29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Klaus by se bez ODS obešel

Účastníci bleskových anket na internetových stránkách tří předních českých deníků mají jasno – Václava Klause by do Evropského parlamentu nevolili. Z čehož se ovšem vyvozovat nic nedá. A třebaže je momentální postavení ex-prezidenta u veřejnosti pošramocené, hlavně kvůli novoroční amnestii, jeho případná kandidatura by rozhodně nebyla bez šancí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mrázek 9.8.2013 11:17

Podepisuji a děkuji za přesnou formulaci

Hledání klíče pod lampou je momentálně "usnadněno" novým zdrojem světla, úspornou žárovkou, takže hledající mají výmluvu, proč nenacházejí....o správném místě hledání raději nemluvě . Bobtnání úřadů EU má prý hledání učinit úspěšným ...

B. Rybák 27.3.2013 17:50

Re: ODS Klause nepotřebuje

To, že EU není schopno se stát "domovem" svých národů je bezpochyby pravda (dalo by se to říct i mnohem tvrději). Z toho ale vůbec nevyplývá, že by tou nejlepší momentální strategií byl pokus o útěk z něho. Oni se přece proti tomu pojistili a osamocený uprchlík nemá žádnou šanci. Musíme prostě hájit každý kousek své suverenity politické a navazovat co nejvíc hospodářských vztahů mimo EU abychom byli schopni využít nějaké momentální slabosti nové říše.

To, jak je to obtížné je snad nejlépe vidět z toho, že jediná politická síla, která by to u nás mohla realizovat je mohutnou členskou základnou posílená ODS.

Jinak tu za pár let budou vládnout EU-hujeři vybavení snad i ústavní většinou a pak už nebude pomoci (jak by jste chtěl z eu-hujerskou kolonou v zádech vystupovat z EU?)

B. Rybák 27.3.2013 17:30

Re: ODS Klause nepotřebuje

Smutná realita je bohužel taková, že v celé EU není parlamentní (vládní) strana, která by byla pravicovější než ODS. Souvisí to s tím, že je jedinou pravicovou stranou občanskou. Tradiční křesťansko-demokratické strany rychle upadají spolu s významem křesťanství a křesťanský humanismus rychle vyměňují za parazitismus socialistický.

V zemi v níž jsou masmédia zcela ovládána EU-hujery je její existence skoro zázrakem. Nedokážeme-li zachránit jedinou (a patrně poslední) stranu demokratického kapitalizmu, která má solidní členskou základnu (tím, že tu základnu podstatně rozšíříme) ztratíme jakoukoli politickou šanci. Strany, které se vejdou do jednoho autobusu jsou úplně k ničemu (v případě potřeby budou zkorumpovány).

Nezapomeňte, na to, že korupční moc EU-byrokratů je obrovská (zničili i "železnou lady"). A také na to, že jenom špatní "generálové" vedou svou "armádu" do každé (i předem ztracené) bitvy.

Osobně velmi pochybuji o tom, že by se V.K. nechal zatáhnout do místních "žabomyších válek" nebo do jejich EU-parlamentních forem. Ta hlavní bitva se celosvětově vede o idee demokratického kapitalizmu. O vítězství víry v lidskou svobodu v myslích co největšího počtu lidí, kteří musí být připraveni, až socialismus začne zase hnít. Tam je místo pro V.K., který se do toho jako soukromá osoba bude moci opřít naplno.

B. Rybák 27.3.2013 16:49

Re: Co V.K. nejvíc potřebuje je pozornost.

Zdá se, že jste konečně získal zkušenosti už i z psychiatrie. Moc se tomu nedivím. Jenom si nesmíte myslet, že diagnoza, kterou máte Vy, platí pro někoho jiného.

Až se budete mít čím pochlubit na své cestě ke smíru, tak se svěřte.

J. Matuška 27.3.2013 9:31

Re: ODS Klause nepotřebuje

Paní Varadinková, před chvílí jsem odpověděl panu Heinclovi. My tři jsme na jedné lodi. Unie mi nevoní, ale realitu vidím jinak. Včera VK opět naznačil, že být pouhým europoslancem je pro něho málo. Kdysi jsem spoléhal na Ganleyho, že povede hnutí Libertas v celé EU a vyhraje. Povedlo se mu první irské referendum, ale nakonec potupně skončil, ani doma tím poslancem zvolený nebyl.

Spoléhám na Václava Klause. Doufám, že to, co víme my, amatérští politilogové, ví také. A říkám jednoznačně, že budu volit Klause. Uvidím, jestli to bude pod hlavičkou ODS, nebo jinak. A uvítal bych, aby to rozhodnutí padlo co nejdříve. Volby budou za chvíli... bunga bunga!

M. Varadinková 27.3.2013 0:01

Re: ODS Klause nepotřebuje

Moje důvody nejsou emocionální. Moje velmi negativní hodnocení Topolánka vychází z reality, jakou předvedl. Byl hloupým cvičeným medvědem, kterého si vodil na špagátě Kalousek. Neustále kálel do vlastního hnízda, neviděl si do huby, nedovedl předvídat důsledky svých slov a činů, kopal kolem sebe zcela nesmyslně, držel se zuby nehty koryta. Hrobařem ODS je v prvé řaděTopolánek. A to ani nemluvím o jeho Dalíkovi a nesčetných aférách (jako např. toskánská vila). A podrazu, který šil na Klause v prezidentské volbě.

Volit stranu, se kterou nesouhlasím a která opakovaně zrazuje své voliče, jen proto, aby můj hlas nepropadl, tu taktiku už jsem zavrhla, protože nikam nevede, jen udržuje neblahý status quo. Lepší je se nebát a volit podle přesvědčení

Aby jakákoliv strana mohla ovlivňovat dění v tomto státě, musí nejprve dostat dostatek hlasů od voličů. Pokud nevolíte z přesvědčení, ale jen ze strachu, a dělají to tak všichni, tak se to jejich přesvěčení nikdy neprosadí.

J. Kanioková 26.3.2013 20:30

Docela solidní odkaz

nejspíš i web - http://russeurope.hypotheses.org/987

M. Kosejk 26.3.2013 19:28

Re: ODS Klause nepotřebuje

Vy ani já nejsme měřítkem celé společnosti. A musím také konstatovat, že veškeré Vaše důvody - krom LS - jsou emocionálního charakteru.

A jestli nevolíte ODS, tak by mne zajímalo, jak pozitivně a skutečně ovlivňuje dění v tomto státě strana, kterou volíte - a zda-li jen nepřepouštíte propadlým hlasem moc čisté levici. Nechci odpověď, ale zamyšlení.

J. Heincl 26.3.2013 19:23

Re: ODS Klause nepotřebuje

Můžete tady nazývat politické strany sektami i nesektami a k ničemu rozumnému to nepovede. Zkusím uvést několik základních skutečností, které snad osvětlí podstatu problému. Členy a voliči Svobodných jsou lidé, kteří jsou přesvědčeni, že posun EU k realistické politice dobrovolného svazku národních států fungujících ve svobodném ekonomickém prostoru je nemožný kvůli tomu, že to za žádnou cenu nepřipustí současné vedení EU. Pak by se totiž ukázalo, že celá ohromná byrokracie EU je v lepším případě zbytečná a bylo by po důležitosti a po penězích. Politické nástroje jak obměnít vedení EU demokratickou cestou neexistují. Čili obroda EU je nemožná. Je to podobné jako v ODS, v jejímž čele stojí lidé, kteří budou jejím prostřednictvím tak dlouho ve svůj prospěch vysávat peníze z veřejných rozpočtů, až se jim jejich vysávací nástroj nadobro rozsype. Rovněž v ODS zřejmě není možné demokraticky dostat do jejího vedení nové a schopné lidi i když nástroje tu na rozdíl od EU jsou k dispozici. Asi už nemají dostatek slušných členů, kteří by byli schopni a ochotni něco podobného udělat.

M. Kosejk 26.3.2013 19:19

Re: Eurofederalismus, eurorealismus, euroskepticismus

Oprava: "že nepošlapává"

Sorry za překlepy. Tak jsem se smál tomu, že pan P. vlastně přiznává, že celou dobu všichni ti proevropští kalusobijci neměli pravdu. Protože tolik chce pomluvit Klause, že už ani neví, co píše.:)

M. Kosejk 26.3.2013 19:13

Re: Eurofederalismus, eurorealismus, euroskepticismus

Aha. Tak najednou neměli pravdu všichni ti euro-propagátoři, klausobijci?!  ČR se v EU rozpustí jako kostka cukru v kávě! To říkáte? Že nic nezměníme, že náš názor nic neznamená?!!  No, prostě klasický demagog Pavlovský. :)))

Ono se od přihlášky také dost změnilo. A poslední dobou výrazně. EU se už ani nenamáhá předstírat, že pošlapává svoje vlastní pravidla. Jak dlouho platila LS v původním znění? :))

Já se pomočím smíchy, pane P. :)))

M. Varadinková 26.3.2013 19:13

Re: ODS Klause nepotřebuje

To není kec, ale realita. Například já jsem takový volič. ODS jsme přestala volit kvůli Topolánkovu ustavičnému lhaní a přetvářce (a neochotě spolustraníků ho odstavit včas, tedy nejpozději po krajských volbách 2008). Kvůli ideové bezobsažnosti. Kvůli schválení Lisabonské smlouvy.

U Nečase jsem na chvíli doufala, že to třeba změní, ale nestalo se. Je na to příliš velký slaboch a taky příliš ideově rozplizlý. Víc sociální inženýr než pravicový člověk, který ctí svobodu jednotlivce. Prostě ODS je odepsaná strana, protože sama nevěří principům, na kterých byla založena. Jak o nich chce přesvědčovat voliče?

M. Kosejk 26.3.2013 18:59

Re: ODS Klause nepotřebuje

Jak neoslovil nikoho? Veho volební zisky byly násobky Nečase. Namydlili mu schody, i když neměl zas sebou tolik volebních porážek - a tak krutých, jako zažil Nečas. Dojel na jiné věci. Přenechal moc regionům, které si z ODS udělaly penězovody. V době, kdy mezi lidmi existovala fáma, že politici z regionů jsou slušnější, tak pravá korupce šla právě od regionů. A pořád to platí. Tam nejsou světla reflektorů kamer, ale jen ochočení novináříčci na částečné úvazky, co blahem tečou, že můžou dělat rozhovor se starostou. Dojel na bezvýchodnou situaci v PS. Dojel na svoje chování.  Dojel na svoje koaliční partnery. Dojel na "loajalitu" svých poslanců. A nakonec ho odvolali za neexistující důvod.

Ale rozhodně ODS neopustili voliči kvůli nedostatečné pravicovosti. To je jen kec a ideologie.

M. Varadinková 26.3.2013 18:46

Re: ODS Klause nepotřebuje

Nutná reakce na sociální realitu bylo to, co dělal v 90. letech Klaus.

To, co dělal Topolánek, bylo pouhé chaotické populistické nadbíhání středovým (tedy stejně chaotickým) voličům. Ideová vyprázdněnost, se kterou nakonec neoslovil nikoho.

Kdo je přesvědčen o své pravdě, bude schopen o ní přesvědčovat i voliče. Kdo jim populisticky nadbíhá sem a tam, nakonec sám zabloudí. A to je přesně situace dnešní ODS.

Myslím, že po euroskeptické straně poptávka je, i když ropztýlená a nekonsolidovaná. A s dalším vývojem v EU (viz třeba Kypr) dál poroste.

P. Pavlovský 26.3.2013 18:39

Re: Eurofederalismus, eurorealismus, euroskepticismus

Když vstupuji do nějakého velkého klubu, kde budu pouze jedním z třiceti, navíc jedním z nejslabších, musím přijmout jeho pravidla a ne si myslet, že klub přijme ta má.

Věděl V. Klaus při našem vstupu, že pravidla EU nedokáže změnit? Nebo si myslel, že to dokáže? Vždyť to nedokázala ani GB, jinak by teď neuvažovala o vystoupení!

P. Pavlovský 26.3.2013 18:30

A jaký postoj k tomu tehdy zaujal ON,

který tehdy "reprezentoval stát navenek"?

J. Václavíková 26.3.2013 17:50

Je celkem jedno, jestli se obejde ODS bez Klause nebo Klaus bez ODS, hlavní je, že se bez něj už obejdou lidi.

M. Kosejk 26.3.2013 17:26

Re: ODS Klause nepotřebuje

Jenže to, co hlásá pan Mach, je natolik mimo sociální a politickou realitu tohoto státu, že kompromis by byl nutností. Jenže pan Mach ve svém radikalismu už předem vyloučil možnost jakéhokoli kompromisu  - a to se ta jeho partaj ještě ani nepřiblížila hranici vstupu do PS.

A "rozkračování" ODS? Nutná reakce na sociální realitu. Vyčítám Topolákovi spoustu věcí. Ale tohle ne. V tomhle byl realista, který měl ponětí, jak je to s množstvím pravicových voličů v ČR - tj. bídné, naplnili by jeden vesnický sál, kdyby se v něm sešli všichni čeští pravičáci. Bez toho rozkročení by ODS jen předala moc levici na věčné časy.

Myslím, že základním znakem konzervativce je realismus. A hlásání pravičáctví v ČR bez pravicových voličů je jen ideologický pravicový idealismus, který přináší opak toho, co hlásá - tj. vládu čisté levice. 

M. Varadinková 26.3.2013 17:03

Re: ODS Klause nepotřebuje

Mně Svobodní naštvali tím, že nedokázali sehnat podpisy na Jaklovu kandidaturu na prezidenta. Přitom to byla šance, díky které se mohli zviditelnit a dát o sobě vědět, že existují.

Jinak to, že si Mach stojí na svém, vidím jako plus. Mnohem víc mi vadí opačná věc, tedy jakýsi "dopředný kompromis" (neboli kalhoty stažené kilometry před brodem), který rozmlží a zastře původní ideovou pozici (nebo spíš zastře to, že třeba ani žádná nebyla). Typicky např. tzv. "rozkračování ODS".

Prostě by mělo být v každé chvíli jasné: tady stále pevně stojíme my (a nikam z této pozice neukračujeme) a tento konkrétní krok je dočasný ústupek našim momentálním koaličním partnerům. Ve chvíli, kdy se ten úkrok udělá již předem, takže tím  vznikne nová, již kompromisnická výchozí pozice, tak ta strana přestává být pro voliče čitelnou. A přesně to se přihodilo ODS. Teď marně hledá, kdeže to vlastně původně stála, než se začala rozkračovat do "pravdoláskova", ale volič už jí to neuvěří.  Doslova by se dalo říct, že ta opuštěná ideová pozice mluví jako ta země: Opustíš-li mne, nezahynu, opustíš-li mne, zahyneš!

J. Vyhnalík 26.3.2013 16:51

Re: Eurofederalismus, eurorealismus, euroskepticismus

Tady se jistě shodneme, jak pokud jde o Británii, tak pokud jde o ČR, Slovensko a další země v podobné situaci.

J. Kanioková 26.3.2013 16:49

Přesně... nejdříve bytelné základy,

aby v nich nebyly žádné trhlinky, aby se do nich nedostávala voda. A dimenzovat je na zátěž, u které je nutné si nejdřív předem dobře ujasnit, co ji bude tvořit, co od ní tudeme potřebovat, jaká rizika mohou hrozit..

Otcové sjednocené Evropy, naivní snílci, to vzali od konce. S vírou, že to projde nějak jako v Americe. Že tady vznikne evropský národ nějak samozřejmě, nějak podobně (a líp) jako americký národ. Jenže Američané jsou národ imigrantů. Přistěhovalců, na "prázdný" rozsáhlý kontinent. To Evropani nejsou, nebo ne už dlouhá staletí. Zde jsou národy i s tisíciletou historií.

J. Vyhnalík 26.3.2013 16:48

Re: Eurofederalismus, eurorealismus, euroskepticismus

VK podával přihlášku do EU a chápe, že členství v EU je pro ČR, jako malou exportně orientovanou ekonomiku nezbytností. Zároveň však vždy kritizoval chyby jako bylo urychlené zavádění eura v zemích, které na ně nebyly zralé, silové prosazování ekonomických nesmyslů podvazujících konkurenceschopnost (garantované dotace OZE, energetické štítky, greening, protekcionismem chráněné dotace atd.).

Pokud jde o analogii se Slovenskem, máte pravdu pouze částečně. Slovensko chtělo faktickou politickou samostatnost včetně ekonomiky, ovšem s pojistkou v ČNB. Nakonec rozdělení přineslo výhody oběma stranám. Politici se mohou dohadovat o konkrétních ekonomických problémech a nemusejí ztrácet čas debatami o pomlčce.

EU na to jde obráceně. Protože se bojí neproduktivních debat o pomlčkách (ty by byly opravdu smrtící), tak je fakticky zakázalo. Jednotu válcuje silou centrálního bruselského rozhodování a sází na to, že obyvatelé členských států do toho nijak zasahovat nemohou. Přitom v Bruseli dnes vzniká naprostá většina zákonných norem platných ve všech zemích EU. Ti, kdo tyto normy přijímají ovšem mají pouze velmi volnou zpětnou vazbu a fakticky nulovou politickou odpovědnost. Bohužel EU je v ekonomické krizi a není náhodou, že EU krize postihuje zdaleka nejvíce. Všechny rozhodnutí EU by se měla posuzovat podle kritérií, zda posilují efektivitu a konkurenceschopnost Evropy nebo zda je oslabují. Z tohoto pohledu by naprostá většina sociálněinženýrských projektů EU měla být co nejdříve zastavena. V opačném případě bude stagnace a zaostávání Evropy pokračovat.

M. Kosejk 26.3.2013 16:46

Re: Eurofederalismus, eurorealismus, euroskepticismus

No, ona taky ta Británie je v úplně jiné pozici než ČR -ekonomicky, historicky, sociálně, mocensky, geopoliticky....

A možná to vystoupení by pro ní bylo nejlepším krokem.

M. Kosejk 26.3.2013 16:43

Re: Eurofederalismus, eurorealismus, euroskepticismus

Ale prd. Jde o to, že novináři citují jen ty nejsilnější názory. Klaus vemi často říká/píše, že není proti EU, ale proti současné koncepci Bruselu a spol. Ale to by ho někdo musel taky poslouchat. A co já vím, tak pro novináře i tupany (což se vzájemně nevylučuje) je snažší tvrdit, Klaus je proti EU. A tečka.

Si vzpomínám na vtipný rozhovor s ministrem Julínkem, kde mu novinář spílal, že nevysvětluje reformu, ale že se soustředí pouze na poplatky. A co na to bylo vtipné? Vtipné bylo, že první otázka novináře v tomto rozhovoru mířila na poplatky.

OVM také není nic jiného, než snaha vytáhnout z politiků nějaký "skandální názor". To úplně můžete vidět, jak Moravec ty politiky tlačí k nějakému radikálnímu prohlášení. Aby bylo "o čem zítra mluvit" .)

M. Kosejk 26.3.2013 16:33

Re: ODS Klause nepotřebuje

No, oxymoronem je i to, když se pravdou a láskou zaštiťují ti, co rádi lžou a nanávidí jiné názory. A oximoronem může i být, když si slovo "svobodní" dají do názvu ti, kterým o svobodu vůbec nejde.

Já netvrdím, že je to věcí zrovna Svobodných, ale tvrdím, že i prolhaný a zlodějský parchant o sobě říká, že je "slušný člověk".

A mimochodem - ze strany pana Macha opravdu nemám dobrý pocit.

Jejich program počítá přímou demokracií - první důvod, proč raději budu volit ODS. Druhým důvodem je, že ta strana stejně nemá žádný voličský potenciál. Za dobu své existence nezaznamenala žádný progres - co se týká nárůstu voličů, i co se týká stranických osobností. A třetím důvodem, proč je volit nebudu, je, že panu Machovi nevěřím. Nevěřím, že by dokázal přistoupit na politický kompromis. A nevěřím ani v jeho "vzdušné zámky", na kterých staví program strany  - sociální realitu nevojebete, i když si to Mach myslí.

J. Vyhnalík 26.3.2013 16:24

Re: Eurofederalismus, eurorealismus, euroskepticismus

JJ souhlasím. Problém je jednak v tom, že takový Farage to vidí jinak a chce vystoupení Británie. Jednak jde o to, že lidé se neradi vracejí a politici ještě méně. Pokud by přistoupili na myšlenku návratu, přiznali by chybu a to by je stálo politickou kariéru. Ne, že by mi jich bylo líto, ale realisticky to vidím jako velmi obtížně prosaditelné.

P. Scheck 26.3.2013 16:23

Re: Eurofederalismus, eurorealismus, euroskepticismus

Pokud je to tak, jak říkáte, pane Vyhnalíku, potom Klaus nějak zapomíná zdůrazňovat to pozitivní, co jste o jeho postoji napsal. Kdokoliv hodí na EU jakoukoli špínu, vždy je od něj velmi chválen. Ale v rámci jeho "pevných názorů" možná bude brzo mluvit jako vy a vzpomene si, že je třeba akcentovat i kladné stránky.

Jen aby to nebylo jak postoj Slováků za dělení Československa.

Tedy: " My sa nechceme delit, ale chceme Mečiara!" Jedno s druhým prostě nebylo možné. Jinak řečeno, sójový Fernet  prostě nevyrobíte, i když to bude mít stejnou barvu a stejný obsah alkoholu....

M. Kosejk 26.3.2013 16:19

Re: Eurofederalismus, eurorealismus, euroskepticismus

viděl :)

J. Kanioková 26.3.2013 16:16

Dobře jste to pojmenoval..

J. Kanioková 26.3.2013 16:14

V OSN hlasovala ČR i proti Izraeli

 Zpráva o tom, že ČR hlasovala dne 29.11. v OSN "proti Palestině", se v médiích rozšířila rychle. Jak už to bývá, nedověděli jsme se, jak přesně zněla rezoluce Valného shromáždění OSN, ani to, jak vypadalo hlasování ČR v ostatních případech týkajících se Izraele.

29.11., bylo na pořadu hlasování o Palestině, přičemž v programu bylo celkem sedm návrhů rezolucí. Mediálně nejznámější je to první, o palestinské státnosti. Zástupce ČR mluvil, dle záznamu, po hlasování, na vysvětlení svého postoje. Tvrdil(a), že ČR hlasuje proti návrhu, protože je pro přímé jednání.

Nicméně dalších šest rezolucí přišlo na řadu 30.11.: o mandátu výboru OSN pro nezcizitelná práva palestinského lidu, o potvrzení mandátu divize pro palestinská práva v sekretariátu OSN, o zvláštním informačním programu o Palestině v sekretariátu OSN, o mírovém řešení palestinské otázky, o okupovaných Golanských výšinách a o okupovaném Jeruzalémě.

Tady se ČR při prvním hlasování zdržela, ale pak hlasovala ve všech případech PRO návrh. Myslím, že každý, kdo choval dne předtím naději, že česká zahraniční politika je zásadová, musel nyní změnit názor.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-v-osn-hlasovala-cr-i-proti-izraeli-dy8-/p_zahranici.asp?c=A121205_220213_p_zahranici_wag