27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdo hledá viníky solárního boomu

Nejsou to státníci, ale hráči. Těmito slovy odsoudil rakouský žurnalista bulharské politiky, kteří dovedli svou zemi do politické krize a samotnou krizovou situaci chtějí využít jako vhodné prostředí pro kampaň v parlamentních volbách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Uhlich 1.3.2013 20:35

Re: Prostý lid zastává jednoduchý a pochopitelný názor,

No, ono se hlavně ukazuje, že se díky tomuhle "ekonomickému zázraku" podařilo zlikvidivat důchodovou reformu....protože co by lidi eventuelně mohli dát na důchody...si vezmou solární plantážníci....  Nojo, ekonomická realita občas dožene i ledasjaký chytráky...  :-((((

M. Prokop 1.3.2013 12:12

Re: Hledání viníků bude opravdu těžké, ale je třeba v tom pokračovat

Zelení a Brusel jsou prapůvod průseru. Ostatní se nalepili později.

V. Fiala 1.3.2013 9:34

Podvod století.

Kam se hrabou ostatní filutové se svýma miliardama!

Š. Hašek 1.3.2013 12:11

Re: Podvod století.

Za grandiózní podpory lidu, vystrašeného "divným počasím". A bojujícího za záchranu planety. Říkali to vo té záchraně na NOVĚ.

Kdepak jsou ti zachránci vesmíru? Nějak ticho! Vždyť si je pamatuji.

J. Vyhnalík 1.3.2013 16:31

Re: Podvod století.

Ale oni jsou tu pořád. Teď se ovšem soustřeďují na volání po odhalení vlastníků FVE (v tom s nimi souhlasím, ale nemyslím si, že by to byli ti praví viníci) a varují před jaderným tunelem.

P. Rajman 1.3.2013 6:48

Absurdní otázky

Má-li ČEZ monopol, pak každá dílčí odpověď na to, kde se stala chyba je úplně mimo a jen tento monopol posiluje.

D. Seibt 1.3.2013 8:31

Absurdní otázky

Mam dojem, ze CEZ vlastni asi 11% veskereho solarniho vykonu, coz neni monopol.

M. Prokop 1.3.2013 12:12

Re: Absurdní otázky

ČEZ nemá monopol v ničem. Zase blbnete.

R. Langer 1.3.2013 13:05

Re: Absurdní otázky

Máte alespoň obecnou představu o tom, co je to monopol? Zřejmě ne.

V. Novák 1.3.2013 14:43

A nemá-li ČEZ monopol, tak jste mimo vy.

Obávám se, že B) je správně a vy jste zcela mimo bílou keramiku.

V. Šťastný 1.3.2013 6:11

Podpora OZE

je komplot politiků vůči vlastním voličům, který nás všechny naprosto nehorázně okrádá. Už při přijímání zákona o podpoře OZE v r.2005, byly na světě analýzy, které varovaly před totuto téměř bezbřehou podporou a celkem přesně předpovídaly, co se stane. Naplnilo se do puntíku. Politici v r.2009 ne že nestihli ale oni vůbec nechtěli na věci něco měnit, protože valná většina na tomto zlodějském byznysu participuje. A víte co je momentálně na věci nejnebezpečnější? To placení z koncových spotřebitelů stejně nikdo nesejme, buď budou mít drahou energii, nebo to takzvaně zatáhne stát a na daňovém poplatníkovi to vydojí jinak. Halasné označení solárníků za hlavní viníky současné mizérie pak způsobí to, že se problém potichu přelije třeba do výroby z větru. Bydlím v oblasti, kde s tím máme více než bohaté zkušenosti.   http://vladimirstastny.blog.idnes.cz/c/319944/Zprava-o-Vetrnem-parku-Chomutov-i-o-tech-ostatnich.html

J. Kunes 1.3.2013 5:42

Porad stejna pisnicka

Je to porad variace na tema "socialismu je vyrobny napad, jen ho realiovali spatni lide" = "podpora OZE je fajn, ale zkazili to politici v roce 2009". Pripustme si konecne, ze napad masivne podporovat nejakou technologii proti jine je od zacatku spatny. Vede k chudnuti spolecnosti a technologicke stagnaci. Navic jsou dlouhodobe (nevypoveditelne) zavazky statu k cemukoli vysostne nedemokraticke, nebot berou obcanum moznost rozhodovani. Pani Sediva (byvala poslankyne CSSD) nemela zadny mandat k tomu rozhodovat o cenach za elektrinu pro lidi o generaci pozdeji.

K. Frauknecht 1.3.2013 10:08

Re: Porad stejna pisnicka

Jo, někde sem slyšel, že socialismus je blbě provedená genialialita nebo geniálně provedená blbost.

T. Marek 1.3.2013 12:03

Re: Porad stejna pisnicka

Podle principů dialektiky platí obojí současně.

J. Vyhnalík 1.3.2013 2:04

Podstata a kouřová clona

Autor by si měl o problému promluvit s energetiky a nespoléhat se pouze na mediální vlny a vlnky. Není až tak podstatné, co kdo o problému napsal, jako pochopit, jak funguje distribuce elektřiny a co se systémem udělaly zákony na podporu OZE prosazené napříč EU. Jedna věc je situace v ČR a druhá, jak nás ovlivňuje propojený celoevropský trh.

V článku se opakují častá zjednodušení. Není pravda, že náklady na OZE tvoří pouze necelých 10 % koncové ceny. To jsou pouze přímé náklady na zákonem dané výkupní ceny (několikanásobné proti klasickým zdrojům) elektřiny z OZE, neviditelným nákladem jsou zvýšené ceny elektřiny z klasických zdrojů, které povinně zálohují OZE závislé na počasí, a v době, kdy OZE dodávají proud, nuceně běží v pohotovostním režimu, místo toho, aby vydělávaly. To by se dalo pochopit, pokud by výkupní cena z OZE byla nižší a ne několikanásobně vyšší. Takto se jedná o prosté bohapusté plýtvání ve jménu zelené ideologie.

Pokud bychom se potýkali pouze s dopady špatného zákona u nás, dalo by se to zvládnout. Horší je, že podobné zákony platí i v Německu a dalších zemích EU. Na jedné straně je na trhu nadbytek povinně vykupované elektřiny z dotovaných OZE za ceny garantované tak, aby OZE zajistily rentabilitu. Na straně druhé jsou tu klasické zdroje, které jsou pro rovnoměrné dodávky elektřiny nezbytné, které přesto, že vyrábějí elektřinu levněji než OZE, žádnou ochranu investic nedostávají. Distribuční společnosti prodávají koncovým spotřebitelům elektřinu za stále rostoucí ceny, aby si pokryly náklady na podporu OZE a přebytky prodávají na burze, kde nadvýroba tlačí ceny pod jakékoliv rozumné meze, v některých okamžicích až do záporných hodnot, kdy distributoři platí za to, že si od nich elektřinu někdo odebere.

Jedná se o jedno obrovské plýtvání ve jménu zelené ideologie.

D. Seibt 1.3.2013 8:40

Podstata a kouřová clona

Mate pravdu, ty naklady jsou vyssi nez 10%, ono je vhodne trochu rozumet vedlejsim nakladum, coz pan novinar evidentne nechape nebo nechce chapat. Kdyby se pripocitalo tech 13 mld co plati stat za OZE do nakladu na 1kwh tak uz to bude delat 15%, nasledne se o to zvysuje cast v DPH a pak tu mame PPS sluzby ktere se navysovaly prave kvuli OZE a jeste je vhodne zminit zvysene distribucni poplatky (tady nemyslim poplatky CEPSU, ale nizkonapetove rozvody). Takze muj odhad je tak nekde mezi 20 az 22% navysena cena prave kvuli OZE.

V. Venc 1.3.2013 10:29

Re: Podstata a kouřová clona

Ad Vyhnalík

Dobrý komentář, dík.

T. Marek 1.3.2013 12:06

Re: Podstata a kouřová clona

Je to smutné, ale pravda.

R. Langer 1.3.2013 13:06

Re: Podstata a kouřová clona

Máte naprostou pravdu.

V. Plocek 1.3.2013 0:31

Kdo hledá viníky solárního boomu

Kdo by také chtěl něco zlepšovat.  Celý křik okolo el. energie je pouze mediální přípravou obyvatelstva na další zvyšování cen, oficiálně odsouhlasené státem (jeho institucemi), které musí příkrýt ztráty vzniklé úžasným působením ČEZu v Albanii a nyní i možná v Bulharsku. To však nelze oficiálně přiznat a tak to přikryjeme jinými "vážnými" důvody. Bylo by dobré, kdyby se Češi alespoň trochu použili v Bulharsku, kde občané zametli s vládou, která konala stejně jako česká. Není to tak složité.

R. Jonák 1.3.2013 9:07

Re: Kdo hledá viníky solárního boomu

Prosím vás, víte vůbec o čem píšete? Já bych řekl, že o tom nemáte ani páru. Navíc jestli si myslíte, že by pomohlo, kdyby "lid" vyšel do ulic (mimochodem ono je právě takové skoro kulaté výročí) tak se určitě vyřeší problémy s cenou el. energie. Nebo snad myslíte, že až vyhraje bohužel příští volby levice, tak že se ceny energií sníží?

K. Frauknecht 1.3.2013 10:12

Re: Kdo hledá viníky solárního boomu

Někdo chytrej řekl: Vysvětlit se dá všechno, bohužel ne každýmu.

B. Uhlich 1.3.2013 0:22

A k čemu to hledání vlastně je???

Ať se najde nebo vyšetří co chce, stejně to nebude mít žádný význam...pokud vím tak většina smluv je vlastně nevypověditelných a pokud se najde někdo, kdo solární "dojiče" skásne...stejně to nakonec skončí arbitrážemi, které stejně projedeme a kdopak to asi nakonec zaplatí...no? Ti solární podnikatelé, tak zdálky viděno vlastně nic neudělali jen využili příležitosti jim nabízené... to není trestné, ne? Nemorální to asi ano, ale když je ten českej národ tak vstřícnej a skrzevá svoji zvolenou reprezentaci nabízí tak úžasné možnosti, byla by to škoda nevyužít, ne?  Takovou práci nám to dalo, s takovým výdělkem jsme počítali a voni se ti divní češi zas začnou cukat...no to je na pendrek takový podnikání... takovej nevděk....

A co my? ...asi nic, tady nikdo nikdy za nic nezodpovídá, poslanci mají doživotní imunitu...taková poslankyně Gajdůšková, která se nestyděla tvrdit, že lidé solární poplatky vůbec nepocítí taky asi nakonec bude tvrdit, že s tím nic společného neměla... Tak co vlastně řešíme?

J. Ryba 1.3.2013 0:42

Re: A k čemu to hledání vlastně je???

řešíme příští jaderný tunel, ještě větší, než ten solární

J. Vyhnalík 1.3.2013 2:11

Re: A k čemu to hledání vlastně je???

On ten zlý, ze 70 % státní ČEZ chce záruku návratnosti investice a plánuje prodávat elektřinu z té ošklivé JE za nehorázných 1,75 Kč/kWh a to podle předem daných harmonogramů. Tím nás připraví o radost platit FVE, které vyrábějí proud pouze pokud svítí slunce, za několikanásobek této částky a s blížícím západem slunka a po celou noc si užívat romantického svícení svíčkami.

K. Frauknecht 1.3.2013 10:13

Re: A k čemu to hledání vlastně je???

Vy se pořád zlepšujete :-)))

D. Seibt 1.3.2013 8:43

Re: A k čemu to hledání vlastně je???

Ono je to ponekud jinak, ale argumenty na vas nefunguji. Vy proste hodite do prostoru heslo bez toho, ze by jste chapal hloubku problemu, ve kterem energetika je.

V. Slavík 3.3.2013 17:23

Re: A k čemu to hledání vlastně je???

No, chtěl jsem původně napsat "Skvěle, ale zatím ho neřešíme, akorát se zatraceně spěchá s jeho výkopem".

Pak jsem si ale níže všiml, že diskutováním o tomto tématu musím být okamžitě automaticky zařazen mezi ekologistické ideology (tedy někam k p. profesorovi a zeleným FV baronům z ČEZu a dalšího rodinného okolí).

Tak se raději pouze zeptám, na kolik JETLEM II tipujete? Mě při výpočtu pomocí algebraické logiky náměstka ministra průmyslu Chalupy vychází ve srovnání s jeho bilionem na FV pořád o řád výše, neřád. A to samozřejmě bez negativních externalit a bez použití ďábelské Hanychovy algebry. Jinak vcelku souhlasím s autorem článku, že se hledání viníků asi poněkud vymklo. Mělo přece zůstat u diskreditace zelených magorů, ekologie, OZE a pár dalších nepohodlných, a u standardních zásluhových odměn pár příbuzným a kámošům. A zároveň u pomoci ke snadnějšímu rychlému otevření mnohem výnosnějšího penězovodu z Jetlemu v rozměrech skutečně i mezinárodně velmocenských.

Pokud ovšem nebudeme jenom kavárensky moralizovat, byla to safra sofistikovaná víceúčelová tržní a píár akce, vskutku hodná našich vševědných geniů průměrnosti. Trendy kontrolní otázka: kolik jich bylo a jak se jmenují?

V. Slavík 3.3.2013 17:29

Re: A k čemu to hledání vlastně je???

měla to být reakce

Autor: J. Ryba Datum: 01.03.2013 00:42

řešíme příští jaderný tunel, ještě větší, než ten solární

J. Hejna 1.3.2013 9:08

Re: A k čemu to hledání vlastně je???

Asi by bylo lepší ten podvod utnout, i za cenu arbitráží.

Arbitráže by pravděpodobně nebyly horší než stávající odírání, občané by je zaplatili via stát stejně, ale vědělo by se komu.