6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
blesk 3.4.2006 9:54

Re: Mirku Šejno

Správně příklady jsou nejlepší
tak tedy podnikatel zaplatí z 5000 tisíc
29,6% sociální pojištění 1480,-Kč- základna stejná jako zaměstnanec pro stejnou výšku důchodu
13,5% z 2250 zdravotní pojištění 304 Kč
15% z 3216 -daň 483,-Kč
Celkem 2267,-Kč to máme rozdíl 747,-Kč
a v procentech  zaměstnanec odvede 30% OSVČ 45% STAČÍ?
A kde je režie ? Třeba u toho holiče teplo,teplá studená voda,stočné,elektřina rozbory vody materiál dalších minmálně 20% takže z té 50ti korony ma možná 17,50 a to kdoví jestli.
JoJO 3.4.2006 9:50

Re: Re: Milý pane poslanče, vedle jak to jedle.

Pane Vladimíre, jsem OSVČ a nelíbí se mi povinná daň. Nicméně musím konstatovat, že je nutná - "my šikovní" umíme kličkovat v nákladových položkiách tak, že vlastně ani žádné daně platit nemůžeme.
Pert1 3.4.2006 9:34

Re: Pod povrch

V kterém oboru máte živnost? volik máte zaměstnanců?
franta 3.4.2006 9:34

Jsem OSVČ

a taky nesouhlasím s minimální daní, ale nikdy jsem ji nemusel použít a taky jsem si jaksi nevšiml, že by vzpomínané odvody vzrostly pětkrát, naopak letos mi daň i odvody klesly, protože procento pro výpočet výdajů procentem z příjmů se rapidně zvedlo. Ale nepopírám, že ostatní mohou mít jiné zkušenosti. 
blesk 3.4.2006 9:33

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak co Vy na to pane poslanče ?

Pokud nezvítězí rozum ve volbách a to pravice v čele ODS, nic jiného mi nezbude než se tím zaměstnancem stát!
Mirek Šejna 3.4.2006 9:32

Ladislave,

i zaměstnanec s se mzdou 5000,- hrubého odvede státu na daních a soc.pojištění celkem 1520,- Kč. Mohl byste nám sdělit, jak nízký má být příjem, aby vydělávající osoba nemusela odvádět státu nic?
franta 3.4.2006 9:31

Týýý vole

"Za posledních pět let zaniklo 75 tisíc malých firem s jedním až devatenácti zaměstnanci." To je v kapitalismu přece normální, když vznikají a zanikají firmy, říkal Topolánek (ta jeho prý už taky není). Zřejmě toužíš po nějakém "stabilním stavu", kdy nebude nic vznikat a nic zanikat. 
kriki 3.4.2006 9:23

Re: Re: Re: Tak co Vy na to pane poslanče ?

Tak si pane otevřete holičství a Vaše žena kosmetiku, když to vidíte tak lukrativně. To by ale bylo nutné něco umět a nést všechna rizika. A propo, za 5 minut na kosmetice Vaší paní nový obličej nenamalují, to se akorát tak usadí na židli.
Petr 3.4.2006 9:18

Re: Re: Re: Re: Re: Tak co Vy na to pane poslanče ?

No a vy se zas můžete stát zaměstnancem ne?
Mirek Šejna 3.4.2006 9:18

Ladislave,

spotřební daň a další poplatky státu platí i zaměstnanci. Narozdíl od živnostníků si to ale nemohou dát do nákladů v daňovém přiznání. Pouze silniční daň zaměstnanci neplatí. Sociální náhrady a nemocenské dávky dostávají i živnostníci. Pouze podporu v nezaměstnanosti dostat nemohou.
Ladislav N. 3.4.2006 9:15

Re: Někteří zaměstnanci ručí za kvalitu své práce jaksi celou svou profesní existencí...

Někteří zaměstnanci?
Živnostníci nejspíš každý. Do výše vlastního majetku i pověsti.
Petr 3.4.2006 9:14

Re: Re: Milý pane poslanče, vedle jak to jedle.

Jo je to správné.Stačí to takhle?
Ladislav N. 3.4.2006 9:09

Re: Milý pane poslanče, vedle jak to jedle.

Tkže podle vás je správné, když se stát rozhodne, že bude vybírat daně i od těch OSVĆ, co mají tak malé příjmy, že by DANĚ Z PŘÍJMU (za normálních okolností) vůbec platit  nemuseli?
Ladislav N. 3.4.2006 9:04

Re: Šejna: Jestli je tedy někdo soumar, pak je to zaměstnanec....

Možná byste měl také porovnat, kolik čerpá vámi porovnávaná skupina zaměstnanců sociálních dávek a nemocenských náhrad od státu, podpory v nezaměstnanosti a dalších peněz od státu v porovnání se zmíněnou skupinou živnostíků.
A nezapomeňte také, kolik oni živnostníci např. odvedou spotřebních daní z paliv a maziv, silniční daně a dalších poplatků státu za všechno možné v porovnání se zaměstnancem. Včetně onoho "superhrubého" rozdílu mezi tím, co bere zaměstnanec jako hrubou mzdu a tím, kolik jsou mzdové náklady na zaměstnance u zaměstnavatele...
Pavla B. 3.4.2006 9:02

Re: Re: ...a stát se taky živnostníkem.

Jak kdo, Ladislave. Někteří zaměstnanci ručí za kvalitu své práce jaksi celou svou profesní existencí...
Takže přestávám plkat a jdu na věc:-)
Vlali 3.4.2006 8:58

Pod povrch

Podívejme se pod povrch páně Nečasových "argumentů". Osvobození od daně prý bude stát jen 3 mld. Přes 900 tisíc žívnostníků (jen tak mimochodem o 300 tisíc víc než za Klause) když každý odvede 10 tisíc na daních (méně než zaměstnanec s příjmem 12 tis hrubého) dělá to 9 mld takže asi kec. Zvýšení na pětinásobek opět s ve srovnání se zaměstnancem s příjmem tetokráte 10 tis hrubého přesto méně takže účelové zkreslování. Kdybychom nedělali experimenty ale normální proživnostní politiku tak by mohlo napřáklad být osvobozeno podnikání v prvním roce (jako v Rakousku). Nebo zavedeny stropy na soc a zdrv poj u těch nejúspěšnějších. Nebo slevy na přijaté nezaměstnané. Ten paskvil od ODS skutečně je jen předvolebním slibem bez možnosti realizace.
Ladislav N. 3.4.2006 8:54

Re: ...a stát se taky živnostníkem.

To jste měl udělat už dávno, abyste věděl, zač je toho loket. A nezapomeňte, že soused živnostník také nese rizika, před kterými vás chrání zákoník práce.   Jeho nechrání nic.  Ani před zlodějským státem a přitroublým úředníkem... A vaše ochrana (zákoníkem práce) zaměstnavatele stojí hodně peněz. Živnostník může (bez ochrany) splakat nad výdělkem, přijít o peníze z provedené zakázky, hradit škody, které zavinil. Do jaké výše (Kč) ručíte vy za kvalitu odvedené práce?
blesk 3.4.2006 8:51

Re: Re: Re: Re: Tak co Vy na to pane poslanče ?

Tak to je tedy pěkný nesmysl co říkáte. Živnostníci žádné sociální příplatky nedostávají. A mainka, která má nemocné děcko a je OSVČ i když platí nemocenskou i sociální zabezpečení nedostane ani korunu. Tak to pane je. Ale ještě V8m všem,kteří si myslíte že se živnostníci mají dobře. Proč také nepodnikáte? Asi je to trochu jinak viďte?.
Mirek Šejna 3.4.2006 8:44

Pane Nečasi

Zhruba 900 tisíc český živnostníků odvedlo na daních a soc.pojištění 100 miiard za 4 roky? No to jsou tedy opravdu soumaři. Když to převedete na jednoho živnostníka za měsíc, tak je to 2300 korun. No to je opravdu katastrofa. Průměrný český zaměstnanec odvede ze své "superhrubé" mzdy měsíčně asi 6700,- kč, tedy téměř 3 krát víc. Jestli je tedy někdo soumar, pak je to zaměstnanec. Tomu byste měli dát roční prázdniny.
Richard 3.4.2006 8:32

Milý pane poslanče, vedle jak to jedle.

Zdánlivě jde o analýzu, ve skutečnosti účelový blábol. Problémy jsou jinde, než uvádíte. Příčina zániku živností? Co třeba ta, že téměř každý aktivně činný vysokoškolák z technické branže si založil živnost na poskytování jakékoliv technické činnosti.  Práce většinou žádná, maximálně tak ještě nějaké účelové zprostředkování a uplatnění nákladů na "chod homeoffice, karta umožňující nákup v makru. Zavedením povinnosti s odvodem sociálních a zdravotních pojištění, formální  živnosti ztratily půvab. Jako osoba podnikající, daně nikterak nemiluji, ale tolik k objektivitě.
Kylchap 3.4.2006 8:32

Dle ideologie ODS

když někdo zkrachuje je neschopný. A tak se poslanče nevymlouvej.
zavodbo 3.4.2006 8:28

Re: Re: Re: Re: Tak co Vy na to pane poslanče ?

Proč daňový doklad nechci ?Protože ho nechce nikdo a vypadal bych jako blbec,na to nemám povahu a právě na to tito lidé hřeší.Mimo jiné,chodí tam i státní úředníci,kteří by to měli kontrolovat a také nemají odvahu si o doklad říct,nemají to v popisu práce.
Pavla B. 3.4.2006 8:27

Re: Re: Re: Re: Tak co Vy na to pane poslanče ?

Protože by služba stála místo padesáti kaček šedesát a místo stovky stodvacet. S tou střechou je to asi blbost - příliš velká zakázka, příliš velké riziko, že bude přece jen nutná reklamace (a kromě toho na stavební práce je DPH jen 5 %), ale u takovýchto drobných služeb (+ stánky apod.) je systém z ručky do ručky úplně běžný a výhodný pro obě strany. Zda je párek v rohlíku poživatelný a plnovous v pořádku lze zjistit a případně reklamovat ihned na místě i bez dokladu.
ajro 3.4.2006 8:23

To jsem teda blázen...

Pane poslanče, nějak se mi, po přečtení Vašeho článku, nechce věřit vlastním očím. Píšete, že pokud vyhlásíte daňové prázdniny pro živnostníky, daňový výpadek nebzude vyšší než tři miliardy korun. Není to velká částka, to je pravda. Vzhledem k tomu, že politici milují průměry, tak jeden dávám za příklad. Kolik je v republice živnostníků a kolik tedy vychází daňové zatížení (myslím samozřejmě daň z příjmu) na jednoho? A chcete tím říct, že všichni živnostníci v republice nezaplatí na daních víc než tři miliardy ročně  Počítal jste si někdy, kolik platí na daních zaměstananec s průměrným platem měsíčně? Sedněte si někdy s kalkulačkou a zkuste počítat...hlavně byste měl někdy zkusit počítat s průměrným platem v ČR. Pozor, ale ne s průměrným platem poslance a jim podobných. Howgh Jo a ještě jsem chtěl dodat dost důležitou věc...nikdy jsem nebyl ani nejssem levičák. To jen pro pořádek.
dvd 3.4.2006 8:23

A tu krytinu

kupuje bez DPH? Ach jo.
vvvvv 3.4.2006 8:19

Re: Re: Re: Tak co Vy na to pane poslanče ?

jsem největší socka na vesnici. Jezdím favoritem, malej domek. Sousedi nová oktávka, frontera bazenén atd. Já sociální dávky nemám - jsem zaměstananec. Oni jo (přídavky na děti na bydlení) jsou živnostníci. Rozdíl je v tom, že přiznávají do daní jen část. Co s tím - nevím. Jediné NEPLATIT DANĚ a stát se taky živnostníkem.
hodne neRath 3.4.2006 8:16

Re: Re: Re: Tak co Vy na to pane poslanče ?

a proc ten danovy doklad nechcete?
zavodbo 3.4.2006 8:13

Re: Re: Tak co Vy na to pane poslanče ?

Chodím dvakrát měsíčně k holiči.Ostříhání trvá asi 5 minut,cena 50 Kč,bez dokladu.Je tam vždy narváno,příjmové doklady žádné. Žena chodí 1x měsíčně na kosmetiku,zákrok trvá 5 minut,cena 100 Kč,příjmový doklad - nikdy !Takže lež ?
RM 3.4.2006 8:13

Re: No jo, pane poslanče

ale neklekne, ani nahodou. Jenom v pripade z eby delal pro jenom pro ni.
RM 3.4.2006 8:12

Re: Re: Tak co Vy na to pane poslanče ?

presne tak, kdyz se vam tenhle system nelibi, tak jej nepodporujte.