10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

POLITIKA: Jedna svatba a jeden rozvod

Vypadalo to na velké drama, ba místy dokonce na finální akt tragédie, ale nakonec vše prošlo až nečekaně hladce. Členové a členky pirátské strany odsouhlasili v online referendu vstup do vlády výraznou většinou přes 80 procent hlasujících, přičemž ke schválení bylo zapotřebí překonat třípětinovou hranici.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 20.11.2021 9:39

R^

J. Vavrochová 20.11.2021 10:55

;-DR^

V. Němec 20.11.2021 8:05

Za vše chybné, jako na Slovensku Fico , půjde po celé vládnutí nové vlády, bude vinen Babiš. Toť jisté.

M. Těhanová 20.11.2021 7:58

Mohl byste upřesnit ty korupční stíny, které Piráti vidí, po tolika letech boje proti korupci? Mají ti lidé, kterých se to týká ještě nějaký vliv?

A už přestaňte s tím vyškrabáním se po zádech Pirátů. Zkuste se zamyslet, proč nevyhráli ve svých baštách? Ve zbytku republiky o ně takový zájem nebyl, proto voliči, nezávisle na vedení kroužkovali. To je celkem jasné i průměrně inteligentnímu člověku.

Zkrátka je potřeba, aby dospěli a získali nějaké životní zkušenosti.

J. Pokoutný 20.11.2021 9:23

Nevím, zda-li to pomůže. Zkuste porovnat aktivity a projev Patrika Nachera (*1974) od počátku jeho kariéry, a Ivana Bartoše (*1980), týmž metrem. Já tedy zaplakal.

M. Těhanová 23.11.2021 10:19

Máte pravdu, někteří nedospějí nikdy.

J. David 20.11.2021 7:55

Posvatební rozčarování. Holt věno nebylo takové, jaké bylo před svatbou domluveno. Ta svatba nebyla také nic moc, svatebčanů ubylo cca. 40% oproti předpokladu. Holt piráctví je režim vrtošivý.

P. Hatina 20.11.2021 2:19

Když ono jde právě o to co v závěru ".. Nastupující vládu totiž čeká válka s další vlnou pandemie, která ji už teď staví před osudné dilema:"...

Ale už už teď by šlo poměrně snadno spočítat, kolik času už stálo Fialu a koalici dosavadní dojednávání a čekání na Piráty (odhadem až týdny?) , a kolik je to bude stát při současném jednání s vlády prezidentem? Kolik tomu můžou ještě obětovat? - zdravý rozum by řekl, že tak desítky hodin, maximálně několik dnů.

Pokud se jenom tohle jednání o nové vládě kvůli Pirátům protáhne o další řadu týdnů, bude to, ve ztrátách covidu hrozná cena.

Tak jestli by Fialu a koalici nemohlo pragmaticky napadnout, že ty Piráty skutečně ale vůbec politicky ve vládě nepotřebujou..

Nicméně, ale že jsem v pátek četl rozhovor s paní Pekarovou Adamovou o jejich řešení covidové krize Fialovou koalicí , a že většinu toho hovoru tvořilo její házení viny na Babiše se Zemanem, tak bych si přiliš nadějí nedělal..

P. Dvořák 20.11.2021 6:57

Nemůžu se dočkat, kdy nám kovidkrize skončí, "ve ztrátách covidu" bude obrovská nula a virous se už nikdy nevrátí na místo činu.

Tuším to bude tak maximálně dva týdny po nástupu nové vlády.

P. Hatina 20.11.2021 7:39

Jo četl jsem takové predikce, že ta vlna by se už měla během pár týdnů zlomit a pak rychle skončit.

V tom případě Fiala riskuje naopak že to bude ještě za vlády Babiše a ten se pak prohlásí za vítěze nad covidem A teprve pak mu tu zemi předá "jako že musí", a Fialovi zbyde hlavně zaplatit ty megadluhy..

R. Langer 20.11.2021 8:31

To by ovšem byl mistrovský kousek. Ale obávám se, že chřipka byla, je a bude. Jenom se z ní nesmí uměle dělat pandemie. ;-)

P. Dvořák 20.11.2021 8:39

Je pochopitelné, že i tato vlna skončí a opravdu je jen otázkou náhody a tedy nepředvídatelnosti, kdy to bude. Pokud skončí ještě za Babiše, Fiala se nechá slyšet - "Nebýt rad našich odborníků . . . " Pokud skončí dva dny po nástupu Fialy - "Vidíte! My jsme od začátku věděli, jak na to, ale nikdo nás neposlouchal.."

Fiala žádné megadluhy platit nebude. Jediné na co se zmůže, nám utáhnout opasek a možná utrácet o něco míň, zato cíleněji. To budou trefy!

P. Hatina 20.11.2021 8:58

Ze strany viru dokonalá náhoda, ovšem z politický strany půjde o dokonalej timing, právě že z ohledem, že někdo má dřív a lepší data a (snad) umí vytvořit lepší model té křivky.

A v tom bych řekl že Zeman tahá za delší provaz a Fiala se nechá tahat. Tímhle způsobem se můžou hádat o persony ve vládě třeba několik měsíců, dokud se to bude Babišovi hodit, a až pak řekne Zeman Fialovi, tak si do té vlády dejte koho chcete (je to na Vás), ale za týden tu vládu jmenuju..

F. Kusák 20.11.2021 9:26

Ano, stoprocentně souhlasím, jen si ta tzv. vzdělanější část společnosti neuvědomuje jak moc jsou manipulováni.

J. Jurax 20.11.2021 15:24

I tato vlna skončí, ovšem lze čekat, že po milostivém létě k podzimu vypukne vlna další. A tam už výmluva na Babišovu vládu fungovat nebude, zato Babiš v opozici bude moci sžíravě kritizovat cokoliv, co Fialova vláda udělá či neudělá, jakž to opozice nyní u moci jsoucí halasně činila jemu.

Naši stařenka v takovém případě říkali, že pánbu peče oplatky:-)

P. Dvořák 20.11.2021 18:21

Já to netipuji až na příští podzim. Tato vlna, podzimní, skončí do Vánoc. Potom někdy koncem ledna - v únoru přijde další vlna, předjarní.

Stejně jako vloni. :-/

R. Langer 21.11.2021 6:44

Kdepak, až do května to bude furt jedna a ta samá "vlna". Uvidíte.

Z. Lapil 21.11.2021 10:20

Rád sem dávám toto: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19?utm_source=general&utm_medium=widget&utm_campaign=covid-19

Z grafu aktuálně pozitivních plyne, že ve srovnání s loňským podzimem se měla vlna zlomit už před několika málo dny. A že někdy včera nebo předevčírem bylo dosaženo loňského podzimního maxima. A o kus níž je graf ukazující počet "obyčejně" i JIP hospitalizovaných. Ten je zhruba(!!!) na 60% loňského podzimního maxima těch i těch.

Od loňského stavu se lišíme očkováním (relativně málo lidí v nemocnicích) a ležérnějším přístupem (děti ve školách, předstírání, že očkovaný = neinfekční), čímž si troufnu vysvětlit nárůst pozitivních. Jo - a taky se víc testuje (PCR); placené je to zatím pár dní, to si prozatím troufám zanedbat.

P. Hatina 21.11.2021 11:33

Jó taky se na ty grafy dívám, a nedává mi to smysl. Je v tom zahrnuta velká spousta faktorů, které nelze úplně přesně kvantifikovat, ale jen se jejich vliv hrubě odhaduje.

Ono třeba dejme tomu, jestli píšete o těch dětech - tak nejde o jejich samotnou účast ve škole, protože tam pod určitou ochranou jsou, roušky na chodbách, nyní se mají zase opakovat testy, atd. Jenomže už nikdo je nekontroluje, cestou do / ze školy, ale i odpolední lítání venku, kde se to může šířit i mezi naprosto cizími dětmi. atd.

Ovšem ještě jedna věc, při pohledu na web, ta úplně první mapka hovoří za vše, po republice je rozloženo několik velkých ohnisek zatímco jiné části republiky jsou v poho..Ale protože se stát nenaučil za ty 2 roky pořádně trasovat a lokalizovat opatření, tak nás o zase nic jiného než celostátní lockdown nic jiného nečeká. Ale je otázka na jak dlouho, a kdo si pak vezme na zodpovědnost vyhlášení jeho ukončení...

Z. Lapil 21.11.2021 12:42

Jo tu mapku sleduju taky. Účinnost lockdownu je evidentně značně proměnlivá v prostoru i v čase.

Jenže zase - ono to trasování je určitě fajn věc, zvlášť jestli NENÍ pravda, že zatímco jedno dítko je v karanténě, druhé vesele chodí do školy, ale taky může fungovat jen velmi částečně, protože mezi nakažením a "je mi nějak blbě" uplyne nějakých 6-7 dní (medián), nemluvě o lidech, kteří by se bez testu o své pozitivitě nikdy nedozvěděli (70%, snad) a nemluvě o tom, že i mezi infekčností a případnou pozitivitou testu je snad den dva odstup.

Mně z toho pořád vychází, že o mnoho víc, než mýt si ruce, v davu nosit respirátor a nechodit s rýmou mezi lidi se s tím dělat nedá, ale jak říkáte - kdo si vezme zodpovědnost.

Taškařice z rodiny: brácha s rodinou jsou v karanténě. Jediný nemocný odmítá být pozitivní, a to přes nátlak matky - lékařky.

P. Hatina 21.11.2021 14:20

Vidíte, zrovna v případě těch škol jsou vidět výhody nebo nevýhody onoho trasování.

Protože, na straně jedný je dobrý, když nějaké dítě ze třídy onemocní, tak škola hned hygieně nahlásí těch ca 20 kontaktů, spolužáků ve třídě na které se to může šířit. Což je (pokud se nepletu) v průměru tak 10x víc než u dospěláků. Tedy ne hned, jak píšete, řadu dní to trvá než se to u toho nosiče potvrdí.

Jenomže, už je taky vidět,(a vidím to i u nás) že ani těch 20 kontaktů na jeden případ ve škole , už hygiena nezvládá obvolat, akurát jim pošle vygenerovanou smsku, ať rodiče těch dětí vypíšou covido formulář na nétu, pak dostanou kód a sami pak mají to dítě "někde jinde" objednat na PCR test a tam s ním pak zajet . Jenomže a bohužel i takto jsou ta testovací místa zahlcená tak tejden dopředu. Bohužel, ani to co soudruh stát sliboval, že do školy přijede mobilní team ihned ty děti společně otestoval a vydal hned výsledky nefunguje.

Čímž ale ta story teprve začíná, pokud je nějaké dítě z té třídy taky nakažené tak se teprve teď začne se zpožděním dalšího ca týdne s trasováním jeho rodiny, ale tam už je to jak píšete složitější, ti už se často rozjížděli do širokého dalekého okolí..

Jo a vlastně že jsem zapomněl, taky z okolí, některý děti se toho dost brutálního PCR testování na ostro bojej, ty tam nedostanete ani heverem.

A tím jsme zase obloukem na začátku - jistě že to všechno odvisí od těch politiků ve vládě, protože právě oni musí - na svou politickou zodpovědnost rozhodnout, kdy se ta opatření mají vyhlásit - ale pozor, taky kdy skončít.

Ono přece a viděli jsme to vloni, to se to hezky slibuje (a tím se hřeje svědomí), přece ten vyhlášenej lockdwn bude jen na 10 dní, a tím to bude v richtiku. Jenomže po těch 10 dnech už jim experti říkaj, tak čísla klesaj ale pomálu, takže ten lockdown zase o dalších 14 , měsíc, další měsíc prodloužíme, lidi už si zvykli a jde přece o veřejné zdraví, soudruhu, a to je to hlavní

Z. Lapil 21.11.2021 15:34

Mně stejně pořád připadá, že základním průšvihem je příliš přísné a zároveň neurčité zadání. Koronavirus nejsou černé neštovice, aby ho bylo možné sebecelosvětovější akcí prostě vymýtit. Takže s ním musíme nějak koexistovat a ne panikařit nad každým, kdo dvakrát kýchne.

A jako mnohým mi naprosto chybí nějaké seriózní informace o léčbě "na domácí způsob". Něco jsem zaslechl, že už jsou nějaké pilulky. Nechat to plavat, když víme, že na to lze umřít, to mi správné nepřipadá, ale snaha dobrat se víceméně k nule, když víme, co pro respirační choroby znamená zimní počasí, taky nevypadá jako realizovatelný nápad.

Popravdě těm nahoře vůbec nezávidím, ale když se postupně rozhodli, že jsme coby lid horda nesvéprávných hlupců, tak mi nezbývá než říkat si, že mají, co chtěli.