16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Kde jsou hranice socialistické stupidity?

Žijeme si v tom eurosocíku náramně. Máme sociálně demokratickou vládu maskovanou jako pravici, máme také neokomunistickou opozici maskovanou jako demokratickou levici.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Konupčík 16.5.2013 12:49

Re: Ten nápad u nás zněl -

b udete muset pánové rozpracovat výši částky, protože 300-500 se dává cigánům v Přerově za to, že jdou volit danou stranu.

V. Ondys 16.5.2013 13:33

:)))))))))))))) Paní Kanioková, dyť to je furt to naše levicový rozdávání

z peněz plátců daní a to si pište, že by brali! Vo nic jinýho většině nejde před zlověstným duněním prázdnejch hlav, když už není kde brát.

P. Čech 16.5.2013 10:37

Re: Máte většinou naprostou pravdu.

Pane Frauknechte, myslím, že není účelem ovčany zatratit, ale vychovat z nich občany. To by pomocí vaší metody asi jaksi nešlo, ikdyž připouštím, že něco do sebe to má. Já vidím jako lepší za prvé většinový dvoukolový volební systém obecně kamkoliv ve spojení s uzákoněním obecného referenda  a všeobčanského hlasování tak, jak to mají zavedeno ve Švýcarsku.. Je obecně známo, že Švýcarsko je zemí prosperující a efektivně fungující, ikdyž chybička by se dozajista také našla. Proto také Švýcaři svůj demokratický systém (pokud se na světě nějaká země blíží skutečné demokracii, je to právě jen Švýcarsko a Lichtenštejnsko) neustále vylepšují. Na rozdíl od nás, kteří svůj špatný systém neustále zhoršujeme a to jen proto, že vládnoucí zástupci politických stran mají na zřeteli pouze prosperitu vlastních stran a nikoliv občanů. Cestou z toho ven je jedině a pouze ustavení ryze občanského státu v zastupitelské demokracii, kde vůle většiny občanů je svatá a nikdo nemá právo ji násilím měnit. V občanském státě i ovčané rychle pochopí, že se musí chovat jako občané, jinak ztratí svá občanská práva (nikoliv lidská práva). Je nutno občanská práva (zde patří i právo volební) vztáhnout k plnění občanských povinností. Tedy neplní-li si občan své (vyjmenované, nikoliv imaginární) občanské povinnosti, ztrácí občanská práva (rovněž vyjmenovaná). V tomto já vidím systém fungování demokratického občanského státu a nikoliv v totalitní moci politických stran a jejich zástupců - politiků nad občany. To totiž není demokracie ani zastupitelská, ani jakákoliv jiná.

K. Frauknecht 16.5.2013 10:50

Jasně,

nedělám si patent na rozum :-). Přišlo mi to spíš veselé, protože jasně vidím spoustu voličů ČSSD jak prolévají hrdlem oněch 7 euro (resp. 500,- Kč) v blízké osvěžovně. A bylo by vymalováno!!!

J. Vyhnalík 16.5.2013 13:24

Re: Máte většinou naprostou pravdu.

Richard Sulík je vynikající. Není náhodou, že levice prosazuje opačný koncept. Povinnou účast a za neúčast pokutu.

J. Mrázek 16.5.2013 6:11

Krutě pravdivé. Zbývá černý humor..

Polovina mládež vidí svou budoucnost v růžových barvách. Druhá polovina na drogy nemá ...  Mládeži patří budoucnost. Konec konců, nic jiného si ti parchanti nezaslouží !!!

J. Jurax 16.5.2013 1:22

Kde jsou hranice socialistické stupidity?

Nikde. Blbost - i socialistická - je vždy nekonečná. Konečný je akorát vesmír - ale ten je zase zakřivený.

Máme se na co těšit - socialisté jistě překročí hranice možného, zvýšením daní a povinnou mateřskou pro otce zlepší lidem život; a my všichni si to odser ... pardon, my všichni poneseme důsledky toho zlepšení.

M. Bezouška 16.5.2013 7:46

Re: Kde jsou hranice socialistické stupidity?

pane Juraxi, vzal jste mi mou repliku z pusy a byl jste první.  Když jsem si totiž přečetl titulek blogu, napadlo mne prakticky okamžitě - pane autore, chyba, žádné hranice socialistické stupidity nejsou a nikdy nebudou. Nebudu opakovat ani rozvádět vaše slova - ono vlastně ani není co dodat. Leda snad - Pán Bůh s námi a zlé pryč!

P. Lenc 16.5.2013 7:58

Re: Kde jsou hranice socialistické stupidity?

Pánové, jste rychlejší, ale já bych to lépe nenapsal.Připojuji se.

P. Čech 16.5.2013 8:07

Re: Kde jsou hranice socialistické stupidity?

Ano, "zlepší" lidem život, ať chtějí či nikoliv.. To by bylo, aby nějací občané kecali do toho, jak mají nadobčané (rozuměj politici- členové a zástupci politických stran)"pracovat". Oni jsou přece ti vyvolení (poměrným volebním systémem) k tomu, aby občanům vládli. Nikoliv vládli jménem občanů. A o tom to všechno je.

J. Jurax 16.5.2013 17:41

Re: Kde jsou hranice socialistické stupidity?

No, je celkem jedno, jakým volebním systémem se vyvolí vyvolení. A vyvolení vládnou občanům samozřejmě jménem občanů - jak také jinak, máme přece tu demokracii. Jakkoliv je to poněkud paradoxní.

P. Čech 16.5.2013 18:58

Re: Kde jsou hranice socialistické stupidity?

Tak za prvé. Nemáme zde žádnou demokracii, protože společenský systém, který zde existuje je výrazně menšinový. Poslanci jsou voleni v menšinovém, poměrném volebním systému a kterákoliv strana, která je zvolena do poslanecké sněmovny disponuje max. 18-20% hlasů voličů. "Vítězná" strana, ostatní strany, které se do sněmovny dostanou mají hlasů ještě méně. Volby jsou nesvobodné, protože zákony voličům přikazují jak mají volit a koho musí volit, pokud chtějí využít svého volebního práva.Systém, který zde občanům vládne (jinak se to při sebelepší vůli nazvat nedá) lze nazvat socialismem, stříknutým notně anarchií. S demokracií má společnou pouze jednu věc a to určitou míru svobody.Nic více. Moc politických stran ovládá orgány demokratické moci zákonodárné, výkonné a soudní, kteréžto mají být prostředkem k vykonávání moci občanů (lidu), jak praví čl.2, odst.1  ústavy. Mám za to, že to není "poněkud", ale zásadně paradoxní, jako ostatně celá naše ústava, vypracovaná a schválená většinou komunistů současných a "bývalých". Na jedné straně vyhlašuje, že ČR je demokratickým státem a na straně druhé to mnohými vlastními články popírá (čl.5, čl.18, odst.1 a mnohé další).

V. Ondys 16.5.2013 1:08

:)))))))))))))) O miliardáři, který ukradl slunce

V Čechách žije spousta miliardářů z nejpokrokovějších důvodů, stalo se, že přišli s igelitkou do sněmovny, shromáždili do svých rukou peníze daňových poplatníků a ještě si půjčovali na vrub nenarozeným, aby si mohli dát víc v zájmu sociálně spravedlivého přerozdělování. Bydleli v nejdražších bytech za peníze z poslaneckých náhrad a všichni plátci daní jim sloužili jako roztřesení osli. Nejchamtivější miliardáři byli nemocní lidumilností. Jejich nemoc nebyla ani tak zlá jako odporná. Po celém těle jim rostly hnusné oranžové, rudé, modré, zelené i jinak barevné vředy, které přes den mokvaly a v noci děsně pálily. Miliardáři se za ně ale nestyděli a dávali je na odiv i novinářům s otázkou: "Kdo z vás to má, vážení soudruzi?" Jejich jmění rostlo s vředy a všichni jim je společensky příkladně záviděli. Přátelé miliardáři se rozhodli tedy, že je odmění solárními barony a úžasnými akciemi na doručitele...

J. Vyhnalík 16.5.2013 2:19

Re: :)))))))))))))) O miliardáři, který ukradl slunce

Nepleťte do toho akcie na doručitele. Jedná se o nejstarší a nejefektivnější formu akciových společností. Tato forma koncentrace volného kapitálu je běžná ve všech rozvinutých zemích. Novináři a politici pouze mátli veřejnost řečmi o tom, že ČR je skoro jedinou zemí atd. Celý problém není ve formě vlastnictví akcií, ale v tom, že přes státní rozpočet se rozdělují obrovské objemy peněz. Má proto smysl kontrolovat vlastnictví firem, které se o státní zakázky ucházejí. Jenže právě zákon o podpoře OZE je názornou ukázkou toho, jak mohou sociální inženýři likvidovat trh a rozdělovat zákonem soukromé peníze. Všichni odběratelé elektřiny povinně dotují neefektivní výrobu elektřiny ve FVE a přitom se o žádné státní zakázky nejedná.

J. Ryba 16.5.2013 8:40

Re: :)))))))))))))) O miliardáři, který ukradl slunce

to vy matete, anonymní akcie nejsou běžné a existují jen na dvou ostrůvcích. A smysl kontrolovat vlastnictví akcií tu bude vždycky. Do OZE jde 10x méně dotací než do uhlí a plynu, dostavba Temelína generuje dvojnásobek zvýšení cen oproti OZE. Tak kde je ta likvidace trhu?

K. Frauknecht 16.5.2013 9:24

Proboha

než něco napíšete, tak si to alespoň malinko ověřte. Nebude to potom tak hrozný, vážně :-).

J. Vyhnalík 16.5.2013 13:17

Re: :)))))))))))))) O miliardáři, který ukradl slunce

Hloupost! Ty dva opakovaně zmiňované ostrovy jsou ostrovy, kde neexistuje žádná regulace ohledně těchto akciovek.

Pokud jde o OZE, konkrétně FVE, tak ty mají garantovanou výkupní cenu elektřiny podle roku uvedení do provozu. Tyto ceny jsou pro FVE uvedené do provozu: do konce 2005 7,273 Kč/kWh; 2006-7 15,26 Kč/kWh; 2008 14,882 Kč/kWh; 2009 13,862-13,964 Kč/kWh; 2010 12,903-13,005 Kč/kWh; 2011 5,723-7,803 Kč/kWh; 2012 6,284 Kč/kWh; 2013 2,83-3,41 od 1.7. 2,43-2,99 Kč/kWh. Přitom Dukovany vyrábějí za 0,65 Kč/kWh a Temelín za 1 Kč/kWh, samozřejmě podle potřeby odběrné sítě a ne podle přízně počasí. Jinými slovy bez FVE se snadno obejdeme bez klasických zdrojů ne.

ČEZ požaduje státní záruku na výkupní cenu u nových Temelínských bloků ve výši 1,75 Kč/kWh.

Zajištění elektřiny není zadarmo a je potřeba plánovat na desetiletí dopředu. Výrobní cena a schopnost vyrábět elektřinu podle aktuální potřeby by měly být primární. Pokud se Vám Temelín nelíbí, pořiďte si NEDOTOVANÉ panely na střechu a velké akumulátory, abyste mohl u internetu sedět i když zrovna nesvítí slunce. V zimě zapomeňte na vaření na elektřině a nemusíte si s cenou Temelína lámat hlavu. Každopádně pochybuji, že ušetříte.

B. Rybák 17.5.2013 11:50

Re: :)))))))))))))) O miliardáři, který ukradl slunce

Výborná argumentace. Souhlasím s Vámi.

V. Ondys 16.5.2013 11:25

:)))))))))))))) Omlouvám se Vám, pane Vyhnalíku, za nekorektní zaujatost

když ale mně akciovky se zaměstnaneckými vztahy uvnitř i s ostatními nešvary silně připomínají národní podniky za totalitního socialismu, ale je fakt, že jsem jenom :))))))) starej spisovatel a ne odborník na ekonomiku.

J. Vyhnalík 16.5.2013 13:22

Re: :)))))))))))))) Omlouvám se Vám, pane Vyhnalíku, za nekorektní zaujatost

Máte pravdu, ale opravdu velké firmy málokdy může vlastnit jeden člověk.

Hodně záleží na firemní kultuře a na tom, jestli vedení firmy jsou pouze zaměstnanci nebo také majitelé podstatných akciových podílů. Není náhodou, že velké firmy zaměstnancům vyplácejí prémie v akciích, častěji v opcích na akcie uplatnitelných po dalších x letech práce pro firmu. Tím jsou všichni zainteresováni na prosperitě firmy a navíc při odchodu jim propadnou prémie za pár let zpět.

V. Ondys 16.5.2013 14:01

:)))))))))))))) Rád se Vám přiznám, pane Vyhnalíku,

že mi jde jenom o nezastupitelnou roli státu v životě samostatného, schopného, pracovitého, slušného a poctivého plátce daní. Je mi celkem fuk, jestli si lidi třeba dobrovolně zakládají za svý finance nejrůznější komuny s touhou po dokonalým systému navzdory limitům každýho člověka a touží v nich žít třeba jako komouši, pokud do svých údajně :))))) lidumilných aktivit ze zvůle mocných nezatahují ostatní proti jejich vůli. Pak bych jim případně mohl i fandit při pohledu z jistějšího odstupu v zájmu osobní svobody, která je pro mne nejdůležitější.