7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Petra. 3.4.2006 13:15

Re: Statistika se dá číst různě.

Dík za Vaše věcné příspěvky (nejen ten dnešní).
janoryna 3.4.2006 13:12

Re: Týýý vole podnikatelská rizika musí nést stát.

a tohle paroubek nechce, takže škodí podnikání. počkej na topolánka !
Jura Jurax 3.4.2006 13:11

Re: Re: Tak co Vy na to pane poslanče ?

Nepůjdu na finanční úřad - já toho šikovného živnostníka budu potřebovat i příště! A stát už svoje dostal - já jako zaměstnanec ho platím z peněz sakra zdaněných - z každé koruny mzdových nákladů na mne dostanu 51 haléřů - a když jsem obzvláště pilný, tak ještě míň!!!!
hodne neRath 3.4.2006 13:06

Re: Re: Re: Titulek: ˇˇSkoda, že ODS ty živnostníky jaksi dříve neviděla,

a nebyla minimalni dan... a bylo nizsi pojistne... a daleko mene uredni buzerace....
Jura Jurax 3.4.2006 13:04

Re: Re: Šejna: Jestli je tedy někdo soumar, pak je to zaměstnanec....

No, nemocenskou dostává i živnostník, pokud se na ni pojistí. Akorát nemá podporu v nezaměstnanosti - pokud ovšem živnost nepozastaví. A spotřební daně platíme všichni, akorát silniční daň ne; ale zato si nic nedáme do nákladů a nemůžeme čarovat se základem pro výpočet pojistného i daní.
Jura Jurax 3.4.2006 12:58

Re: Re: Re: Titulek: ˇˇSkoda, že ODS ty živnostníky jaksi dříve neviděla,

Totéž i zaměstnanec nestátní - béře si v případě potřeby dovolenou.
Jura Jurax 3.4.2006 12:57

Re: Pane Nečasi

Pane Šejno, jako zaměstnanec nemohu než souhlasit! A to si zaměstnanec nic nedá do nákladů - od kafe až po kuchyňskou linku (docela vím, o čem mluvím, dcera dělala pár let účetní u malých živnostníků). A to ještě připomeňme, jak je to se základem, z něhož se vše u živnostníků počítá.
 
A jenom čekám, až se tu vynoří dobrák, který bude zaměstnancům otloukat o hlavu třinácté platy a dovolenou.
 
A ještě - já bych si taky rád neplatil nemocenskou, jak je umožněno OSVČ, anžto jsem na tom pořádně škodný. Ten týden ob dva roky, co si v dlouholetém průměru zamarodím, bych přežil i bez té almužny, co mi erár vrátí. Ale platit povinně musím.
jonáš 3.4.2006 12:56

Re: Re: Titulek: ˇˇSkoda, že ODS ty živnostníky jaksi dříve neviděla,

Pravda, to se ještě dalo na smontování poče udělat i deset litrů -- pak to ty velkoobchody dočista zkazily.
Pavla B. 3.4.2006 12:50

Re: Re: Titulek: ˇˇSkoda, že ODS ty živnostníky jaksi dříve neviděla,

Anebo nachlazení přechodí a prská na kolegy, fakt je to schůdnější než letět s každou blbinou 2 x (začátek a konec nemocenské) k doktorovi :-((
hodne neRath 3.4.2006 12:44

Re: Titulek: ˇˇSkoda, že ODS ty živnostníky jaksi dříve neviděla,

no ono se pred 8mi lety podnikalo o dost lepe... takze asi videla
Roy Boehm 3.4.2006 12:38

Re: Re: Šejna: Jestli je tedy někdo soumar, pak je to zaměstnanec....

No, milý pane, ti zaměstnanci, kteří platí daně, patrně ŽÁDNÉ podpory v nezaměstnanosti nepobírají!!! Nebo snad někde jo?
Na nemocenskou mají nárok i živnostníci, u sociálních dávek netuším, v životě jsem žádnou nepobral.
Spotřební daně platí KAŽDÝ kdo spotřebovává. Může být, že NĚKTEŘÍ čeští živnostníci, v rámci spotřeby sportovních či terénních vozů, jachet, letadel a jiných nezbytností platí výrazně větší částky, ale za to opravdu zaměstnanci nemohou.
jonáš 3.4.2006 12:24

Re: Titulek: ˇˇSkoda, že ODS ty živnostníky jaksi dříve neviděla,

Von i ten státní zaměstnanec by to možná radši ve čtvrtek a pátek vyležel, jenže mu zas nezbejvá než si na to vzít nemocenskou -- ale aspoň je po čem se vozit.
Chaloupková 3.4.2006 12:15

Titulek: ˇˇSkoda, že ODS ty živnostníky jaksi dříve neviděla,

jejich vůdcové se také raději nechávali vidět s Koženými než s Vopičkou ze Lhoty, a ty vysoké odvody zaměstnavatele nastavila bohužel také ODS. ČSSD si pak snadno udělala z živnostníků lovnou zvěř a Škromacha jmenovali hlavním náhončím. Také proto jich ubývá, jako těch zajíců v české krajině. Ostatně i já budu šťastná, až budu moci ten ŽL vrátit. Mimochodem za 8 let, co podnikám (a podnikám proto, že v mém věku mne nikdo nezaměstná), jsem nebyla ani jeden den na placené nemocenské. Nachlazení vyležím a práci udělám o víkendech. Mne totiž platí jen za služby, které poskytnu. A ta byrokracie kolem neschopenky je tak složitá, že to raději věnuji na práci pro své klienty. Myslím, že nebudu sama. Těžko to ovšem vysvětlovat státnímu zaměstnanci.
milan007 3.4.2006 12:14

Re: Statistika se dá číst různě.

Myslím si, jako majitel firmy s 5-ti zaměstnanci, že jste vystihl problém přesně. O tom, jak se točí penězi ve státní správě se můžete přesvědčit a přihlásit do nějakého výběrového řízení ve státní správě.
jonáš 3.4.2006 11:55

Re: Re: Re: JoJO vy asi nejste podnikatel,

A v čem problém, to dělá 120 ročně, minimální daň se ho netýká a odvody má proti zaměstnanci asi poloviční.
Loki_F 3.4.2006 11:52

Re: Frenky, smekám, Vaš komentář se skutečně prodral

až k samému jádru problematiky a pro mě je světlým bodem po gejzíru blábolů, které tu natláskali různí rozumprdové. Státní a polostátní firmy, kde kromě ředitele (dostává to od svého hejna OSVČ přímo) mají vedlejší příjmy (které jsou ve skutečnosti příjmy hlavními) - jako OSVČ - jsou typickým jevem současného socialistického kapitalismu pod růžovou značkou ČSSD.
Loki_F 3.4.2006 11:31

Re: zavodbo: Tak teď se Vám to podařilo s plnou parádou!

Ten kondicionál klidně vypusťte. Po tom co jste tu napsal to máte definitivně napařené na čele... a bez dokladu. };-D
Frenky 3.4.2006 11:31

Statistika se dá číst různě.

Podnikatel, živnostník, by měl návrhům pana Nečase rozumět. Většina z nich, které znám, by to uvítala. Ani ne tak z vidiny daňových prázdnin, ale z potřeby zjednodušit celý systém daní a odvodů. Zjednodušit administrativu a nastartovat právní vědomí toho, že státní úředníci jsou tu od toho, aby sloužili lidem a tudíž i podnikatelům a ne naopak.
Kdo se točí kolem daní a účetnictví podnikatelů, tak ví své. Stačí pár kontrol z berňáku a veškerá iluze o prosperitě podnikání je pryč. Tohle vydrží jen silní jedinci a nebo ti, co si mohou zaplatit vše.
Na statistiku v podnikání se dá dívat z různých úhlů pohledu. A když už, tak je třeba větší nadhled a ne jen vytrhávat pár čísel, které si mi zrovna hodí.
Někteří zde uvádí vznik nových živnostenských oprávnění. A tak se jich ptám, kolik z těch nových je skutečně nových? Že se nejedná jen o buzeraci Živnostenských úřadů, které vyžadují na každý kšeft zvláštní ŽL? Kolik z těch nových jsou tzv. íčaři, tedy lidé skrytě zaměstnaní, ale na papíře OSVČ? Nebo-li dále se zvyšující fenomén doby -  Švarc-systém. Že je v podnikaní něco nezdravého signalizuje již fakt, že přibylo spolupracujících osob, na úkor zaměstnanců.
Slyšel jsem od pár podnikatelů zajímavý názor. Skuteční, slušní a poctiví živnostníci, kteří mají podnikání jako hlavní zdroj příjmů a dost mu rozumí, tak nemohou mít výhrady proti návrhům ODS. Ty mají prý jen ti, kterým současný stav velice vyhovuje, hlavně z pozice státních zakázek, různých známých a jejich známých a ti, kteří tzv. příštipkaří. Nebo-li mají hlavní pracovní poměr, dost často ve státních službách a vedle toho točí další prachy. To točení si samozřejmě připravují v závislé činnosti.  Přemýšlím, jak dalece je to pravda.
Vlali 3.4.2006 11:25

Doprava

Prosím pěkně v dopravě (vnitrostátní) mám 6 řidičů a jednoho dispečera. Administrativu si vedu sám.
Mirek Šejna 3.4.2006 11:05

Blesku

Můj bratr je OSVČ už 14 let. Takže to mám z první ruky. On narozdíl od Vás nenadává, ale maká a vydělává. A rozhodně nemá pocit, že by se mu podnikalo dnes hůř. Už také proto, že pojem minimální daň se ho netýká. Vydělat si umí mnohem víc.
ok 3.4.2006 10:53

Re: Re: Někteří zaměstnanci ručí za kvalitu své práce jaksi celou svou profesní existencí...

No nevim, tech zivnostniku se super povesti je zatracene malo. Ja kdyz hledam dobreho remeslnika, hledam ho mezi vericimi, ti jedini jeste odvadeji kvalitni praci aniz by je clovek musel sledovat 24 hodin denne. Dobreho pokryvacem ktery se neboji na strechu a zaroven umi strechu skutecne chytre spravit hledam uz nekolik let. Vzdycky prijde nejaky vejtaha, podiva se na strechu, zjisti ze se boji a priste uz neprijde. Prijet s plosinou - to po nich chci asi moc.
Myslim, ze si tyto dve skupiny nemaji co vycitat. I zamestnanec muze letet na hodinu (asi mame jine zakony nez Francouzi) a ztratit existenci.
Spis je to tak, ze nektere profese jsou z podstaty vhodne pro zivnostensky provoz, jine jsou zas typicke zamestnanecke. Hledat rozpory a stvat lidi proti sobe - jak odeesacke!!!!!!!
ok 3.4.2006 10:43

Re: Re: Tak co Vy na to pane poslanče ?

Ladislave, kde zijete? Zivnostnici tuto moznost zcela bezne nabizeji, ja ji vetsinou nevyuzivam, protoze chci mit doklad pro pripad reklamace.
Takze i ja jsem pro (malou) minimalni dan, odpovidajici prijmu dejme tomu 7 000 - 10 000, tedy castce, ktera staci na jakes-takes preziti. Min si ti zivnostnici nevydelaji, protoze to by neprezili.
Blesk 3.4.2006 10:34

Re: Blesku

 Chtělo by si to zkusit abyste poznal realitu- takhle pletete jak se říká hrušky s jabkama.
Mirek Šejna 3.4.2006 10:33

Re: Re: Týýý vole

A hlavně zanikají pouze podle evidence ČSÚ, který eviduje všechny, kteří mají aktivní živnostenský list. Naopak podle evidence FÚ živnostníci přibývají. FÚ totiž eviduje pouze plátce daní. No a daně platí opravdu jen ti, kteří opravdu podnikají a nemají jen živnostňák pověšený ve zlatém rámečku doma na zdi.
slunečnice 3.4.2006 10:29

Re: Re: JoJO vy asi nejste podnikatel,

pane vy asi nemáte představu jaké platy mají lidé na menších městech,asi byste se divil,že většina se pohybuje kolem jen 10 OOO,-Kč Jsem zaměstnanec, ale myslím si jestliže si živnostník vydělá 10000,- měl by stát být rád, že on od státu nic nechce
Mirek Šejna 3.4.2006 10:23

Blesku

Z těch 5000 tisíc ještě odvede zaměstnavatel 35%, tj. 1750 kč na pojištění . Hrubá mzda tedy odpovídá 6750,- kč tzv.superhrubé mzdy. A tuto suberhrubou mzdu pak teprve můžete porovnávat s odvody OSVČ. Takže porovnávejte toto: celkové odvody na pojištění za zaměstnance s hrubou mzdou 5000 jsou 2375,- kč + 195 kč daň ze mzdy. Pro upřesnění uvádím, že mzda 5000 je pouze teoretická, protože je nižší než mzda minimální.
A pokud jde o režii, tak tu si může OVSČ dát do nákladů. Navíc zákazník tu spotřebu materiálu a energií platí v ceně za službu.
k. 3.4.2006 10:21

Re: Re: Re: Re: Tak co Vy na to pane poslanče ?

Epilace brady maximálně 8 minut,nic víc a je to stovka bez dokladu !!!
jonáš 3.4.2006 10:19

Re: JoJO vy asi nejste podnikatel,

No dobrá -- buď jsme skanzen, a zajímá nás kolik máme živnostníků na metr čtvereční. Nebo jsme ekonomika, a pak nás zajímá kolik máme lidí schopných se samostatně uživit, eventuálně dát práci jiným. A to při příjmu pod sto tisíc ročně jde těžko.
jonáš 3.4.2006 10:15

Re: Týýý vole

To víš, voni furt zanikaj, a zničehož nic jich je o třista tisíc víc --
blesk 3.4.2006 10:10

JoJO vy asi nejste podnikatel,

jinak byste věděl ža dávno je pryč doba kdy si živnostníci vymýšleli nákladové položky. Dnes mohou legálně podle zákona odečíst 60% z výnosů do nákladů, ale je jim to k ničemu protože
příklad živnostník vydělá 200 000,-Kč
odečte si 60% zbyde         80 000,-Kč
zaplatí zdravotní a soc.pojištění 30% zbyde 56 000,-Kč
ale daň musí zaplatit z e 108000,-Kč
A to je to kouzlo chtěného od socanů-oni vše dělají pro nižší příjmové vrstvy
odečíst 60% do nákladů je zajímavé pro vysoké příjmy, ale pro ty nízké nic nepřináší, protože daň ze 108000 musí odvést i kdyby vydělali jen jednu Kč a tak to je.