7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Jak se podniká v eurosocialismu?

Podnikatelský stav schytává jednu podpásovou ránu za druhou. Nejenom od zaprutilých bolševiků, kteří jej nenávidí jako třídního nepřítele, ale bohužel i od současných "demokratických" uzurpátorů moci, již se navenek tváří jako zastánci volného trhu, spravedlivé ekonomické soutěže a podporovatelé tvůrců produktivních hodnot, nicméně jejich hlavní zábavou je šmátrání v peneženkách daňových poplatníků a sociáldemokratické přerozdělování s odkloněnou malou domů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kusý 2.2.2013 10:54

Re: V posledním stádiu zhloupnutí

Máte možnost prostudovat si vývoj NSDAP od marginálního po dominantní postavení.Myslíte-li si, že hospodářská situace v Evropě se od dob versailleské smlouvy příliš liší?On Hitler nebyl nikdy k smíchu vám podobným?Žádný z absurdních nápadů ve světových dějinách nedošel uskutečnění?Dnes, kdy sociální stát využívá podstatně větší část obyvatel Evropy nežli kdy jindy, zdá se takovýto vývoj naprosto nemožný?Váš optimismus (nechci napsat rovnou naivitu) Vám nelze nežli závidět.

J. Jurax 3.2.2013 2:40

Re: V posledním stádiu zhloupnutí

Jenomže to je tak pyramidálně blbé, že že to EU může začít prosazovat - v bruseli žádná hovadina nezapadne ...

J. Ryba 3.2.2013 9:00

Re: V posledním stádiu zhloupnutí

měl byste hlavinku ledovat...

J. Ryba 3.2.2013 8:58

Re: V posledním stádiu zhloupnutí

ona je také otázka, jak paní Kanioková vůbec pochopila, jak by taková 100% daň měla vůbec vypadat.... :-)

neméně zajímavé je také to, že jedinou německou stranou, která se v evropských otázkách shoduje s Klausem, je právě die Linke

P. Zelenka 2.2.2013 8:48

Re: Bohužel, rozebral jste to naprosto přesně...

Článek přesně popisuje stav kapitalismu vytvořeného Klausozemanovci. A neohánějte se tu vámi oblíbenými tématy eurohujerstvím, či nepolitickou politikou. Ta chobotnice odsávající naše společné peníze a politika prolezlá lží a nenávistí především ke kritikům tohoto stavu, to je to, co všechny štve. Klausovci svojí arogancí a kmotry spustili devastaci pravice a zemanovci svým jít vládě po krku začali devastaci politické kultury. Podnikatelé se zhoršujícímu stavu přizpůsobí, přesunou své firmy jinam, ale co živnostník? Váš pojem kapitalismu v čechách jej donutí buď ukončit živnost a nechat se zaměstnat či jít na UP nebo se přesune na melouchaření. Každopádně to nás vyjde velmi draho. Stát potřebné peníze bude tahat z občanů a bude šetřit ve státní správě nebo pojede na dluh. Tohle ja váš kapitalismus? Vaše pojetí dravého kapitalismu bez pravidel vehnalo strašně moc voličů k levici. Odklon pravicových voličů ODS pociťuje již delší dobu, ale myslím, že parlamentní volby budou pro ODS Titanikem. Je to škoda. Pro osobní prospěchy zahozena pravicová šance pro stát. Tak bohužel na dlouho vlevo v bok.

M. Frank 2.2.2013 9:37

Re: Bohužel, rozebral jste to naprosto přesně...

Nadlouho ne, nejsme Německo. KSČSSD dojdou prostředky do jednoho, maximálně dvou let, pak bude státní bankrot a začne se od nuly.Pak bude záležet na míře zblbnutí obyvatelstva, buď nastartování úsporného, nesociálního státu, nebo občanská válka. Tipuji si bohužel to druhé.

J. Kulheim 2.2.2013 9:41

Re: Bohužel, rozebral jste to naprosto přesně...

"Váš pojem kapitalismu v čechách jej donutí buď ukončit živnost a nechat se zaměstnat...."

Pane Zelenka, nevím v které zemi žijete. V.K., na rozdíl od vás, udělal mnoho chy a určitě by mnohé udělal jinak.  Nakonec nerozhodoval sám. Máme parlamentní demokracii a realizace jeho záměrů byla schvená vládou a parlamentem. Vy jste nic pro restruktualizaci socialistického hospodářství nedělal a pravděpodobně jste toho mnoho nepokazil.

V které to zázračné zemi žijete. Sotva se začalo budovat tržní hospodářství v ČR, přicházejí nařízení z Bruselu a budujem ten jejich socialismus, který se moc od moskevského neliší. "Zkušení a světaznalí" ekonomové z Německa si nedokázali poradit s transformací hospodářství v NDR. Už stála 30 našich rozpočtů.

Pravice v ČR nikdy neexistovala. ODS je napravo od středu. Eurosocialismus k k nám přináší stále nové dirigistické mechanizmy.

P. Zelenka 2.2.2013 11:12

Re: Bohužel, rozebral jste to naprosto přesně...

Pane Kulheime, jen jsem poukazoval na naši českou cestu. Zasahování úředníku do trhu opravdu není tržní kapitalismus. Myslím si, že pravidla být musí, ale pro všechny stejná. Stejně jako V.K. i já a jistě i vy děláme spousty chyb, jen je rozdíl jak se k tomu pak postavíte, zda ji uznáte a zda se z ní poučíte. Tvrdil-li VK že vše vyřeší neviditelná ruka trhu, pak s ním mohu jen a jen souhlasit, jen zapomněl dodat, že je to zákon džungle, kde silnější vyhrává o slabé se nikdo nepostará. Nevím jak vy, ale já nechci, aby nemohoucí spoluobčané zůstali bez naší pomoci

A závěrem, tato zem je nejen VK, ale i vaše a moje a správce země je náš zvolený zaměstnanec, ne zaměstnavatel. Chvála i kritika je komunikace mezi námi a správci mezi obdobím zúčtování ve volbách, nemyslíte?

B. Hejda 2.2.2013 11:24

Re: Bohužel, rozebral jste to naprosto přesně...

Souhlas

J. Vyhnalík 2.2.2013 13:43

Re: Bohužel, rozebral jste to naprosto přesně...

Včely tráví dolováním nektaru z květů optimální čas. Pokud je květů málo, věnují se každému květu dlouho, pokud je květů přebytek, tráví v každém květu jenom tolik času, aby se dostaly k tomu nejdostupnějšímu nektaru a pak letí dál. Podobně to dělají šelmy s kořistí, když je kořisti nedostatek, sežerou i kosti, když je kořist hojná, sežerou jenom ty nejlepší části a jdou si ulovit další.

Optimalizace námahy a zisku je tedy naprosto přirozená zákonitost. Pokud jde o trh, tak ten optimalizuje ceny tak, aby vyrovnával nabídku a poptávku. Pokud do cen zasáhneme, uměle trh na to reaguje, ale musíme si být vědomi důsledků.

Je možné po lidech chtít, aby si na stáří a pro případ nemoci dělali rezervy a pojistili se. Případně je možné, aby to vzal stát na sebe a toto "pojištění" pro případ nouze hradil z daní. Pokud se tak děje v menší míře, nemá to velký vliv, ovšem pokud necháme sociální stát se rozrůst, tak sytém demotivuje lidi aby se o sebe starali. Nakonec se sociální stát dostane do situace, kdy není není schopen své závazky vůči lidem plnit a dojde ke krachu.

Dnes stát utrácí 80 % svých příjmů za obligatorní výdaje, tedy platby, které jsou pro něj ze zákona povinné. Pokud se systém nezmění, dostane se stát do situace, kdy vybrané daně nebudou stačit na pokrytí ani těch povinných výdajů, natož na údržbu, či dokonce stavbu nové infrastruktury (silnice, železnice atd.) Problém neřeší ani vyšší daně, protože od určité hladiny vyšší daně způsobují takový nárůst výrobních nákladů, že pouze zvyšují nezaměstnanost a skutečné příjmy státu tak naopak klesají.

J. Kulheim 2.2.2013 13:46

Re: Bohužel, rozebral jste to naprosto přesně...

Já s vámi souhlasím. Myslím, že je potřeba si uvědomit, že v roce 1989 bylo téměř 100% hospodářství ovládané státem. V žádné jiné zemi tomu tak nebylo. Nebylo kde čerpat zkušenosti s transformací takového rozsahu.

Je pravdou, že ve výhodě byli lidé, kteří měli peníze, zkušenosti ze zahraničí, známosti s informace. To měli komunisté a plně toho využili.

Stát by  měl  lidem, kteří se ocitou v nouzi poskytnout nutnou pomoc. Solidarita v rámci subsidiarity. Snažit by se měl každý sám, potom hledat pomoc u rodiny a nakonec státní orgány. Socialistický stát je státem asociálním. Bere chudobnějším, kteří se mnohdy v důslrdku vysokých daní dostávají do sociální sítě, a dává bohatým ve formě dotací, grantů, pobídek a p.

Trh je jedin, který je chopný stanovit cenu práce, zboží a materiálu. Neudělá to všude. V socialismu se stát snaží zasahopvat do všeho. Dotacemi deformuje ceny. Jedni to platí, jiní mají nezasloužené výhody. Pokud stát na sebe bere pravomoci odebírá je občanovi tj. omezuje jeho svobodu.

To, že jsou státní úředníci, včetně prezidenta, službousi přestali uvědomovat. V současnosti je pro budovatel socialismu podnikatel dojnou krávou, kterou chtějí odnaučit žrát. Neuvědomují si, až chcípne, tak chcípnou i oni.

J. Vyhnalík 3.2.2013 9:00

Re: Bohužel, rozebral jste to naprosto přesně...

Ovšem tržní zákonitosti fungovaly i za socialismu, ale pokrouceně. Byly dvě možnosti, buďte dělat politickou kariéru a dostat se tak k vyšší odměně za méně práce, nebo se zařídit podle hesla: :My předstíráme, že pracujeme a stát předstírá, že nás platí." Ušetřenou energii pak věnovat chalupaření, sportování, koníčkům atd.

V. Venc 2.2.2013 11:19

Re: Bohužel, rozebral jste to naprosto přesně...

Ad Kulheim

Naprosto správné zhodnocení našeho stavu! Pan Zelenka věří svému "srdci" a domnívá se, že správně popsal problém. Bohužel nebude sám, který si představuje pravicovou politiku, jako výkonnější socializmus s lidskou tváří a všem dostupnou spotřebou.

S. Ševeček 2.2.2013 20:30

Re: Bohužel, rozebral jste to naprosto přesně...

Ano, Klauz za fšecko může - připomeňme si, že byl předsedou vlády od roku 2003 do roku 2007. Poté tu máme fládu tfou jenom 8 roků.

J. Ryba 3.2.2013 9:04

Re: Bohužel, rozebral jste to naprosto přesně...

...a v tom Parlamentu seděl na nejvyšším postu a přihlížel do kdy? http://trololo.blog.cz/1301/vladneme-nerusit-aneb-oposmlouva