30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Petr Kohout 21.9.2009 7:36

Chcete se zbavit přeběhlíků v parlamentu - přejděte na většinové volby.

Tam každý kandiduje "na svůj obličej" a zodpovídá přímo voličům, kteří se ho ptají. A nejde o Melčáka či Kotta zvolené na bůhvíkolikátém místě kandidátky, am bili zařazeni z milosti partajních šéfů.

Parvus 21.9.2009 9:31

Re: Chcete se zbavit přeběhlíků v parlamentu - přejděte na většinové volby.

To je pověra. Ve většinovém volebním systému kandidují také politické strany. Např. ve Velké Británii mají ukázkově čistý relativní většinový volební systém. Volí se ve větším množství relativně malých volebních obvodů. Vítěz bere vše. I kdyby dostal jen 20 % hlasů oprávněných voličů, získává mandát, jestliže jeho soupeři získali ještě méně. Výhodou je relativní přehlednost, nevýhodou relativní "nespravedlnost", kdy např. Liberálně demokratická strana má stabilní podporu cca 16 - 20 % voličů, ale v Dolní sněmovně mívá s bídou 1 - 2 poslance. Před volbami kandidát pochopitelně slibuje kde co - výstavbu či zákaz výstavby toho či onoho apod. Po volbách (pokud jeho strana zvítězila) ho šéf strany, tedy nový premiér, jmenuje dejme tomu ministrem zahraničí. Voliči se ho teoreticky mohou ptát, jak to bude s tou slíbenou výstavby silničního obchvatu kolem města X., ale je jasné, že ministr zahraničí řeší celoplanetární problémy a ne nějaké komunální záležitosti. Žádný volební systém není úplně spravedlivý a dokonalý.

VL 21.9.2009 15:49

Re: Chcete se zbavit přeběhlíků v parlamentu - přejděte na většinové volby.

Jestli se nemýlím, tak také ve VB museli kandidáti skládat účty z finanční náročnosti voleb - stavený finanční limit a předložit účty ke všemu a doložit, z jakých prostředků byla předvolební propagace financována, zatajení nějakého výdaje nebo sponzora byl trestný čin. Tohle zavést u nás, tak by asi silně klesly skutečné náklady na volební kampaně a politici by se nehádali, jestli ČSSD dala na volby 150 nebo 850 milionů Kč.

Zeměžluč. 21.9.2009 16:22

Re: Chcete se zbavit přeběhlíků v parlamentu - přejděte na většinové volby.

Nevýhodou není nespravedlnost v zavedené demokracii jako je v GB ale blbost jako je u nás zavedených 5% pro vstup pro nový subjekt do parlmentu. To je opravdu české. Stanovit počet hlasů nutných pro získání 1mandátu a když je trolik lidí zvolí, budou mít v parlamentu byt jednoho poslanceˇ, to je demokracie! a podle toho jak se tam budou projevovat se uvidí v dalších volbách, vy bytostní demokrati. Tady většinový systém? -  to už zrovna jednu státostranu.

Jura Jurax 21.9.2009 18:05

Re: Chcete se zbavit přeběhlíků v parlamentu - přejděte na většinové volby.

Většinový systém by produkoval stabilitu, což by nám jenom prospělo. I když samozřejmě není dokonalý, byl by po mém soudu lepší než to co tu máme.

A zrušení omezovací klauzule by produkovalo ještě větší nestabilitu a generovalo by akorát víc pidivyděračů a jazýčků na vahách, jejichž důležitost by byla naprosto neúměrná voličské podpoře (příkladem buďtež Zelení), uvážíme-li stávající rozdělení volebních preferencí.

brblal 21.9.2009 9:51

Re: Chcete se zbavit přeběhlíků v parlamentu - přejděte na většinové volby.

z milosti partajních šéfů - jak pěkně a stručně vyjádřeno.To ale znamená že volby jsou jen taškařice.Partajní šéfové stačí,podle jimi vybraných kandidátů na volitelných místech se odvine osud státu a mnoha lidí.Pak ale možná mají pravdu ti,kteří říkají že k volbám chodit je zbytečné.Nejhorší na tom všem je,že se do rozhodujících funkcí dostali z velké části vyžírkové,nemyslící na blaho národa,nýbrž jen na svoji kapsu.Proto tolik tunelů,proto státní kasa prázdná,zadlužená.Jen se všimnětě,jaké majetky  "poctivou prací " nabyli !!!!!!!!!!!!!!!!!

Jokohama 21.9.2009 7:13

pečínka,

ještě tak z mladého pašíky. Ale nějaký kecal na Psu? Brrr, dejte s ním pokoj!;-D

Klakson 21.9.2009 5:06

Vida, Pečínka konečně napsal článeček, za který by neměl dostat přes hubu.

Jen tak dál.

Pan Vajíčko 21.9.2009 14:32

Re: Vida, Pečínka konečně napsal článeček, za který by neměl dostat přes hubu.

No - pletete si Pavla Pečínku zde a Bohumila Pečinku z Reflexu... :-D Popravdě - tenhle pseudocikán Pavel nesahá Bohumilovi pokud jde o komentáře ani po kotníky... Dnešní superblábol je toho důkazem... ;-D

Jenda 21.9.2009 1:52

Pro uplne roztrzeni nebyla vetsina ani na Slovensku ...

Jiste. slovaci si to predstavovali asi tak, ze si budou delat co je napadne a cesi a moravaci to budou dal platit.

alter 21.9.2009 4:10

Re: Pro uplne roztrzeni nebyla vetsina ani na Slovensku ...

to myslíš ako žart? , alebo tomu aj veríš?

Jenda 21.9.2009 14:56

Re: Pro uplne roztrzeni nebyla vetsina ani na Slovensku ...

To myslim naprosto vazne. Do Hornich Uher vedl celou dobu spolecneho statu penezovod. Jinak to s jednou z nejzaostalejsich oblasti stareho mocnarstvi, jejiz slovensky mluvici inteligence by si byla mohla dat sraz v jedne, a to jeste neprilis velke, hospode, ani neslo.

Sibi 21.9.2009 8:20

Re: Pro uplne roztrzeni nebyla vetsina ani na Slovensku ...

Ano Jendo, to je česká pohádka. A slovenská pohádka je: my tady dřeme a všechno shrábne Praha, protože se k nám chovají jako ke kolonii. Tyto 2 pohádky živili politici a novináři na obou stranách, a proto jsme se rozdělili.

gnomon 21.9.2009 10:04

Re: Pro uplne roztrzeni nebyla vetsina ani na Slovensku ...

Slováci chtěli samostatnost již při vzniku Československa v r. 1918 (Hlinka byl za prosazování slovenské samostatnosti při jednáních československým soudem zavřen - údajně za to že na jednání do Paříže přijel na falešný pas. Propuštěn  z Mírova byl až když získal poslaneckou imunitu). Samostatnost Slovenska byla zakotvena v Pitsburgské proklamaci ke které se pražská vláda nechtěla znát i když ji Masaryk podepsal.

Jenda 21.9.2009 14:58

Re: Pro uplne roztrzeni nebyla vetsina ani na Slovensku ...

Slovenska samostatnos v roce 1918 by trvala par mesicu. Zabrali by to zpatky madari.

Jura Jurax 21.9.2009 18:12

Re: Pro uplne roztrzeni nebyla vetsina ani na Slovensku ...

Asi tak - Slovensko proti Maďarům bránili legionáři a vojska z Čech a Moravy. A i kdyby se nějakým zázrakem Slovensko v roce 1918 udrželo samostatné, ve slovenském parlamentu by se muselo jednat maďarsky, protože všechna slovenská inteligence by jej nenaplnila ... ani moc nenadsazuju ... ;-)

Slovensko nemělo průmysl, slovenské střední, natož vysoké školství ... a dalo by se pokračovat dál. Bez masivních investic by to byla zaostalá agrární země.

www racek 21.9.2009 1:33

hmm, za tyhle názory se teď

nechválí ... ale víte že možná se ztvoří slušný rozpočet s věcmi, ke kterým by se žádná z voleb vzešlá vláda neodhodlala?

ne, já z parobkem souhlasím. udělal moc dobře. i pan neff mu to předem odsouhlasil. tedy, to ještě nevěděl, že ty volby odpíská paroubek a ne někdo z ods ...:-D pak tedy najednou otočil ...:-D

Lucka 21.9.2009 14:31

Re: hmm, za tyhle názory se teď

...už nepite, prosímvás...:-P

www racek 21.9.2009 18:07

Re: hmm, za tyhle názory se teď

vy jste ale opravdu velmi tolerantní dáma ... máte furt problémy s tím opilcem co vás pokaždý co přijde z hospody řádně seřeže? nevztahujte to na druhý ... jo a zkuste taky nějaký názor. já vím, bolí to, ale zkuste to. i blbý názor je lepší než vaše klehotání:-D

Lucka 21.9.2009 18:13

Re: hmm, za tyhle názory se teď

No, projevil jste se přesně, jak jsem předpokládala : názory si tu nejste schopen dohledat, urážet někoho, koho neznáte, to si troufáte, a můj názor na vás je, když ho chcete slyšet, že jste obyčejný ubožák. Zdá se, že u vás platí : Podle sebe soudím tebe. Takže mne z toho vynechte, a přestaňte chlastat a zlepšete si práci s klávesnicí

Jinak jak tak koukám, reagovat na vás je pro mne nadále ztráta času  ;-P

Karel 21.9.2009 1:32

A na Pečínku žádné korýtko nezbylo....

... Tak chrochtá smutně v chlívku :D:-D:-D:-D A propos, ta Rovnost, nejsou to přejmenované Halo noviny? :D;-D;-D