9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Zeměžluč 28.7.2009 6:54

Oposmlouva...

... nelikvidovala opravdu opozici, ale zlikvidovala důvěru v politiku a politiky na hodně dlouho - pocit nemožnosti nic ovlivnit, byl zaset právě tehdy, jestli vám to vážený pane autore nedochází. Rozdělit si teritoria a vzájemně si tolerovat svinstva a průšvihy, to je asi to co podle vás tato již tak dost vytunelovaná země potřebuje. Nevím kde se tady vzalo tolik bytostných demokratů, kteří by nejradši aby se dvě strany třídaly ve vládě - možná by se ušetřilo na volbách a měli by klid na vládnutí tj. na rozkradení toho co ještě zbývá(poslední pokus to dokazuje jasně, neviditelná černá ruka trhu se natahuje v modré rukavici na zdravotnictví), to už můžete mít zase stranu jednu.  Řešením není omezení počtu stran, ale naopak pokud nějaká nová strana sežene tolik voličů, že to dá na jeden mandát - má ho dostat. Zrušení 5% hranice je cesta z patu. Vývoj účasti ve volbách to jasně dokazuje - voliči už nevěří,že volbami jde něco ovlivnit a co víc, kromě skalních příznivců,  nevěří politickým stranám.

M.S. 28.7.2009 7:13

Re: Oposmlouva...

Zaručila stabilní politické prostředí, které by jsme právě nyní potřebovali.Na korupci žádný výrazný vliv neměla a to ani v kladném ani v záporném smyslu. Nyní je mnohem větší. Proti oposmlouvě brojí "pravdoláskaři" , protože byli vyšachováni ze hry. Málokdo si uvědomuje, že korupci (klientelismus) zde rozšířil právě prezident Havel.

Fialka 28.7.2009 9:38

Re: Oposmlouva...

Jedna podmínka oposmlouvy ze strany ODS,. potažmo Klause, byla přijetí většinového volebního zákona,  za schválení ČSSD rozpočtu. Obě strany smlouvy splnily své podmínky, většinový volební zákon, byl schválem parlamentem, senátem. Havel zákon vrátil, ani při opakovaném schválení zákona oběma komorami zákon nepodepsal a poslal ho ústavnímu soudu, kde mu Rychetští a spol vyhověli a zákon přijat nebyl. Byl to velký pravdoláskový humbuk za štěkotu KDU-ČSL a , koalice US -DEU, a ostatních pidistran, pro které to byla otázka života smrti. Media spolu s Havlem a celou pravdoláskovou smečkou, vytvořily atmosferu hysterie vůči oposmlouvě a ODS. Kdyby byl přijat většinový volební systém , kde bycho dnes už byli. Havlův přínos pro demokracii v ČR je veskrze negativní a jeho bláboly jsou kontraproduktivní, motivované předvším nezkrotnou závisti a nenávisti vůči V. K.    

Kalimero 28.7.2009 9:53

Re: Oposmlouva...

Souhlas, byla realná šance  skončit s korupci poslanců a politiku, které jsme světky dodnes. S jakoukoliv korupci nelze bojovat, pokud  se kupuji poslanci , ministři., viz hrůzný ceremoniál volby prezidenta. Většinový volební zákon by s těmito praktikami skončil, skončilo by vydírání malých stran a uzurpovaní si většího podílu na moci, než jim voliči dali. Zodpovědná strana, vláda by se zodpovídala, nemohla by se vymlouvat na ty druhé co jí to nedovolily. Pokleslos politické kultury a morálky, je právě na této dělbě moci, která stojí a padá na korupci jednotlivých poslanců, jejichž existence  stojí a padá s touto korupcí.Přijetí zákonů a rozhodnutí stojí na kupčení kdo za co co, to je výsledek pravdoláskových praktik.  

Můjpsík 28.7.2009 10:00

Re: Oposmlouva...

Mnoho lidi na to zapomělo, že většinový volenní zákon byl na dosah a že to byl Havel, který ho zmařil, co dobrého ta právdolásková svloč této zemi přinesla? Byla to oposmlouva, která většinový volební zákon schválila. Od té doby, sněmovna žádný tak důležitý zákon neprosadila, bohužel, poděkujme Havlovi a ať už odejdou.

Historik 28.7.2009 9:51

Re: Oposmlouva...

Systém, který navrhujete, vynesl v Německu k moci Adolfa Hitlera, který využil jeho neakceschopnosti. Kvůli tomu zavedli Němci tu 5% hranici pro vstup do parlamentu, kterou jsme my převzali. Jenže ani to není moc dobré, chce to většinový volební systém, jehož zavedení ovšem vyžaduje politika se silným mandátem, jako byl De Gaulle ve Francii.

Kebule 28.7.2009 6:14

Soudruhu Žáku,

za vlády ČSSD korupce kvetla stejně, jako za Klause! A kvete stále. Je to pozůstatek komunistické vlády. Lidé se čestnému chování zatím nenaučili. Od koho také, když komouši byli největšími podvodníky  minulého století! Stále tedy platí, že úplatkem lze v této zemi dosáhnou svého! :-(

Anonym 28.7.2009 8:26

Re: Soudruhu Žáku,

Já bych se, když dovolíte, čestností v našich podmínkách příliš neoháněl. Prvá republika byla všechno jen ne komunistická, a přesto čestnost Čechů šla tak daleko, že ani mimořádně zorganizovaný německý aparát nebyl sto za Protektorátu zpracovat udání Čechů proti Čechům.

Nemá jakýkoli smysl někomu nadávat do soudruhů, vy čestný a hlavně světaznalý pane Kebule.

Korupci připouští systém, nikoli morální výše lidí. Budou-li nastoleny poměry, ve kterých korupcí nebude lze prakticky ničeho dosáhnout, uvidíte, že naši lidé nejsou většími, ale ani menšími korupčníky než jinde.

Jenda 28.7.2009 10:15

Re: Soudruhu Žáku,

Zahlceni systemu blbostmi je celkem ucina obrana. v tom se nejaka ta skutecna udani ztrati.

severočech 28.7.2009 8:32

Kebule, kebule

to je jednoduché vysvětlení! A můžete si říct, čtyřicet let to do mne komunisti vtloukali, až jsem si zvykl a nějak se to nemohu odnaučit. Ale že se za rozkrádání soc majetku sedělo jste zapomněl?

Fafa 28.7.2009 9:10

Severocechu

No prave. Pokud vlada neco ukradla panu Novakovi, jednalo se o legalni znarodneni. Pokud pan Novak ukradl neco vlade, jednalo se o rozkradani. To neni zrovna system, ktery v lidech vzbuzuje uctu k zakonum a majetku.  

Ladislav N 28.7.2009 0:47

"Opoziční smlouva" byla sama o sobě SMLOUVOU KORUPČNÍ (o rozdělené pozic vzájemnou podporou).

Kecy o "snížení korupce atd. za vlády ČSSD" jsou bohapustým nesmyslem. Byrokratizace všech činností zavedená za vlád ČSSD (posílená rozhodovací moc v rukou státního úředníka) naopak vede k neustálému růstu korupce a omezování svobody občanů.