29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Klaus by se bez ODS obešel

Účastníci bleskových anket na internetových stránkách tří předních českých deníků mají jasno – Václava Klause by do Evropského parlamentu nevolili. Z čehož se ovšem vyvozovat nic nedá. A třebaže je momentální postavení ex-prezidenta u veřejnosti pošramocené, hlavně kvůli novoroční amnestii, jeho případná kandidatura by rozhodně nebyla bez šancí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 26.3.2013 17:26

Re: ODS Klause nepotřebuje

Jenže to, co hlásá pan Mach, je natolik mimo sociální a politickou realitu tohoto státu, že kompromis by byl nutností. Jenže pan Mach ve svém radikalismu už předem vyloučil možnost jakéhokoli kompromisu  - a to se ta jeho partaj ještě ani nepřiblížila hranici vstupu do PS.

A "rozkračování" ODS? Nutná reakce na sociální realitu. Vyčítám Topolákovi spoustu věcí. Ale tohle ne. V tomhle byl realista, který měl ponětí, jak je to s množstvím pravicových voličů v ČR - tj. bídné, naplnili by jeden vesnický sál, kdyby se v něm sešli všichni čeští pravičáci. Bez toho rozkročení by ODS jen předala moc levici na věčné časy.

Myslím, že základním znakem konzervativce je realismus. A hlásání pravičáctví v ČR bez pravicových voličů je jen ideologický pravicový idealismus, který přináší opak toho, co hlásá - tj. vládu čisté levice. 

M. Varadinková 26.3.2013 18:46

Re: ODS Klause nepotřebuje

Nutná reakce na sociální realitu bylo to, co dělal v 90. letech Klaus.

To, co dělal Topolánek, bylo pouhé chaotické populistické nadbíhání středovým (tedy stejně chaotickým) voličům. Ideová vyprázdněnost, se kterou nakonec neoslovil nikoho.

Kdo je přesvědčen o své pravdě, bude schopen o ní přesvědčovat i voliče. Kdo jim populisticky nadbíhá sem a tam, nakonec sám zabloudí. A to je přesně situace dnešní ODS.

Myslím, že po euroskeptické straně poptávka je, i když ropztýlená a nekonsolidovaná. A s dalším vývojem v EU (viz třeba Kypr) dál poroste.

M. Kosejk 26.3.2013 18:59

Re: ODS Klause nepotřebuje

Jak neoslovil nikoho? Veho volební zisky byly násobky Nečase. Namydlili mu schody, i když neměl zas sebou tolik volebních porážek - a tak krutých, jako zažil Nečas. Dojel na jiné věci. Přenechal moc regionům, které si z ODS udělaly penězovody. V době, kdy mezi lidmi existovala fáma, že politici z regionů jsou slušnější, tak pravá korupce šla právě od regionů. A pořád to platí. Tam nejsou světla reflektorů kamer, ale jen ochočení novináříčci na částečné úvazky, co blahem tečou, že můžou dělat rozhovor se starostou. Dojel na bezvýchodnou situaci v PS. Dojel na svoje chování.  Dojel na svoje koaliční partnery. Dojel na "loajalitu" svých poslanců. A nakonec ho odvolali za neexistující důvod.

Ale rozhodně ODS neopustili voliči kvůli nedostatečné pravicovosti. To je jen kec a ideologie.

M. Varadinková 26.3.2013 19:13

Re: ODS Klause nepotřebuje

To není kec, ale realita. Například já jsem takový volič. ODS jsme přestala volit kvůli Topolánkovu ustavičnému lhaní a přetvářce (a neochotě spolustraníků ho odstavit včas, tedy nejpozději po krajských volbách 2008). Kvůli ideové bezobsažnosti. Kvůli schválení Lisabonské smlouvy.

U Nečase jsem na chvíli doufala, že to třeba změní, ale nestalo se. Je na to příliš velký slaboch a taky příliš ideově rozplizlý. Víc sociální inženýr než pravicový člověk, který ctí svobodu jednotlivce. Prostě ODS je odepsaná strana, protože sama nevěří principům, na kterých byla založena. Jak o nich chce přesvědčovat voliče?

M. Kosejk 26.3.2013 19:28

Re: ODS Klause nepotřebuje

Vy ani já nejsme měřítkem celé společnosti. A musím také konstatovat, že veškeré Vaše důvody - krom LS - jsou emocionálního charakteru.

A jestli nevolíte ODS, tak by mne zajímalo, jak pozitivně a skutečně ovlivňuje dění v tomto státě strana, kterou volíte - a zda-li jen nepřepouštíte propadlým hlasem moc čisté levici. Nechci odpověď, ale zamyšlení.

M. Varadinková 27.3.2013 0:01

Re: ODS Klause nepotřebuje

Moje důvody nejsou emocionální. Moje velmi negativní hodnocení Topolánka vychází z reality, jakou předvedl. Byl hloupým cvičeným medvědem, kterého si vodil na špagátě Kalousek. Neustále kálel do vlastního hnízda, neviděl si do huby, nedovedl předvídat důsledky svých slov a činů, kopal kolem sebe zcela nesmyslně, držel se zuby nehty koryta. Hrobařem ODS je v prvé řaděTopolánek. A to ani nemluvím o jeho Dalíkovi a nesčetných aférách (jako např. toskánská vila). A podrazu, který šil na Klause v prezidentské volbě.

Volit stranu, se kterou nesouhlasím a která opakovaně zrazuje své voliče, jen proto, aby můj hlas nepropadl, tu taktiku už jsem zavrhla, protože nikam nevede, jen udržuje neblahý status quo. Lepší je se nebát a volit podle přesvědčení

Aby jakákoliv strana mohla ovlivňovat dění v tomto státě, musí nejprve dostat dostatek hlasů od voličů. Pokud nevolíte z přesvědčení, ale jen ze strachu, a dělají to tak všichni, tak se to jejich přesvěčení nikdy neprosadí.

J. Matuška 27.3.2013 9:31

Re: ODS Klause nepotřebuje

Paní Varadinková, před chvílí jsem odpověděl panu Heinclovi. My tři jsme na jedné lodi. Unie mi nevoní, ale realitu vidím jinak. Včera VK opět naznačil, že být pouhým europoslancem je pro něho málo. Kdysi jsem spoléhal na Ganleyho, že povede hnutí Libertas v celé EU a vyhraje. Povedlo se mu první irské referendum, ale nakonec potupně skončil, ani doma tím poslancem zvolený nebyl.

Spoléhám na Václava Klause. Doufám, že to, co víme my, amatérští politilogové, ví také. A říkám jednoznačně, že budu volit Klause. Uvidím, jestli to bude pod hlavičkou ODS, nebo jinak. A uvítal bych, aby to rozhodnutí padlo co nejdříve. Volby budou za chvíli... bunga bunga!

B. Rybák 27.3.2013 17:30

Re: ODS Klause nepotřebuje

Smutná realita je bohužel taková, že v celé EU není parlamentní (vládní) strana, která by byla pravicovější než ODS. Souvisí to s tím, že je jedinou pravicovou stranou občanskou. Tradiční křesťansko-demokratické strany rychle upadají spolu s významem křesťanství a křesťanský humanismus rychle vyměňují za parazitismus socialistický.

V zemi v níž jsou masmédia zcela ovládána EU-hujery je její existence skoro zázrakem. Nedokážeme-li zachránit jedinou (a patrně poslední) stranu demokratického kapitalizmu, která má solidní členskou základnu (tím, že tu základnu podstatně rozšíříme) ztratíme jakoukoli politickou šanci. Strany, které se vejdou do jednoho autobusu jsou úplně k ničemu (v případě potřeby budou zkorumpovány).

Nezapomeňte, na to, že korupční moc EU-byrokratů je obrovská (zničili i "železnou lady"). A také na to, že jenom špatní "generálové" vedou svou "armádu" do každé (i předem ztracené) bitvy.

Osobně velmi pochybuji o tom, že by se V.K. nechal zatáhnout do místních "žabomyších válek" nebo do jejich EU-parlamentních forem. Ta hlavní bitva se celosvětově vede o idee demokratického kapitalizmu. O vítězství víry v lidskou svobodu v myslích co největšího počtu lidí, kteří musí být připraveni, až socialismus začne zase hnít. Tam je místo pro V.K., který se do toho jako soukromá osoba bude moci opřít naplno.

M. Varadinková 26.3.2013 13:15

Re: ODS Klause nepotřebuje

Proč sekta? "Sekta svobodných", to je přímo oxymoron. Protože princip sekty spočívá obvykle právě v potlačení svobody jednotlivce.

Jinak si myslím, že by se euroskeptické strany měly domluvit a postavit jednu kandidátku, v jejímž čele by stál Klaus. ODS by se mohla také pokorně připojit, pokud by chtěla. Ale nevím, jestli ODS je euroskepticklá nebo eurohujerská. Spíš to vidím na to druhé. Tím, že aktivně (a v rozporu se svým vlastním závazným usnesením a slibem voličům) pomohla prosadit Lisabon a že v tom odporu Klause nechala samotného, se totiž totálně zdiskreditovala. To samé s eurovalem.

Být na Klausově místě, tak v žádném případě se samotnou ODS do holportu nejdu a v žádném případě se nebudu doprošovat a podřizovat jejím mechanismům. Prostě někteří vybraní lidé z ODS by mohli být milostivě připuštěni na Klausovu kandidátku, ale o složení té kandidátky by měl rozhodovat Klaus a ne ODS. Dovedu si tam představit Fajmona a Strejčka, například. Ale ostatní odeesáci jsou vesměs eurohujeři nebo třtiny ve větru. Nevidím důvod, proč by pro takové lidi měl Klaus být výtahem k eurokorytu.

J. Heincl 26.3.2013 19:23

Re: ODS Klause nepotřebuje

Můžete tady nazývat politické strany sektami i nesektami a k ničemu rozumnému to nepovede. Zkusím uvést několik základních skutečností, které snad osvětlí podstatu problému. Členy a voliči Svobodných jsou lidé, kteří jsou přesvědčeni, že posun EU k realistické politice dobrovolného svazku národních států fungujících ve svobodném ekonomickém prostoru je nemožný kvůli tomu, že to za žádnou cenu nepřipustí současné vedení EU. Pak by se totiž ukázalo, že celá ohromná byrokracie EU je v lepším případě zbytečná a bylo by po důležitosti a po penězích. Politické nástroje jak obměnít vedení EU demokratickou cestou neexistují. Čili obroda EU je nemožná. Je to podobné jako v ODS, v jejímž čele stojí lidé, kteří budou jejím prostřednictvím tak dlouho ve svůj prospěch vysávat peníze z veřejných rozpočtů, až se jim jejich vysávací nástroj nadobro rozsype. Rovněž v ODS zřejmě není možné demokraticky dostat do jejího vedení nové a schopné lidi i když nástroje tu na rozdíl od EU jsou k dispozici. Asi už nemají dostatek slušných členů, kteří by byli schopni a ochotni něco podobného udělat.

B. Rybák 27.3.2013 17:50

Re: ODS Klause nepotřebuje

To, že EU není schopno se stát "domovem" svých národů je bezpochyby pravda (dalo by se to říct i mnohem tvrději). Z toho ale vůbec nevyplývá, že by tou nejlepší momentální strategií byl pokus o útěk z něho. Oni se přece proti tomu pojistili a osamocený uprchlík nemá žádnou šanci. Musíme prostě hájit každý kousek své suverenity politické a navazovat co nejvíc hospodářských vztahů mimo EU abychom byli schopni využít nějaké momentální slabosti nové říše.

To, jak je to obtížné je snad nejlépe vidět z toho, že jediná politická síla, která by to u nás mohla realizovat je mohutnou členskou základnou posílená ODS.

Jinak tu za pár let budou vládnout EU-hujeři vybavení snad i ústavní většinou a pak už nebude pomoci (jak by jste chtěl z eu-hujerskou kolonou v zádech vystupovat z EU?)

F. Vejr 26.3.2013 9:55

Vždy měl zájem jen o zdravou integraci EU.

Faktem je, že kandidatůra a i zvolení Václava Klause do parlamentu EU by se značně zvýšila prestiž ECR, ale to je málo pro integraci. Slušel by mu jiný post. Že si to zaslouží jako první o tom není pochyb. Daleko více by se tím ale zvýšila prestiž ODS, neb pravicoví , ti nikdy nevymřou a je je pottřeba je jen rozmrazit, aby tu později nebyly zmrazeny fondy a úspory, neb máme na víc. Miloše vám, pomlouvačůn, byl čert dlužen.

J. Boleslav 26.3.2013 10:14

Re: Vždy měl zájem jen o zdravou integraci EU.

Ovara nám určitě čert dlužen byl, pomlouvač nepomlouvač.

P. Rada 26.3.2013 9:30

Co V.K. nejvíc potřebuje je pozornost.

Jaká cesta se k tomu bude zdát vhodná - taková nejspíš bude použita - v tom se vyzná.

To co naopak nezvládá byla a je meditace či rozjímání v ústraní či jen úzském okruhu.

V.K. prostě závisí na dostatku potavy pro svůj přebujelý narcismus. To už není o plnohodnotném životě suveréního člověka ale o živoření nemocného, nutkavou potřebou neukojitelné pozornosti zničeného člověka, kterému sice zůstalo dost energie i inteligence se presentovat navenek ale cestu k vnitřnímu smíru nadobro ztratil a ani ho už nenapadne ji hledat.

P. Han 26.3.2013 10:31

Re: Co V.K. nejvíc potřebuje je pozornost.

Koukám, že jste se globálně doteplil až ke Klausovi, váš odborný záběr narůstá.

M. Varadinková 26.3.2013 10:47

Re: Co V.K. nejvíc potřebuje je pozornost.

Meditaci v ústraní potřebujete Vy sám, pane Rado, jako prase drbání. Protože kdybyste se usmířil sám se sebou,  neměl byste takové nutkání dělat výlety do cizích hlav a podsouvat jim své vlastní duševní rozpoložení, jak jste právě předvedl.

J. Vyhnalík 26.3.2013 14:35

Re: Co V.K. nejvíc potřebuje je pozornost.

Přesné!

P. Rada 26.3.2013 15:04

Re: Co V.K. nejvíc potřebuje je pozornost.

Pro pána Vyhnalíka a paní Varadinkovou dávám k úvaze, že nejen na NP se V.K. nejednou sám presentoval, svému lidu cosi přísahal a ze své pozice byl všem nutně na očích - a to dokonce v zahraničí kde nás presentoval jak tunelářskou a klimatologickou velmoc ... jen aby nebyl přehlížen. Věcně ale k ničemu pozitivnímu nepřispě a v závěru to korunoval amnestií podle svých představ.

Není to tedy z mé strany o lezení někomu do hlavy - ale o konstatování jevu kdy na hlavy všech se cosi opakovaně a hlasitě sypalo aniž to bylo očekáváno. Naopak na ekonomickou krizi v rpce 2008 tento taky rádobyekonom reagoval s půlročním zpožděním a nejprv tak, že se jedná o chřipku co zas sama přejde a až teprve po roce prohlášením, že to bude asi vleklejší. Kdo není ignorantem jaksi s povolání tak si musel klást otázky a hledal odpovědi.

Na něco odpovídá Koukolík v knize "Mocenská posedlost" http://www.kosmas.cz/knihy/153100/mocenska-posedlost/ na něco upozornili psychiatři ... http://www.fragmenty.cz/iz000807.html

J. Kanioková 26.3.2013 15:49

Přesně..

R. Langer 26.3.2013 14:40

Re: Co V.K. nejvíc potřebuje je pozornost.

Pane Rado, jde to s vámi jaksi z kopce...

B. Rybák 27.3.2013 16:49

Re: Co V.K. nejvíc potřebuje je pozornost.

Zdá se, že jste konečně získal zkušenosti už i z psychiatrie. Moc se tomu nedivím. Jenom si nesmíte myslet, že diagnoza, kterou máte Vy, platí pro někoho jiného.

Až se budete mít čím pochlubit na své cestě ke smíru, tak se svěřte.

P. Jášek 26.3.2013 7:31

Oboustranné pomýlení!

Bývalý prezident státu se nemůže ucházet o nějaký postík poslance, byť EP!

Ten se může ucházet tak o místo Rompuye nebo Barossa!

I když jsem VK nikdy neměl rád tak doufám, že to aspoň on, pochopí

J. Vydra 26.3.2013 8:01

Re: Oboustranné pomýlení!

Houbeles, Největší Klaus se nemusí ucházet o nic, už je to Největší Bůh celého vesmíru, s hromadou per.

P. Jášek 26.3.2013 9:50

Re: Oboustranné pomýlení!

Jde mi o instituci, ne o osobu!

Jako fór ale dobrý!

J. Podhradsky 26.3.2013 4:14

Klaus pro EU

je vyborny napad. Je odborne kvalifikovany, jazykove vybaveny a EU ,svete div se potrebuje nejake kvalifikovane skeptiky. Ti chudackove v EP ktere tam mame nyni, jsou vetsinou schopni jenom shrabnout tucny plat a strcit hlavu do zadku Bruselskym byrokratum a Klaus to tam trochu rozviri. Jeho navrat do vedeni ODS je nesmysl, to musi byt novy clovek, ktery to tam poradne vymete a ne nekdo, kdo u toho byl, kdyz ten svincik vznikal.

M. Trhlík 26.3.2013 6:38

Re: Klaus pro EU

Pane Podhradský a to jste tak naivní, že si myslíte,že  Klaus si tam nejde jen nahrabat? Když je tak schopný, proč se nezačne zabývat problémy naší republiky, na kterých se mnohdy významně podílel? To raději se zase naveze tam, kde jsou pěkné peníze a on nic neriskuje.Jinak si myslím, že žádnou díru do světa neudělá.Pro něj už by bylo nejlepší, kdyby se stáhnul, protože ztrácí důvěru, kam se jen podívá. Jen jeho příznivci ho pořád vnímají jako spasitele, ale i těch rapidně ubývá.

J. Urban 26.3.2013 7:53

Re: Klaus pro EU

Přesně tak.

P. Götze 26.3.2013 9:53

Re: Klaus pro EU

O lidech jako vy mne vzdy vyvstava ta otazka, proc vam tak lezi v zaludku? Je to ceska zavist, malost, zakomplexovanost, nebo jen normalni a neskodna hloupost? Napdalo vas nekdy proste Kluse pustit z hlavy, kdyz ho mate plny zuby a jednoduse ho ignorovat? I kdyz obavam se, ze pokud tady nebude Klaus, budete si muset najit nekoho jinyho, kdo muze za to, ze zrovna vy jste zrejme nic nedokazal a tudiz vam chybi neco tak zakladniho, jako je aspon zakladni davka sebeucty. Protoze tyhle nesmysly vesmes pisou pouze lidi, kteri si predevsim nevazi sami sebe.

J. Boleslav 26.3.2013 10:17

Re: Klaus pro EU

Máte pravdu. Kdyby Klaus nebyl, musel by si ho p. Trhlík vymyslet. V poslední době mu ho ale zdá se začínám tady na NP přece jen trochu nahrazovat. :-)

P. Vaněk 26.3.2013 16:02

Re: Klaus pro EU

Přesné, bezvadné.