2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Jmenuji se Wolfe...

Teprve v poslední době jsem si uvědomil, jak velkou proměnu prodělala česká politika v průběhu minulého desetiletí. Možná mi ta změna unikala proto, že byla postupná, nenápadná; neodehrálo se nic, co by byť jen vzdáleně připomínalo listopad 1989. Zásadní změna to ovšem byla!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Grundmann 3.8.2021 10:35

V té době jsem také žil a žádnou masivní podporu komunismu jsem nepozoroval. Mezi mladými byli komunisti černé ovce. Všechno bylo povinné a nic nebylo spontánní. Na první máj se chodilo jenom kvůli tomu, že se tam kontrolovala účast. A jakmile si učitel zapsal žáka, žák zmizel z průvodu.

Nepamatuji si jedinou spontánní akci organizovanou režimem. I Pionýr a SSM byly povinné. A nic nefungovalo, vše byla jenom fasáda a existovalo jenom na papíře. Večerní univerzita marxismu leninismu fungovala tak, že tam někteří lidé jenom poslali index s úplatkem vrátnému a měli samé jedničky u zkoušek. A přitom se tam nikdy neukázali, podobně jako u pozdějšího studia práv v Plzni.

L. Severa 3.8.2021 10:30

Bohužel zjistit to není možné , ale asi kolik voličů čte programy politických stran ?

R. Polášek 3.8.2021 10:25

Zato když se pohybujete jen mezi disidenty, tak se vám klidně může zdát, že režim neměl vůbec žádnou podporu. Už od převratu 1948.

P. Milan 3.8.2021 10:14

Zřejmě jste se pohyboval převážně mezi komunisty, tam by ta čísla mohla jakž takž sedět.

P. Milan 3.8.2021 10:13

Rozumní volí dle programu a ne podle organizační struktury.

A chování podle nabízeného programu nelze s naším volebním systémem zaručit ani u strany, ani u hnutí (u toho nejspíš ještě méně).

P. Milan 3.8.2021 10:11

Také nebylo.

P. Milan 3.8.2021 10:10

Realizovala? Bez smajlíka by to někdo mohl brát vážně ...

P. Milan 3.8.2021 10:09

Pan Čech prostě má utkvělou myšlenku ... :-P

R. Polášek 3.8.2021 9:54

Já jsem na rozdíl od Vás v té době žil a na rozdíl od vás vyrostl v rodině, která byla ze strany otce komunistická a ze strany matky nekomunistická. Takže dobře jsem na blízkém i vzdáleném příbuzenstvu poznal jedny i druhé a to výrazně důkladněji než na nějakých veřejných prokomunistických akcích. Ta podpora komunistů tam skutečně byla, protože desítky procent lidí ve skutečnosti nejsou stádní ani jedním ani druhým směrem.

R. Polášek 3.8.2021 9:47

Proč by měli lidi volit občanská hnutí? Jediné, co občanské hnutí přinášejí, jsou političtí dobrodruzi, které voliči vynesou nahoru, oni během jednoho nebo maximálně dvou lvolebních období nasosají za peníze občanů benefit svých vysokých platů a potom později benefit nadprůměrných důchodů. Svoje cíle presentované ve volebních kampaních,, které jim vynesly voličské hlasy stejně nesplní a až se díky dobře placeným vysokým politickým pozicím, ekonomicky doživotně zajistí, hnutí skončí a oni odejdou do politického důchodu nebo na politické smetiště. A místo nich se objeví noví šíbři, které ovce přesvědčené novými sliby zase budou volit.;-D

M. Grundmann 3.8.2021 9:39

Nevím, jak jste dospěl k tak vysoké podpoře komunistů za komunismu. Bylo samozřejmě obrovské množství lidí, kteří vyjadřovali veřejně podporu komunistům. Lidé chodili manifestovat a vykřikovali hesla na podporu komunismu, podepisovali různé petice apod. Ale to vše byla jenom falešná fasáda a lež. Ten, kdo se tak veřejně nechoval, riskoval vážné sankce. Hranice byly uzavřené a kdyby nebyly, tak by asi v Československu zůstalo méně lidí, než bylo členů komunistické strany. Zahraniční rozhlas byl rušen a zahraniční tiskoviny zakázány. Při hodinách marxismu leninismu vyučující neříkal, že má studenty o něčem přesvědčit, ale že je má pouze naučit, co mají říkat.

Skutečná podpora komunistů byla velmi malá a k rozpadu nedošlo pouze ze strachu ze zásahu sovětské armády. Kdyby Rusové odjeli, komunismus by se rozpadl během několika měsíců.

R. Polášek 3.8.2021 9:39

Koukám, že z nějakých důvodů mi tady nefunguje připojování příspěvků ke komentářům jiných. Uvidíme, jestl i se tento příspěvek připojí pod příspěvek

J. Ganaur 3.8.2021 9:00 nebo samostane.:-)

R. Polášek 3.8.2021 9:37

NSDAP byla čistě jen Hitlerova tak do roku cca 1930 - 35 . Potom už to byla strana spíš Goebelsova, Goeringova, Himlerova , Bormanova ... a dalších 10 - 30 lidí ze špičky stranického vedení. Hitler už potom sloužil spíš jako kulisa, na kterou je upřena pozornost, ale všechno důležité dělají další ve skrytu a stínu za ním.

R. Polášek 3.8.2021 9:26

Pokud já si pamatuji, tak podpora komunistů byla za normalizace tak mezi 30 - 60 %. Doba normalizace je doba od 1969 tak do 1975, až možná 1980. Cca 20 -30 % byli skalní komunisté, co souhlasili s okupací 1968 a otevřeně se stavěli na stranu okupantů, cca 60 % bylo dohromady s těmi, co tehdy neviděli k tehdy vládnoucím komunistům žádnou jinou alternativu.

Alternativa se začala objevovat v době Gorbačova a Perestrojky. V roce 1989 podpora komunistů prudce klesla, v listopadu a prosinci 1989, během Sametu a těsně po něm podporovalo Komunistickou stranu tak 10 - 15 % obyvatelstva.

Je taky třeba ale nutné říct, že Komunistická strana po Sametu podporu ztratila, ale ještě tak v rocě 1995, 5 let p o sametu, tak asi 70 % obyvatel v ČR podporovalo pro další vývoj ČR udržení a obnovení nějaké formy socialismu.

M. Grundmann 3.8.2021 9:04

Pokud si pamatuji, tak v době komunismu žádné skutečné volby nebyly. A komunisté se svobodných voleb báli jako čert kříže. Skutečná podpora komunistů byla rovněž velmi malá a u moci se drželi pouze díky přítomnosti sovětské okupační armády. Ani jejich vlastní bezpečnostní složky nebyly dost silné na to, aby udržely komunisty u moci. Palachův týden v roce 1989 ukázal skutečnou slabost veřejné podpory režimu a ten poprvé musel kapitulovat.

Hovořit tedy o nějaké voličské základně komunistů v době normalizace je spíš komické.

J. Ganaur 3.8.2021 9:00

Sice NSDAP byla oficiálně partaj, ale vpodstatě to bylo Fýrerovo hnutí.Proč mi to připomíná Babišovo hnutí, Okamurovu stranu, Šlacht.....:-(

P. Zeman 3.8.2021 8:57

autore, proč jste mezi "wolfe populisty" nezařadil Piráty a úřednické odbory (STAN) ? TOP09 bych ještě pochopil, ti ani nic řešit nechtějí, dle nich vše vyřeší sekretariáty EU...

J. Ganaur 3.8.2021 8:54

Co Čech, to demagog!:-P

V. Šedivý 3.8.2021 7:59

Green deal směřuje k "uhlíkovému přídělu" ať již v podobě tvrdých limitů nebo progresivně stoupající ceny za energii, potraviny, ...

P. Čech 3.8.2021 7:52

Asi jste se narodil až po roce 1989. Přesně tak se totiž chovala KSČ, když po nejen svých voličích požadovala, aby se chovali podle její ideologie. A přesně takovou stranu volilo velmi mnoho voličů. A dobrovolně! A takoví voliči dnes znovu volí politické strany obecně je jich však nepoměrně méně. Ti rozumní totiž volí občanská hnutí.

P. Čech 3.8.2021 7:47

Ano, politické subjekty nového typu. To je to, co se v minulé době objevilo na politické scéně. Existovala po tom poptávka. Politické strany už začaly lézt lidem krkem a to zejména proto, že prokázaly nade vší pochybnost, že státy řídit neumí a tudíž ani nemají. Ony si však do ústavy daly svou vedoucí úlohu a tak zbavit se jejich moci nelze jinak než založením politických subjektů jiného typu, typu občaských hnutí. Subjektů, které se aspoň snaží své programy plnit. To politické strany nikoliv. Ty své programy neplní. Proč by to také dělaly, když mají svou moc dánu čl. 5 a čl. 18, odst.1 ústavy, že? Aby vše bylo dovedeno k téměř dokonalosti je nanejvýše nutná absolutní ignorace politických stran. To znamená jejich vyloučení ze vznikajících povolebních koalic a tím jejich odsunutí na politický hřbitov. Bohužel, tomu se Babiš zpronevěřil po minulých volbách a vlezl dobrovolně do chomoutu ČSSD. Navíc k tomu potřeboval jistou podporu KSČM, čímž neudělal nic jiného než že nahrál na smeč opět politickým stranám. O programech politických subjektů vč. politických stran je zbytečné hovořit. Tyto programy pouze ohlupují voliče. Zejména proto, že ihned po volbách berou za své a v podstatě zanikají. Místo nich jsou handlovány programy koaliční a opoziční, programy nikým nevolené, přesto platné. To ovšem neznamená žádnou demokracii.

J. Lukavsky 3.8.2021 7:42

"KSČ alespoň realizovala energetickou , potravinovou a sociální bezpečnost" důkazem byly uhelné prázdniny, vypínání elektřiny, fronty na maso, máslo (1 ks/rodinu.. pamatujete?) hajzlpapír, propisky.... ale v plánu na 5 Pětiletku to bylo! J.L. end

V. Šedivý 3.8.2021 7:37

Když vidím, jak vypadají ideologicky motivovaná nařízení z brusle, říkám si, že plnění závěrů XXV moskevského sjezdu proti tomu bylo vrcholem racionality.

L. Turek 3.8.2021 7:18

Jj, realizovata na úrovni nakonec Mongolské lidové republiky.

R. Tichý 3.8.2021 7:17

Antikorupcni elektorat u Piratu, ktery by volil Slachtu? To snad ne....

P. Dvořák 3.8.2021 6:47

Vy asi nepamatujete tehdejší "volby", co?

J. Anděl 3.8.2021 6:32

Také měly strany podstatně víc členů.

Ta věta v článku není úplně srozumitelná, začíná o voličích a končí o členech strany. To chování požadovala spíš po členech a tak to možná bylo míněno.

I. Mertl 3.8.2021 6:23

Skutečně, soudruhu? Nad úroveň vlastních potřeb a svých vrcholných členů? Voni museli být z rodiny vysokých úředníků stranovlády, co?

V. Církva 3.8.2021 6:20

Děkuji, článek ukazuje že Šlachtovo uskupení je skvělá věc. Pokud je "hlavním úkolem je odčerpat antikorupčně naladěný elektorát Pirátům" je to naprosto správně. Korupce je škaredá věc, ale nechat si kvůli boji proti korupci rozlézt neokomouše černozelenorudé Piráty, no fuj!

J. Prikner 3.8.2021 5:51

Joudová, KSČ alespoň realizovala energetickou , potravinovou a sociální bezpečnost, ale které dnešní strany to mají alespoň v plánu? Snad SPD, možná by KSČM. Všechny ostatní lezou Bruselu a USA do pr de le.