15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Klaus by se bez ODS obešel

Účastníci bleskových anket na internetových stránkách tří předních českých deníků mají jasno – Václava Klause by do Evropského parlamentu nevolili. Z čehož se ovšem vyvozovat nic nedá. A třebaže je momentální postavení ex-prezidenta u veřejnosti pošramocené, hlavně kvůli novoroční amnestii, jeho případná kandidatura by rozhodně nebyla bez šancí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 26.3.2013 16:14

Re: Eurofederalismus, eurorealismus, euroskepticismus

Když ztratíte klíče, tak je nejlepší se vracet po stejné trase - až do bodu, kde jste je ještě naposled vidět. A s EU je to podobné.

A tím bodem, ke kterému bych já mířil, je doba, kdy cílem EU mělo být společenství suverénních států, které hospodářsky spolupracují - a mají mezi sebou privilegia ve věci pohybu občanů, peněz, zboží, pracovní síly a myšlenek. To byla reálná pozitivní koncepece, kterou by šlo naplnit - a pak případně na ní i stavět, když ji občané vezmou za svou, co se týká případné budoucí bližší integrace EU. Prostě stavět dům od základů - a ne od střechy.

P. Vaněk 26.3.2013 16:02

Re: Klaus pro EU

Přesné, bezvadné.

J. Kanioková 26.3.2013 15:51

.)))))

J. Kanioková 26.3.2013 15:49

Přesně..

J. Kanioková 26.3.2013 15:46

Naprostý souhlas..

J. Vyhnalík 26.3.2013 15:23

Re: Eurofederalismus, eurorealismus, euroskepticismus

To nesporně, ale pokud se ho nikdo zdárně nezhostí, dojde na druhý známý výrok Františka Palackého: "Byli jsme před Rakouskem, budeme i po něm." V takovém případě se realisté spojí se skeptiky, protože rekonstrukce EU se ukáže jako nemožná.

J. Boleslav 26.3.2013 15:15

Re: Eurofederalismus, eurorealismus, euroskepticismus

Obávám se, že se jedná o Sysifovský úkol.

P. Rada 26.3.2013 15:04

Re: Co V.K. nejvíc potřebuje je pozornost.

Pro pána Vyhnalíka a paní Varadinkovou dávám k úvaze, že nejen na NP se V.K. nejednou sám presentoval, svému lidu cosi přísahal a ze své pozice byl všem nutně na očích - a to dokonce v zahraničí kde nás presentoval jak tunelářskou a klimatologickou velmoc ... jen aby nebyl přehlížen. Věcně ale k ničemu pozitivnímu nepřispě a v závěru to korunoval amnestií podle svých představ.

Není to tedy z mé strany o lezení někomu do hlavy - ale o konstatování jevu kdy na hlavy všech se cosi opakovaně a hlasitě sypalo aniž to bylo očekáváno. Naopak na ekonomickou krizi v rpce 2008 tento taky rádobyekonom reagoval s půlročním zpožděním a nejprv tak, že se jedná o chřipku co zas sama přejde a až teprve po roce prohlášením, že to bude asi vleklejší. Kdo není ignorantem jaksi s povolání tak si musel klást otázky a hledal odpovědi.

Na něco odpovídá Koukolík v knize "Mocenská posedlost" http://www.kosmas.cz/knihy/153100/mocenska-posedlost/ na něco upozornili psychiatři ... http://www.fragmenty.cz/iz000807.html

J. Vyhnalík 26.3.2013 15:00

Eurofederalismus, eurorealismus, euroskepticismus

Jak autor článku, tak většina diskutujících automaticky označují Václava Klause za euroskeptika. Osobně to považuji za omyl. Za euroskeptika bych označil možná Nigela Farage, ale ani u něho by to nebylo přesné.

Euroskeptici jsou lidé, kteří by chtěli EU zrušit, nebo z ní vystoupit. Současnou EU ovládají eurofederalisté, kteří razí zásadu: "Čím více unifikace, tím lépe." Ovšem je naprosto legitimní názor, který, dle mého názoru vystihuje postoj Václava Klause, tedy "EU ano, ale takovou, aby efektivně urychlovala rozvoj a ne ho brzdila." Zatím si myslím, že jsme v podobné situaci, v jaké František Palacký vyslovil: "Kdyby Rakouska nebylo, museli bychom jej vytvořit v zájmu Evropy i lidstva..." a je v našem zájmu, aby to tak i zůstalo.

Současná EU mi připomíná starý vtip o hledání klíčů pod lampou, když jsme je ztratili v přilehlém parku. Federalizace je takovou lampou, okolo které se shromažďuje většina politiků a i když přinejmenším tuší, že tam ty klíče nejsou, nemají odvahu se pustit do tmy. Kritici EU to kritizují, ale i kdyby jejich hlas převážil, nebylo by zdaleka jasné, kde ten klíč hledat.

Před realistickými politiky stojí tedy obrovský úkol, srozumitelně zformulovat alternativní pojetí EU, schopné smysluplně oponovat federativnímu centralismu i primitivnímu secesionismu.

J. Vyhnalík 26.3.2013 14:40

Re: Už se nemůžu dočkat, až Václav Klaus řekne ANO!

Přemysl Sobotka Klausovi asi nikdy neodpustí, že ho nepodpořil coby presidentského kandidáta. Přitom právě Sobotka to byl, kdo ta rád oportunisticky podsekával politiku ODS.

R. Langer 26.3.2013 14:40

Re: Co V.K. nejvíc potřebuje je pozornost.

Pane Rado, jde to s vámi jaksi z kopce...

J. Vyhnalík 26.3.2013 14:35

Re: Co V.K. nejvíc potřebuje je pozornost.

Přesné!

P. Scheck 26.3.2013 14:10

Správné přirovnání

Už to zde uvedl pan Vydra. Klaus bude v Evropském parlamentu něco jako byl v tom našem Miroslav Sládek.

Bude zde určitě jistá malá část divokých zastánců s tím, že on je jediný, kdo má odvahu vše správně pojmenovat. A ta zcela drtivá většina jej bude považovat za postavičku alá Sládek.

Ale přiznejme si, že i Sládek měl občas pravdu, kterou řekl za mnohé, kteří potom raději jenom mlčky přihlíželi, než aby si to někde rozházeli. A že se "Míra" občas ztrapnil? No bóže...

Ale tenhle "Míra" bude zastupovat celou naši zemi a tak se na nás bude bohužel také pohlížet.

M. Varadinková 26.3.2013 13:15

Re: ODS Klause nepotřebuje

Proč sekta? "Sekta svobodných", to je přímo oxymoron. Protože princip sekty spočívá obvykle právě v potlačení svobody jednotlivce.

Jinak si myslím, že by se euroskeptické strany měly domluvit a postavit jednu kandidátku, v jejímž čele by stál Klaus. ODS by se mohla také pokorně připojit, pokud by chtěla. Ale nevím, jestli ODS je euroskepticklá nebo eurohujerská. Spíš to vidím na to druhé. Tím, že aktivně (a v rozporu se svým vlastním závazným usnesením a slibem voličům) pomohla prosadit Lisabon a že v tom odporu Klause nechala samotného, se totiž totálně zdiskreditovala. To samé s eurovalem.

Být na Klausově místě, tak v žádném případě se samotnou ODS do holportu nejdu a v žádném případě se nebudu doprošovat a podřizovat jejím mechanismům. Prostě někteří vybraní lidé z ODS by mohli být milostivě připuštěni na Klausovu kandidátku, ale o složení té kandidátky by měl rozhodovat Klaus a ne ODS. Dovedu si tam představit Fajmona a Strejčka, například. Ale ostatní odeesáci jsou vesměs eurohujeři nebo třtiny ve větru. Nevidím důvod, proč by pro takové lidi měl Klaus být výtahem k eurokorytu.

M. Varadinková 26.3.2013 13:14

Re: ODS Klause nepotřebuje

Proč sekta? "Sekta svobodných", to je přímo oxymoron. Protože princip sekty spočívá obvykle právě v potlačení svobody jednotlivce.

Jinak si myslím, že by se euroskeptické strany měly domluvit a postavit jednu kandidátku, v jejímž čele by stál Klaus. ODS  by se mohla také pokorně připojit, pokud by chtěla.  Ale nevím, jestli ODS je euroskepticklá nebo eurohujerská. Spíš to vidím na to druhé. Tím, že aktivně (a v rozporu se svým vlastním závazným usnesením a slibem voličům) pomohla prosadit Lisabon a že v tom odporu Klause nechala samotného, se totiž totálně zdiskreditovala. To samé s eurovalem.

 Být na Klausově místě, tak v žádném případě se samotnou  ODS do holportu nejdu a v žádném případě se nebudu doprošovat a podřizovat jejím mechanismům. Prostě někteří vybraní lidé z ODS by mohli být milostivě připuštěni na Klausovu kandidátku, ale o složení té kandidátky by měl rozhodovat Klaus a ne ODS. Dovedu si tam představit Fajmona a Strejčka, například. Ale ostatní odeesáci jsou vesměs eurohujeři nebo třtiny ve větru. Nevidím důvod, proč by pro takové lidi měl Klaus být výtahem k eurokorytu.

B. Mráz 26.3.2013 12:48

Re: K zamyšlení

Pane Pavloský, vy jste docela rozumný člověk, pokud nepíšete o Klausovi..

J. Matuška 26.3.2013 12:40

Re: ODS Klause nepotřebuje

Paní Varadinková, raději byste Klausovi radila kandidaturu za sektu Svobodných?

J. Maleček 26.3.2013 12:39

Klause v EP je třeba

i kdyby tam působil jen jako ďáblův advokát.

I kdybychom uznali, že nějaká forma projektu EU je správná a životaschopná, už jen to, že budou muset vyvracet Klausovy argumenty, potřebují někteří evropští politici jako prase drbání.

Není nic horšího než nechat je v jejich skleníku direktiv a směrnic, načež pak při střetu s realitou jen koukají. Jako teď na Kypru.

J. Matuška 26.3.2013 11:25

Už se nemůžu dočkat, až Václav Klaus řekne ANO!

Doufám, že "nás" bude napínat jenom na nezbytnou dobu. Je pravděpodobné, že to oznámení je vázáno na výsledek žaloby za velezradu u ÚS. Pokud by se rozhodl, že nebude kandidovat do Evropského parlamentu, těžce by mě zklamal. Uvítal bych, kdyby jednání s ODS dopadlo kladně. Řada vlivných poslanců aj. se vyjádřila ke kandidatuře pozitivně. Téměř osamocený zůstal senátor P. Sobotka. Překvapil mě. Po jeho debaklu ve volbách se měl poroučet ze všech stranických funkcí. /To, že se dopustil školácké chyby a vůbec do toho "klání" šel je neodpustitelné./ Pokud zvítězí názor senátora Sobotoky, utrpí ODS ve volbách do EP stejný debakl. O devíti poslancích se straně může jenom zdát. Jsem volič ODS, ale svůj hlas dám Klausovi. A určitě nebudu sám!

M. Varadinková 26.3.2013 10:54

Re: ODS Klause nepotřebuje

ODS nějakého "Klause" (tedy osobnost charismatickou a jasně ideově ukotvenou, která by oslovila voliče),  zoufale potřebuje. Ale tomuto Klausovi bych angažování se pro tuto ODS rozhodně nedoporučovala. ODS je dnes někde úplně jinde (a proto nevolitelná).

S. Trkola 26.3.2013 10:53

nic nového !!

Celý život ho platil stát  ,že by na stáří chtěl žít ze svého ,to by bylo pod jeho důstojnost ,i když má nahrabáno ,z našeho .Takoví lidé budou mít  i  málo hlíny na hrobě !!!

M. Varadinková 26.3.2013 10:47

Re: Co V.K. nejvíc potřebuje je pozornost.

Meditaci v ústraní potřebujete Vy sám, pane Rado, jako prase drbání. Protože kdybyste se usmířil sám se sebou,  neměl byste takové nutkání dělat výlety do cizích hlav a podsouvat jim své vlastní duševní rozpoložení, jak jste právě předvedl.

P. Han 26.3.2013 10:31

Re: Co V.K. nejvíc potřebuje je pozornost.

Koukám, že jste se globálně doteplil až ke Klausovi, váš odborný záběr narůstá.

J. Boleslav 26.3.2013 10:19

Re: K zamyšlení

Naprostý souhlas.

J. Boleslav 26.3.2013 10:17

Re: Klaus pro EU

Máte pravdu. Kdyby Klaus nebyl, musel by si ho p. Trhlík vymyslet. V poslední době mu ho ale zdá se začínám tady na NP přece jen trochu nahrazovat. :-)

J. Boleslav 26.3.2013 10:14

Re: Vždy měl zájem jen o zdravou integraci EU.

Ovara nám určitě čert dlužen byl, pomlouvač nepomlouvač.

J. Boleslav 26.3.2013 10:13

ODS Klause nepotřebuje

Klaus ODS taky ne.

F. Vejr 26.3.2013 9:55

Vždy měl zájem jen o zdravou integraci EU.

Faktem je, že kandidatůra a i zvolení Václava Klause do parlamentu EU by se značně zvýšila prestiž ECR, ale to je málo pro integraci. Slušel by mu jiný post. Že si to zaslouží jako první o tom není pochyb. Daleko více by se tím ale zvýšila prestiž ODS, neb pravicoví , ti nikdy nevymřou a je je pottřeba je jen rozmrazit, aby tu později nebyly zmrazeny fondy a úspory, neb máme na víc. Miloše vám, pomlouvačůn, byl čert dlužen.

P. Götze 26.3.2013 9:53

Re: Klaus pro EU

O lidech jako vy mne vzdy vyvstava ta otazka, proc vam tak lezi v zaludku? Je to ceska zavist, malost, zakomplexovanost, nebo jen normalni a neskodna hloupost? Napdalo vas nekdy proste Kluse pustit z hlavy, kdyz ho mate plny zuby a jednoduse ho ignorovat? I kdyz obavam se, ze pokud tady nebude Klaus, budete si muset najit nekoho jinyho, kdo muze za to, ze zrovna vy jste zrejme nic nedokazal a tudiz vam chybi neco tak zakladniho, jako je aspon zakladni davka sebeucty. Protoze tyhle nesmysly vesmes pisou pouze lidi, kteri si predevsim nevazi sami sebe.

P. Jášek 26.3.2013 9:50

Re: Oboustranné pomýlení!

Jde mi o instituci, ne o osobu!

Jako fór ale dobrý!