29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Kam zmizel střed?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
certik 26.12.2008 4:47

Re: autor - levicak nic nepochopil

Jojo.  Tak individualismus vede k vseobecnemu blahobytu? No to je moc zajimava teze. Von ten vseobecnej blahobyt nikde nejni, takze asi ten individualismus taky ne, a cela ta veta je jenom nesmysl vycucany z palce na zneuzivani lidi jako jste vy.

Moh byste prosim vysvetlit, jak KDYBY JENOM se podarilo nastolit ten idealni extremne pravicovej individualistickej stat jak by se nam vsem vedlo dobre, a ze se nam este porad dobre nevede, za to muzou ty neustaly levicovy vladni zasahy, a to ve vsech zemich sveta. Mne se jenom vybavuje z nedavny doby, ze KDYBY JENOM se nam podarilo nastolit ten komunismus podle Lenina, tak...

Nezlobte se, ale nabizi se otazka: kdepak vy jste tou dobou chodil, a copak jste vykladal?

ginANDtonix 26.12.2008 4:21

Re: střed

To ze se vam to nelibi, neznamena, ze to tak nefunguje. Vy byste chteli porad mit perfektni system v perfektnim svete. Ale perfektniho neni nic. Jste v realnem svete. Spokojeny budete pouze pokud akceptujete nedokonalosti tohoto sveta. Rozhodci se muze mylit a muze se divat jinam. Muze byt dokonce podplaceny. V ekonomii, muzete mit smulu, muzete se potkat s nepoctivym clovekem. S tim se proste musi pocitat. A dulezity je opravdu vysledek.

krab 26.12.2008 4:06

Re: Vážený autore, zdá se mi, že

Souhlas az na to, ze v liberalismu 19. stoleti nebyla podporovana stredni trida. To je totiz princip liberalismu: jako jediny system nepodporuje vubec nikoho, neni rasisticky ani xenofobni, nezvyhodnuje vubec nikoho. Dava kazdemu sanci se postarat sam o sebe a se svoji puvodne neuspokojivou situaci neco udelat. Ze stredni trida se stane nejsilnejsi je pouze logicky dusledek.

krab 26.12.2008 4:00

autor - levicak nic nepochopil

1) kdyz je pravice a levice, nemusi byt logicke, ze existuje i stred. Muze byt vycurana radobytreti cesta, ktera ale neni treti, pouze je zamaskovana jedna. Bud jsi levicak nebo pravicak, a kdyz rikas ze nejsi ani levicak ani pravicak, tak jsi levicak. Tak to je.

2) To co vy chapete jako "absolutni averzi proti potratum" krestane chapou jako averzi vuci vrazdam. Nemam na to silny nazor, jen bojuji proti zjednodusenym nalepkam, jako je tato. 3) KDU-CSL neprikazuje jinym, co si maji myslet, o nic vic, nez CSSD nebo KSCM. Naopak. Prikazovani jinym, co si maji myslet, je navysost levicova zalezitost. 4) Na neonacismu NENI VUBEC NIC PRAVICOVEHO, a uz vubec ne "krajne pravicoveho". Krajni (extremni) pravicak je Klaus, byl jim Churchill, Thatcherova, Reagan, Mises, Hayek, Friedman, Smith, Ricardo, ja. Krajnim pravicakem nebyl Hitler, ktery byl naopak extremnim levicakem. Pravicak = liberal.

5) Sobeckost a hamiznost na jedne strane nema vubec nic spolecneho s individualismem a "neviditelnou rukou trhu obdobi anglicke prumyslove revoluce". Individualismus a kapitalismus naopak vedou k silnym moralnim hodnotam, dobrovolnemu obetovani se pro jine, VSEOBECNEMU blahobytu, altruismu. Zni to jako paradox, ale presto to tak je. Viz Hayek: Cesta do otroctvi.

Kdybych byl politikem, byl by muj ukol na to odpovedet diplomaticteji a mel bych se snazit vam to vysvetlit. Ale nejsem jim, takze muzu byt uprimnej: Odpoved na posledni otazku: blbej jste vy. Krom toho jste evidentne blbej levicak.

Emigrant 26.12.2008 3:48

Vazeny pane Vileto

Vas pohled na politiku je velmi, ale velmi sverazny,  zustante radeji u sve zivnosti;-D.

Delam Sikozy 26.12.2008 2:50

Re: střed

Obávám se, že citujete Dieogo Maradonu. Máte nějaký odkaz na to, kde by toto VK řekl? Či jinam, kde by snad ponoukal k nějakému sobectví?

Klausovy ekonomicko-politické názory jsou jasné a stručné: zásahy státu do ekonomiky či do podnikání mají být co nejmenší. To se dá brát za názor pravicový, platný již někdy od dob Adama Smithe. Máte tedy možná pravdu v tom, že je to názor starý minimálně od dob průmyslové revoluce. Spíše ještě starší. Ovšem, tím není řečeno nic o tom, že by snad pozbyl svou platnost. Proti tomuto názoru stojí názor opačný, že o blaho občanů se musí starat stát, nejlépe kolektivistický. Tento názor je blízký levici a v ekonomických dějinách se oba názory více-méně střídají. Levicový názor se ještě navíc často zaštiťuje (a kamufluje) různou formou boje proti "egoismu", vlastnictví atd. Kam to vede dobře víme.

Proto je nejbohatším českým politikem křišťálově čistý Standa Gross (když vynecháme ještě ty z dob komunistické nomenklatury jako Adamec mladší, Ulčák atd.) kom, tak dobře hájil práva sociálně slabších, až z toho zcela neegoisticky zbohatl.

Pokud uvádíte, že Klaus zůstal v pojetí pravice někdy na úrovni průmyslové revoluce, tak kde asi myšlenkově zůstal největší ideologický modernista sociální demokracie V.I. Špidla? V době proudhonismu či snad rozbíječů strojů? 8-o

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 26.12.2008 2:17

Re: střed

Nevim, jestli ho budu citovat presne, ale "Fotbalista muze dat gol rukou, kdyz to rozhodci nevidi. Dulezity je jen vysledek utkani." Rv

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 26.12.2008 2:15

Re: pro pana Viletu, balíka z Plzně

Pane Vileto, Vaše články jsou zajímavé.

Hmm, to je podruhe, co s vami musim souhlasit ;-D;-D;-D

Pasáček koz ve Vermontu 26.12.2008 2:04

pro pana Viletu, balíka z Plzně

Pane Vileto, Vaše články jsou zajímavé. A máte pěknou živnost, přeji Vám v podnikání úspěch.

Zdraví Vás   Pasáček koz , podnikatel v živočišné malovýrobě.

mol 26.12.2008 1:58

Re: střed

Jestliže dám na charitu, tak tím uspokojuji svoji sobeckou potřebu pomáhat druhým.

Delam Sikozy 26.12.2008 1:31

Re: střed

Co přesně je na Klausových názorech z období průmyslové revoluce? Byť se tak hrdě hlásíte k pravici, tak Vaše názory bohužel tak trochu připomínají  právě před-průmyslovéhho revolucionáře Proudhouna, který se všemožně snažil propagovat myšlenku, že: "vlastnictví je krádež"

Delam Sikozy 26.12.2008 1:23

Re: Komunisté a neonacisté jsou krajní levice

Anarchisté. syndikalisté a sociální demokraté - to je historicky stejná krevní skupina

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 26.12.2008 1:15

Re: střed

Me by chybela take, ale takova jako v USA nebo GB. To, co Klaus a jemu podobni vydavaji za pravicove nazory, to je opravdu obdobi Prumyslove revoluce. Nekteri z nich dokonce sami priznavaji, ze sobectvi nejen ze neni nemoralni, ale je dokonce motorem pokroku. To se na me nezlobte, ale "zapadni" pravicaci to chapou trochu jinak. Napred pro me, ale pro ostatni take kousek nechat a neco dat na charitu, nebo jiny bohuliby ucel. Kdezto ti nasi Klausovci to maji trochu oklestene. Napred pro me, pak zase pro me a kdyz jeste zbyde, je to zase moje.:-/

Jirka 26.12.2008 1:11

Re: Vážený autore, zdá se mi, že

Ale nebyla jím ani za vedení V.K.Bohužel.:-(

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 26.12.2008 1:08

Re: Komunisté a neonacisté jsou krajní levice

Maje pouze technologickeho vzdelani, nemam si co zopakovat ;-) Ja si take myslim, ze komuniste a neonaciste jsou krajni levice, ale tak nejak se vzilo je davat na opacne poly, tak jsem se toho pridrzel. U anarchistu si nejsem vasim tvrzenim jisty. Oni sice chteji "zadny" stat, ale na druhe strane vykazuji mnohe znaky spolecne s komunistickou ideologii (vsechno patri vsem, kazdy si muze vzit, co zrovna potrebuje). Par jsem jich v zivote potkal a skutecne je to tak. Napriklad mel doma CD prehravac (pred mnoha lety) a ja si ho chtel na par dnu pujcit. Kdyz jsem se ho zeptal, zda by mi ho pujcil, tak mi odpovedel "Vubec se neptej, proste si cokoliv vezmi, jen mi tu nech papirek, ze to mas ty a kdy to vratis."

Jirka 26.12.2008 1:08

Re: střed

To mně taky,ale kolik asi procent by ve volbách dostala? ;-(

Delam Sikozy 26.12.2008 1:07

Upřesnění

Tady chybí nejen střed, ale hlavně i pravice.

NobodyWasHere 26.12.2008 1:05

Re: střed

mně chybí :-(

NobodyWasHere 26.12.2008 1:04

Vážený autore, zdá se mi, že

problémem spíše je, že tu není žádné "vpravo" a rozhodně jím není Topolánkova Občasná Sociální Demokracie. Pokud ji srovnáváte s kapitalismem 19.století, tak jste trochu mimo, neboť tehdy byl podporován především střední stav, který OS|D dusí, kde může ve prospěch spřátelených nadrnárodních konglomerací a polostátních molochů typu ČEZu. Několik marginálních rádobypravicových stran s programem, který nedokáže oslovit nikoho kromě jejich členů to nějak nezachraňuje. A fašisty (jakožto další vývoj italské sociální demokracie mezi válkami) ani nacisty (kteří jsou také pouze výhonkem národních socialistů - tj. sociáních demokratů s důrazem na národní zájmy) bych mezi pravicové extrémisty vskutku nezařadil, bez ohledu na to, že se mi to soudruzi učitelé a profesoři občanských nauk snažili natloukat do hlavy mnoho let.

Jirka 26.12.2008 1:02

Re: střed

Pardon:prakticky.

Jirka 26.12.2008 1:02

Re: střed

Objektivně sice chybí,ale prkticky tady skoro nikomu nechybí.Bohužel.

Kodiak 26.12.2008 0:35

Komunisté a neonacisté jsou krajní levice

Autor článku by si měl zopakovat základy politologie. Extremistické strany patří spíše mezi nátlakové skupiny jducí za určitým cílem. Komunisté, nacionalisté a neonacisté (němečtí národní socialisté) patři spíše mezi ke krejní levici. Usilují o silný stát, který by vše řídil, v podstatě se jedná jen o drobnou modifikaci též idedeologie, jen v trochu jiném balení. Anarchisté jsou spíše krajní pravice slabý stát, minimum regulací nebo spíše žádné regulace.

beda 26.12.2008 0:12

střed

ODS je středová strana, ta má pouze prvicové keci, jinak je to nejprostřednější střed.

u nás chybí pravicová strana