30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Jitrnice, jakou svět neviděl

Stát ještě nikdy v historii nebyl schopen garantovat důchody svým občanům. Jistě, do zákonů je možné napsat leccos. Ve skutečnosti však ve věci důchodů nejde o nic jiného než o uklidnění mas, že se o ně stát za ty nekřesťanské daně a odvody postará, přičemž jedinými trumfy státu v této hře jsou špatná paměť lidí a jejich inklinace k naději.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Drobková 11.6.2013 14:45

Autor tvrdí tohle... vymaštěnci kteří neumí číst.

1) Do roku 2065 bude postupně počet obyvatel České republiky klesat až na pravděpodobných 9,5 milionů.

2) Bude také klesat počet dětí od 0 do 14 let, tedy budoucích "produktivních".

3) Naprosto zásadně ubude lidí ve věku, který chybně označujeme za produktivní, tedy od 14 do 64. Proč jej podle mě označujeme chybně? Protože já za produktivního považuji toho, kdo tvoří hodnoty, o které má někdo jiný zájem a zaplatí za ně. Z tohoto pohledu znám obrovské množství neproduktivních lidí v této věkové kategorii, zatímco znám také dost těch nad 64 let, kteří by v produktivitě své práce hravě strčili třicátníka do kapsy. Ze současných cca 7,2 milionu produktivních (zůstaňme u toho termínu) lidí jich bude v České republice v roce 2065 jen cca 5,3 milionu. A to jsou v tom i byrokrati, jimž jsem se věnoval v poznámce o produktivitě…

4) Jedinou skupinou obyvatel, jejíž počet strmě poroste, a to o cca 100 %, jsou důchodci od 65 let výš. Bude jich kolem 3 milionů.

J. Schwarz 11.6.2013 5:30

S tím by se dalo

souhlasit, pane Matějko. Minimálně na stát a jeho "péči" máme velmi podobný názor!