29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Kam zmizel střed?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Martin 26.12.2008 17:15

pro: Michala IP: 81.200.48.xxx

Myslím, že se tedy moc v názoru nelišíme. Jen k tomu 19. století - nemůžete k tomu přistupovat tak, jak to vypadá na papíře - praxe byla trochu jiná. Uvedu třeba příklad s tím omezením pracovní doby - Ano, papírově došlo k omezení pracovní doby - ale ta zkrácená doba bohužel velké části dělníků nestačila k tomu, aby za to uživili rodinu - takže museli stejně pracovat déle, či v ještě jiné práci. A nebylo vyjímkou, že pak museli každý den odpracovat rovnou 2 celé pracovní směny.

sýček 26.12.2008 17:12

Re: Kdo jsou "voni" ?

R^

sýček 26.12.2008 17:08

Než se s tím notebukem naučim, mějte trpělivost.

Josef Lux snad byl slušný člověk, ale ne v politice. Mezi slušnými lidmi platí, že dané slovo je třeba dodržet. Jenže on chtěl být tím jazýčkem na vahách.

Martin 26.12.2008 17:08

Re: Politika je svinstvo

Nechtěl bych Vás nějak urazit, ale tohle bědování mi už fakt leze krkem.  Vadí mi, jak se pořád kvičí, že politika je svinstvo. Protože, milý pane, svinstvo politiky je přímo úměrné svinstvu ve společnosti. Neexistuje nějaké dělení na zlé politiky a slušné lidi - jsou to jen spojité nádoby.  Většina společnosti je líná, podvádí, uplácí, lže, nechá se uplácet... - tak proč by politici, vybraní ze středu téhle nemocné společnosti, měli být jiní. Jestli nechcete jen kvičet, tak hurá do politiky - a ukažte nám, jak to dělat dobře a čestně. Pokud se spokojíte s konstatováním, že politika nemá úroveň, tak nic nezměníte a naopak tím pomáháte udržovat stávající stav.

Michal 26.12.2008 17:06

Re: proč volit pravici ? aby hájila

Ujasněme si pojmy. Podle mě je regulace jakékoliv omezení hospodářské činnosti. Tedy i takový zákoník práce, který upravuje např. pracovní dobu, je regulací. Právě omezení pracovní doby, práce dětí atd. vzniklo jako reakce na tehdejší situaci v 19.století.

Vaše tvrzení, že by si zdravotní pojištění spousta lidí neplatila potvrzuje situace v USA, kde 16% obyvatel nemá zdravotní pojištění. Celá diskuse se v podstatě neustále točí okolo historie a funkce tzv. sociálního státu. Proto připojuji jeden odkaz http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-havel.php?itemid=5444

Pro mě je funkcí státu garance standardu (ať už v oblasti sociální, zdravotní, školství). V individuální investici do nadstandardu nevidím žádný problém.

sýček 26.12.2008 17:02

Re: Politika je svinstvo

sýček 26.12.2008 17:02

pomyslný střed je krutě vpravo

poslední volby vyhrála závist - závist je jedinou účinnou metodou levice. Jestli je někde střed, pak napravo od dnešní ODS.

certik 26.12.2008 17:00

Re: autor - levicak nic nepochopil

Clovece, zakladni lekce z logiky. I kdyby vsichni lidi na svete zrali hlinu, prece mezi nima bude 15% nejbohatsich. A vy mne snad chcete vykladat, ze za muj blahobyt muze nejake uceni o individualismu, Hayekova knizka, nebo Klaus, a ne moje osobni prace? Nejni to nejakej paradox, jak to tady krab charakterizuje?

sýček 26.12.2008 16:58

je střed

Vilda 26.12.2008 16:57

Re: tady nechybí střed

Je mi líto, ale dost často cestuji po Evropě a jak ubytování v hotelích a penzionech, tak většina potravin začíná být v zahraničí lacinější než v Česku. Konec konců, doktor je klasický případ střední třídy. Ukažte mi doktora v Česku, který je pod hranicí 40K!!

Je mi líto, ale výše odvodů sociální, zdravotní daně a daně ze mzdy, vám příjem tolik očešou, že si připadáte jako chudák. Běžte to reklamovat do Lihového domu.

Pepan 26.12.2008 16:47

Politika je svinstvo

Politika je svinstvo a na tom se nikdy nic nezmění. Jediný slušný člověk, který v politice byl (Josef Lux), již nežije a jiného daleko široko není. Morálka a slušnost je dnes na obtíž a hulvátství a sprostota je dnes i ve vládě módní. Tak co chcete? Zvolili jsme si je. Dobře nám tak!   

certik 26.12.2008 16:43

Re: tady nechybí střed

Clovece, jestli nejaky prijem je nebo neni stredni trida, zhola nezalezi na tom, kolik ten prijem znamena nekde jinde, rekneme v Botswane. Kc 40K hrube mzdy je vysoko nad medianovym platem v CR. Jestli definujeme stredni tridu jako lidi mezi 30 a 70 percentile, tak 40K hrubeho podle vseho stredni trida v CR neni.

Vilda 26.12.2008 16:35

Re: tady nechybí střed

To že 40.000Kč někdo považuje za příjem nad úroveň střední třídy je bohužel ten co neumí počty. Při kurzu 25:1 k Euru to nejsou ani 2.000EUR. Na západ od Česka, to je mzdové ohodnocení hodně pod úroveň střední třídy. To že cena práce je v Česku tolik zatížena sociální, zdravotní daní a daní ze mzdy, že vám zůstane horko těžko polovina, je problém který běžte reklamovat do Lihového domu!!

Martin 26.12.2008 16:26

Re: proč volit pravici ? aby hájila

No, 19. století bych tedy hodnotil trochu jinak. Ostatně jedna z mých ročníkových prací byla: "Dělnické profese a průmysl v 19. století".

Ale souhlasím s tím, že určité regulace státu jsou bohužel nutné. Ale omezil bych to na sociální a zdravotní problematiku. Dost lidí by nebylo dost disciplinovaných, aby si platili nutné pojištění. Takže SP a ZP bych ponechal povinně, ovšem na osobní účty obyvatel, aby to nekončilo v černé díře státu, ale přímo u lidí. A jednu zdravotní pojišťovnu bych nechal státní.  Do samotné hospodářské soutěže není záhodno moc zasahovat.

Delam Sikozy 26.12.2008 16:09

Re: proč volit pravici ? aby hájila

Myslíte, že v těch státních monopolech měli zaměstnanci nějaká zvláštní práva? Stát neudělá nic do čeho není dotlačen.

Michal 26.12.2008 15:59

Re: proč volit pravici ? aby hájila

Absencí státních zásahů jsem zejména myslel neexistenci práv zaměstnanců.

Milan 26.12.2008 15:52

Re: Jenže jak jsem zmínil na začátku, chybí tady střed. Co si má počít člověk, který si myslí, že regulací má být málo, ale nějaké být musejí? Který uznává volný trh, ale nevěří, že se vždy a za všech okolností trh sám dokáže zregulovat bez krutých d

to je preci jednoduche---jiz to existuje, paklize se jeden nemuze rozhodnout zdali zena ci muz---transvestik -- to je stred perfektni.

Pasáček koz ve Vermontu 26.12.2008 15:49

pro pana Kraba

Pane Krabe, nechtěl bych mít Vaše černobílé vidění světa. Život s takovým názorem je ale příjemnější a bez problémů, že ?

Delam Sikozy 26.12.2008 15:43

Re: proč volit pravici ? aby hájila

To se velmi mýlíte, právě 19. století (dokonce už 18.) je obdobím velmi silných zásahů státu do ekonomiky. hlavně formou udělování všemožných monopolů pouze pro vyvolené. Kdo jiný by také monopoly udělovat než stát? Proti tomu vystupovali zastánci volné soutěže, tedy rovných podnikatelských příležitostí pro všechny, ti se zasazovali o zrušení všemožných státních a polostátních monopolů.  

Pasáček koz ve Vermontu 26.12.2008 15:42

Ježíš Kristus

Ježíš Kristus byl prvním socialistou.  Největší vliv si zachoval mezi lidmi v kapitaliské společnosti.

marie 26.12.2008 15:41

Jenže jak jsem zmínil na začátku, chybí tady střed. Co si má počít člověk, který si myslí, že regulací má být málo, ale nějaké být musejí? Který uznává volný trh, ale nevěří, že se vždy a za všech okolností trh sám dokáže zregulovat bez krutých důsle

To co jste tady, tak krásně a barvitě "vylíčil" - to si myslím, že by tady bylo již dávno existovalo, kdyby tu bylo bylo vůbec umožněno vzniknout "normálním živnostníkům". Tím nemyslím to co se tady většinou prezentuje a "vydává" za tzv. podnikatele, kteří se předvádějí kdo má krásnější milenku či auto - myslím zcela normálné živnostníky, jako je švec - švadlena, elektrikář, či malíř pokojů - něco podobného tady téměř neexistuje. A to je TO , z čeho by vznikla ta středová strana, -tady doposud chybějící a za celých 20 let ji nebyla umožněna existence?.

Pasáček koz ve Vermontu 26.12.2008 15:37

Re: autor - levicak nic nepochopil

Pane Krabe, nejste jediný, kdo to má popletené.  Nic si z toho nedělejte.

Milan 26.12.2008 15:36

Ani ryba ani rak...hezky cesky.

pravice a levice jsou politicke nalepky a historie ukazuje, ze z obou stran prevazne touzi po moci. Konzervativni nebo libertarianske principy jsou casu odolne a tyto principy prekonaji jakekoliv politicke nalepky. Jak zajiste vsichni zde vi-historie je plna velikanu stredniho razu, tzv. "ani ryba ani rak",  hezky cesky. To, ze nekdo beduje a spila nepritomnost stredaku bude take zapomenuto.

Ludva 26.12.2008 15:16

Re: tady nechybí střed

Ale ne, kdo připraví "reformu" tak, že nejlépe vyhovuje lidem s příjmy nad 40 tisíc a náklady přenese na střední a nejchudší třídy, ten není středový ani náhodou. Srovnejte si to Vy.

MK 26.12.2008 15:14

Kdo jsou "voni" ?

Blbej jste vy, protože jste ještě nepochopil, že lidé nejsou  ideální a tudíž nemohou vytvořit a praktikovat ideální politiku. Ideální jsou pouze sny. Život je  krutý, těžký a nespravedlivý  pro všechny živé tvory na tomto světě vč. člověka.

kirast 26.12.2008 15:10

Re: chybí pravice a co jsou to

No, musím konstatovat, že mě to zrušení osmihodinové pracovní doby jako pravicová hodnota docela pobavilo. Máte vůbec představu, kolik lidí dneska svoje peníze vydělávalo při deseti nebo dvanáctihodinové pracovní době? A to při platnosti zákoníku práce schváleného sociální demokracií! Stačila k tomu jenom fronta před úřadem práce přes dvě ulice a nabídka šéfa: "No tak si běž, když se ti to tady nelíbí! Před branou čeká pět lidí, kteří budou rádi dělat tvoji práci za míň než bereš ty. A nebudou mít blbé kecy o zákoníku práce." A aby před ÚP stála fronta, tak stačí trochu "utáhnout" pravidla pro udělování souhlasu s podnikáním a trochu víc zdanit živnostníky, i když nevydělávají. Ale to jsou všecko levicové hodnoty prosazené levicovou vládou ve své době. A o odborech raději ani psát nebudu, přece jenom jsou svátky, tak proč bych se měl rozčilovat.

26.12.2008 15:08

Re: holt to tak je.....ale

lumpenburžoazie by tu byla ,

vita 26.12.2008 15:03

tady nechybí střed

podle měřítek civilizovaného světa je zde extrémní levice(KSČM), komunistická strana(ČSSD), strana středu(ODS) a opravdová pravice zde chybí. Máte to pane nějaké popletené.

Michal 26.12.2008 15:02

Re: proč volit pravici ? aby hájila

Vidím, že jste pilně studoval Misese. S vyjádřením "všech vrstev" rozhodně nemohu souhlasit. Špatná sociální situace dělníků v továrnách je prostě historickým faktem. Žádné zlepšování jejich životní úrovně v průběhu 19. století nepřicházelo. To bylo hlavním důvodem stále větších sympatií ke komunismu a častějšímu výskytu nepokojů.

vaclav 26.12.2008 14:59

Vy

Tajenka  zni : Vy