8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdo hledá viníky solárního boomu

Nejsou to státníci, ale hráči. Těmito slovy odsoudil rakouský žurnalista bulharské politiky, kteří dovedli svou zemi do politické krize a samotnou krizovou situaci chtějí využít jako vhodné prostředí pro kampaň v parlamentních volbách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Frauknecht 1.3.2013 10:14

Re: A k čemu to hledání vlastně je???

No, to by možná stálo za kalkulaci!!!

M. Váňa 1.3.2013 11:25

Re: A k čemu to hledání vlastně je???

Taky si myslím, že by to stálo nejen za kalkulaci. 1. ukázalo by se, kdo jsou ti tajemní vlastníci či provozovatelé 2. snáze by se mohli najít případní uplacení zákonodárci 3. Cena - ztráta by mohla být menší než souhrná podpora OZE - je-li provozovatelem části těchto zdrojů ČEZ, také by zažaloval stát o ušlý zisk? 4. Předpokládaným snížením ceny elektřiny by došlo k podpoře hospodářství - nižší náklady, vyšší efektivita, konkurenceschopnost, tedy ve velmi optimistickém výhledu růst hospodářství a další snížení ztráty z prohraných arbitráží 5. snížením ceny elektřiny také snížení sociálního napětí - k nezaplacení. Důvodů pro toto řešení by se dalo najít i víc. Jen by to opravdu chtělo nějakou kalkulaci

K. Machala 2.3.2013 0:25

Re: A k čemu to hledání vlastně je???

Většina těchhle smluv je opravdu nevypověditelných? Pak by se to mělo dát řešit třeba daněmi - když existuje speciální daň z nemovitostí (oproti movitostem), proč by nemohla existovat speciální daň z firem, které mají zaručené výkupní ceny?

Pokud by tohle nešlo změnit, tak by příště mohl nějaký politik uzavřít smlouvu za nás za všechny o tom, že jsme povinni poslat každá rodina jedno dítě třeba do otroctví? (Argument schválně přeháním, ale místo otroctví nebo dítěte si lze doplnit prakticky cokoliv). Je to pořád o tom, že lidi milují tlustý stát a jeho násilí, dokud to nesemele je samotné. Pak ale nepožadují omezení moci státu, ale "jiné, lepší státníky", kteří už to konečně budou dělat dobře. Utopie.