18.4.2024 | Svátek má Valérie


POLITIKA: Klaus by se bez ODS obešel

26.3.2013

Ke vstupu do europarlamentu by Klaus občanské demokraty asi nepotřeboval

Účastníci bleskových anket na internetových stránkách tří předních českých deníků mají jasno – Václava Klause by do Evropského parlamentu nevolili. Z čehož se ovšem vyvozovat nic nedá. A třebaže je momentální postavení ex-prezidenta u veřejnosti pošramocené, hlavně kvůli novoroční amnestii, jeho případná kandidatura by rozhodně nebyla bez šancí.

Ke Klausově euroskepsi má dost lidí blízko, a pokud účast při volbách do Bruselu viditelně nezesílí, stačilo by zřejmě, kdyby k urnám dorazili jeho neochvějní příznivci. Jinou věcí ovšem jsou očekávání, že Klaus v mnohahlavém plénu něco výrazněji ovlivní. I když si lze snadno představit, že by se v unijním parlamentu neztratil a dal by si záležet, aby byl slyšen a viděn. A víme také, že rád provokuje a je velmi zdatný diskutér. Britský europoslanec Andrew Duff, zastánce evropské integrace, nicméně řekl tento týden Hospodářským novinám, že by se v Bruselu Klausovy euroskeptické názory možná postupně mírnily.

A dodejme ještě – v projevu na rozloučenou exprezident prohlásil, že napříště nehodlá zůstat pouhým divákem, a to působilo, jako by spíš myslel na domácí dění. Vzájemně se to nevylučuje, ale z europarlamentu je na tuzemskou scénu přece jen relativně daleko.

Na zvěst o Klausově kandidatuře ihned zareagovala část politiků ODS. Šéf frakce občanských demokratů v europarlamentu Jan Zahradil se například domnívá, že by zakladatel strany měl figurovat na její kandidátce a on sám by mu na ní uvolnil prvou pozici. Čímž by se prý mohl Klausův vztah ke straně restartovat.

Samozřejmě, pokud by na to došlo, Klaus by asi až druhé místo na kandidátce neakceptoval. Ale pokud bude uvažovat o vstupu na europarlamentní půdu, poměrně snadno by se obešel i bez ODS, jen s nějakou jednoúčelově založenou iniciativou za jeho zvolení. A nebylo by ani třeba vysokých nákladů na kampaň. Exprezidentovo jméno má stále silný zvuk a média by si ho zaručeně dostatečně všímala.

Jinými slovy, Klaus potřebuje ODS asi méně než ona jeho. Ve volebních preferencích stále klesající strana, aktuálně až na čtvrté pozici s necelými devíti procenty, si od bližšího spojení s Klausem může skutečně slibovat otočku negativního trendu. Ale je to také dvojsečné: zvlášť někteří Klausovi nejvěrnější občanští demokraté jsou totiž nepochybně zdrojem úpadku voličské důvěryhodnosti.

A konec konců, čerstvý exprezident doposud sám zájem o Evropský parlament neprojevil. Třeba jen vypouštěním spekulační fámy vkládá pomyslný lakmusový papírek do zkumavky s tekutinou veřejného mínění.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6