30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Jitrnice, jakou svět neviděl

Stát ještě nikdy v historii nebyl schopen garantovat důchody svým občanům. Jistě, do zákonů je možné napsat leccos. Ve skutečnosti však ve věci důchodů nejde o nic jiného než o uklidnění mas, že se o ně stát za ty nekřesťanské daně a odvody postará, přičemž jedinými trumfy státu v této hře jsou špatná paměť lidí a jejich inklinace k naději.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 11.6.2013 12:48

Ve skutečnosti měl stát původně

jen JEDINÝ důvod své existence, společná obrana proti vnějšímu nepříteli nebo také útok na něj. U starých Germánů trestal stát jen zbabělost ve vojsku a svatokrádež, dokonce i vražda byla věcí příbuzných zavražděného.

Každý muž byl povinen sloužit ve vojsku a to dokonce na vlastní náklady, podílel se ovšem na získané kořisti.

Sociální zabezpečení bylo věcí širší rodiny!

Později přibyla soudní pravomoc.

P. Vaňura 11.6.2013 13:10

Jeden citát

"Mohu najmour polovinu dělnické třídy v USA, aby pobila tu druhou polovinu." Jay Goald

("I can hire one-half of the working class to kill the other half.")

Toto ovšem o něm říkali odborářští předáci, takže to nemusí být pravda.

I. Skolin 11.6.2013 10:34

Dobře zavedený II. důch. pilíř

zabezpečí životní minimum pro důchodce, kteří by se jinak z jakéhokoliv důvodu ocitli bez prostředků.

Ve státě, kde se kvůli jedné pokutě a následné exekutorské zvůli můžete lehce ocitnout na mizině, je to jistě velmi silný argument. Že důchodový účet II. pilíře musí bý veden odděleně, je samozřejmě předpoklad ( taktéž důsledná kontrola téhož ). Jsou země, kde to funguje perfektně a kde také prakticky nevidíte bezdomovce v důchodovém věku ( např. Švýcarsko ).

Z. Švrček 11.6.2013 10:32

Vážený pane Matějko,

snažím se najít pro váš článek jiný název než utopie, ale nenalézám, ačkoliv s mnohými principy souhlasím. Existuje a bude existovat velká skupina lidí, jenž si navzdory možnostem, které jste pro odluku důchodové budoucnosti jednostlivce od státu načrtl, nedokáže vlastní spotřebu rozdělit tak, aby si našetřila. A to ani tehdy, pokud by k tomu měla opravdu všechny předpoklady. Proto, kdyby vaše vize byla realitou, bychom se setkávali s masou lidí, kteří by ve stáří žebrali, kradli, či živořili. A na těchto lidech (lze diskutovat, jak a jakými principy byla historicky tato nemalá skupina vytvořena) je postavena existence a ideologie stran, jenž ve svých programech kladou důraz na vše, co má v názvu lasiččí slovo "sociální". Takže to není jen záležitostí naší, toto by se muselo měnit ve státech, které si říkají vyspělé (je totiž mnoho států, které za vyspělé nepovažujeme a tam odluka péče o seniory od státu není nutná, neb není co odlučovat). V současné společnosti, deformované léty systematického křivení, nelze odluku provést tak, aby byla univerzálně funkční. To by dokázal jen naprostý kolaps s následnou regenerací (netvrdím, že třeba nenastane). Nebo velmi dlouhodobý vývoj. Dnešní politické garnitury těmi zachránci nejsou .

Já vidím v dnešní  "reformě-nereformě" jedno pozitivum. Je to signál mladší generaci, že se systém vyvíjí nedobře a že je nutno se postarat sám o sebe. S vaším oceněním úlohy rodiny, jak ostatně fungovala kdysi, naprosto souhlasím, spoléhám na ni taky. Ačkoliv rodina nemá v dnešní době podmínky tuto funkci plnit zcela, lze to zlepšit právě všeobecným povědomím, že jiná možnost, či jiný systém není a ještě dlouho nebude v dosahu. To by si měli uvědomit všichni (nejen mladí),  avšak především ti, kteří dnes přispívají k dalším distorzím institutu rodiny jako prvotního základního pokrevního svazku lidí, kteří přirozeně spolupracují. Jak třeba by v diskutované budoucnosti měla fungovat rodina páru stejného pohlaví s adoptovanými dětmi?? 

J. Síbek 11.6.2013 9:18

Další z úderných

příspěvků,ale bohužel naplněný mnoha nepřesnostmi.(že by úmysl?)Na příklad produktivní věk není od 14,ale od 15 let.Ovšem ani 15 letí nezletilci nesmí podle ZP vykonávat některé práce.Důchodců prý budou 3 miliony což bude nárůst o 100%?No to asi těžko,když již dnes je důchodců 2 340 000 a to nepočítám dalších 442 000 invalidních.

Představa,že občan si bude hospodařit s penězi sám,pokud mu budou sníženy daně a odvody?To by jistě každý a dokonce i proklínaný stát velmi ocenil.Ovšem jak vidno z počtu přihlášených do dalšího penzijního pilíře mnoho lidí se tam nehlásí i když právě tam se panem Matějkou navrhované změny opatrně zkouší.

R. Tichý 11.6.2013 15:01

Re: Další z úderných

Představa,že občan si bude hospodařit s penězi sám,pokud mu budou sníženy daně a odvody?To by jistě každý a dokonce i proklínaný stát velmi ocenil.Ovšem jak vidno z počtu přihlášených do dalšího penzijního pilíře mnoho lidí se tam nehlásí i když právě tam se panem Matějkou navrhované změny opatrně zkouší.

Myslím, že se mýlíte. Stát potřebuje přerozdělovat co nejvíce peněz, protože podle toho se pozná, jak je "dobrý". Do druhého pilíře se lidé nehlásí proto, že je nevýhodný a proto, že socani vyhlásili, že ho zlikvidují. Takže naopak, lidé prokazují, že s penězi hospodaří správně.

P. Lenc 11.6.2013 9:12

Článek

výstižný, problém je jediný.Zakořeněný socialismus v občanech.Tzv. sociální stát je založený především na slibech, které se dobře poslouchají, dokud nepřijde krach.Potom nastupuje diktatura.Ono chtít po občanovi aby se staral sám o sebe je pro socialismus největší nebezpečí.A že si toho jsou socialisté dobře vědomí nám ukazuje politika EU.

S. Ševeček 11.6.2013 9:11

Zapomeňte, vážení platící, že

platby na "sociální pojištění", které odvádí zaměstnavatel, jsou VAŠE platby a VAŚE peníze.

Vaše platby jsou jenom to, co stát (většinou prostřednictvím vašeho zaměstnavatele, nebo co odvádíte jako podnikatelé na základě daňového přiznání) strhne z vašeho platu; to ostatní - a není toho málo - je daň, odváděná zaměstnavatelem státu za ten luxus, který si podnik "dopřává" - daň zevzácňující cenu lidské práce a sejmutí břemene ze státu za váš osud. Stát to použije na děti, důchodce současné a na socky.

(na základě této skutečnosti si spočítejte, kolik si reálně "na důchod uspoříte".

M. Pechr 11.6.2013 9:03

výstižné...pane Matějka

...děkuji za článek...

K. Frauknecht 11.6.2013 8:20

Dnes naprostý souhlas!!

Poznámečka: od zítřka máme DAŇOVOU SVOBODU!! Do dnešního dne jsme vydělávali na státní výdaje. Pouvažujme - 110 pracovních dnů z celkových 252!!! Téměř polovinu své aktivity "věnujeme" státu = zástupům nepotřebných úředníků, masám jakoby potřebných (nemluvím o těch opravdu potřebných), líných a nepřizpůsobivých ... Není někde chyba?

A. Bocek 11.6.2013 8:55

Zdvořilá otázka,

Jsou do daní zahrnuty i výpalné za Veřejnoprávní TV a ČR, dále daně za OZE, které naštěstí méně vyrábějí ale o to více jsou povinně zvýhodňovány.

K. Frauknecht 11.6.2013 9:05

Re: Zdvořilá otázka,

I Vy kujóne, nejste Vy ňákej rejpal? :-)

Výpalné (správný název) není součástí daní a je hrazeno průběžně po celý rok.

S. Ševeček 11.6.2013 11:18

Re: Zdvořilá otázka,

Nejsou. Nejsou tam ani "pojištění", státní výdaje "pro nás" ani zvýšené náklady na zdraví, co si platí lidi sami, ani skrytá inflace ředěním peněz (kteréžto poskytuje "zdroje" naprosto "nezásluhově" a podobné haluzoviny.

Den daňové svobody je někde kolem počátku září.

A. Bocek 11.6.2013 7:19

Nejjistější důchodové zabezpečení ,

je dostatečný počet dobře vychovaných dětí. Milá mladá generace ,  víte kolik bude činit váš důchod při počtu vaších potomků nula ? Odpovím vám : Nula !

E. Sevrát 11.6.2013 9:07

Re: Nejjistější důchodové zabezpečení ,

Náklady na výchovu jednoho dítěte jsou tak velké,že je lepší děti nemít,uspořené peníze investovat do nemovitostí a jiných spolehlivých komodit a pak nebudete potřebovat žádný státní důchod.V klidu si budete žít jako rentiér,mladí lidé jsou ekonomicky vzdělanější a tak si to dobře dokáží spočítat.Váš recept je z minulého století a spoléhat na to,že vás děti nechají dožít někde ve vejmenku a budou vás krmit zbytky je v dnešní době dost ošidné.

A. Bocek 11.6.2013 9:53

Re: Nejjistější důchodové zabezpečení ,

Nač vám bude nemovitost bez nájemníků, nebo v lokalitě s početnou arabskou většinou. Jinak Islám půjčování peněz se ziskem hodnotí jako hřích. A i švýcarské banky bez švýcarských obyvatel nejsou žádnou zárukou vkladů.

E. Sevrát 11.6.2013 14:03

Re: Nejjistější důchodové zabezpečení ,

A proč by měla být nemovitost bez nájemníků ? Přistěhovalců z Ruska,Číny atd. bude jistě dost. Ani ta arabská či židovská většina mi nevadí,důležité je aby platila a to se dá ohlídat.

S. Ševeček 11.6.2013 11:00

Re: Nejjistější důchodové zabezpečení ,

Pane Sevráte, rodina - to není hra s nulovým součtem a synergie celé dobré rodiny je velmi účinná. Pravdou je, že v dnešní "společnosti lickejch práf a dostatku alias poručíme větru dešti" to těžko vysvětlovat mladým "vzdělaným" lidem.

P. Vaňura 11.6.2013 13:19

Pak počítejte s tím, že na Vás vlítne

k stáru tlupa těch, co nás kulturně obohacují, a kompletně Vás vykrade, případně zabije, protože o Vás nestojí.

Přestaňte si myslet, že bez dětí existuje budoucnost státu, zůstane budoucnost území, na kterém Vy ovšem budete překážet!

E. Sevrát 11.6.2013 14:05

Re: Pak počítejte s tím, že na Vás vlítne

R. Langer 11.6.2013 14:59

Re: Pak počítejte s tím, že na Vás vlítne

No pak bude stejně nejlepší naučit sebe i děti střílet, ne?

V. Běhal 11.6.2013 6:59

Realita

Realita je taková, že značná část lidí, kdyby bylo jen na nich, tak by na stáří nemyslela, všechno, coby vydělala by utratila a so potom? Nechat je umřít hladem?  Řada lidí, pracujících na I.Č. přiznávají nízký příjem a pak dostávají jen minimální důchod. Dokud nebyli nuceni k určitým odvodům, tak v průměru pobrali na důchodech cca dvakrát víc než zaplatili na důchodové pojištění.

V. Mlich 11.6.2013 9:10

Co je na tom špatné? Realita je horší!

Co je na tom špatné, nechat je umřít? Proč by si někdo celý život odtrhával od huby, aby měl na stáří, a pak by si měl zase odtrhnout od huby, aby neumřel někdo, kdo celý život hodoval a  nemyslel na budoucnost?

To jsou škody na myšlení lidí, které napáchal socialismus. A trvá to dodnes. Třeba takový Zákoník práce dělá ze zaměstnance nemyslícího bIbečka, když nařizuje zaměstnavateli, aby místo něj myslel na to, že o dovolené jsou taky potřeba peníze na jídlo. Musí spořit za něj a pak mu to vyplatit. Je to vyložený nesmysl, ale lidi jsou na to zvyklí, že se platí "za dovolenou". V reálu je to ale cílená výchova k neodpovědnosti.

R. Langer 11.6.2013 15:00

Re: Realita

No klidně si takového člověka můžete vzít domů a živit ho ze svého. Nikdo vám nebrání.

K. Drobková 11.6.2013 6:01

Když totiž stát tvrdí, že ví, co bude za dvacet let, lže. Neví to nikdo, natož stát.

 Ano správně. Neví to nikdo. Nikdo, tudíž ani Vy autore. Ve svém článečku popíráte sám sebe. Je to blábol ......

V. Šťastný 11.6.2013 6:39

Re: Když totiž stát tvrdí, že ví, co bude za dvacet let, lže. Neví to nikdo, natož stát.

blábolíte vy, paní Drobková, ostatně tak jako vždycky. Pan Matějka netvrdí že ví co bude za dvacet let, ale říká, že na stáří se zabezpečí sám.

K. Drobková 11.6.2013 14:46

Re: Když totiž stát tvrdí, že ví, co bude za dvacet let, lže. Neví to nikdo, natož stát.

Naučte se číst, blábolisto nešťastný.

J. Frankl 11.6.2013 7:02

Re: Když totiž stát tvrdí, že ví, co bude za dvacet let, lže. Neví to nikdo, natož stát.

Madam,četla jste vůbec příspěvek?Zkuste to znovu,snad pochopíte vyznění!

M. Baloun 11.6.2013 7:43

Re: Když totiž stát tvrdí, že ví, co bude za dvacet let, lže. Neví to nikdo, natož stát.

Autor ví kolik bude mít čr obyvatel za 20 let, ví kolik jich bude v produktivním věku a ví, že všechno bude fungovat (ekonomika, důchody, státní správa atp.) stejně jako dnes. Jde o stejnou lineární projekci současných trendů do budoucnosti jakou používají opovrhovaní propagátoři druhého pilíře.

J. Vyhnalík 11.6.2013 16:30

Re: Když totiž stát tvrdí, že ví, co bude za dvacet let, lže. Neví to nikdo, natož stát.

Vývoj populace se řídí zákonitostmi populační dynamiky. Teoreticky by mohlo dojít k populační explozi, ovšem pokud k tomu nevidíme žádné náznaky, nemá smysl na to spoléhat. Kolik lidí ze stávající populace zemře, lze celkem přesně odhadnout, kolik se narodí matkám v plodném věku také. Populační modely jsou poměrně exaktní disciplína.

Jestli se dá něco očekávat, tak spíše populační pokles, pokud se ekonomika EU, nedokáže zvednout z krize.