17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: K charakteru současného režimu

Často slýcháme, že od nástupu prezidenta Zemana se v naší zemi prosazuje poloprezidentský, případně prezidentský systém. Není v tom spatřováno nic znepokojivého, vždyť takové systémy fungují i jinde v demokratickém světě, například ve Francii nebo ve Spojených státech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mrázek 16.9.2013 7:34

Zlatej realista Klaus,že?

Že se Miloš trochu s "klausovštinou"  názorově shodne vidíme a že si nenechá  eurohujeristy , aby mu "cloumali jeho majestátem" a pošle je v klidu dál, nejdál, klidně až TAM ... v to doufám. Hezký zbytek dne .

J. Šula 16.9.2013 8:32

Re: Zlatej realista Klaus,že?

Ani Klaus, ani Zeman, ale tak to chce lid !?

M. Stuchlik 16.9.2013 8:49

Re: Zlatej realista Klaus,že?

Bodejť by se neshodli, Zeman to dá Klausovi příkazem a Klaus poslechne. Jinak zasáhne Lukoil.

J. Mrázek 16.9.2013 9:14

Omluva-diskutujeme, plky nebereme.

Pátá cenová je vhodná na podobné "myšlenkové odbočky"....

J. Anděl 16.9.2013 16:03

Re: S určitým sarkastickým potěšením....

Jestli chtěl dědek Zeman něco změnit radikálně, měl kandidovat do sněmovny, ustavit vládu a stát se respektovaným premiérem.

P. Pavlovský 16.9.2013 6:50

Re: Beru.Lepší,než eurohujerismus!

Nevšiml jste si, že Zeman je velice proevropský?

Eurofederalismus je vůči vašemu eurohujerismu opozitem či co?

J. Mrázek 16.9.2013 7:12

Variant je mnoho, lepších ...

Prozatimní (někdy protimluv slovo) cíl směřuje k jednomu superstátu s jednou bankou, měnou, vládou,...a diktaturou ! Eurofederalismus je běh na dlouhou trať a v mezidobí snad lidem dojdou souvislosti, pak peníze a mezitím trpělivost . A na nesmysly zapomenou a společnou Evropu začnou budovat pořádně a za padesát let, až nikdo nebude fixlovat , nebo skrývat své velmocenské vládnoucí choutky (když už se to dvakrát v minulém století nepovedlo). Jsem pro Evropu spojenou. Ale ne v současném fatálním stavu (nejen států) . Stačí?

J. Barto 16.9.2013 8:51

Re: Variant je mnoho, lepších ...

Nestačí prosím. Rád bych věděl, kdy jsme byli v potravinách (resp. ve výrobě soběstační )a kdy nás o to EU připravila ?

J. Mrázek 16.9.2013 9:16

Omluva-GOOGLE

TAM  si vyhledejte ta nešťastná data. Mám jiné starosti a jinde (Brusel).

L. Novák 16.9.2013 12:35

Re: Domnělá soběstačnost

Ve kterých potravinách z těch, co jsou dnes na českém trhu ke koupi, jsme byli za bolševika soběstační? :-)

"Soběstačnost" způsobená zadrátovanými hranicemi byla vynuceným nedostatkem všeho způsobeným vládou komunistů a budováním "reálného socialismu". Tlačit dnes výrobu potravin do "soběstačnosti" neznamená nic jiného, než zase zadrátovat hranice a tvrdit, že na dovážené potraviny, ovoce a zeleninu, nemáme peníze. Tak si milí občané "trhněte nohou!" Budujeme socialismus...

To chcete? :-)

J. Mrázek 16.9.2013 11:16

Rok stará data a je hůř...

http://www.ac24.cz/zpravy-z-domova/997-potravinova-sobestacnost-cr-klesa-hrozi-dalsi-zdrazovani-jidla

J. Mrázek 16.9.2013 11:24

Zajímavost k doplnění obrazu o důsledcích v Unii..

http://byznys.ihned.cz/analyzy-a-komentare/c1-60736800-kazdy-treti-evropan-bude-do-roku-2025-ohrozen-chudobou-varuje-humanitarni-organizace

L. Novák 16.9.2013 12:44

Re: Zajímavost k doplnění obrazu o důsledcích v Unii..

No to bude! Socialismus nikam jinam než do ekonomické černé díry a dluhové pasti nevede.

J. Mrázek 16.9.2013 12:58

Unie není nic jiného, než "budování" a ve velkém...

Tak si nachystejte bágly .... já už to tady mám "za pár" a člověk si zvykne i na rakev..!....

S. Vaněček Šauerová 16.9.2013 6:07

Výborně, skvělý text.

Náš problém ovšem netkví v tom, že by snad bylo málo lidí, kteří si povšimli změny posttotalitní, vachrlaté české (parlamentní) demokracie v autoritativní systém, resp. novou normalizaci. Náš problém tkví v tom, kolika občanům takový stav vyhovuje, a nejen to, kolik lidí jej dokonce vítá. Řekněme si to na rovinu, je jich víc, mnohem víc, než těch, kteří jsou dnes vyděšeni.  A kolik z nich bude asi tak těch, kteří by byli ochotni se bránit, t.j. něco DĚLAT ? Asi tolik, kolik bylo kdysi chartistů ? Protože zbytek rezignuje, případně ohne hřbety. Máme v tom za staletí už jistou praxi.

P. Pavlovský 16.9.2013 6:48

Re: Výborně, skvělý text.

Vítám vás po dlouhé odmlce, paní Šauerová!

Doležalova přesná analýza potvrzuje tezi, že nadcházející volby nebudou sporem levice a pravice, ale sporem o demokracii.

Pokud zemanovské strany  (ČSSD, SPOZ, KSČM) zvítězí, čeká nas samozřejmě pokračování faktické autoritativní vlády a demokracie ostrouhá.

Pokud by, nedej Boiže, získaly ústavní většinu, změní se autoritativní vláda de facto na autoritativní vládu de iure.

Problém je i v tom, že zdaleka ne u všech dalších stran, které se případně dostanou do sněmovny, je jistota, že budou antizemanovské. Kupř. u KDU bych to vylučoval předem.

S. Vaněček Šauerová 16.9.2013 7:20

Re: Výborně, skvělý text.

Dobrý den, pane Pavlovský. V odmlce budu ještě nějaký čas pokračovat, na venkově nemám internet a musím říct, že mně nikterak závažně ani nechyběl.

Ano, té zemanovské ústavní většiny se docela bojím, řekla bych, že ji lze pokládat již předem za skoro jistou. Je ale zřejmé, že účinně se Zemanovi neuměla (nechtěla) bránit ani sněmovna v předchozím složení. Nevšimla jsem si kupř., že by s ním měla nějaký větší problém třeba ODS (s výjimkou Němcové, pan Kuba si s ním kupř. rozumí zřejmě docela dobře). Víte, je to vlastně komické, jak se v zásadě celá politická garnitura chová jak králíčci tváří v tvář postavení kobře. Jak malé děti. Vždyť je to, proboha, jen jeden alkoholik s vážně podlomeným zdravím, na prahu či spíše již za prahem senility ! Tohle mně skutečně fascinuje. To jsou vážně všichni takoví babráci ?

J. Mrázek 16.9.2013 8:09

V jeho věku v takové formě...

...to je hodno spíše obdivu. Myslí mu to slušně a tahy dopředu ala Klaus má, byť o jeden míň.... ochlasta Havel Vám také vadil ??? JEN SE PTÁM, TAK SE NEROZČILUJTE, PROSÍM !

S. Vaněček Šauerová 16.9.2013 10:26

V takové formě ? :-)

To je dobře, že jste po ránu tak dobře naladěn. :-) Pokud jde o zdravotní stav pana Zemana, sám říká, že má nohy jako protézy. Cukrovkářská neuropathie. V 69 letech nic moc, o dobrém zdraví rozhodně mluvit nelze. To přeskakuji alkoholismus, který šedým mozkovým buňkám (diabetu dtto) rovněž moc neprospívá, pane Mrázku. Člověk se pak opakuje, zapomíná, plete si Platóna s Aristotelem, pronáší "bonmoty", jimž se směje už jen on sám, atd., atp.

P.S.: Co to má, prosím, společného s Havlem ? On byl v prezidentské funkci někdy viděn na veřejnosti opilý ? Také se kymácel nad korunovačními klenoty ? A vůbec, co je to za měřítko ? I kdyby snad viděn býval byl, proto se smí další prezident chovat stejně podle modelu :"Sim pančelko, však on ten Havel taky" ?

:-)

J. Mrázek 16.9.2013 11:30

Přiznejte MU také nějaké pozitivum!

MINIMÁLNĚ JISTOTU NEJISTOTY  bohorovných nezodpovědných a "navěky zajištěných" poslanců, hysterické pobíhání úředníků, jistotu božích mlýnů na současnou ještě opozici, když by také zvyšovala daně, ceny, dávky příživníkům....rozčeření smrdutých vod, už jen to stačí k pochvale, byť před nastartovaným ne tankem (prý jich máme devět !!!), ale trabantem...no, alespoň trochu ! :-)

S. Vaněček Šauerová 16.9.2013 12:03

Přiznávám.

Ucházel se kdysi o moji sestřenici, která byla v příbuzenském vztahu s jeho učitelem, prof. Pavlem Hrubým. To nebyl špatný kalkul, protože je to vzdělaná a velmi pracovitá osoba (zde je tedy to jedno malé až nepatrné plus). Měla ovšem všech pět pohromadě, takže z již  uchystaných námluv nebylo nic. Ono se totiž už tehdy vědělo, jak se chová k ženám, resp. za co je má, nakonec, jako všechny ostatní kolem sebe. Krom Klause, abych nezapomněla. Takový byl vždycky, jen se tato krásná osobnostní vlastnost s věkem ještě znásobila. Pěkný den.

J. Boleslav 16.9.2013 10:10

Re: Výborně, skvělý text.

Daleko víc než ODS s Ovarem ale nemají problém socani. Ti se po veverkách vůči němu vykřivili jako první.

S. Vaněček Šauerová 16.9.2013 10:30

Ano, to máte pravdu.

ODS jsem zmínila toliko jako subjekt, od něhož žádnou zásadní práci ve prospěch zachování jakéhos takéhos zbytku parlamentní demokracie nelze očekávat. Svobody a demokracie ale mají všichni plná ústa. Jistě, netýká se to jen ODS.

Pokud jde o ČSSD, zdá se, že B. Sobotka je mrtvým mužem již dnes. Řekla bych, že už o tom ví.