29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Kde jsou hranice socialistické stupidity?

Žijeme si v tom eurosocíku náramně. Máme sociálně demokratickou vládu maskovanou jako pravici, máme také neokomunistickou opozici maskovanou jako demokratickou levici.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Blažek 16.5.2013 18:53

Nic nového ....

Mladíček, který dle fota v roce 1989 sotvačůral do plínek chrlí svá "moudra" o tom zlém socialismu - českém a evropském, ale z vlastní zkušenosti zná h.....

P. Vaňura 16.5.2013 21:44

Moje zkušenost je taková, že nechci komunismus

v žádné jeho podobě. Byl to stát, který se musel obklopovat drátěnými zátarasy, strážními věžemi a dokonce i minovými poli, aby mu jeho občané NEUTEKLI!

J. Sládeček 16.5.2013 14:44

Jak si modré, tak si i

blbé.

M. Prokop 16.5.2013 15:09

Re: Jak si modré, tak si i

Trefil se, komoušku?

J. Slanina 16.5.2013 16:09

Re: Jak si modré, tak si i

Že on tě pan Kříž dobře zná? Přesně o podobných pitomcích totiž je celý článek.

M. Vondráček 16.5.2013 16:10

Re: Jak si modré, tak si i

A co rudé, to se Vám líbí víc že ano ??

J. Kanioková 16.5.2013 10:55

Doktor Macek poradil ODS: Ukažte lidem tuhle šílenost

Hrubý domácí produkt klesl v 1. čtvrtletí letošního roku v 17 evropských státech, včetně Česka, kde klesl o 1,9 %. Předpokládám ovšem, že politikové z těchto států nám budou nadále tvrdit, že jejich protikrizová opatření jsou ta nejlepší z možných a je zapotřebí je ještě zesílit a prohloubit…

Do toho pronáší Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu, následující slova: Letos na podporu obnovitelných zdrojů poputuje 44,4 miliardy korun. Tyto náklady v příštích dvaceti letech ještě vzrostou a Česko na ně nemá.

K. Luboš 16.5.2013 12:15

Re: Doktor Macek poradil ODS: Ukažte lidem tuhle šílenost

Máte pravdu, pořád jsem přemýšlel, co pana autora tak vytočilo, že pokálel všechny napravo i nalevo, na Západě i na Východě, oranžové i modré.... A ono to asi opravdu bude oním magickým číslo poklesu HDP -1,8 %.

No nebylo to dříve tak krásně ideologicky jednoduché? Bohatým podnikatelům daně co nejvíce snížíme, aby se výroba pořádně rozjela. A aby se výroba pořádně rozjela, tak počet zaměstnanců musí být minimální stejně jako jejich mzdy. Takže propustit 10 % z platu 10 %dolů! A že to od nás nebude mít kdo brá, že nebudou zákazníci....? Blbost, my to jednoduše vyvezeme! A že nebude na školství, zdravotnictví, policii a silnice? No tak zvýšíme daně chudým! Prostě jednoduchý recept pro lidi s Íkvé tykve.

A teď si představte ten šok, když zjistíte, že to nefunguje!

M. Konupčík 16.5.2013 12:41

Re: Doktor Macek poradil ODS: Ukažte lidem tuhle šílenost

Vykašlete se na sledování HDP. Politici si s ním dělají co chtějí, protože je to u většiny z nich maximum jejich ekonomickych znalostí. Stejně tak máme tak nízkou nezaměstnanost, ne proto že by EU nečemu pomohla, ale že změnili metodiku výpočtu, aby to nevypadalo tak hrozně.

A v té druhé polovině vycházíte z ideologického pohledu na svět. Oni -  ti zlí kapitalisté, co vše nakradli a každého odírají a nechají lidi umírat na chodníku a pak "my", ti hodní a neštastní zaměstnanci a ostatní, co nikoho "nevyužívají" a za to poctivě pracují. Víte, já jezdím po celé republice už 15 let po firmách všemozného zaměření a pomáhám jim se změnami systému. Jistě, potkal jsem i několik skutečně nepříjemných lidí, ale anžto tyto firmy naparazitují přes politiky na státních zakázkách, světe div se - jsou to všechno extrémně pracovití lidé, kteží podnikají poctivě a korupce a nesmyslné utrácení eráru je štve jako každého jiného.

Potom když opustíte svou výchozí pozici, tak vám docvakne, že to není o systému týrajícím dělný lid ale o systému, který lidem dává svobodu rozhodovat o výsledcích své práce samostatně a mnohem efektivněji, než pak stát se vší špatností, která je na přerozdělování cizích peněz prostě logicky napojená.

Stát vám nikdy pracovní místa nevytvoří. Sebere ale peníze firmě, která by lidi jinak najala, ale už je nemá. Může teoretidcky žádat o příspěvek na nového zaměstnance. Takže podporujeme ty neefektivní firmy a projekty ve víře, že tím pomáháme lidem, zatímco za kopcem, kde ten byznys funguje, ho tímto likvidujeme. A generujeme další požadavky na státní pomoc, ale tu už prostě nemá kdo zaplatit. Tedy platí se dluhem. Ne toho, kdo si vymyslí tenisové kurty ve vesnici o 500 obyvatelích a bez slušné silnice, ale všech ostatních i těch, kteří by takovou krávoviny v životě nepodepsali. A z nich vy děláte lumpy, a z těch co jsou tímto systémem vinni (a parazitují na něm) děláte své zachránce. Není to divné?

J. Kanioková 16.5.2013 12:46

Přesně !

M. Prokop 16.5.2013 15:11

Re: Doktor Macek poradil ODS: Ukažte lidem tuhle šílenost

Tak, jak vy to píšete, to skutečně nefunguje.

Ani nevím, kdo (že) by něco takového vymyslel, to vy sám, vlastní hlavinkou?

J. Jurax 16.5.2013 18:17

Re: Doktor Macek poradil ODS: Ukažte lidem tuhle šílenost

No, jak Vás tak čtu, pane Luboši, zjevně zastáváte jiný jednoduchý recept pro lidi s Íkvé tykve, odlišný ovšem od toho, který pranýřujete. Předem se omlouvám, že následující řádky budou krajně zjednodušené a polopatistické jak pro první stupeň ZŠ - činím tak proto, abych zvýšil pravděpodobnost, že i Vy pochopíte.

Napadlo Vás, že snížení daní firmám - ne bohatým podnikatelům, to je termín socanský hrající na primitivní závist, ale jejich firmám - je regulérní recept do krize. Firmám to sníží náklady, takže případně mohou dolů s cenou, prodají a udrží pracovní místa, ba možná i nová vytvoří ... nebo v nejhorším propustí míň pracovníků.

Počet zaměstnanců pochopitelně musí být ne snad minimální, nýbrž optimální, což není totéž. Zbyteční zaměstnanci samozřejmě výrobu prodražují. Buď pak všichni mají nižší mzdy, nebo se drahý výrobek neprodá, firma jde dolů vodou a nezaměstnaní jsou pak všichni od generálního ředitele po uklizečky.

Plat pochopitelně musí být takový, aby pracovníci za něj byli ochotni pracovat, a zároveň takový, aby neprodražoval výrobu natolik, že by byla nekonkurenceschopná.  Drahý výrobek se neprodá atd. viz výše.

A my to vyvezeme, když se to u nás neprodá, proč ne. Leč že by v dúsledku toho nebylo na školství, zdravotnictví, policii a silnice? Asi Vám mimo mnohého jiného ušlo i to, že tohle se platí z daní - jednak pracovníků, jednak firem. No a vyrábí-li se v tuzemsku, platí se daně taky v tuzemsku - u pracovníků i u firem. A že zvýšíme daně chudým - nuže, z příjmu chudí prakticky žádné daně neplatí, neboť odpočty - informujte se o dani ze závislé činnosti; zjevně to pro Vás bude objevné čtení. A DPH - nejspravedlivější to daň, neboť netrestá píli a výkonnost, nýbrž spotřebu - se nezvýší jen chudým, jak demagogicky pravíte, nýbrž všem.

J. Vyhnalík 16.5.2013 13:31

Re: Doktor Macek poradil ODS: Ukažte lidem tuhle šílenost

Těch 44,4 mlrd jsou pouze přímé náklady, státní dotace a povinné dotace vytažené z kapes lidem v poměru cca 1:2. Nepočítá to s negativními dopady na ekonomiku, které tento nesmysl vyvolává.

J. Urban 16.5.2013 10:33

Mnoho povyku pro nic.

čssd bude zvolena, i kdyby měla (a nejspíš taky má) stovky ratů, srbů a doleželů. Neboť volič v čezku je tupé tažné zvíře, které zatímco je holeno, nadšeně u toho hýká. Analyzovat kvůli tomu nějaké sociálfašistické programy či myšlenky je zcela nadbytečné. Ale autor si nejspíš aspoň zchladil žáhu (na chvilku).

P. Čech 16.5.2013 19:04

Re: Mnoho povyku pro nic.

Tím tupým tažným zvířetem lze nazvat jen menšinu voličů. V posledních, krajských volbách to bylo 30%. Ostatní voliči se odmítli účastnit tohoto směšného divadélka, které je u nás drze nazýváno "svobodnými" , demokratickými volbami.Oni totiž voliči již poznali, že jinou možnost prostě nemají, nechtějí-li se podílet na vládnutí a moci politických stran, která je totalitní a nedemokratická, výrazně protiobčanská.

P. Vaníček 16.5.2013 9:59

Ten,co se podepisuje Ryba,

je stejně šílenej MAGOR jako Zaorálek a celá ta prta z Lidového domu.

M. Prokop 16.5.2013 15:12

Re: Ten,co se podepisuje Ryba,

Blázen Jílek, hampýzník z Varů.

J. Kanioková 16.5.2013 9:54

No..... socík...., ale takový jakýsi bankovní...

Kdysi mělo slovo - dluh - hodně negativní pověst... ale to ještě na světě vládl Zdravý Rozum a lidi byli ostražití...

Ostražitost polevila, Zdravý selský rozum byl prohlášen za cosi zastaralého, brzdícího "rozmach lidstva", skvělý rozvoj civilizace, lidové demokracie a lidská práva a "solidaritu" a právo na blahobyt. Sociální kolektivní práva, levicová dogmata. Státe, starej se ! A tak přišlo přerozdělování, finanční transfery a když nestačilo, tak se začlo půjčovat ve velkorysém moderním stylu - "zachraňovaly" nás banky. Kampak na nás s ostražitostí...!  Levičáci všech odstínů slibují, tak ať plní..!

Pokrok se nedá zastavit - takže dnes my zachraňujeme banky.... ty přece nesmí padnout... ať to stojí, co to stojí... naprosto levičácký styl myšlení.  Investor špatně "investoval do našeho blaha", "kupoval dluhopisy", tak ho přece  musíme zachraňovat.. Za každou cenu...  No, každý mejdan jednou končí...

A tak jsou banky plné nesplatitelných dluhopisů, hypoték, akcií, všechno je to už dávno zcela mimo realitu.  Kdy a jak to skončí ? Ani se nepotřebujeme srazit s kometou...

Kde jsi, Zdravý rozume ?

J. Chaloupka 16.5.2013 9:30

V r. 1989 byl odvalen balvan socialistického hospodářství,

kdy jsme byli všichni "státními" zaměstnanci a účetní si vydělal stejně v Praze jako Bruntále. Strana a Vláda nám rozdělovala 95% všeho, co jsme vyprodukovali tak, abychom neumřeli, ale také nezbohatli. Čas od času také lid povzbudila nějakým "státním" zlevňováním: chleba o 50% nahoru a lokomotivy (varhany) o 50% dolů. Statisticky to vypadalo náramně. Výsledek cesty v letech 1948-1989 bylo, že jsme měli všichni holé zadnice a zírali na plné obchoďáky v tom "neplánovitém" hospodářství na západě. Tehdy tam ještě byl kapitalismus. Ale vraťme se k začátku u nás: podnikání bylo normálně povoleno, ale nebylo zušľechtěno. I proto se toho tolik "zprivatizovalo" do rukou různých prominentních synků (Babiš, Toman) a kamarádů (Macek), případně veksláků a zelinářů, kteří do té doby kapitalisticky obchodovali na černo. Obyčejní občané se vzpamatovávali, ale mnozí využili svých znalostí a dovednosti i chuti do podnikání (Frolík) a pěkně zbohatli.

Od toho odvalení balvanu (viz výše) naši poslanci a úředníci zase úporně tomu podnikání hází různé kamínky a klaky pod nohy a po 20 letech už to vypadá na docela pěknou barikádu. Naopak Evropa, která do té doby zcela prázdný obrovský trh (bývalé státy social. tábora) zavalila svým zbožím a neuvěřitelně zbohatla. A jak zbohatnete, máte roupy: i začali evropští politici páchat dobro, protože měli k dispozici neuvěřitelné balíky peněz. Také neustálé fúze nejrůznějších podniků nám vytvořily nadnárodní firmy, které se blíží oligopolům, které státy už nemohou ovlivnit. Ta tzv. krize vznikla tím, že prostě ty východní trhy se naplnily a růst se zastavil. Politici začali střečkovat, na ten blahobyt se zadlužovat, aby uchlácholili davy a vzývají růst jako svatý grál. Budou-li takto pokračovat, nezaměstnanost vlivem přeregulovaného trhu práce poroste, tak to skončí jen jedním, ALE ZATO VELKÝM EVROPSKÝM BANKROTEM. Pak se vrátí kapitalismus, skončí přerozdělování. Přežijí jen svorné rodiny. Budeme rádi, nebude-li válka, ale jen lidové bouře.

K. Frauknecht 16.5.2013 9:59

:-)

K prvnímu odst.: Souhlas, to málo co tady po reálném socializmu zbylo se částečně rozkradlo (no, v Rakousku po rozpadu monarchie to bylo podobné). To bych i vydržel. Bude-li nový podnikatel bohatnout bude bohatnout celá společnost (tedy i já, hurá). Blbý je, že ta socanská filozofie "všichni rovni" znamená, že když nemůžu mít já nebudeš mít ani ty! Ukrutně demotivující pro ty "co chtějí" a naopak, velmi motivující pro "ty co nechtějí" (minimálně volit ČSSD :-)).

K druhému odst.: Nebuďte pesimista! EU bankrot nebude, lidi prohlédnou, nic jinýho jim nezbývá.

J. Kanioková 16.5.2013 10:22

A víra tvá tě uzdravila :)))

Nic ve zlém, ale dokud si naše západní civilizace nešáhne až na dno, nenabije drž.. ústa, nevěřím v prozření těch většin, co si už dávno odvykly vnímat, že - každý svého štěstí tvůrce a že - stát nemusí a měl by se starat jen o ty naprosté základy - bezpečnost, jakousi základní státní spávu-minimální. Ostatní by měl nechat na přirozeném rozvoji..

K. Luboš 16.5.2013 8:53

Pan autor píše opravdu hezky.

Je to jednoduché, nekomplikované, v podstatě nepravdivé, ale účinné. Prostě ve stylu Rudého práva před rokem 1989. Zjevně určené pro frustrovaného pravicového voliče s IQ tak 90. Takže se to bude jistě líbit. Panu autorovi bych doporučoval přestat se durdit a vrátit krev z překrvené hlavy zpět někam do oblastí níže pasu. Zjistil by, že je to tak daleko příjemnější.

M. Konupčík 16.5.2013 12:47

Re: Pan autor píše opravdu hezky.

žádám o konkrétní nepravdu napsanou v článku, o konkrétní socialistický krok, který je efektivní a pomáhá společnosti (ne straně a ne nějaké minoritní části obyvatelsva, jako voliči dané strany). Ekonomie je nauko o vztazích VŠECH účastníků. Ně odporného zlého kapitalisty co svačí embrya a jednoho poctivého, lež po všech stranách mentálně retardovaného jedince. VŠECH, tedy zejména těch, co jim stát sebere peníze aby mohl realizovat sliby těhle Zaorálků a Sobotků.

M. Prokop 16.5.2013 15:13

Re: Pan autor píše opravdu hezky.

Být to Z. Luboš, typuji to na Zaorálka.

J. Ryba 16.5.2013 8:42

autor měl požít diazepam, než usedl ke klábosnici. Pak by snad neházel pojmy, kterým nerozumí

P. Čech 16.5.2013 7:27

Máte většinou naprostou pravdu.

Všem politickým stranám, a to bez jakékoliv výjimky, jde jen o jedno jediné. Dostat se ke státnímu penězovodu, k penězům ze státního rozpočtu. Po to dělají vše možné i nemožné, zejména volně soutěží podle čl.5 ústavy (rozuměj bojují o moc nad občany) Zkuste si pouze představit, že by politické strany nedostávaly ze státního rozpočtu žádné peníze, na které podle mého názoru nemají vůbec nárok. Asi bychom se všichni (kromě mne) divili, jak rychle by pánové oba Sobotkové, Hašek, Paroubek, Nečas, Kalousek a mnoho a mnoho dalších zmizeli z úhlu zájmu jak médií, tak i kohokoliv jiného. Jak rychle by všechny politické strany zmizely, nemajíce členstvo. Členstvo, které se chce pouze přiživit na tom státním penězovodu. Systém existence, vlády a moci politických stran v dnešní době je založen jen a pouze na bezpracném (činnost našich poslanců nepovažuji za smysluplnou práci)užívání peněz ze státního rozpočtu. Pouze o tom je celý, a nejen náš, společenský systém.

K. Frauknecht 16.5.2013 9:20

Re: Máte většinou naprostou pravdu.

Diskutující nad Vámi jsou zřejmě na penězovod přicucnuti, takže není co komentovat :-).

K tomu penězovodu - toto je výňatek z rozhovoru R. Sulíka (Slovenský politik):

"(Otázka) Musíme si tedy opravdu sáhnout až na dno, abychom pochopili, že to takhle dál nejde?

(R. Sulík) Před několika lety jsem navrhnul změnu volebního systému na Slovensku: Volební příspěvek straně za každý jí odevzdaný hlas je sedm eur. Každý občan by tedy před volbami dostal od státu šek na sedm eur. V tu chvíli by měl dvě možnosti. Buď půjde volit a zaplatí šekem. Peníze tak vlastně odevzdá straně, kterou volí. Nebo k volbám nepůjde a peníze si nechá pro sebe. Ať si každý vybere, co chce."

Není těžké uhádnout jak tento návrh dopadl :-)))) (no moc k smíchu to nejni!).

J. Kanioková 16.5.2013 10:13

Sulík je správňacký chlapík, ale tento návrh koloval i u nás

ve verzích s pětistovkou či tisícovkou. A není to vůbec špatný nápad, naopak.. Všeobecné volební právo, bohužel, nevytváří solidní výsledky... proč, to není třeba vysvětlovat.. Průběh, jak to v demokraciích časově postupuje, ten tu byl už mockrát napsán.

Škola veřejné volby - http://jdem.cz/23bj8

V. Ondys 16.5.2013 11:07

))))) Je to vyloženě hloupý nápad v levicovém duchu a jenom by přispěl k blížícímu se krachu

Volit by rozhodně neměli zaměstnanci státu luxusně jištěni z peněz daňových poplatníků a ti, co se během voleb nemůžou prokázat řádným placením daní, o vybraných penězích i generování státního dluhu celá současná hra levičáků na demokracii fakticky je a sociální rozměr volby by mohli ovlivňovat pouze starobní důchodci, kteří si už prokazatelně odvedli své do státní kasy.

J. Kanioková 16.5.2013 12:44

Ten nápad u nás zněl -

V obálce by byly volební lístky a při jejím vyzvedávání by měl "volič" výběr - buď si vzít pětikilo či tisícovku a nevolit, nebo si vzít lístky, volit a bankovku tím odmítnout.

Myslíte, že by bylo málo těch, co by odmítli bankovku ?