re: bravo pane Bartoni,

Kdo neskáče, teda kdo není s Klausem, není Čech, teď jste se vy, klausohujeři konečně odkopali... ještě by to chtělo zvolat "Nic než národ"

PROKOP BUBEN 12.10.2009 7:44

NO ANO

EU má už definitivně Klause za sebestředného, úskočného magora, takže je na občanech této země, zda budou setrvale rukojmími takového to individua.....

Tx 12.10.2009 7:40

Mám dojem,

že situace kolem LS vypovídá o deficitu demokracie v EU víc než všechny dokumenty. Bylo řečeno, že musí být schválena ve všech zemích, jinak neplatí. Irsko bylo těžce masírováno a uplaceno výjimkami, aby si referendum zopakovalo. No... prosím, s odřenými zády. Moc by mne zajímalo, co by se stalo, kdyby to Irové i přes veškerou masáž zařízli. Hlasovali by potřetí? Když český president využívá svého ústavního práva (dle ústavy ČESKÉ republiky a nechce podepsat pro nás nepříliš výhodnou smlouvu, je nám vyhrožováno vyloučením, přemýšlejí, jak ho odvolat atd. Tedy vyloženě diktátorský nátlak. Tady se stále pletou 2 pojmy: protievropský (tedy proti EU) a proti LS. To ovšem není totéž. Dokonce i Špidla na dotaz novináře, co by se stalo, kdyby LS padla odpověděl: nic zvláštního. EU by fungovala jako dosud ba základě smluv z Nice a Říma. P. Klaus tedy není proti EU, ale jen proti LS, která silně omezuje vliv menších států a podporuje vliv velkých (zvl. Německa a Francie).

PROKOP BUBEN 12.10.2009 7:51

Re: Mám dojem,

Klaus podle těží z tříštění společnosti a to již zcela bezostyšným způsobem....Pokud se nebudeme bránit jeho aktivitám, které jako obvykle při svých slibech popíral, budeme ve světě za úplné idioty.....Není asi proti EU, jako není proti globálnímu oteplování......Jeho chorobný neronovský syndrom snad už nezná hranic....

ok 12.10.2009 7:35

až se Klaus prohlásí faraonem

až se Klaus prohlásí faraonem, konečně pochopíme, o co mu jde ;-D;-D;-D

jirkammm 12.10.2009 9:01

Re: až se Klaus prohlásí faraonem

Teď královnou jsem já

a hold mi vzdává Řím

Kirken 12.10.2009 7:32

Bombáá

Autor vyplodil článek k zásadnímu tématu aniž řekl svůj názor. Od vás je třeba se učit, tohoto umění bude v nasí zglajchšaltované Evropě v bodoucnu velmi třeba...R^:-/

Berkowitz 12.10.2009 7:32

Podepsat LS?

Narcis Tunelovič Ješita, by měl podepsat LS, jelikož jedna z nových klauzulí v LS, umožňuje kdykoliv vystoupit z EU!  Ale náš Narcisek chce být jediným kohoutem na hnojišti, zvaného ČR.