19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Stredocech 28.7.2009 9:43

Základním cílem opoziční smlouvy bylo zavedení VĚTŠINOVÉHO

volebního systému, což se nepodařilo díky blbosti voličů, kteří zvolili do senátu podvodníka Václava Fischera.

"Dárek" 68 miliard ČEZu je zelená lež na kvadrát, napřed se zavedou úplně nesmyslné "povolenky" na něco, co je normálně zadarmo a pak se ještě nadává vládě, když tento nesmysl omezuje. KAM by ty peníze šly, předpokládám, že do zelených tunelů. Takto skončí přes zisky ČEZ převážně ve státní kase.

Bloud 28.7.2009 9:00

Opoziční smlouva je šparně.

Pokud chtěly obě velké strany spolupracovat, měly uzavřít velkou koalici a ne paskvil jménem opoziční smlouva. Nicméně rozumím tomu, proč byla zvolena varianta opoziční smlouvy. Obě strany v podstatě pohodlně vládly bez zřejmé adresné odpovědnosti za své vládnutí, protože se v případě jakéhokoliv neúspěchu mohly vymlouvat jedna na druhou. Tak že si vážení přátelé t ODS a ČSSD zorganizujte klidně velkou koalici, nanominujte do vlády své stranické ministry s jasnou osobní a stranickou odpovědností za své rezorty a společně ruku v ruce v dalších volbách složte voličům účty za své společné a čitelné spoluvládnutí. Tomu rozumím a ač velkou koalici obecně nerad, akceptuji to. Naproti tomu opoziční smlouva je Vaše  v y ch c a n o s t  a evidentní hra na demokracii ve stylu VLÁDNEME, NERUŠIT.

Bloud 28.7.2009 9:13

Re: Opoziční smlouva je šparně.

Šparně rozhodně ne, správně má být  "špatně";-D

Raff 28.7.2009 10:46

Re: Opoziční smlouva je šparně.

Když říkáš "vychcanost", tak co byla politika US, lidovců před uzavřením opoziční smlouvy.

Z čeho by měly strany velké koalice skládat účty svým voličům? Sned ne ze svých předvolebních programů a slibů? Ono z nich ve velké koalici (na obou stranách) něco zbylo?

Bloud 28.7.2009 13:28

Re: Opoziční smlouva je šparně.

Jsem tu asi pozdě. Politika US, lidovců před uzavřením opoziční smlouvy byla určitě zvláštní, nicméně jednali za sebe a nemohli se schovávat za jiný politický subjekt. Z čeho by měly strany velké koalice skládat účty svým voličům ? Správně, z naplňování svých předvolebních programů a slibů !!! Z čeho jiného ? Jde o to, že je pro politické strany těžší skládat účty za relativně čitelnou Velkou Koalici a naopak příjemně jednodužší skládat účty za podivnou Opoziční Smlouvu! Co je vlastně opoziční smlouva ? Kdo vládne a kdo kontroluje ? Jaká je transparentnost politických rozhodnutí ? Jaké má občan větší výhody z opoziční smlouvy oproti velké koalici ? Přidejte k opoziční smlouvě mizernou českou politickou kulturu a k tomu naivitu voličů a je vymalováno. Vláda bez osobní nebo alespoň stranické zodpovědnosti je vláda "šedé zóny". A tomu odpovídají výsledky. Namátkou klientelismus, jánabráchyzmus, malá domů, cojsmesitojsmesi, atd. Zato si můžeme jako občané užívat luxusu nejdražších dálnic v Evropě, mimo jiné.

Ludva 28.7.2009 11:54

Re: Opoziční smlouva je šparně.

Opoziční smlouva znamenala, že ČSSD vládla a ODS ji tolerovala v určitých mantinelech. Žádná vychcanost to nebyla. Tak se to jevilo jen těm odstaveným od válu - přeběhlíkům do US a lidovcům. A Hradu.

Bloud 28.7.2009 14:36

Re: Opoziční smlouva je šparně.

Hm, a to je ten problém. "Na papíře" vládla ČSSD. Fakticky vládl kdo ? Dalo se to poznat ? Měla ODS a ČSSD vůbec zájem, aby to bylo poznat ?

Anonym 28.7.2009 8:13

Naprosto bezvýhradný souhlas

Tentokrát se ztotožňuji s uveřejněným článkem do posledního písmenka.

Jen bych dodal, že pokud se pamatuji, tak kromě popsané situace k urachlené dohodě o opoziční smlouvě přispěli i politici z řad US, kteří ještě nevěděli, jestli s nimi někdo bude vyjednávat o sestavení vlády, ale již kladli jmenovitě Klausovi podmínky, za kterých by s ním koalici uzavřeli. A ke všemu to udělali tak, že 10 bodů svých požadavků neposlali jemu do rukou, ale rovnou je zveřejnili v médiích.

Pamatujete? Bylo jen několik měsíců poté, co Ruml přiznal, že slzel, když dav na ulici pískal když se objevil v okně Strakovky.... A to byl prosím ministr, dokonce ministr vnitra!!!

Malý Aston 28.7.2009 8:34

Re: Naprosto bezvýhradný souhlas

Já ještě dnes vidím nasraného Luxe a Rumla když jim bylo oznámeno, vážení představitelé pidistran my se od Vás vydírat nedáme. A ještě si pamatuji, že se poslanci hádali jako urvaní a když to nikam nevedlo sešel se Zeman a Klaus, pohovořili a jejich poslanci schválili to na čem se tito dva pánové domluvili.Náhodou to nebylo špatné vládnutí.;-)

magi 28.7.2009 9:36

Re: Naprosto bezvýhradný souhlas

Malý Astone! Měl jsem vás za rozumnýho mladýho muže,ale když prohlásíte,že to nebylo špatný vládnutí,pak budu muset změnit názor. Když jsem četl profesorovo mobilizaci,tak mi běhal mráz po zádech. Jelikož jsem z vesnice a komunisti nám uradli všechen majetek i s bobytkem,tak se nedivte. Ti dva chytráci,byli dávno domluvený. Poradil jim to tenkrát Václav Benda. To byl taky pěknej vykuk. Dovedete si vůbec představit,kdyby se domluvil Topolánek s Paroubkem,jak by to dnes dopadlo? Takovej Řebíček,Vodrážka, tedy všichni klucí co jsou za vodou. K nim všichni i ti Kočkové a spol. Tedy to by byla sestava. Ale vše nasvědčuje,že to tak zase dopadne a vy budete spokojenej,že klucí špatně nevládnou. Čest jejich práci.

402 28.7.2009 9:53

Re: Naprosto bezvýhradný souhlas

Jestli si pamatujete na Klausovu mobilizaci, tak si take pamatujete ze podle prozkumu verejneho mineni byly preference CSSD ke 30% a komunistu ke 20%. A k tomu tam byl jeste broukozrout Kremlicka s DZJ s 12%. Dohromady to davalo levicakum ustavni vetsinu v parlamentu.

magi 28.7.2009 10:06

Re: Naprosto bezvýhradný souhlas

 Tu dobu pamatuju velice dobře,je mi 64! Jen nerozumím,jak jste to myslel s ČSSD a DZJ? Tady přeci jde o to,že se prvá ruka spojila s levou,což normálně ve světě jde,ale říkají tomu velká koalice a ne oposmlouva! Jen vás chci upozornit,že komunista zůstane komunistou v každý straně. Právě,že ti nejhorší zahodili rudý knížky a vyměnili je za modrý a oranžový. Rozdíl žádný nevidím. Vy možný jo,ale já nikoliv!

jojo 28.7.2009 10:16

Re: Naprosto bezvýhradný souhlas

V ODS je minimum byvalych komunistu, co by tam asi delali. To jsou pohadky o bolsevicich v ODS, zakryvajici podstatu,z e komuniste jsou v levicovych stranach vcetne CSSD. Pocet komunistu v ODS odpovida pomerne poctu byvalych komunistu v jejich poslaneckem klubu. Tedy par procent.

Oposmlouva se dmeonizuje. Byla to obdoba stavu z roku 96, tentokrat vsak cerne na bilem, tedy transparentni. Prectete si ji, nez zacnete filozofovat.

magi 28.7.2009 10:34

Re: Naprosto bezvýhradný souhlas

pane nejsem filosof. Jsem syn kulaka! To byl třídní nepřítel. jojo. Když vyháněli z pohraničí němce,tak jsem byl ještě malej kluk,ale říkal mi táta,že ti samý soudruzi,kteří jim vážili balíčky,zakládali JZD! Ti samý soudruzi v r.68 vítali osvoboditele. Ti samý soudruzi v r.89 založili OF. Ti samý s. v r.91 u nás založili ODS! Vy mne budete poučovat,abych prej nefilosofoval,přitom určitě sám,na rozdíl ode mne pocházíte z komunistický rodiny!

jojo 28.7.2009 10:41

Re: Naprosto bezvýhradný souhlas

Mne je jedno, cim jste, ja jsem reagoval na vase hlouposti. Protii nim predkladam fakta. V ODS je cca 3 procenta byvalych komunistu, v zadnem pripade nejde o zadne byvale funkcionare, prectete si stanovy. OF a ODS je neco jineho, ODS se prave z OF oddelila, prave kvuli komunistum jako napr. Rychetsky, Zaoralek atd. Pisete ze mate dobrou pamet...tady vam ale trochu vynechava.

Vase posledni vety a v nich obsazene blaboly o mem puvodu nekomentuji, jsou pod uroven.

magi 28.7.2009 11:17

Re: Naprosto bezvýhradný souhlas

jojo,asi jste spadl z Marsu! Když profesor zakládal ODS,tak ve stanovách bylo,že nesmí do strany vstoupit žádnej bejvalej člen KSČ! Jenže chlapec zjistil,že jsou tací,kteří jsou pro něho tzv. nepostradatelní. Byl to s.Dyba,Kočárník,Stránský,Tříska,Tlustý...proboha,co má s tím společnýho Rychecký a spol? Oni když zjistili,že tam neberou bejvalý,tak se tam nehlásili!

Jenda 28.7.2009 10:17

Re: Naprosto bezvýhradný souhlas

Nikoli. Rikaji tomu mensinova vlada.

Raff 28.7.2009 10:38

Re: Naprosto bezvýhradný souhlas

Magi,

Patříte asi k těm, co je OS na*rala a o mnoho je připravila.

A vztekejte se! bylo to období zatím nejlepšího vládnutí.

Malý Aston 28.7.2009 10:49

Re: Naprosto bezvýhradný souhlas

Magi,děkuji že jste mne v mých 64 letech nazval mladým mužem i když jsem nasraný důchodce. Zeman na rozdíl od Paroubka neměl komouše rád. V tom je podstatný rozdíl. Když něco řekl Zeman, tak to platilo. Když ráno něco řekne Paroubek v poledne to popře a večer řekne nějakou další hovadinu. S Paroubkem nelze uzavírat žádné dohody.;-)

magi 28.7.2009 11:01

Re: Naprosto bezvýhradný souhlas

Malý Astone,omlouvám se. Myslel jsem,že Aston je váš otec. Takže sorry. Teď k tomu Zemanovi. On prej nemá rád komunisty. Náš velikej klasik by řekl,že je to opravdu,ale opravdu falešný. Zeman přeci sám byl soudruh. Těch hovadin z něho padalo a padá furt dost. Říká,že má důchod 13.000! Z toho platí dceři soukromou školu,jeho ženě nájem,stará se o chalupu,kouří jako komín,chlastá jako duha. Asi je to čaroděj!

Baubo 28.7.2009 8:10

Veřejnost

je pomalu připravována na budoucí velkou koalici. Dnes na NP dokonce dva texty.

keonax 28.7.2009 9:56

Re: Veřejnost

Mám stejný pocit. Na druhou stranu: když už nic, tak bych radši velkou koalu než Paroubka s Komanči.

badaxe 28.7.2009 7:41

komu opoziční smlouva vadila?

Kupodivu vadila nejvíce těm kdo původně do koalice s některou z velkých stran chtěli jít, tedy KDU-ČSL a US (oběma bylo jedno se kterou, což je skvělou ukázkou politické "odpovědnosti") a Havlovi, který tím ztratil značnou část moci. To že hrozilo že různé pidistrany co sotva překročily hranici pro vstup do parlamentu, nebudou mít šanci vydírat a vymáhat pro sebe moc která jim díky tomu kolik dostaly hlasů nikterak nepřísluší je jen třešničkou na dortu. Stačí se podívat na lidovce kteří byli krom této vlády v každé, tedy byli zcela politicky "stálí" :-) subjekty "na jedny volby" generované Havlem jako ODA, US nebo SZ ani nepočítám. Vždy tyto malé strany zabraly větší část moci než jim náleželo dle voleb, vždy vládu v jejích krocích podrážely, (stačí vzpomenout Luxe a jeho vystoupení před novináři), takže není se co divit že se obě velké strany dohodli, jejich lídři navíc byli známí z předchozí práce, a vyšachovali tak jak Havla tak jeho pohůnky z disentu lačnící po korýtcích. Osobně se mi opoziční smlouva líbila, to že se nelíbila novinářům kteří na rozdíl od názoru autora článku nebyli pravicoví (takové neznám) ale prohavlovští, je celkem jasné. To že spousta lidí podlehla téhle masáži je normální. Pokud se ale podíváme na věc s odstupem, bylo těch kladných bodů o dost víc než záporných.

Raff 28.7.2009 10:32

Re: komu opoziční smlouva vadila?

Plně souhlasím.

Navíc tvrzení, že byla znemožněna opozice je účelová lež. Mnohokrát bylo objasněmo, že oposmlouva nezavazovala opoziční stranu (ODS) podporovat stranu vládnoucí (ČSSD) ve všem, ale pouze vněkolika jasně smluvených plánech a zavazovala ji především vládu nesvrhnout. Statistiky o hlasování jasně prokazují, že ODS se chovala opozičně (s výhradou dohodnutých věcí), zatím co pidistrany rozhodně v opozičnosti za ODS zaostávaly.

K smíchu jsou také řeči o korupčnosti OS. Jako důkaz se udává rozdělení koryt. Kdo by měl jiný obsadit vlivné pozice než strany s rozhodujícím ziskem ve volbách? Bída byla ovšem v tom, že na pidistrany nezbývaly a pro stranické vyděračství nebyly možnosti.

Oposmlouva byla v podstatě transparentní. Realizováno bylo, co bylo dohodnuto a na čachrování a vydírání (jako na příklad v období Topolánkovy vlády) nebylo moc prostoru.

Jsem přesvědčen, že historie oposmlou ještě ocení a přál bych si, abychom měli jednou takové politiky, kteří by podobné velkorysosti a státnické zodpovědnosti byli schopni.

Raff 28.7.2009 19:00

Re: komu opoziční smlouva vadila?

opravuji:

oposmlouvu

Petr Kohout 28.7.2009 7:35

Při loupeži IPB (přepadení ozbrojenými muži) jen zázrakem nedošlo

k neštěstí - stačil jediný strážný plnící své služební povinnosti a mohli jsme mít hodně krvavý průšvih. Dohoda tehdy zněla, že ČSSD dostane televizi PRIMA a ČSOB spoustu státních peněz. Televize ale v majetku IPB nebyla. V tuto chvíli jsme na podkladě "smlouvy o převzetí IPB" zaplatili ČSOB podstatně více, než byl souhrn vkladů do IPB. Tj. vkladatelé IPB nemuseli být odráni, mohli za menší peníze dostat všechno a ještě by nám zůstal případný majetek IPB.

Krátce před převzetím (loupeží) IPB jeden z hlavních akcionářů ČSOB (Belgický král) navštívil naši republiku. Podle mne dojednával podrobnosti.

badaxe 28.7.2009 7:43

Re: Při loupeži IPB (přepadení ozbrojenými muži) jen zázrakem nedošlo

já peníze v IPB měl, nějak jsem si nevšiml že bych byl "odrán", jen se s nástupem ČSOB zhoršily služby, takže jsem účet asi po půl roce převedl jinam. Jinou věcí je, že byli okradeni všichni občané, tedy ti kdo z daní sanovali daný cirkus, ale vkladatelů se tohle nedotklo.

Jurajda 28.7.2009 7:25

Představte si že jsem si dodnes nevšiml že tu je demokracie!

A to mi bude sedmdesát!

Raff 28.7.2009 10:08

Re: Představte si že jsem si dodnes nevšiml že tu je demokracie!

A co to je demokracie už víte?

AKIBUA 28.7.2009 7:20

ANO

Vidím, že dnes budu v diskuzi první, kdo vysloví souhlas s textem článku. Já si o opoziční smlouvě myslím toréž. Pro ostatní rozhorlené přispivatele připomínám, že korupce je věčná. Je nutné oddělit systémové opatření od jednotlivých excesů. Privatizace bankovního systému významně snížila možnosti korupce ve velkém, to je prostě neoodiskutovatelný fakt. Zásah v IPB nebyl krádeží za bílého dne. V tomto byli pánové Klaus a Zeman opravdu této zemi prospěšní. Rozdělení koryt, které se popřít nedá je o několik pater níže a nastává po každých volbách. Byla to také doba, kdy poprvé KDU ČSL omezila svoje možnosti. Uvědomují si kritici oposmlouvy, že pro korupční mafie je nejperspektivnější stranou ta, která je vždy na straně vítěze a vládne? Jistě bychom nalezli i vysloveně negativní stránky. Každý volič musí počítat s tím, že splnit se dá jenom část slibů, kdy se hledá kompromis. Naše padlá vláda přišla např. s poplatky ve zdravotnictví, které vysloveně ve volebním programu popírala. A výrok páně Topolánka o tom, že voličům nemůžeme ani říkat, co zamýšlíme, protože bychom prohráli volby považují za horší ve vztahu k politické kultuře než celou oposmlouvu.